Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Kvízkérdés: Szétkaptam egy új, 2004 körül gyártott XT tárcsás elsõagyat (HB-M756), és a tárcsa oldalán volt a kónusz és a kontraanya között egy 0,5mm körüli alátét. A másik oldalon nem (vagy elhagytam, de azt erõsen kétlem.)
Nézegettem, próbálgattam, úgy tûnik, hogy a tárcsa oldalán közelebb van az agytest a kontraanyához, és kell oda egy alátét, hogy a gumi porvédõ ne súrolja nagyon. (a gumi a kontraanyára támaszkodik fel) A másik felén több a hely, és nem kell az a kis alátét.

Így van, vagy képzelõdöm? Aszimmetrikus az agy, lefelejtették a gyárban vagy mi van? Terveztem, hogy veszek +1 alátétet, de most elgondolkoztam. Tudom hogy nem ezen múlik a világbéke, de most nagyon ráérek:D

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Bótba van láncfeszítõ 2-3-4 rugó körül. Ha az nem köll, akkor menj a saját fejed után. Én talán inkább váltót módosítanék egygörgõsre.

vendég_Sugárfertõzött Oposszum_*

vendég_Sugárfertõzött Oposszum_*
  • vendég
hello,
a bringám single-speed és eddig nem is volt baj, de a láncom 3x elszakadt 2 hét alatt (hát igen, több mint 2 éves), most viszont hogy lecseréltem egy Sram PC48-asra a láncszem sehogysem akar kijönni (a váz sajna függõleges papucsos), rájöttem, hogy mindenféleképpen kell vmilyen szingulátort csinálnom. A kérdés: mi a véleményetek, melyik a jobb? Ha csinálok 1 teljesen magam által tervezett jól beállítható szingulátort, vagy kis átalakítással felfeszítek 1 régi, sz*r váltót?
Az a baj, hogy szerintem a váltót nem tom' úgy beállítani, hogy tökéletesen megfeszítse a láncot, nomeg csörög is, nem? Én a házi szingulátor felé hajlok, de megéri szenvedni vele, vagy oldjam meg a váltóval...????

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Hogy néz ki a B+? Nekem az van, egyenlõre korrektül bírja.

1ébként én a szingószelepet is az autószelepes fejjel fújom, adapterrel. Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés. 250 volt a kis réz adapter O-gyûrûvel tömítve, pöpec darab (kerékvár). Így a pumpa fejét bátran rángathatom lefelé izomból, nem tépem ki a szingószelep belét.

.vackor.

.vackor.

vendég

• fórumtag
  • 139 posts
kinéztem 2 féle pumpát, melyiket érdemes megvenni?
1, b+ garage plastic
2, blowmaster pro ( http://www.fulopkere...talogue&id=2838 )
csak mert hallottam hogy egyes pumpáknál nehezen lehet levenni a szelepet ami kiszakíthatja azt.
válaszotokat elõre is kössz

.vackor.

.vackor.

vendég

• fórumtag
  • 139 posts
most lemértem és kb 0,7 mm-et vagy többet lelóg mind a 2 irányba. ez nem lenne baj?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

igazából attól félek, hogy a felni oldalfalát is érintené a lyuk mert olyan vékony a teteje (nem tudom hogy érthetõen írtam e le)

érthetõ, de elfér....de mondom ha nem mered akkor sztem bármelyik szervízben megcsinálják....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

.vackor.

.vackor.

vendég

• fórumtag
  • 139 posts
igazából attól félek, hogy a felni oldalfalát is érintené a lyuk mert olyan vékony a teteje (nem tudom hogy érthetõen írtam e le)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

ez most off lesz úgyhogy bocsi: WTB LaserBeam XC felnit át lehet-e alakítani autószelepessé? (mert múltkor megnéztem és szerintem túl "vékonyka" hozzá) és ha igen melyik boltban vállalnák el az átalakítást, itthon nem kísérleteznék ezzel. köszike :)

fúrógép, 8,5mm csigafúró, tûreszelõ...kb 1 perc.....a boltban is igy csinálnák.....de ha nem mered akkor bármelyik bolt ahol van szervíz...
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

.vackor.

.vackor.

vendég

• fórumtag
  • 139 posts

ezt én is tapasztaltam. szerintem a belsõ nyomás egyszerûen eléri a pumpával elõállítható maximális nyomást, így nem csoda hogy több nem megy bele. nekem ilyenkor kijön a pumpa fejénél, a dugattyú mellett.

ehhez kapcsolódik, hogy tegnap az autószelepes gumit akartam felfújni betonkeményre a ....betonra, és a hátsónál ment is, az elsõnél pedig lecsavartam a pumpa tömlõjét, és jött kifele a szelepbõl a levegõ!
azt hittem, elb*szódott a szelep, de úgy tûnik nem, csak szintén túl nagy volt neki a nyomás.
benyomtam a tût, hogy picit lejjebb engedjem, és utána nem eresztett, azóta is jónak tûnik.

nemtudom, találkoztatok-e már ilyennel, de gondolom nem, mert terepgumit olyan keményre értelmes ember nem fúj :D

ez most off lesz úgyhogy bocsi: WTB LaserBeam XC felnit át lehet-e alakítani autószelepessé? (mert múltkor megnéztem és szerintem túl "vékonyka" hozzá) és ha igen melyik boltban vállalnák el az átalakítást, itthon nem kísérleteznék ezzel. köszike :)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Ezek természetes dolgok.

