Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
13414 hozzászólás a témában

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 hozzászólás

Nem tudom hogy milyen bringát akarsz építeni, milyen részeket tudnál aluból csinálni. Ha a legegyszerûbb, egycsöves vázat, akkor annak a gerincét olyan erõs anyagból csináld, hogy két, egymástól 1,5 m távolságra lévõ alátámasztás között nyugodtan ugrálhass rajta. Ha ezt kibírja, gerincnek is jó lesz.

De akkor aluból kell legyen a hátsó villa és a hajtómûház is, hogy össze tudják hegeszteni.
Az alu vázzal kb. 1,5 kilót lehet nyerni az acélhoz képest.

Kössz az infót.
Egyenlõre csak informálódom, mert van itthon alu csõ, gondoltam lehetne kezdeni vele valamit, de ha 1,5 kiló a súlyt lehet vele nyerni, akkor hagyom a fenébe :)

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

Csak azért kérdezem,mert tegnap este éccsapámmal sörözve eszembe juttatta, hogy õ régen sárkány repülõzött(emlékszem is rá:)).Sajnos régóta nem repülhet cukorbetegsége miatt, viszont a sárkány váza megvan még, valamilyen aluméjnum ötvözet,tehát az anyag adott(van vastagabb, vékonyabb, hosszabbés rövidebb darabok).
plusz a sárkányosoknak van(volt)kedvezménye az egyik Hódmezõvásárhelyi gyártónál/forgalmazónál :)
Esetleg nem tud valaki olyan táblázatot ahol fel vannak sorolva azok az adatok, hogy adott hosszúságú,átmérõjû és falvastagságú alu csõnak mennyi a teherbírása?(vagy Szélvész Tanár Urat zaklassam ezekkel a kérdésekkel? :D )
Köszönöm
PéCsé

Javítsatok ki, ha tévedek, de szerintem nincs ilyen táblázat, a gyártók általában az alapanyag tulajdonságait adják meg, amikbõl az átmérõ, falvastagság, hossz, geometria, terhelések, stb. alapján elméletben ki tudod számolni, hogy mekkora csõ jó neked. Szokták mondani, hogy az aluminium szakítószilárdsága 1/3-a az acélénak, így elsõ közelítésben 3szoros falvastagságú ugyanolyan átmérõjû alucsõnek lesz ugyanaz a teherbírása, mint az acélnak. Ezt azért ne vedd készpénznek, mert mind az acélnál, mind az alunál a különbözõ ötvözetek szakítószilárdsága igen nagy eltérést tud mutatni. Falvastagság növelése helyett növelheted a csõátmérõt is, de az ilyen számításokhoz már nem ártana némi gépészeti ismeret. További gond az aluval az, hogy használat során folyamatosan fárad, körülményes és drága a hegesztése, és minden elõrejelzés nélkül képes eltörni.
A fentiek tükrében lebeszélnélek az aluvázról, mert nem lenne sokkal könnyebb, mint egy jó minõségû acélból készült váz, de szerintem még a szénacélvázhoz képest is csak 1...2 kg-t tudnál spórolni. Az 50*1; 5/4*1,5-ös acélcsövekbõl már készült pár reku, és gond nélkül mûködnek, ezeket javaslom.
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Esetleg nem tud valaki olyan táblázatot ahol fel vannak sorolva azok az adatok, hogy adott hosszúságú,átmérõjû és falvastagságú alu csõnak mennyi a teherbírása?

Nem tudom hogy milyen bringát akarsz építeni, milyen részeket tudnál aluból csinálni. Ha a legegyszerûbb, egycsöves vázat, akkor annak a gerincét olyan erõs anyagból csináld, hogy két, egymástól 1,5 m távolságra lévõ alátámasztás között nyugodtan ugrálhass rajta. Ha ezt kibírja, gerincnek is jó lesz.

De akkor aluból kell legyen a hátsó villa és a hajtómûház is, hogy össze tudják hegeszteni.
Az alu vázzal kb. 1,5 kilót lehet nyerni az acélhoz képest.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 hozzászólás

Nem.

és amit még meg tudok osztani veled hiányos és megkopott tanulmányaimból...
Természetesen ez függ az anyagminõségtõl is... Vannak spec. kerékpár építésre ötvözött és gyártott (általában húzott) csövek. Pl.: Oria, Colombusz, Tange stb.. Ezek még véletlenül sem keverendõek össze a HiTen acél csövekkel vagy az acélnak már csak jóindulattal nevezhetõ tecsógazdaságos kínai izékkel.

