Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts

tanár úr nem érteted a kérdést mi lenne ha 4 kerekü lenne ;)

Pupu barátommal (+feleségével) is hosszan konzultáltunk. Igazából õk tették be a bogarat a fülünkbe. Pupu 2 független trike-ot javasolt, vagy ha már tandem akkor 2db Hase összekapcsolva. Így adott esetben külön is tudunk menni. Ez persze így már 5 kerekû és gyakorlatilag nem pakolható. Az összsúly is kérdéses 3 helyett 5 kerékkel. Álmaimban a kész jármû üresen a számomra lélektani 30kg-ot nem lépné túl.

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts
Tanár Úr. Vegyes fékben nem gondolkodsz ??? Elöl dupla tárcsa, hátsó kerékre 2 db. V fék ??? A tárcsafékeket egy külön fékkar és a hátsó fékeket egy másik külön fékkar hozná mûködésbe.

...és szerintem is a mechanikus az igazi választás...
...

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 posts

... tandem trike..Jellemzõen nagy hegyeken .., csomagokkal. Hosszú 10-15%-os emelkedõkön tempó.. kissé már "öreges", gyakran csak 4-6km/h között van. Ilyenkor minden kétkerekû gép instabil, pláne szélben, szakadó esõben tekerve.
Milyet kéne építeni?
...
Elegendõ-e csak hátsó rugózás vagy kell elsõ is? Mindenhol tárcsafék van, 2-3 V-fék nem fog meg egy ekkora tömeget? (ketten kb. 135-140kg között vagyunk+csomag 20-25kg+ maga a trike) Hátsó fék nem szokott lenni a trikekokon. Tandemre se kell?
..

Üdv Tanárúr :)

Szerintem a hase delták + utifuti egymás után a legjobb tandem választás. Könnyebb szállítás, variálhatóság, eltérõ erõnléthez más-más áttétel, és nem utolsó sorban a házilag kivitelezés is könnyebb. Komplett hátsó híd már kapható, ( http://bringanti.hu/...9/foto/kep3.jpg ) de ezzel talán nem mondtam újat ;). Az elsõ vázrész+ülés kombó egyszerûen megoldható.
Fékek részemrõl egyértelmûen tárcsa. Nagy túrákra bovdenes, menet közbeni meghibásodás-javításra gondolva egyszerûbb egy csere-bovden mint az olajos javító-kit. Mindkét típus közösítõjét csináltam már egyszerûen megoldhatóak.
Rugózás hálós ülés+ esetleg elsõ teló, de rossz beállítás esetén az érzékenyen érintheti a kormányzást lejtõn lefelé.
:):)
Szerintem:)
T2

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
tanár úr nem érteted a kérdést mi lenne ha 4 kerekü lenne ;)
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts

Vagy ha négykerekû lenne, hasonló megoldásban?

Ez 7 kerék, nem 4 ! :)

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts

A képet elnézve lehet, hogy az elsõ az elsõ fékeket, a hátsó meg a hátsót mûködteti?

A kétkerekû, hagyományos tandemkerékpáron is ez szokásos eljárás.
Te is ismered János barátunkat. Az õ gépükön is így van Feltöltött kép

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Vagy ha négykerekû lenne, hasonló megoldásban?
Ha a tengely mögött ülsz, elhagyható az elsõ kerék.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Feltöltött kép
Ez jó terv, én acélban gondolkodnék. Megfelelõ falvastagságú és merevségû csövek használatával a kedvezõ súly is tartható.
A képet elnézve lehet, hogy az elsõ az elsõ fékeket, a hátsó meg a hátsót mûködteti?

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts

Az elsõ tévedést már most tisztáznám, van és kell az a hátsó fék.

Megnéztünk néhány tadpole trike-ot AMBringáéknál - nagyon kedvesek és készségesek voltak - de egyetlen modellen sem volt hátsófék. (legfeljebb opció) Pedig "ha én gazdag lennék..." rögtön az ICE T modellel mentem volna haza.
:)
A tömeg miatt (190-200kg) azonban azt hiszem igazad van, kell az a hátsó fék.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Az enyém gyári, megfelelõ ajánlat esetén megválok tõle...

Ha a Lompiénak 1200 volt darabja, meg még át is szabta, ami tovább csökkent a gyári értékébõl, akkor a Tiedért adok 2000 ft-ot, de csak ha lehozod, vagy lepostázod Debrecenbe. Ha az ajánlat nem megfelelõ, Lompit hibáztasd, õ nyomta le az árat!

( vazze, ezt már nem merem vigyori izé nélkül hagyni, mert az életben nem szóltok hozzám) :D :D :D

Lompi bármihez nyúl az értéknövelõ hatású! Az ajánlatod megfontolom! :)
Nem :( nem megfelelõ.

