Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Otthoni szerelés, szerszámok
Started by
CURTISPAPI
, 2003. February 25. 21:21
Posted 2009. January 25. - 21:36
Azt hiszem itt írta valaki, vagy a Bikemag-ben jelent meg, hogy úgy lehet elkerülni a menet megszakítását, hogy több picit kell húzni, nem pedig egy folyamatos mozdulattal. Amúgy meg az is segíthet, hogy sokszor megadják "inlbf" mértékegységben a nyomatékot, ami annyit tesz, hogy ha egy inch az erõkar, akkor akkora fontnyi erõvel kell nyomni. Most lehet, hogy kiröhögnek a fizikusok, de nagyjából így lehet. Meg ha jól tudom, akkor mondjuk 40 Nm az meg kb. 40kg 10 cm-en.
The Official Rules of the Euro Cyclist-----------------The Rules > Velominati
Posted 2009. January 25. - 17:26
tamaska nem a románpiacos nyomatékkulcsra gondoltam, nyugi :air:
de amugy DaveRider-nek igaza van, jobban belegondolva, bringához talán nem is annyira fontos, csak érzéssel kell meghúzni.
Legyen igazam, aki egyszer már túlhúzott valamit (mint pl én is) az már jobban oda fog figyelni és nem rontja el. Netalántán ha 2x is kukába kell dobni egy 30e Ft -os karbonkormányt akkor már fokozottan ajánlott.
Tényleg nem azért mondom, mert cigánykodom:D 13e ft-on, de szeretem az ésszerû hozzáállást. Szervizben ok hogy van, de csak azért hogy egy évben használom kb 3x ahhoz nincs túl sok értelme, vagy ha tényleg csavarmenet antitalentum az ember akkor vegyen egyet.
Én ezen túl jobban oda fogok figyelni és érzéssel csinálom a dolgokat.
de amugy DaveRider-nek igaza van, jobban belegondolva, bringához talán nem is annyira fontos, csak érzéssel kell meghúzni.
Legyen igazam, aki egyszer már túlhúzott valamit (mint pl én is) az már jobban oda fog figyelni és nem rontja el. Netalántán ha 2x is kukába kell dobni egy 30e Ft -os karbonkormányt akkor már fokozottan ajánlott.
Tényleg nem azért mondom, mert cigánykodom:D 13e ft-on, de szeretem az ésszerû hozzáállást. Szervizben ok hogy van, de csak azért hogy egy évben használom kb 3x ahhoz nincs túl sok értelme, vagy ha tényleg csavarmenet antitalentum az ember akkor vegyen egyet.
Én ezen túl jobban oda fogok figyelni és érzéssel csinálom a dolgokat.
Posted 2009. January 25. - 17:25
Osztom a véleményed. Én inkább a kormány-stucninál félek, elég vékonka.
'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'
ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960
Posted 2009. January 25. - 17:03
azt megértem, hogy mondjuk nem 5000 forintos Beta imbusszal/csavarkulccsal/csavarhúzóval szerel az ember otthon bringát, hanem csak 800-1000 forintos praktikeressel - az is bõven elég, kb. a tûréshatáruk tizede se kell a bringához. meg ugye elõbb kölcsön adja az ember a havernak, elveszti, mint hogy igazán elnyalná/eltörné..."fogyóeszköz"...
az más kérdés, hogy aki egy fékbowdencsavar meghúzásánál elnyal egy imbuszt, az valószínûleg nem érzésbõl és ésszel szerel - vagy csak sz*rik arra, hogy az a csavar már sokat megélt, és tán kéne max. 100 forintot szánni egy újra..
de ha már egy olyan szerszámot vesz az ember, ahol pont a precízség és a megbízhatóság számít, és tényleg csak igazán drága alkatrészeknél (karbon ésvagy könnyû vagy drága cuccok; gépkocsi alkatrészek, stb..) van haszna, továbbá nem fogja csak úgy kölcsönadni napi szinten meg elhagyni egy túrán - akkor miért cigánykodunk, és akarunk olcsót venni? :wtf:
ha csinálunk valamit, akkor már rendesen csináljuk - normális nyomattékkulcsot (bitfejekkel) én még nem láttam 7000-8000 forint alatt, de pl. autókhoz nem ritka a 30-35 ezres sem a jobb szervízekben...ha van 70-80 ezrünk egy jó telóra/alkatrészre, és tényleg vigyázni akarunk rá, akkor legyen pénzünk egy normális szerszámra is. ha nincs, akkor meg kérjünk kölcsön vagy vigyük el szervízbe a bringát - nem hiszem, hogy azt az alaktrészt, ahova nyomattékkulcs kell, napi szinten meg kell húzni...ha meg máshoz is kell az a kulcs, akkor meg már megéri megvenni, nem?
