Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Otthoni szerelés, szerszámok
Indította
CURTISPAPI
, 2003. február 25. 21:21
Írta 2007. március 06. - 19:24

csak arra figyelj, hogy a belsõ (lánc belsõ oldala) összekötõ izén ne nyomd ki a csapot, mint ahogy én tettem legelõször (azóta van patentszemem:P), mert akkor soha a büdös életben nem tudod majd visszanyomni.....
azon kívül milyen bowdent ajánlatok vfékhez? ma vettem új bowdenházat (ahogy kala mondta, de neki csak most olvastam a hszét), le is szabtam itthon, aztán ügyes voltam és sikerült a (régi) bowden végét jól felszálasítani, majd miután levágtam egyenesre a végét, azután pont rövid lett (kb. 1 centi hiányzik, hogy jó legyen..)...tehát hátsó v fékbe bowden kéne, lehetõleg olyan ami a legtöbb boltban van! vagy a sima shimano bowden is megteszi?
ezen kívül van valami jelentõsége annak, hogy egy féket (avid sd7) a saját (gyárilag adott) fékpipájával használok, vagy másikkal?
azon kívül milyen bowdent ajánlatok vfékhez? ma vettem új bowdenházat (ahogy kala mondta, de neki csak most olvastam a hszét), le is szabtam itthon, aztán ügyes voltam és sikerült a (régi) bowden végét jól felszálasítani, majd miután levágtam egyenesre a végét, azután pont rövid lett (kb. 1 centi hiányzik, hogy jó legyen..)...tehát hátsó v fékbe bowden kéne, lehetõleg olyan ami a legtöbb boltban van! vagy a sima shimano bowden is megteszi?
ezen kívül van valami jelentõsége annak, hogy egy féket (avid sd7) a saját (gyárilag adott) fékpipájával használok, vagy másikkal?
Írta 2007. március 06. - 18:45

Általában van a láncon egy szem, ami nagyon eltér a többitõl (nem nehéz megtalálni), ha a 2 mellett lévõt elkezded fogóval egymás felé nyomni jó erõsen, akkor szét lehet szedni szerszám nélkül is. Itt rakják össze gyárilag is, ha van rajta ilyen szem! Ha nincs, akkor tök mindegy, hogy hol bontod meg, és szerintem a láncbontók között sincs óriási különbség. Én az IceToolz, BBB, Shimano-t ajánlom...
Köszönöm gyors válaszod ! Sajnos nem találok rajta patentszemet... Akkor ha jól értem, marad a bontás. Köszi még1x !!
vendég_Sugárfertõzött Oposszum_*
Írta 2007. március 06. - 18:28

Általában van a láncon egy szem, ami nagyon eltér a többitõl (nem nehéz megtalálni), ha a 2 mellett lévõt elkezded fogóval egymás felé nyomni jó erõsen, akkor szét lehet szedni szerszám nélkül is. Itt rakják össze gyárilag is, ha van rajta ilyen szem! Ha nincs, akkor tök mindegy, hogy hol bontod meg, és szerintem a láncbontók között sincs óriási különbség. Én az IceToolz, BBB, Shimano-t ajánlom...
Írta 2007. március 06. - 17:40

Hello!
Segítségre lenne szükségem! A bringám láncát szeretném tisztítani, de nem tudom, hogyan szedjem le. A lánc Shimano CN-HG50 8s. Ha jól gondolom, akkor ezt láncbontóval lehet leszedni, ugye ? Ha igen, akkor ehhez melyik szerszámot (típust) ajánlanátok az eBIKE kínálatából ? Ezt a láncbontást mindíg ugyan azon a szemen kell végrehajtani ? Tehát van egy meghatározott hely, ahol össze is rakták, vagy nincs ilyen ?
Bocsi az amatõr kérdéseimért, de valahol el kell kezdeni...
Köszi elõre is a választ!
Segítségre lenne szükségem! A bringám láncát szeretném tisztítani, de nem tudom, hogyan szedjem le. A lánc Shimano CN-HG50 8s. Ha jól gondolom, akkor ezt láncbontóval lehet leszedni, ugye ? Ha igen, akkor ehhez melyik szerszámot (típust) ajánlanátok az eBIKE kínálatából ? Ezt a láncbontást mindíg ugyan azon a szemen kell végrehajtani ? Tehát van egy meghatározott hely, ahol össze is rakták, vagy nincs ilyen ?
Bocsi az amatõr kérdéseimért, de valahol el kell kezdeni...
Köszi elõre is a választ!
Írta 2007. március 05. - 23:47

cseréld inkább, többe van a WD40, amit elfújsz rá, és még jó se lesz :-/
Írta 2007. március 05. - 21:57

thez: hát igen, kb.
...mondjuk ma pl. nem találtam jobb céleszközt a csupamocsok-kívül-belül bowdenházam megpucolására, mint a WD40...