És most fordítsuk kreatívitásunk Szélvész Tanár Úr terveire! Én személyesen beszéltem vele errõl, de meggyõzõdésem, hogy rengeteg használható ötlet láthat napvilágot!
Az elsõ tévedést már most tisztáznám, van és kell az a hátsó fék. Sõt még rögzítõ fék is. Én magam a tárcsát preferálom. Hidraulikussal biztosan megoldható az, hogy a két elsõt mozgatja egy fékkar, így a hátsó fügetlenül mûködtethetõ. Az AM-ben akciósan kapható a két bowdent mûködtetõ fékkar, mechanikus fékekhez.
Ezen kívül csomagtartó és egy olyan táska is, amihez menet közben is hozzá lehet férni. (ital, nasi, térkép stb. tárolására)
A világítás tervezésénél legyen szempont a jármû szélességének jelzése is.
Nekem nagyon tetszik az amikor egy trike "bedõl" a kanyarban, de valószínûleg ennek csak nagy sebességnél lenne értelme, itt meg túra géprõl beszélünk.
A lengéscsillapítással kapcsolatban álláspontalan vagyok. Mondanám, hogy legalább hátsó... de mivel tandem, ezért az elöl ülõ ebbõl mit sem érez. Mégis össztelós? Mivel hosszú váz lesz, ezért lehet, hogy a merev-váz is kellõ komfortot ad?

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Az enyém gyári, megfelelõ ajánlat esetén megválok tõle...

Ha a Lompiénak 1200 volt darabja, meg még át is szabta, ami tovább csökkent a gyári értékébõl, akkor a Tiedért adok 2000 ft-ot, de csak ha lehozod, vagy lepostázod Debrecenbe. Ha az ajánlat nem megfelelõ, Lompit hibáztasd, õ nyomta le az árat!

( vazze, ezt már nem merem vigyori izé nélkül hagyni, mert az életben nem szóltok hozzám) :D :D :D

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts
Sziasztok!
Régóta csak "readonlyban" vagyok. Most azonban tanácsokat, ötleteket szeretnék kérni. Párommal egy tandem trike-ra fája fogunk. Jellemzõen nagy hegyeken járunk, csomagokkal. Hosszú 10-15%-os emelkedõkön tempónk kissé már "öreges", gyakran csak 4-6km/h között van. Ilyenkor minden kétkerekû gép instabil, pláne szélben, szakadó esõben tekerve.
Milyet kéne építeni?
Ez tetszik: http://www.szelvesz.hu/reku/logo1.jpg
A zártszelvénybõl készített gép nagyon nem tetszik http://www.szelvesz.hu/reku/large1.jpg
Elegendõ-e csak hátsó rugózás vagy kell elsõ is? Mindenhol tárcsafék van, 2-3 V-fék nem fog meg egy ekkora tömeget? (ketten kb. 135-140kg között vagyunk+csomag 20-25kg+ maga a trike) Hátsó fék nem szokott lenni a trikekokon. Tandemre se kell?
Tehát várom az ötleteket, hogy ez lista - fõleg az elsõ harmada - bõvülhessen. :o

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Az enyém gyári, megfelelõ ajánlat esetén megválok tõle... :)

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
auchan két hátizsák átalakitva speciel az enyém :)

kemény 1200ft /darab :)
képek

kiathon

kiathon

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Ti ezeket az üléstáskákat honnan szerzitek be?

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Hogy ti milyen roszmájúak vagytok! Minden kezdet nehéz, majd a harmadik, negyedik már jobb lesz. Az alkatrészek meg a csõ megérik a kikiáltási árat., de ezt a tervet folytatni valóban badarság lenne.

sao

sao

vendég

• fórumtag
  • 189 posts

kárhogy nem látott még a csávó fekvö vázat közelebröl :D aki ezt megveszi az egy nagy mar...ha elsö villa hátra dölbenne :)

Mert nem érted a koncepciót! :)
Elsõkerékhajtású lesz, úgy, hogy a villa hátrafordítva használódik benne. Akkor már van utánfutása is, sõt, mint a pitonnál, a súly is az egyenesfutásra nyomja.
A sokat emlegetett hajtási reakció ekkor úgy fog érvényesülni itt, mint szervókormány. Minél jobban teker az ürge a kanyarban, annál inkább kanyarodik. Ha elengedi (nem hajt), visszaáll egyenesbe. :)

sao

sao

vendég

• fórumtag
  • 189 posts

Fekvõkerékpár váz NÉZD MEG OLCSÓN!!!
Ezzel azért még lesz munkája a vevõnek...

Én is megnéztem pár napja, hát egy rosszul sikerült, félbemaradt konstrukció. Még talán egy 20"-as hátsókerékkel (és a jelenlegi elsõvel)használhatóvá lehetne tenni, de inkább átalakítás. De az 1000 Ft-ját megérheti, annak aki továbbbarkácsolni akarja...

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts

kárhogy nem látott még a csávó fekvö vázat közelebröl :D aki ezt megveszi az egy nagy mar...ha elsö villa hátra dölbenne :)
képek

kiathon

kiathon

vendég

• fórumtag
  • 26 posts