tudom, nehéz elfogadni, meg anyagilag is megterhelõ tud lenni, de a nem fogyóeszköz szerszámokból, amik vagy nagyon balesetveszélyesek, vagy tényleg precíznek és megbízhatónak kell lenniük, azokból csak egyszer kell jót és minõségit venni, soha többet! nyilván nem a nyeregtáskában fogod tartani pl. a nyomatékkulcsot, hogy elhagyd, hanem otthon, a szerszámosládában...
amúgy én itthonra csak akkor fogok venni nyomatékkulcsot, amikor megtanulok autót szerelni, elõbb nem - bringához felesleges, mert karbon cuccaim soha nem lesznek, se nagyon könnyû alkatrészeim.
az más kérdés, hogy aki egy fékbowdencsavar meghúzásánál elnyal egy imbuszt, az valószínûleg nem érzésbõl és ésszel szerel - vagy csak sz*rik arra, hogy az a csavar már sokat megélt, és tán kéne max. 100 forintot szánni egy újra..
de ha már egy olyan szerszámot vesz az ember, ahol pont a precízség és a megbízhatóság számít, és tényleg csak igazán drága alkatrészeknél (karbon ésvagy könnyû vagy drága cuccok; gépkocsi alkatrészek, stb..) van haszna, továbbá nem fogja csak úgy kölcsönadni napi szinten meg elhagyni egy túrán - akkor miért cigánykodunk, és akarunk olcsót venni? :wtf:
ha csinálunk valamit, akkor már rendesen csináljuk - normális nyomattékkulcsot (bitfejekkel) én még nem láttam 7000-8000 forint alatt, de pl. autókhoz nem ritka a 30-35 ezres sem a jobb szervízekben...ha van 70-80 ezrünk egy jó telóra/alkatrészre, és tényleg vigyázni akarunk rá, akkor legyen pénzünk egy normális szerszámra is. ha nincs, akkor meg kérjünk kölcsön vagy vigyük el szervízbe a bringát - nem hiszem, hogy azt az alaktrészt, ahova nyomattékkulcs kell, napi szinten meg kell húzni...ha meg máshoz is kell az a kulcs, akkor meg már megéri megvenni, nem?
tudom, nehéz elfogadni, meg anyagilag is megterhelõ tud lenni, de a nem fogyóeszköz szerszámokból, amik vagy nagyon balesetveszélyesek, vagy tényleg precíznek és megbízhatónak kell lenniük, azokból csak egyszer kell jót és minõségit venni, soha többet! nyilván nem a nyeregtáskában fogod tartani pl. a nyomatékkulcsot, hogy elhagyd, hanem otthon, a szerszámosládában...
amúgy én itthonra csak akkor fogok venni nyomatékkulcsot, amikor megtanulok autót szerelni, elõbb nem - bringához felesleges, mert karbon cuccaim soha nem lesznek, se nagyon könnyû alkatrészeim.
Posted 2009. January 25. - 16:37
ugy erted a 3-400ft kategoriaban? :mybad:
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Posted 2009. January 25. - 16:34
Megnéztem mennyibe kerül ez a BBB nyomatékkulcs és 13e-14e Ft.
Nincsen véletlenül ennél olcsóbb?
Sok szerszámgyártó van és szerintem azok is csinálnak ilyeneket.
Ugy tapasztaltam hogy kifejezetten bringa alkatrész/szerszám gyártók többet kérnek el egy adott szerszámért.
Utánanézek guglin hátha találok valamit...
Nincsen véletlenül ennél olcsóbb?
Sok szerszámgyártó van és szerintem azok is csinálnak ilyeneket.
Ugy tapasztaltam hogy kifejezetten bringa alkatrész/szerszám gyártók többet kérnek el egy adott szerszámért.
Utánanézek guglin hátha találok valamit...
Posted 2009. January 25. - 16:04
jol latod
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Posted 2009. January 25. - 13:53
Ha jól látom, BBB?
'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'
Posted 2009. January 25. - 13:34
a biciklin is van 30ezer forintos alkatresz amit ha tulhuzol dobhatod a kukaba. mint pl haverom az Easton Ec90 karbonkormanyt.
nekem [meglepo modon] ilyen van
2-24Nm, T25 torx a tarcsa csavarokhoz, a tobbi meg a gyakran elofordulo imbuszmeretek. a muhelyben is ilyet hasznaltam, evekig, es nem b.szodott el.
nekem [meglepo modon] ilyen van
2-24Nm, T25 torx a tarcsa csavarokhoz, a tobbi meg a gyakran elofordulo imbuszmeretek. a muhelyben is ilyet hasznaltam, evekig, es nem b.szodott el.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Posted 2009. January 25. - 10:28
Én vettem magamnak egy 5-30Nm; és egy 30-210Nm-es kulcsot, igaz sokat szerelek autót, azért ott nem mindegy, hogy egy 30EFt-os alkatrészt dobsz kukába, egy megszakított menet miatt. Bicajhoz szerintem elég érzéssel meghúzni a csavarokat, ha nem akarod széttépni, elszaladsz egy autószerelõhöz.