Írta 2007. március 05. - 21:35

Motorozni/autózni? Én nem divat-bringás vagyok, addig bringázom, amíg járni tudok...mire nekem autóba kell ülnöm, már nem lesznek autók...
Oké, akkor bevágom vmi olajos-kádba
, biztos-ami-biztos. Köszi az eddigi tippeket...

Oké, akkor bevágom vmi olajos-kádba

Írta 2007. március 05. - 21:02

az kb semmire sem jó, csak alibizésre 
viasz, bármi. amúgy annyit önts be, hogy bekenje a belsejét, szinte az egész úgyis ki fog folyni, a lényeg az hogy "megfürdesd" a csövet benne - több olajjal nagyobb eséllyel fedsz be minden kis részt benne;)
amúgy ha rendesen gondozva van a váz, és néha ápolva, akkor mire átrohadna a csõ belülrõl, addigra már rég motorozni/autózni fogsz....

viasz, bármi. amúgy annyit önts be, hogy bekenje a belsejét, szinte az egész úgyis ki fog folyni, a lényeg az hogy "megfürdesd" a csövet benne - több olajjal nagyobb eséllyel fedsz be minden kis részt benne;)
amúgy ha rendesen gondozva van a váz, és néha ápolva, akkor mire átrohadna a csõ belülrõl, addigra már rég motorozni/autózni fogsz....
Írta 2007. március 05. - 20:57

Írta 2007. március 05. - 19:58

Egy kis tubus zsírt mindenféleképpen vennem kell, mert ÉN vagyok az a span, akinek mindig van zsírja...tõlem szoktak kérni.
Csak kíváncsi voltam, hogy a fehér zsír miben tér el a másiktól...
Akkor single-speed-hez felejtõs a láncolaj, de azért az mégicsak lassítja a kopást, nem?
Amúgy nem készülök semmire, csak most már van egy normális bicóm, ami -úgy érzem- megéri a törõdést, és most még keret is van a "kiegészítõkre"...
Más. Lehet nem ide illik, de szerintem belefér...
Szóval kb. fél éve olvastam a BikeMag-ban, hogy érdemes az acél cuccokat (esetemben: váz, kormány, villa) "megfolyatni" olajjal, hogy belül legyen egy védõréteg, ami véd a korróziótól. A kérdésem, az, hogy ehhez milyen viszkozitásúból mennyit érdemes locsolni például egy vázba (ez alapján majd tudok következtetni a villára és a kormányra), hogy ne folyon meg, de mindenhol beborítsa egyenletesen?

Csak kíváncsi voltam, hogy a fehér zsír miben tér el a másiktól...
Akkor single-speed-hez felejtõs a láncolaj, de azért az mégicsak lassítja a kopást, nem?
Amúgy nem készülök semmire, csak most már van egy normális bicóm, ami -úgy érzem- megéri a törõdést, és most még keret is van a "kiegészítõkre"...

Más. Lehet nem ide illik, de szerintem belefér...
Szóval kb. fél éve olvastam a BikeMag-ban, hogy érdemes az acél cuccokat (esetemben: váz, kormány, villa) "megfolyatni" olajjal, hogy belül legyen egy védõréteg, ami véd a korróziótól. A kérdésem, az, hogy ehhez milyen viszkozitásúból mennyit érdemes locsolni például egy vázba (ez alapján majd tudok következtetni a villára és a kormányra), hogy ne folyon meg, de mindenhol beborítsa egyenletesen?
Írta 2007. március 05. - 19:33

