Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

jeddie

jeddie

vendég

• fórumtag
  • 15 posts
Sziasztok!
Szeretném saját magamnak szerelgetni a bringáimat!Nézegettem a készleteket,de melyik márka lehetne a nyerö!?icetool,xlc?Vagy vegyem meg inkább darabokban!Lényegében jopár szerszámom már megvan az otthoni ládámban!

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 posts

Victorinox bringás szerszám: Victorinox Bike Tool | Cool Material

Akkor már inkább ezt: Topeak

xclajos

xclajos

vendég

• fórumtag
  • 158 posts
Victorinox bringás szerszám: Victorinox Bike Tool | Cool Material

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts
Ügyes kis készlet, okos részlet megoldásokkal: https://www.cyclesto...&categoryID=400

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
A parktooll az egyik legdrágább igaz nagyon profi, de mert mindig van egy, de. Otthonra teljesen felesleges még szervizben is kevés helyen láttam ez valószínûleg azért van mert nem csak szerintem drága. + néhány szerszáma feleslegesen túlbonyolított, az egyik legjobb példa rá az általad favorizált láncnyúlás mérõ. Minek? Egy 800ft-os szerszámmal ugyanúgy látom hogy elkopik a lánc és a folyamatot is. Ez olyan mintha lenne egy vennék egy 1 literes suzuki spasht majd nem sokkal késõbb egy ilyen szerszám szekrényt
Feltöltött kép
ennyiért
BAHCO SZERSZÁMSZEKRÉNY FELTÖLTVE 175DB
igaz hogy már egy vagyont elköltött szerszámra sok mindent azonban mégse tud megjavítani rajta! Miért? Mert nincs hozzá szerszámja mert vett, csak keveset mert drága volt.
Elõször vegyél egyszerû szerszámokat, egyszerû mûveletekhez. Mert elég valószínû hogy nem kalapácsot fogsz cserélni a racsniban. A küllõkulcsot felejtsd el a multi szerszámodon elég sanszosnak érzem hogy azért írtad be mert még nem használtad, és ha rám hallgatsz akkor nem is fogod.
1. mert használhatatlan
2. mert 3-4 általában használt méret van +4-5 ritkábban használt.
3. pillanatok alatt elnyalja majd a küllõ fejét a konstrukciója miatt.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
A Park-Tool nagyon jó, de neked nincsen szükséged rá szerintem, de ha megteheted vegyél. Akkor érdemes ilyen drága szerszámot venni ha mindennap azt használod ahogy zeezoltano is írta a munkájával kapcsolatosan. Szerintem válogass középkategóriás cuccokból az is bõven ki fog téged szolgálni. Viszont ha ennyire bele akarsz merülni a szerelésbe akkor a listád elejére írj egy állványt.

OFF: A szerszámok királya a Snap-On! ON

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts
Park Tool túlárazott szerszámokat gyárt? Valahogy nem nagyon hozzátok szóba.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Haupát nem szeretem, túl árazott, átlag minõség szvsz. Én a bacho szerszámait szeretem az minõség a javából.
http://www.sandviken...emart&Itemid=71

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek

Kurva gyorsan megtérül.
Villanyszerelõ vagyok és csak minõségi szerszámaim vannak

Off
Akkor mindenbõl Haupa meg Jokari :)

On
Én is most úgy állok hogy van egy basz@m nagy ládám tele a 15 éves cuccokkal és ezekbõl a legtartósabb a régi Shimano monoblock kiszedõ a racsni leszedõ meg egy küllõkulcs.
Tavaly csináltam egy falat amin rajta van szinte az összes spec szerszám, ennek fele esztergált maszek dolgok mint pl. a kormánycsapágy behúzó meg a csészekiütõ.
Szeretném ha teljes lenne a paletta, de ahogy fejlõdik a technika úgy tuti képtelenség beszerezni minden célszerszámot. Pont most szívtam egy DT aggyal amihez megint kell faragni valamit

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
Nem kell nagyon drága cuccokban gondolkozni. Nekem pl. ilyesmi láncbontóm van: ICETOOLZ LÁNCSZEMKINYOMÓ - Bringa Butik Webáruház Semmi extra, egyszerû kis szerszám de már hosszú évek óta vidáman elvagyok vele + én az a lánccserélgetõs, "vetésforgós" vagyok, aki sokat cserél láncot.
IceToolz, Lifu szerszámok nagyon jó áron vannak és a minõségük is rendben van. Otthoni tákolásra tökéletesek.
Marci

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Kurva gyorsan megtérül.
Villanyszerelõ vagyok és csak minõségi szerszámaim vannak
Szar szerszámmal is lehet dolgozni, de
1. sokkal lassabb
2. sokszor tönkre vágják a csavarokat ill kárt okoznak magában a szerelni valóban
3. rohadtul idegesítõ mikor tudod hogy egy minõségi szerszámmal már rég végeztél volna és lóbázhatnád a lábad otthon .

