Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

Merida-harcos

Merida-harcos

törzsvendég

• fórumtag
  • 334 posts

Általában van a láncon egy szem, ami nagyon eltér a többitõl (nem nehéz megtalálni), ha a 2 mellett lévõt elkezded fogóval egymás felé nyomni jó erõsen, akkor szét lehet szedni szerszám nélkül is. Itt rakják össze gyárilag is, ha van rajta ilyen szem! Ha nincs, akkor tök mindegy, hogy hol bontod meg, és szerintem a láncbontók között sincs óriási különbség. Én az IceToolz, BBB, Shimano-t ajánlom...

Köszönöm gyors válaszod ! Sajnos nem találok rajta patentszemet... Akkor ha jól értem, marad a bontás. Köszi még1x !!

vendég_Sugárfertõzött Oposszum_*

• vendég
Általában van a láncon egy szem, ami nagyon eltér a többitõl (nem nehéz megtalálni), ha a 2 mellett lévõt elkezded fogóval egymás felé nyomni jó erõsen, akkor szét lehet szedni szerszám nélkül is. Itt rakják össze gyárilag is, ha van rajta ilyen szem! Ha nincs, akkor tök mindegy, hogy hol bontod meg, és szerintem a láncbontók között sincs óriási különbség. Én az IceToolz, BBB, Shimano-t ajánlom...

Merida-harcos

Merida-harcos

törzsvendég

• fórumtag
  • 334 posts
Hello!

Segítségre lenne szükségem! A bringám láncát szeretném tisztítani, de nem tudom, hogyan szedjem le. A lánc Shimano CN-HG50 8s. Ha jól gondolom, akkor ezt láncbontóval lehet leszedni, ugye ? Ha igen, akkor ehhez melyik szerszámot (típust) ajánlanátok az eBIKE kínálatából ? Ezt a láncbontást mindíg ugyan azon a szemen kell végrehajtani ? Tehát van egy meghatározott hely, ahol össze is rakták, vagy nincs ilyen ?
Bocsi az amatõr kérdéseimért, de valahol el kell kezdeni...

Köszi elõre is a választ!

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
cseréld inkább, többe van a WD40, amit elfújsz rá, és még jó se lesz :-/

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
thez: hát igen, kb. :D...mondjuk ma pl. nem találtam jobb céleszközt a csupamocsok-kívül-belül bowdenházam megpucolására, mint a WD40...

• vendég
Motorozni/autózni? Én nem divat-bringás vagyok, addig bringázom, amíg járni tudok...mire nekem autóba kell ülnöm, már nem lesznek autók...:)
Oké, akkor bevágom vmi olajos-kádba :D, biztos-ami-biztos. Köszi az eddigi tippeket...

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
az kb semmire sem jó, csak alibizésre ;)

viasz, bármi. amúgy annyit önts be, hogy bekenje a belsejét, szinte az egész úgyis ki fog folyni, a lényeg az hogy "megfürdesd" a csövet benne - több olajjal nagyobb eséllyel fedsz be minden kis részt benne;)

amúgy ha rendesen gondozva van a váz, és néha ápolva, akkor mire átrohadna a csõ belülrõl, addigra már rég motorozni/autózni fogsz....

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
ilyen beborítós célra szerintem a wd40 egészen megfelelõ...

• vendég
Egy kis tubus zsírt mindenféleképpen vennem kell, mert ÉN vagyok az a span, akinek mindig van zsírja...tõlem szoktak kérni.:D
Csak kíváncsi voltam, hogy a fehér zsír miben tér el a másiktól...
Akkor single-speed-hez felejtõs a láncolaj, de azért az mégicsak lassítja a kopást, nem?
Amúgy nem készülök semmire, csak most már van egy normális bicóm, ami -úgy érzem- megéri a törõdést, és most még keret is van a "kiegészítõkre"...:)

Más. Lehet nem ide illik, de szerintem belefér...
Szóval kb. fél éve olvastam a BikeMag-ban, hogy érdemes az acél cuccokat (esetemben: váz, kormány, villa) "megfolyatni" olajjal, hogy belül legyen egy védõréteg, ami véd a korróziótól. A kérdésem, az, hogy ehhez milyen viszkozitásúból mennyit érdemes locsolni például egy vázba (ez alapján majd tudok következtetni a villára és a kormányra), hogy ne folyon meg, de mindenhol beborítsa egyenletesen?