Ne gondoljuk már, hogy pl. az országúti kerekét fel lehet 8 bárra fújni a békebeli állópumpával.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

sziasztok, van egy vicces észrevételem. mostanába kerékproblémákkal küszködök, belsõt is cseréltem... ennek ellenére amikor pumpálom egy bizonyos foknál egyszerûen nem akar több levegõ belemenni. a pumpát megnéztem és fújja a levegõt, és jól illeszkedik a szelephez. nem értem a dolgot, ezek a szingószelepes dolgok ennyire megbízhatatlanok?!

ezt én is tapasztaltam. szerintem a belsõ nyomás egyszerûen eléri a pumpával elõállítható maximális nyomást, így nem csoda hogy több nem megy bele. nekem ilyenkor kijön a pumpa fejénél, a dugattyú mellett.

ehhez kapcsolódik, hogy tegnap az autószelepes gumit akartam felfújni betonkeményre a ....betonra, és a hátsónál ment is, az elsõnél pedig lecsavartam a pumpa tömlõjét, és jött kifele a szelepbõl a levegõ!
azt hittem, elb*szódott a szelep, de úgy tûnik nem, csak szintén túl nagy volt neki a nyomás.
benyomtam a tût, hogy picit lejjebb engedjem, és utána nem eresztett, azóta is jónak tûnik.

nemtudom, találkoztatok-e már ilyennel, de gondolom nem, mert terepgumit olyan keményre értelmes ember nem fúj :D

.vackor.

.vackor.

vendég

• fórumtag
  • 139 posts
sziasztok, van egy vicces észrevételem. mostanába kerékproblémákkal küszködök, belsõt is cseréltem... ennek ellenére amikor pumpálom egy bizonyos foknál egyszerûen nem akar több levegõ belemenni. a pumpát megnéztem és fújja a levegõt, és jól illeszkedik a szelephez. nem értem a dolgot, ezek a szingószelepes dolgok ennyire megbízhatatlanok?!

Pápppá

Pápppá

vendég

• fórumtag
  • 41 posts
Rendben köszönöm, meglesz! :)

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Smirgli a fékpofának, rongy/dörzsiszivacs a felninek. A brutális megoldásokban hiszek:)

Pápppá

Pápppá

vendég

• fórumtag
  • 41 posts
Az utóbbi idõben nem egyszer igen szépen eláztam, aminek köszönhetõen most a fékeim igen dúrva nyikorgással lettek ellátva. A kérdésem az lenne, mit lehet tenni ezellen? Köszönöm a segítséget!

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Sheldon Brown helyett...
http://www.fettling....intArticlesID=7
és
http://www.parktool....howto.asp?id=81

ViktoRider

ViktoRider

törzsvendég

• fórumtag
  • 993 posts

Rendben, értem. Akkor valószínû szerviz. Ma megtettem az elsõ nagyobb próbaköröm a kerómmal (ez bk 20 km :D), de valószínû ez nekem nagy szám. Mind1. A lényeg, hogy "pattogást" hallottam az elsõ kerék felõl (amelyik lötyög). Vagy inkább "ropogás"? A lényeg hogy ez nagyobb megerõltetésnél jött ki, laza tekerésnél nem. Ötlet??

Lehet hogy laza néhány küllõ, akkor azokat is meg kell húzni, márha tényleg az az..

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
a sheldon brown-féle wheelbuilding fenn van vkinél?
az eredeti címen nem elérhetõ :(

kispysda

kispysda

vendég

• fórumtag
  • 13 posts
Rendben, értem. Akkor valószínû szerviz. Ma megtettem az elsõ nagyobb próbaköröm a kerómmal (ez bk 20 km :D), de valószínû ez nekem nagy szám. Mind1. A lényeg, hogy "pattogást" hallottam az elsõ kerék felõl (amelyik lötyög). Vagy inkább "ropogás"? A lényeg hogy ez nagyobb megerõltetésnél jött ki, laza tekerésnél nem. Ötlet??

"A legendák és mítoszok, amelyek a tegnap világában nem léteztek, létezni fognak a holnapéban."

Terry Brooks - The Sword of Sannara

www.criticalmass.hu Én ott leszek!!!

Ja és elõtte nap: ttûntetés a FER ellen a Parlament elõtt (17:00)!!!!!Ezen is! :bananadan