Nem akarok vitázni a nagy Canon fun klubbal, de a 20D már egy régi eresztés, (azóta már 40D nél tartunk). Nekem Pentax-om van, K10D, és szebb képeket csinál a kitt-obijával, mint a 30D. Eddig nem bántam meg, hogy ezt választottam. Alapból stabilizált a váz, így ha ráraksz egy 30 éves objektívet az is az lesz.
Az igaz hogy a canon elterjedtebb, (nyomulnak a marketingesek, mint a Shimanonál) de az nem, hogy a legtöbb obi hozzá lenne használható. A K bajonetthez már õsidõk óta gyártanak optikákat, s több 100 optika feltehetõ a mostani K10D-re mindenféle hókuszpók-adapter nélkül a régi filmesek közül. Nagy részükkel lesz fénymérés, fókuszvisszajelzés is. Jó , lehet mondani, hogy bármit rátehetsz a Canonra, de valljuk be õszintén, ki az akinek szüksége van 3-4 objektívnél többre? Pentaxra lehet találni iszonyat olcsón (pár 10e Ft) olyan optikákat, a filmes korszakból, amik simán lealázzák, a mai digitre tervezett optikákat képminõségben.
Nagy elõny még a 100e expora optimalizált vázszerkezet, az idõjárásállóság, és a fogása nekem jobban bejön mint a Canonnak. Az rideg mûanyag, a Pentax markolata gumírozott. Másik nagy elõnye, hogy jóval olcsóbb a versenytársaknál, és a kiegészítõk is pénztárcakímélõbbek.
És már kaphatóak az új csúcsobjektívek is, amelyek Usm motorosak, végig 2,8-as a fényerejük, és fele annyiba kerülnek mint a canon USM L-es obijai, hasonló gyorsaság és képminõség melett.
Bár asszem kicsit elfogult vagyok, de az is tetszik benne, hogy nem látom minden 2. ember nyakában a Pentax feliratú nyakpántot lógni.