nemtom, de este lemérhetem ;DIgaz, de én az XC_Rider-éra gondoltam .
Amúgy neked mekkora van? ;D
Mármint hajtókar...
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Meghajtás
Started by
Dude
, 2002. November 14. 13:08
Posted 2003. April 24. - 13:47
Posted 2003. April 24. - 13:45
Én Sora SS (rövid kanalas) outi hátsó váltót használok, aminek 27 a vége (by Shimano), de nem okoz neki gondot a 32 sem.
További elõnye a rövidkanalasoknak, hogy nehezebben vered oda õkat köveken, gyökereken, etc.
További elõnye a rövidkanalasoknak, hogy nehezebben vered oda õkat köveken, gyökereken, etc.
Posted 2003. April 24. - 13:45
Posted 2003. April 24. - 13:39
az a 2.5mm annyit számít hûha
Kapásból kijjebb kellett húzni a nyeregcsövet, át kellett állítani az egész addigi nyeregbeállítást. Ez még nem is lenne akkora problem, de valahogy a fölfelékben nem volt olyan hatékony mint a régi kar, jó mondjuk a súlya is több volt a kölcsön karnak, mint a réginek.
Posted 2003. April 24. - 13:32
Posted 2003. April 24. - 13:26
sztem a munkavégzés ugyan annyi, csak mivel nagyobb úton történik, ezért kisebb az erõ.
Ha az 5mm a karhosszkülönbség , akkor inkább 10mm az átmérõkülönbség :
Ha az 5mm a karhosszkülönbség , akkor inkább 10mm az átmérõkülönbség :
Posted 2003. April 24. - 13:16
Megérezted az 5mm átmérõ-különbséget?
Egyébként azért kérdem, mert a Shimano modellek (asszem) 170-esek (az enyém is), egyéb gyértók pedig a jelexerint a 175-öst preferálják...
Végül is mi változik?
Hosszabb karral több idõ (és út) alatt kevesebb energia kell a tekeréshez?
Rég tanultam fizikát...
Egyébként azért kérdem, mert a Shimano modellek (asszem) 170-esek (az enyém is), egyéb gyértók pedig a jelexerint a 175-öst preferálják...
Végül is mi változik?
Hosszabb karral több idõ (és út) alatt kevesebb energia kell a tekeréshez?
Rég tanultam fizikát...
Posted 2003. April 24. - 13:06
Posted 2003. April 24. - 13:03
A hajtokarhossznak igen nagy jelentõsége van. A hosszabb karral nagyobb erõt lehet kifejteni, viszont nem lehet annyira pörgetni, mint a rövidet. A 175 ös karméret az átlagemberek 90%-ának megfelelõ. Montiban igazából nem számít annyira csak a fölfelékben.
Országúton viszont szinte mindenki variálja aki teheti. Más karhoszt használnak idõfutamon, hegyi szakaszon, mezõnyben.
Bár a folyamatos cserélgetés a térdnek nem igazán tesz jót. Én kénytelen voltam egy rövid ideig 175-ös után, 172.5-öst használni, de nem volt jó.
Országúton viszont szinte mindenki variálja aki teheti. Más karhoszt használnak idõfutamon, hegyi szakaszon, mezõnyben.
Bár a folyamatos cserélgetés a térdnek nem igazán tesz jót. Én kénytelen voltam egy rövid ideig 175-ös után, 172.5-öst használni, de nem volt jó.
Posted 2003. April 24. - 12:38
Hi!
Nekem senki sem válszol???
Milyen jelentõsége van hogy 170-es, vagy 175-ös (vagy egyé hajtókart használok?
Nekem senki sem válszol???
Milyen jelentõsége van hogy 170-es, vagy 175-ös (vagy egyé hajtókart használok?
Posted 2003. April 24. - 12:07
Szvsz a markolatváltó mûködik az országúti váltókkal is. persze csak Shimano-val.
Az országúti váltónak kissé más a paralelogramma rész geometriája mint, a monti váltóknak.Az országúti nem tud akkora fogszámkülõnbségeket elviselni. Max 28 a legnahyobb fogszám de lehet hogy csak 26-ig bírja.
Montiban is van rövidkanalas váltó (XT, XTR)
Az országúti váltónak kissé más a paralelogramma rész geometriája mint, a monti váltóknak.Az országúti nem tud akkora fogszámkülõnbségeket elviselni. Max 28 a legnahyobb fogszám de lehet hogy csak 26-ig bírja.
Montiban is van rövidkanalas váltó (XT, XTR)
Posted 2003. April 24. - 11:30
Sziasztok!
