Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Merida

- - - - -

• Please log in to reply
1982 replies to this topic

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
Van esetleg információtok arról, hol kapható Merida típusú bilincses, anyagában gumi markolat? A gyáriak lassan már leszakadnak a kormányról, újakat kell vennem.
Bikefun oldalán találtam hasonlót; végülis, lehet, hogy jó lenne ez is:
BikeFun Race Lock-on Karton - HY-607EPB

A mostani, gyári Merida markolatom nagyon jó: puha és kellemes fogású, ezért is szeretnék legalább hasonlót.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Rendben Mesterek szétszedem én, csak tudnátok adni valami leírást, ahol esetleg képekkel illusztráltan le van írva, hogyan is csináljam. Nem ijedek meg ettõl, csak ha volna egy leírás egyszerûbb volna.

Az ehavi bikemagben van cikk a kónuszos agyak karbantartásáról.
Vagy nézd meg ezt: http://sheldonbrown....adjustment.html

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 posts
Rendben Mesterek szétszedem én, csak tudnátok adni valami leírást, ahol esetleg képekkel illusztráltan le van írva, hogyan is csináljam. Nem ijedek meg ettõl, csak ha volna egy leírás egyszerûbb volna.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
Én tuti szétkapnám a helyetekben azt a nyikorgó agyat, ha ennyire nincs megkenve, több mint valószínû, hogy beállítva sincs normálisan. Nem nagy meló, de elkerülhetõ vele, hogy kukázhasd az egész agyat 1000km után...

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Lehet félreértettél, nem az agyba csöpögtettem olajat, hanem csak a gumitömítés szélére, és csak nagyon kicsit, így már egyáltalán nem nyikorog, de egyébként visszagondolva, tényleg ilyen gumiszerû nyikorgás volt, elõször azt is hittem, hogy gumihoz ér hozzá valami. A videón amit korábban kiraktam, komolyabbnak tûnik, de azért annyira mint az elsõn nem volt vészes.

Én értettelek, ott némi zsírnak kellett volna lennie szerintem, aminek az agy zsírzásából kellett volna oda kerülnie. Vajon miért nem került oda?

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 posts

Azért a helyedben én szétkapnám az agyat, megnézném nem felejtõdött e ki a zsír az agyból.

Lehet félreértettél, nem az agyba csöpögtettem olajat, hanem csak a gumitömítés szélére, és csak nagyon kicsit, így már egyáltalán nem nyikorog, de egyébként visszagondolva, tényleg ilyen gumiszerû nyikorgás volt, elõször azt is hittem, hogy gumihoz ér hozzá valami. A videón amit korábban kiraktam, komolyabbnak tûnik, de azért annyira mint az elsõn nem volt vészes.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Úgy néz ki megoldódott a probléma. Ma tekertem kb 25 m-t, és sokat halkult, de alacsony fordulaton, még mindig csinálta.
Nem bírtam, kiszedtem a kereket, és rögtön észrevettem, azt amit tegnap este már nem, a lenti képen látható gumitömítés nyígott, és idegesített, hozzárt az elõtte levõ elemhez (kónusz???) gondolom. Pár csepp olajat csepegtettem körbe a gumitömítés és a fém közés, látszik is a képen az olajozás nyoma, és mostmár jó. Gondolom egy idõ után bekopott volna a gumi, de már nagyon idegesített.
Feltöltött kép
Ha nem látszódna a kép akkor: http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Azért a helyedben én szétkapnám az agyat, megnézném nem felejtõdött e ki a zsír az agyból.

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 posts
Úgy néz ki megoldódott a probléma. Ma tekertem kb 25 m-t, és sokat halkult, de alacsony fordulaton, még mindig csinálta.
Nem bírtam, kiszedtem a kereket, és rögtön észrevettem, azt amit tegnap este már nem, a lenti képen látható gumitömítés nyígott, és idegesített, hozzárt az elõtte levõ elemhez (kónusz???) gondolom. Pár csepp olajat csepegtettem körbe a gumitömítés és a fém közés, látszik is a képen az olajozás nyoma, és mostmár jó. Gondolom egy idõ után bekopott volna a gumi, de már nagyon idegesített.
Feltöltött kép
Ha nem látszódna a kép akkor: http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 posts

Szerintem várj vele legalább 100 km -ert , nekem tfs xc 500 D - van és az elsö 50-100- on én is hallottam innen onnan fura hangokat de megszünt ( husquvarna lánckenöolajat/láncfürészre valót/
szoktam a láncra hajtómühöz elsõ , hátsó agyakhoz csepegtetni bõven, nekem ez 10 éve bevált ) igy teljesen hang nélküli a gépem , még kemény köves úton is csak max a guminak van hangja.( Igaz igy sok koszt összeszed a lánc , de pl az elözõ kellys bringámon kb 5000 km utánn szinte nem is láttam kopást a fogaskoszorun a láncon vagy a hajtómü fogaskerekein.)

Köszönöm a választ, ez kicsit megnyugtatott. Várok vele, remélem okés lesz a dolog.

