Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6030 hozzászólás a témában

ViktoRider

ViktoRider

törzsvendég

• fórumtag
  • 993 hozzászólás
Pár napja észrevettem én is h ropog az elsõben néhány küllõ, egy negyed fordulatnyit feszítettem mindengyiken kb, azóta nem csinálja.

HLev

HLev

vendég

• fórumtag
  • 123 hozzászólás

és ha nem üt sehol a felni, de nem elég feszesek a küllõk akkor mindegyiken csak húzok egy kicsit?

Én azt csinálnám. De a kicsi tényleg kicsi legyen, mert pl. 1/8 fordulat x 36 küllõ az már észrevehetõen feszesebb kereket eredményez, és a végén lehet hogy elmászik.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás

A kereket úgy fejezik be, hogy ezt megcsinálják:
1. Fûz -> 2. Feszít -> 3. Centíroz -> 4. Terhel -> 5. Centíroz > 6. Terhel
5-6 ismételgetve, amíg az utolsó terhelési próba után is központos marad a kerék.
Én így láttam, olvastam, csináltam (ebben a sorrendben):
Benézed, hol üt a felni és melyik irányba. Ahol a legközelebb kerül a fékpofához/villához/stb ott az ütés irányával ellentétes oldalon lévõ küllõn húzol, mondjuk 1/4 v. 1/2 fordulatot, a mellette lévõ egy-egy (tehát az ütés irányába húzó) küllõn pedig engedsz 1/8-1/8 v. 1/4-1/4 fordulatot, így nem csinálsz tojást.

és ha nem üt sehol a felni, de nem elég feszesek a küllõk akkor mindegyiken csak húzok egy kicsit?

kispysda

kispysda

vendég

• fórumtag
  • 13 hozzászólás

Mit szeretnél jelölni?

A nyolcast, hogy hol üt, de már megválaszolták, hogy hogyan kell csinyáni ;) :D

kispysda

kispysda

vendég

• fórumtag
  • 13 hozzászólás

Benézed, hol üt a felni és melyik irányba. Ahol a legközelebb kerül a fékpofához/villához/stb ott az ütés irányával ellentétes oldalon lévõ küllõn húzol, mondjuk 1/4 v. 1/2 fordulatot, a mellette lévõ egy-egy (tehát az ütés irányába húzó) küllõn pedig engedsz 1/8-1/8 v. 1/4-1/4 fordulatot, így nem csinálsz tojást.

Tehát elõbb húz, aztán az ellentéte oldalon enged?? Én úgy olvastam, hogy fordítva. De ha így van elhiszem (sõt így jobban el tom képzelni h kihúzza a 8ast), csak erõsíts meg benne...

HLev

HLev

vendég

• fórumtag
  • 123 hozzászólás

Ez engem is érdekelne.
most fûzettem kereket, és gondolom egy kis használat után le kéne ellenõrizni, mi hogy mozgolódott...

A kereket úgy fejezik be, hogy ezt megcsinálják:
1. Fûz -> 2. Feszít -> 3. Centíroz -> 4. Terhel -> 5. Centíroz > 6. Terhel
5-6 ismételgetve, amíg az utolsó terhelési próba után is központos marad a kerék.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.700 hozzászólás

amugy ha nincs a felniben nyolcas de ropognak a küllõk akkor elég csak mindegyiken húzni egy picit, vagy nem mindegy melyiken mennyit?

Ez engem is érdekelne.
most fûzettem kereket, és gondolom egy kis használat után le kéne ellenõrizni, mi hogy mozgolódott...
sheldonbrown.com azt mondja, lehet hangra ellenõrizni a küllõfeszességet... ez végülis jól hangzik.
de nem akarom elszúrni a frankón kicentírozott kereket az "utánhuzigálással".
(az eggyel feljebb említett procedúránál nem féltem, mert régi csereérett kerekekrõl volt szó, és sanszos volt, hogy csak javíthatok az állapotukon..)