Az alu alapanyagból azonos szilárdság eléréséhez nagyobb átmérõ és falvastagság szükséges. Ez alól kivétel a hidroforming technológia, amikor is a csöveket úgy formálják, hogy az igénybevételnek megfelelõen változik a falvastagság, a keresztmetszet és a forma is. Elméletileg ez az acél esetében is alkalmazható, de házi gyártásnál meglehetõsen nehéz a megvalósítása.

Az acél rugalmas, "jelzi" ha gond van. Általában tartós alakváltozással. Alu reped, törik. Acél csöveket védõgázas hegesztéssel érdemes kötni. A lánghoz kell "némi" tudás és tapasztalat annak érdekében, hogy "ne égesd ki belõle az anyagot". Túlhevítés során és gyors lehûlés következtében is változik az anyagszerkezet.

Az alu hegesztés drága, kevesen értenek hozzá. A gond az, hogy az alu alacsonyabb hõfokon olvad, mint a felületén lévõ alu-oxid réteg.
Alu vázzal csak akkor érdemes foglalkozni, ha van a családban szakember kellõ szakértelemmel, szabadidõvel és erre feláldozható költségkerettel.

Az elsõ vázam aluból készült...
Talán még meg is vannak a darabjai valahol. Alapanyagnak jó lehet...

Csak azért kérdezem,mert tegnap este éccsapámmal sörözve eszembe juttatta, hogy õ régen sárkány repülõzött(emlékszem is rá:)).Sajnos régóta nem repülhet cukorbetegsége miatt, viszont a sárkány váza megvan még, valamilyen aluméjnum ötvözet,tehát az anyag adott(van vastagabb, vékonyabb, hosszabbés rövidebb darabok).
plusz a sárkányosoknak van(volt)kedvezménye az egyik Hódmezõvásárhelyi gyártónál/forgalmazónál :)
Esetleg nem tud valaki olyan táblázatot ahol fel vannak sorolva azok az adatok, hogy adott hosszúságú,átmérõjû és falvastagságú alu csõnak mennyi a teherbírása?(vagy Szélvész Tanár Urat zaklassam ezekkel a kérdésekkel? :D )
Köszönöm
PéCsé

Normogo

Normogo

vendég

• fórumtag
  • 35 hozzászólás
Sziasztok!

Holnap délelõtt megyek reku próbára az AM bringaboltba Budakalászra. Ha valakinek van kedve és nem lakik messze, és tûrhetõ idõ lesz, eltekerhetne.
Beszélgethetnénk egy kicsit, és szívesen kipróbálnék egy házi gyártmányú rekut is.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás
Mintha úgy rémlene nekem, hogy az agygenerátorokban van két, szembe fordított Zener-dióda a túlfesz megakadályozására...

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

Lowracer!
Köszönöm a linket, kimondottan jól néz ki a lámpa. Ilyen bilux jellegûre gondoltam. Viszont úgy döntöttem hogy csakis agydinamós áramforrásban gondolkodom. Ne kelljen tartalék akksi, vagy meggondolni hogy mikor kapcsolom ki vagy be. A felfogatás lenne a kisebbik gond, amit ember gyártott, azt meg is lehet mahinálni. Kíváncsian várom, Levi kísérleteit a dinamó-led kombóval, mennyire összehozható a dolog.

Most áll a projekt, mert el kéne mennem ellenállásért, ahhoz meg egyelõre lusta vagyok. Ha sikerül beszereznem a megfelelõ darabot, akkor beforrasztom, és már próbálom is. Az "elektronika" nincs túlbonyolítva, van benne egy egyenirányító, meg egy ellenállás, ami úgy van méretezve, hogy 6 volton (ha a LEDet rövidrezárjuk) a LED munkaárama folyik át rajta. Ez megáll párszáz forintból. Nagy kérdés az, hogy az agydinamóknak az állítólagos túlfeszültsége mekkora, illetve hogy az jelentkezik-e leterhelt állapotban. Lehet, hogy még a végén fölszerelek a kormányra egy multimétert :)
Kemény 880 forintért vettem egy sárhányóra szerelhetõ állófényes hátsó lámpát, az megy majd a lengõorrúra, Lompi elõzõ Basztájával Fehérvárkerékpár :: Termék adatlap - 150100000020 Lámpa dinamós elsõ Basta Sprint LED 10lux kapcsolható együtt, a hátsókerekesre meg BM a csomagtartóra, és - ha a kísérlet sikerül - akkor a házibarkács lámpa elõre.