Posted 2009. January 25. - 06:01
azért elegáns dolog, és van amihez elengedhetetlen
egyszer kell megvenni. nekem csak egyszer kellett, wattmérõhöz, de oda 70Nm-es.
erre az 5percre kölcsön kértem egy autó szervíztõl, nekik meg van a teljes skála. bringaboltokba nem nagyon volt, gondolom nem ok nélkül. bár szerintem a jobb bringaboltokban akad.
egyszer kell megvenni. nekem csak egyszer kellett, wattmérõhöz, de oda 70Nm-es.
erre az 5percre kölcsön kértem egy autó szervíztõl, nekik meg van a teljes skála. bringaboltokba nem nagyon volt, gondolom nem ok nélkül. bár szerintem a jobb bringaboltokban akad.
Posted 2009. January 24. - 23:07
a fórumon jelenlévõ szervízesek közül hányan használnak nyomatékkulcsot?
ésszel kell csinálni és nem lesz baj.
ésszel kell csinálni és nem lesz baj.
Posted 2009. January 24. - 23:03
rendben, akkor keresek topicot. de én pl. a marzocchi telók villalábára gondoltam, amin meg van adva, hogy 6+/-1Nm kell meghúzni, és azok tényleg elég érzékenyek.
Posted 2009. January 24. - 22:55
Ami méretû csavar egy bringán van hót felesleges a nyomatékkulcs, egy sima racsnis kulccsal is meg lehet õket szakítani. Ha már szorul a csavar, tanyérrel rácsapsz 2x a kulcsra, ésszel és jó is. De ez csak szvsz.
Arra céloz bloke, hogy ezért a kérdésért felesleges volt új topicot nyitni.
Arra céloz bloke, hogy ezért a kérdésért felesleges volt új topicot nyitni.
Posted 2009. January 24. - 22:04
a kérdésem az lenne, hogy tervezek egy nyomatékkulcsot vásárolni, de nem tudom, hogy milyen tartományban mérjen, az apróbb/finomabb csavarok miatt gondoltam, hogy 0,5-1 Nm-tõl kezdõdjön a mérési tartománya, de a vége tekintetében nem vagyok biztos.
találtam 0,5-13,5Nm; 1-27Nm; 3-40Nm-eset, amik esetleg szóba jöhetnek, szóval szerintetek melyiket érdemes venni, vagy mi a legnagyobb nyomaték, amivel bringán kell csavart húzni?
találtam 0,5-13,5Nm; 1-27Nm; 3-40Nm-eset, amik esetleg szóba jöhetnek, szóval szerintetek melyiket érdemes venni, vagy mi a legnagyobb nyomaték, amivel bringán kell csavart húzni?
Posted 2009. January 25. - 00:38
na egy ilyen nyomatékkulcs engem is érdekelne, mert volt nyeregcsõ ahol jobban húztam meg a csavart a kelleténél. (nagyon mérges voltam magamra és még vagyok is.)
Konkrétan a Canyon bringákhoz adnak gyárilag ilyen kulcsot, másban még nem láttam.
Rákerestem guglin,de ott sem hozott eredményt.
Konkrétan a Canyon bringákhoz adnak gyárilag ilyen kulcsot, másban még nem láttam.
Rákerestem guglin,de ott sem hozott eredményt.
Posted 2009. January 25. - 00:32
Autókhoz szokott kelleni, fõleg kerékanyáknál, de tervezem én is egy kisebb nyomatékkulcs vásárlását, majd nyár fele. 3Nm-20Nm-ig van talán az Icetoolz-nak.
Tavalyi Biker katalógus.
Tavalyi Biker katalógus.
Posted 2009. January 25. - 00:01
nem hatrany ha van
de otthoni szereleshez kb annyira szukseges mint a kullofeszesseg mero
ha van ra penz, miert ne
3-4Nm nel kevesebb sehol nem kell. szoval olyasmit keress ami ott kezdodik. a 0.5Nm az meg nincs is meghuzva
de otthoni szereleshez kb annyira szukseges mint a kullofeszesseg mero
ha van ra penz, miert ne
3-4Nm nel kevesebb sehol nem kell. szoval olyasmit keress ami ott kezdodik. a 0.5Nm az meg nincs is meghuzva
RAUH-Welt
B E G R I F F
Posted 2009. January 24. - 23:27
Mindenen meg van adva. Gondolom az a törvény, hogy meg kell adni. Attól még a világban sok millió csavart húznak meg minden gond nélkül nyomatékkulcs nélkül.
The Official Rules of the Euro Cyclist-----------------The Rules > Velominati
Posted 2009. January 24. - 23:23
a legtöbb cucchoz meg van adva, hogy mit mekkora erõvel kell meghúzni.
váltókon, fékkaron...
nyomaték kulcs nélkül is lehet baj nélkül dolgozni.
érzéssel:)
váltókon, fékkaron...
nyomaték kulcs nélkül is lehet baj nélkül dolgozni.
érzéssel:)
Izomtéridõninja-geológus!