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 posts

Tegnap vásároltam egy merida matts tfs xc 300-d bringát. Minden szép és jó, mondták a boltban, hogy a tárcsafékek még súrlódó hangot adhatnak, de pár nap alatt bekopnak és akkor okés lesz.
Ezzel nincs is baj, a gondom az, hogy a hátsó agy nyikorog, ha viszonylag alacsonyabb fordulaton tekerek, ha gyorsabban megyek akkor nem hallok semmit. Igzából a vásárlástól máig még csak kb 10km-t tekertem vele, mert eddig nem volt idõm, és mintha halkult volna. Az biztos, hogy az agy csinálja, mert kiszedtem a kereket, és úgy megpörgetve is hallottam. Mikor visszatettem a kereket, mintha megint erõsebb lett volna kicsit, aztán megemelve megtekertem párszor gyorsabban és visszahalkult.

A kérdésem az volna a hozzáértõkhöz, hogy elképzelhetõ, hogy ez normális jelenség és az agyban össze kell kopnia a dolgoknak, és majd megszûnik? Esetleg aggódjak és vihetem vissza a boltba?

Csináltam róla két videót, az elsõn hangosabb ez a kerék visszarakása után volt, a másodikon kicsit halkabb, párszor megemelve megtekertem. A két videó pár perc eltéréssel készült.

Köszi a segítséget.

A videók:

Szerintem várj vele legalább 100 km -ert , nekem tfs xc 500 D - van és az elsö 50-100- on én is hallottam innen onnan fura hangokat de megszünt ( husquvarna lánckenöolajat/láncfürészre valót/
szoktam a láncra hajtómühöz elsõ , hátsó agyakhoz csepegtetni bõven, nekem ez 10 éve bevált ) igy teljesen hang nélküli a gépem , még kemény köves úton is csak max a guminak van hangja.( Igaz igy sok koszt összeszed a lánc , de pl az elözõ kellys bringámon kb 5000 km utánn szinte nem is láttam kopást a fogaskoszorun a láncon vagy a hajtómü fogaskerekein.)

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 posts
Tegnap vásároltam egy merida matts tfs xc 300-d bringát. Minden szép és jó, mondták a boltban, hogy a tárcsafékek még súrlódó hangot adhatnak, de pár nap alatt bekopnak és akkor okés lesz.
Ezzel nincs is baj, a gondom az, hogy a hátsó agy nyikorog, ha viszonylag alacsonyabb fordulaton tekerek, ha gyorsabban megyek akkor nem hallok semmit. Igzából a vásárlástól máig még csak kb 10km-t tekertem vele, mert eddig nem volt idõm, és mintha halkult volna. Az biztos, hogy az agy csinálja, mert kiszedtem a kereket, és úgy megpörgetve is hallottam. Mikor visszatettem a kereket, mintha megint erõsebb lett volna kicsit, aztán megemelve megtekertem párszor gyorsabban és visszahalkult.

A kérdésem az volna a hozzáértõkhöz, hogy elképzelhetõ, hogy ez normális jelenség és az agyban össze kell kopnia a dolgoknak, és majd megszûnik? Esetleg aggódjak és vihetem vissza a boltba?

Csináltam róla két videót, az elsõn hangosabb ez a kerék visszarakása után volt, a másodikon kicsit halkabb, párszor megemelve megtekertem. A két videó pár perc eltéréssel készült.

Köszi a segítséget.

A videók:

Kei22

Kei22

új vendég

• fórumtag
  • 9 posts
Üdv minden Meridásnak!!
aww... látom, bringások közt elég kevés a csaj, jöttem javítani a statisztikát ;)!!
Úgy egy hónappal ezelõtt csatlakoztam a klánhoz, mikoris újítottam egy Merida Juliet-et!! Nagyon klassz kis gép, eddig durván 120km-t nyomtam bele (sajna sokat melózom, mennék én többet is), és nagyon meg vagyok vele elégedve!
Ergó én is Magellánnnal vagy Caprinnel szemeztem, de a szakboltban az eladó lebeszélt (azt mondta, tucatbringák), és megmutatta nekem ezt...XD!!!
Akkor és azóta beleszerettem, és a Merida márka nagy hívévé váltam!

madárka29

madárka29

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Üdv Mindenkinek!

Új vagyok itt, és júliustól én is a Merida család tagjaként szeretnék létezni :) Amit kinéztem magamnak, az egy Merida Road Ride 880-as. Tapasztalatokról szeretnék kérdezni Titeket. Van-e esetleg valakinek ilyen bringája? Leginkább az érdekelne, hogy a Race verzióhoz képest a váz geometriája mennyit jelent? Öregszem és úgy gondolom, hogy a Ride azért lenne jobb nekem, mert nem kell annyira hason fekve tekerni :) Vagy tévedek? :chin: És hát minden ami csak eszetekbe jut róla, nagyon érdekelne!
Illetve még amikor végigolvastam a fórumot, láttam hogy a vázméretekkel voltak problémák. Én 174 cm vagyok, hosszú karokkal és lábakkal (amolyan orángután alkat :D ), és úgy gondoltam M-es megfelelne nekem, de javítsatok ki ha tévednék.