Papa! Örömmel hallom, hogy Te is kandós voltál.
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 hozzászólás

van valakinek abban tapasztalata, hogy a 45mm átmérõjû 1,5mm falvastagságú aluméjnum csõ ugyanolyan teherbírással rendelkezik-e, mint az ugyanilyen paraméterekkel bíró acélcsõ?

Sokkal lágyabb! Füreszeltem mostanság pár vázat, úgyhogy csak összehasonlításképpen:
Az üléscsõ alatti rész, váz összekötõ, tehát ahol nincs nagy igénybevétel, acélváznál 1mm alunál 2-3mm
A nagyobb tehelésnek kitett helyeken az arány 1,5mm / 3-3,5 mm
A villanyaknál pedig acélváznál 1,5- 2mm alunál 4-5!mm
Nyilván gyártótól és gyártmánytól függõen vannak eltérések, de az arányok, tapasztalatom szerint ilyenek.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

van valakinek abban tapasztalata, hogy a 45mm átmérõjû 1,5mm falvastagságú aluméjnum csõ ugyanolyan teherbírással rendelkezik-e, mint az ugyanilyen paraméterekkel bíró acélcsõ?

Nem.

és amit még meg tudok osztani veled hiányos és megkopott tanulmányaimból...
Természetesen ez függ az anyagminõségtõl is... Vannak spec. kerékpár építésre ötvözött és gyártott (általában húzott) csövek. Pl.: Oria, Colombusz, Tange stb.. Ezek még véletlenül sem keverendõek össze a HiTen acél csövekkel vagy az acélnak már csak jóindulattal nevezhetõ tecsógazdaságos kínai izékkel.

Az alu alapanyagból azonos szilárdság eléréséhez nagyobb átmérõ és falvastagság szükséges. Ez alól kivétel a hidroforming technológia, amikor is a csöveket úgy formálják, hogy az igénybevételnek megfelelõen változik a falvastagság, a keresztmetszet és a forma is. Elméletileg ez az acél esetében is alkalmazható, de házi gyártásnál meglehetõsen nehéz a megvalósítása.

Az acél rugalmas, "jelzi" ha gond van. Általában tartós alakváltozással. Alu reped, törik. Acél csöveket védõgázas hegesztéssel érdemes kötni. A lánghoz kell "némi" tudás és tapasztalat annak érdekében, hogy "ne égesd ki belõle az anyagot". Túlhevítés során és gyors lehûlés következtében is változik az anyagszerkezet.

Az alu hegesztés drága, kevesen értenek hozzá. A gond az, hogy az alu alacsonyabb hõfokon olvad, mint a felületén lévõ alu-oxid réteg.
Alu vázzal csak akkor érdemes foglalkozni, ha van a családban szakember kellõ szakértelemmel, szabadidõvel és erre feláldozható költségkerettel.

Az elsõ vázam aluból készült...
Talán még meg is vannak a darabjai valahol. Alapanyagnak jó lehet...
Feltöltött kép
Feltöltött kép

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 hozzászólás

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás
tvn baromsága demár jó
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 hozzászólás
próbáltátok Lompi képeit megnézni?
Nekem bead valami TVN:HU-s sz@rságot...

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 hozzászólás
YouTube - Riding my homemade bent in the park
Motyoo, ez a park merre van, :)

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás

Ez azért nem kicsit brutál. Még jó hogy nem szegted be negyed colos csõvel :D

papa te csak ezt ugy hiszed semivel nem nehezeb mint az uvegszálas ülés :)
képek

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

pislogtatok 1...2

Nájsz!

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

egy jó hálós ülést akkor most csináltam :D

Ez azért nem kicsit brutál. Még jó hogy nem szegted be negyed colos csõvel :D

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Papa ! Remélem nem sértettelek meg ! Nem személyeskedésnek szántam !

Meg tudom különböztetni a tréfát a sértegetéstõl.
pedig nem is tanították a Kandón.
:)

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás
igen igen.:D
képek

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Ja-ja, az a kisméretû kétkezes?! :)

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás
amire ráültem ájfone azal nem néznének ki ( tudod phyton fehér)
képek