Sziasztok!
Kinéztem magamnak egy Nikon D80-at.Mi a véleményetek a két kit obihoz?
AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70m
AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135m
Én kezdõként jobban húzok a 18-135m- hez,de a profibbak biztos a 18-70 ajánlanák.Melyiknek szebb a képe?Bár gondolom a 70m -é.De mennyivel?
Melyiket tudnám jobban kihasználni,mint kezdõ?Leginkább természet,táj,sport fotózásra használnám.Esetleg jobban járnék a vázzal + egy másik obival?Milyen obit ajánlanátok?
Én is sokat nézegettem a D80-at, már majdnem meg is vettem, mikor új versenyzõ tûnt fel a láthatáron. Õ Pentax K10D. Hosszas vívódás, és hasonlítgatás után, a Pentax mellett döntöttem, és nem bántam meg. Jóval többet tud mint a D80, s a sok szakember sem tévedhet, akik már 3 díjal is elismerték képességeit.
Most lehet azzal dobálózni, hogy nincs hozzá 100 objektív mint az agyonmarketingelt 2 nagyhoz, de az emberek nagy részének nincs is szüksége csak pár nagyon jó darabra, ami nem kerül csillió pénzbe. A Pentaxnak van pár jó optikája digi vázra, ami pont elég, s a régi filmes optikák, amik verhetetlenek voltak a maguk idejében azok mind jók hozzá, s elérhetõ áron meg lehet szerezni. Egy majd 30éves Chinon 135 /f2,8 olyat rajzol a CCD-re hogy besz...ás. Ráadásul már ez is stabilizált, hisz a váz alapból tudja, akármit raksz rá. És pentaxból is létezik nagy fényerejû "ágyúcsõ" méretû 600-as tele igaz majd 2000€-ért.
Persze ha már van Nikon lencseparkod akkor nem érdemes váltani, de ahogy olvastam kittobival vennéd. Namost a Pentax kittobija az egyik legjobb a piacon, igaz csak 18-50-es. De fele árban van a 18-70-hez képest.
Nem akarok vitát szítani de kategóriájában verhetetlen, sõt túl is mutat azon. Ja és olcsóbb is mint a D80.