Ezen okok miatt és ha már ráköltöttem pár százeret a bringámra akkor már csak a saját idegeimre és pénztárcámra való tekintettel is ráköltök tíz vagy akár húszezret is szerszámra (persze nem egyszerre).

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

Gondolj majd erre a hozzáoszlásodra majd ha lesz egy ládára való szerszámod és az csak bringás .

Hosszú távon biztos megtérül(ne) az ára.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Ne érts félre, de ahogy Marton is írja nem tartós szerszámok ezek és persze a kis méretükhöz képest kényelmetlen is. Arra tényleg elég hogy kihúzzon a sz@rból de hosszútávon nem a legjobb választás.
Véleményem szerint szerszámot csak is kizárólag minõségit szabad venni mert kárt okozhat az alkatrészekben, mint pl. olcsó kónuszkulcs lágy, így elnyalhatja a csavart, olcsó láncbontó eltörik (tapasztaltam már kétszer) HT2 szerszám leforog stb.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Ezzel a szerszámmal elvégzek a listádról még három funkciót: küllõkulcs, láncbontó, gumi szerelõszerszám mûanyag. Már alig marad beszereznivaló. :)

Persze, ez olyan hogy a kombi fogóval is elvégzel sok mindent, de igazából semmire sem jó. Mert a jó szerszám specifikus. Bringaboltban sem egy marokszerszámmal centrírozzák a kereket szerintem te sem szeretnéd, ezt a szerszámot arra találták ki hogyha elmentél otthonról és valami probléma adódik akkor ott a helyszínen megtud oldani a problémát. Késõbb vagy otthon megcsinálod vagy elviszed szervizbe. Gondolj majd erre a hozzáoszlásodra majd ha lesz egy ládára való szerszámod és az csak bringás .

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
Nagyon tévedsz ! A te kis aranyos szerszámod arra van, hogy ha az erdõben baj van, akkor ne sírd el magad.
Egy láncbontó szerszámmal sokkal könnyebb szerelni, egy küllõkulcs sokkal jobban kézre esik, stb. ....
Nekem kb. ezek vannak, nagyon jól összeírta az oldal: Milyen szerszámokat érdemes beszerezni? A "Professzionális szereléshez szükséges szerszámok a fentieken kívül" -ig van meg az összes. Szerintem azzal már jól elvagy magad és otthon tákolhatod a géped.
Én csak a telót viszem szervizbe, minden másra elég a többi.
Pl. az a csípõfogó is gyönyörûen vágja a bowdent és szerintem több mindenre alkalmas, mint egy speciális bowdenvágó szerszám.
Marci

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

Ez a szerszám bõven elég ha tekersz.

Ezzel a szerszámmal elvégzek a listádról még három funkciót: küllõkulcs, láncbontó, gumi szerelõszerszám mûanyag. Már alig marad beszereznivaló. :)

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Ez a szerszám bõven elég ha tekersz. ha otthon te szeretnéd a karbantartást végezni akkor ezeket ajánlom.
-racsni leszedõ = centerlock szerszám
- láncos kulcs a racsni leszedéséhez ( ajánlott kopott láncból legyártani)
- ha HT2 a hajtómû akkor HT2 leszedõ
- bowdwnvágó
- 14,15,17 lapított kónuszkulcs a 15 pedálhoz is jó
- feszes drótperemes gumihoz olcsó gumi szerelõszerszám mûanyag
- küllõkulcs
- láncbontó
- láncnyúlásmérõ
- gumi belsõ ragasztó készlet (ezt persze ajánlott vinni is a tekeréshez)
Ezek szerintem az alapvetõ szerszámok, de ha mélyebben bele akarsz merülni és nem tákolni lehet költeni rá bõven mint pl.: kormánycsapágy behúzó, fék légtelenítõ, kerék és váz központosító stb. stb.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts
Vajon egy amatõrnek milyen alapvetõ számo(ka)t kell beszereznie egy Park Tool IB-3 mellé? Ez az elsõ és egyetlen szerszámom jelenleg.

occsebogyo

occsebogyo

vendég

• fórumtag
  • 96 posts
kb. 3ezer ft a vágószerszám. Jó esetben egyszer kell megvenni. Egy felbõszült pillanatomban én is megtettem.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts
Szigetelõszalaggal betekerem, és annak a közepén flexxel elvágom. Aztán behúzom a helyére, szalagot leveszem, és a rá való alu véget rányomom. Kb ennyi.