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.700 hozzászólás

hogyan jelöltél??? vagy csak szemre?

beljebb nyomtam az egyik oldali fékpofát (ami hajlamosabb volt amúgyis beleérni a felnibe, normál használat közben). az megállt valahol közel a felnihez, mivel a forgása a féktestnek nem olyan finom (nálam...) hogy minden apró erõhatásra visszaálljon a rendszer középre, és kézzel elkezdtem forgatni a kereket. bicikli persze hanyattdöntve.
ahol a legjobban szorult, ott a legközelebb esõ küllõt megfogtam, hogy nehogy eltévesszem, feljebb fordítottam a kereket hogy hozzáférjek, és értelemszerûen tekergettem a csavarokat.. a hupli környezetében 3-5 küllõn végeztem el ezt. Aztán egy idõ után egész jó lett.
Szóval nem jelölgettem.

nem röhög.... :D

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
amugy ha nincs a felniben nyolcas de ropognak a küllõk akkor elég csak mindegyiken húzni egy picit, vagy nem mindegy melyiken mennyit?

fityisz

fityisz

kapitány

• fórumtag
  • 993 hozzászólás

Mit szeretnél jelölni?

kispysda

kispysda

vendég

• fórumtag
  • 13 hozzászólás

én a gépben csináltam, a fékpofa volt az indikátor :)

kispysda

kispysda

vendég

• fórumtag
  • 13 hozzászólás
Köszönöm a bízató szavakat! Még nem álltam neki, de már erõsen indulok kifelé! :D Egyébként én is benne gonodoltam hagyni ... és a fékpofa is jó ötlet... thx

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.700 hozzászólás

Köszönöm a segítséget! Már vettem küllõkulcsot, ami jó 8 féle küllõanyára. Lehet, hogy ma nekiállok a centírozásnak. Muszály nagy odafigyeléssel csinálnom, mert csak az a kerék van, ami fenn van...nincs másik, úgyhogy szorítsatok, hogy el ne b*szam ;)

Még nekem is sikerült elfogadható eredményt produkálnom, tehát jók az esélyeid! :D
én a gépben csináltam, a fékpofa volt az indikátor :)
mindenesetre utána be lehetett állítani rendesen a fékeket, tehát jobb lett mint volt, még ha nem is profi.

kispysda

kispysda

vendég

• fórumtag
  • 13 hozzászólás
Köszönöm a segítséget! Már vettem küllõkulcsot, ami jó 8 féle küllõanyára. Lehet, hogy ma nekiállok a centírozásnak. Muszály nagy odafigyeléssel csinálnom, mert csak az a kerék van, ami fenn van...nincs másik, úgyhogy szorítsatok, hogy el ne b*szam ;)

tibibá

tibibá

vendég

• fórumtag
  • 175 hozzászólás
régen sok szerelõ vagy ács használt egyforintost alátétnek mert a rendesen kapható alátétek 3 vagy négy forintba kerültek. abból volt balhé.
ha ettõl már nem kell parázni akkor tapétázhatok otthon....? :)

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás
még a centrírozáshoz: arra kell még figyelni, hogy lazítod és feszíted a küllõket, de semmelyik ne legyen túl feszes, vagy túl laza... ja és menj egy kört vele és utána nézd meg az eredményt, mert a súlyodtól még változhat

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17.297 hozzászólás

a kapupántcsavar is tökéletesen ellátja ezt a feladatot.
és nem bünteti a törvény...

már a pénzrongálást se.
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás

Hát akkor elnézést a tudatlanságomér. :S. Ez az én fékem. A "kanti". Szóval e helyett tehetek v-féket??
A küllõkulcsot meg már meg is vettem úgyhogy ma vagy holnap be is próbálkozom a centírozással. Az elméletet tudom (jelölés, húzás-lazítás..), de tudtok esetleg valami jótanáccsal szolgálni???

Ehelyett tehetsz V-féket, de ajánlott hozzá fékkar csere. A kanti karok keveset húznak, így V-fékkel baromi nyúlós lesz a fékérzés (javítható így úgy), valamint nyolcasra is érzékenyebb lesz.

Jótanács centírozáshoz: Ne használatban levõ keréken kezdd! Elsõre még nagyon sután szokott menni mindenkinek, könnyen el lehet téveszteni a húzás lazítás irányát, mennyiségét stb.

kispysda

kispysda

vendég

• fórumtag
  • 13 hozzászólás

Kanti:
Posted Image

Hát akkor elnézést a tudatlanságomér. :S. Ez az én fékem. A "kanti". Szóval e helyett tehetek v-féket??
A küllõkulcsot meg már meg is vettem úgyhogy ma vagy holnap be is próbálkozom a centírozással. Az elméletet tudom (jelölés, húzás-lazítás..), de tudtok esetleg valami jótanáccsal szolgálni???

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
pedig volt patkofekes monti.
nem ma volt de volt.
neha meg osszefutni ilyenekkel

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...