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Én sose vennék spray kiszerelésû láncolajat. A cél nem az, hogy beterítsem a bicó hátsó egyharmadát és a környezõ 1-1,5 nm-t, hanem az, hogy a lánc görgõire jusson 1-1 csepp.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
a zöldet szeretik a botlosok inkább.

Mire készülsz?:) úgyis akad egy span akinek épp van felesleges zsííííírja, illetõleg egy SS gép olyan, amin elöbb cserélsz láncot mint hogy bezsírozzad/olajozzad.
veszel egy kis tubus zsírt, pl motorexet, az otthon neked évekig elég lesz.

• vendég
A szerszám-téma elintézve. A kenõanyagokat viszont még nézegetem. Gondolom a Motorex termékek nem a legolcsóbbak (nincs viszonyításom alapom, de a töménytelen reklámból tudok következtetni), megérik a pénzüket? Néztem láncolalajat is, ebbõl megéri a sprays változatra áldozni. A zsíroknál mi a különbség a 2000-es meg a fehér változat között?

• vendég
Ha veszek zsírt, meg láncra olajat, akkor már nem is kell más...nincs telóm, se hidrás fékem.
A zsír mindegy milyen, csak litiumos legyen, igaz? A láncolaj-ból mit ajánlotok? Sokkal könnyebb a spray-sel?

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Csak kicsit off.

Saját találmány, ha nincs otthon a levágott bowdenhez a végére kupak, akkor simán bekenem pillanatragasztóval (pl. ferrobond) és nem szõrösödik ki.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
éles fogó kell(random kéknyelü van itthon is, de csak dísznek jó.....), vagy mennyé gyúrni;)
ikeás ótvar fogó kiváló erre a feladatra.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
monoblokk kulcs tipusa nem (feltétlen) a tengelytõl függ, hanem elsõsorban a márkától, h pl. Truva v RF

erõs csípés nálam csak szétlapítja és csókolom, de lehet h én vagyok túl maszek vagy az õsök fogói :D

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
megesik..:D

Octához régi szabványu leszedõ kell, isishez meg a truva féle eszköz..
de egyszerre csak egyik lehet a bringádban, olyat kell venni ;)
Nekem eddig az ikeás kombináltfogótól kezdve minden fogó jó volt itthon a bowden vágásra, ha nem mozgatással próbálod feldarabolni hanem egy erõs csípéssel, akkor nem szedi szét a végét.
bowdenházat meg FLEX-el kell vágni:D

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
kenésre.. valamilyen láncspré/zsír/olaj..
meg egy átlagosabb lítiumos zsír mondjuk pedálhoz meg ilyenekhez.
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

ViktoRider

ViktoRider

törzsvendég

• fórumtag
  • 993 posts

boltbajárósomon egy szál bowden sincs:)

jahogy a p3 csak ilyen boltbajárós értem..:)
otthonra tényleg nem kell sok szerszám, kivéve ha az embernek nincs túl jó bringája és hetente szerelni kell..
láncbontója már van, azt írta. a monoblokk kiszedõt is meggondolnám, évente egyszer kell használni..
úgyhogy vegyél egy küllõkulcsot azt kész:)

• vendég
Imbuszkészletem, láncbontóm ezer éve van, azzal nincs gond. Az önlehúzó jó ötlet, kiment a fejembõl ez is. Akkor pedálkulcs sem kõ. A bowdenezéshez meg nagyon jó ötlet, ha elvágás elõtt kicsit megolvasztjuk a bowdent, így nem szálasodik, szal bowdenvágó is kilõve. Akkor kell 1 monoblockbontó (ugye az ISIS-esekhez és az Octalink-esekhez is ugyanolyan kell? ), meg önlehúzók és 1 küllõkulcs.
A kenésre tippek? Bocsi a sürgetésért, de szeretném holnap egyben elintézni az összeset...
Off: sürgõs, tudnátok a nyerges topic-ban is tippeket adni?
On