Köszönettel:
madárka

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 posts
[quote name='semmiho']Nem értek hozzá, de a szivárgó fékfolydék problémáját kommunikáld le a bolttal, javítsák vagy cseréljék ki garanciában.

Köszi .. még várok a szervizzel mert motanában nem szivárog. a hayes amerikai techsupport oldalának is irtam e-mailt azt válaszolták tul van töltve várjak pár hetet majd megszünik.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts

Egyik cimborámnak akkor szokott rezonálni / darálni a tárcsa ha nagyon steril pl alkoholos tisztitás után . Nekem szintén van problémám a tárcsafékkel a speedbike on rendeltem (merida TFS 500 D hayes stroker fék )és eredeti csomagolásban hozták összeszereltem akkor láttam hogy a hátsó tárcsa félületén 2-3 mm sorják vannak 4-5 lyuknál kb 2 óra alatt tudtam lereszelni ... aztán észrevettem hogy a fékkarnál a munkahenger csavarjánál szivárog az fékfolyadék meghúztam most nagyon picit szivárog .A fékhatás egyébként kiválló csak vizesen van hangja de akkor brutális , kicsi 8 as is van a hátsó tárcsába de rezonálást nem érzek.

Nem értek hozzá, de a szivárgó fékfolydék problémáját kommunikáld le a bolttal, javítsák vagy cseréljék ki garanciában.

Nálam a féknyeregben helyet foglaló fékpofák és a tárcsa egyszerûen nem volt síkban, emiatt hosszirányban sem igazán lehett jól beállítani a féknyerget. Tegnapelõtt megoldották a Zöldpontban, a korábbi hozzászólásomban látható fotókon szereplõ szerszámmal. A felfogató szemek ugyanis gyárilag (szemmel láthatóan is) rosszul voltak marva.
Egészen jól sikerült a beavatkozás: tegnap egy Normafa - János-hegy - Szépjuhászné - Hûvösvölgy (és egy kevés Hármas-Határ-hegy) túrán összesen 2x rezonált be a fékem egy-egy pillanat elejéig. A korábbi rezonanciához képest ez semmi és gyorsan meg is szûnt, szóval elégedett vagyok az eredménnyel. :)

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 posts
Egyik cimborámnak akkor szokott rezonálni / darálni a tárcsa ha nagyon steril pl alkoholos tisztitás után . Nekem szintén van problémám a tárcsafékkel a speedbike on rendeltem (merida TFS 500 D hayes stroker fék )és eredeti csomagolásban hozták összeszereltem akkor láttam hogy a hátsó tárcsa félületén 2-3 mm sorják vannak 4-5 lyuknál kb 2 óra alatt tudtam lereszelni ... aztán észrevettem hogy a fékkarnál a munkahenger csavarjánál szivárog az fékfolyadék meghúztam most nagyon picit szivárog .A fékhatás egyébként kiválló csak vizesen van hangja de akkor brutális , kicsi 8 as is van a hátsó tárcsába de rezonálást nem érzek.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts

Zöldpont:)
Nekem is õk csinálták, jó is lett.

Talált. :)
Köszi a infót, s ezen túlmenõen bízom benne, én is hasonló véleményt írhatok (a minimum az "õk csinálták" mellé a "jó is lett":)). Reményeim szerint hamarosan.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Zöldpont:)
Nekem is õk csinálták, jó is lett.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
Sziasztok!

Korábban írtam a hátsó Magura Louise BAT hátsó fékem problémájáról, amely fékezéskor jelentkezett, hangos nyikorgás és rezonancia formájában. Sajnos csak ideig-óráig szûnt meg, a probléma most is fennáll... De a megoldás megvan (szervízzel még felveszem a kapcsolatot), ami a rögzítõ szemek megmunkálása speciális szerszámmal. A
Reményeim szerint ez a problémám is megszûnik végre, mert amellett, hogy nagyon bosszant a dolog, egyszerûen élvezhetetlen a bringa lefelé, ezzel az erõsen berezonáló, nyikorgó hátsó fékkel. Ráadásul így nem érzem magam biztonságban...

Feltöltött kép

Feltöltött kép

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
Fura dologra lettem figyelmes. Eddig többnyire erõsen emelkedõ vagy viszonylag lejtõsebb hegyi terepeken használtam a bicajom, elõl 140mm-es rugóúttal. Kb. 2 hete próbáltam kevésbé zúzós földutakon és erdei ösvényeken, így néha vissza-visszaállítottam 100mm-re a villa rugóútját. Döbbenten konstatáltam egyik nap, hogy atyaég, itt valami nincs rendben; nincs, mert ez piszkosul finoman mozog! :) Amilyen kemény 140mm-en, annyira finom a mozgása 100-on. Szinte egy papírlapot is kimozog, nagyon finoman jár és az égadta világon mindent lecsillapít. Elégedett vagyok, na! :-)
(Az üzenet tárgya egy 2008-as Fox Talas 32 RL egy 2008-as AM 3000-D-ben.)