Én sose vennék spray kiszerelésû láncolajat. A cél nem az, hogy beterítsem a bicó hátsó egyharmadát és a környezõ 1-1,5 nm-t, hanem az, hogy a lánc görgõire jusson 1-1 csepp.
Írta 2007. március 05. - 18:26

a zöldet szeretik a botlosok inkább.
Mire készülsz?
úgyis akad egy span akinek épp van felesleges zsííííírja, illetõleg egy SS gép olyan, amin elöbb cserélsz láncot mint hogy bezsírozzad/olajozzad.
veszel egy kis tubus zsírt, pl motorexet, az otthon neked évekig elég lesz.
Mire készülsz?

veszel egy kis tubus zsírt, pl motorexet, az otthon neked évekig elég lesz.
Írta 2007. március 05. - 18:17

A szerszám-téma elintézve. A kenõanyagokat viszont még nézegetem. Gondolom a Motorex termékek nem a legolcsóbbak (nincs viszonyításom alapom, de a töménytelen reklámból tudok következtetni), megérik a pénzüket? Néztem láncolalajat is, ebbõl megéri a sprays változatra áldozni. A zsíroknál mi a különbség a 2000-es meg a fehér változat között?
Írta 2007. március 04. - 21:12

Ha veszek zsírt, meg láncra olajat, akkor már nem is kell más...nincs telóm, se hidrás fékem.
A zsír mindegy milyen, csak litiumos legyen, igaz? A láncolaj-ból mit ajánlotok? Sokkal könnyebb a spray-sel?
A zsír mindegy milyen, csak litiumos legyen, igaz? A láncolaj-ból mit ajánlotok? Sokkal könnyebb a spray-sel?
Írta 2007. március 04. - 20:27

Csak kicsit off.
Saját találmány, ha nincs otthon a levágott bowdenhez a végére kupak, akkor simán bekenem pillanatragasztóval (pl. ferrobond) és nem szõrösödik ki.
Saját találmány, ha nincs otthon a levágott bowdenhez a végére kupak, akkor simán bekenem pillanatragasztóval (pl. ferrobond) és nem szõrösödik ki.
"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."
Írta 2007. március 04. - 20:04

éles fogó kell(random kéknyelü van itthon is, de csak dísznek jó.....), vagy mennyé gyúrni;)
ikeás ótvar fogó kiváló erre a feladatra.
ikeás ótvar fogó kiváló erre a feladatra.
Írta 2007. március 04. - 20:00

monoblokk kulcs tipusa nem (feltétlen) a tengelytõl függ, hanem elsõsorban a márkától, h pl. Truva v RF
erõs csípés nálam csak szétlapítja és csókolom, de lehet h én vagyok túl maszek vagy az õsök fogói
erõs csípés nálam csak szétlapítja és csókolom, de lehet h én vagyok túl maszek vagy az õsök fogói

Írta 2007. március 04. - 19:59

megesik..
Octához régi szabványu leszedõ kell, isishez meg a truva féle eszköz..
de egyszerre csak egyik lehet a bringádban, olyat kell venni
Nekem eddig az ikeás kombináltfogótól kezdve minden fogó jó volt itthon a bowden vágásra, ha nem mozgatással próbálod feldarabolni hanem egy erõs csípéssel, akkor nem szedi szét a végét.
bowdenházat meg FLEX-el kell vágni:D

Octához régi szabványu leszedõ kell, isishez meg a truva féle eszköz..
de egyszerre csak egyik lehet a bringádban, olyat kell venni

Nekem eddig az ikeás kombináltfogótól kezdve minden fogó jó volt itthon a bowden vágásra, ha nem mozgatással próbálod feldarabolni hanem egy erõs csípéssel, akkor nem szedi szét a végét.
bowdenházat meg FLEX-el kell vágni:D
Írta 2007. március 04. - 19:58

kenésre.. valamilyen láncspré/zsír/olaj..
meg egy átlagosabb lítiumos zsír mondjuk pedálhoz meg ilyenekhez.
meg egy átlagosabb lítiumos zsír mondjuk pedálhoz meg ilyenekhez.
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda
Írta 2007. március 04. - 19:53

boltbajárósomon egy szál bowden sincs:)
jahogy a p3 csak ilyen boltbajárós értem..

otthonra tényleg nem kell sok szerszám, kivéve ha az embernek nincs túl jó bringája és hetente szerelni kell..
láncbontója már van, azt írta. a monoblokk kiszedõt is meggondolnám, évente egyszer kell használni..
úgyhogy vegyél egy küllõkulcsot azt kész:)