Tudnátok segíteni? Írtatok kicsit feljebb az Sram Attack meg Rocket karokról. Vajon ezek Shimano országúti hátsó váltóval is mûködnek 12-25ös fogsorral? ???
A másik: Miben különbözik (a súlyon kívûl) a rövidkanalas országúti váltó a hosszúkanalas mtb. tõl? (Tudom a kanál hosszában) ;D Az renben hogy a rövid kanalas jobban feszíti a láncot, de pl. a kettõt összehasonlítva van -e különbség a sártûrésben, precizitásban? Vagy csak annyi hogy a hosszabb kanalas nagyobb fogsorral is megbirkózik.
Az országúti váltóknak melyik a legynagyobb fogszáma amit még bírnak?
Hát ennyi, elõre is kösz
Tudnátok segíteni? Írtatok kicsit feljebb az Sram Attack meg Rocket karokról. Vajon ezek Shimano országúti hátsó váltóval is mûködnek 12-25ös fogsorral? ???
A másik: Miben különbözik (a súlyon kívûl) a rövidkanalas országúti váltó a hosszúkanalas mtb. tõl? (Tudom a kanál hosszában) ;D Az renben hogy a rövid kanalas jobban feszíti a láncot, de pl. a kettõt összehasonlítva van -e különbség a sártûrésben, precizitásban? Vagy csak annyi hogy a hosszabb kanalas nagyobb fogsorral is megbirkózik.
Az országúti váltóknak melyik a legynagyobb fogszáma amit még bírnak?
Hát ennyi, elõre is kösz
Posted 2003. April 23. - 11:40
a masik ugyanaz csak elol kis tanyer hatul kullo!
utana pedig, hoyg kb, hogyan alljon a lancterelo.
;-)
utana pedig, hoyg kb, hogyan alljon a lancterelo.
;-)
Posted 2003. April 23. - 08:46
ja, az már leesett, de a második ???lor technischer meister a kanálra gondolt szerintem.. .remélem úgy már érthetõ
mind1, csak gondoltam rajtam kívül más se értette, hátha jót tesz a magyarázat
ja, és sztem se kell belerakni a váltót, mikor elöl+hátul legnagyobbon van. Így feszegetni sem köll
Posted 2003. April 23. - 05:13
lanchossz. :
elol legnagyobb hatul legnagyobb es meghuzni a lancot kezzel amig a valto enged + 2 lancszem !
lanc pedig en nem tom , nem vagyok egy izomlabu , de nekem /es sok ismerosomnek is ../ 1000km utan lanccsere..12 lancszemnel 1/8 nyulas az mar sok !!!!
elol legnagyobb hatul legnagyobb es meghuzni a lancot kezzel amig a valto enged + 2 lancszem !
lanc pedig en nem tom , nem vagyok egy izomlabu , de nekem /es sok ismerosomnek is ../ 1000km utan lanccsere..12 lancszemnel 1/8 nyulas az mar sok !!!!
Posted 2003. April 22. - 22:41
Posted 2003. April 22. - 22:19
itt aljon fuggolegesen (legkissebb) vagy kicsit elore (kicsit feljebb) a lancterelo!
elol kicsi hatul nagyot is vegye azert szepenegy kicsit elore allva vagy fuggoleges allasban.
ezt a kettõt itten nem teccem érteni ???
magyarul: mivaaaaan?
Posted 2003. April 22. - 18:07
egy lanc elettartama kb ~2ekm.
utana is mukszik csak mar nagyon nyulik es haza vagja a lanckereksort.
lanchossz:rakd fel nagytanyerra hatul meg kb legkissebb vagy kicsit fele. itt aljon fuggolegesen (legkissebb) vagy kicsit elore (kicsit feljebb) a lancterelo!
elol kicsi hatul nagyot is vegye azert szepenegy kicsit elore allva vagy fuggoleges allasban.
ez a elol nagy hatul nagy beallas kretenseg!
en eltornem a kezet annak aki ezt igy allitana be a brinyomon!
ket dologban lehetsz biztos ha igy csinalod:
1. hosszu lesz a lanc
2. aki igy bevalt a brinyojaval az adja el a biciglit es vegyen egy sakk keszletet!
ennyi :-)
utana is mukszik csak mar nagyon nyulik es haza vagja a lanckereksort.
lanchossz:rakd fel nagytanyerra hatul meg kb legkissebb vagy kicsit fele. itt aljon fuggolegesen (legkissebb) vagy kicsit elore (kicsit feljebb) a lancterelo!
ez a elol nagy hatul nagy beallas kretenseg!
en eltornem a kezet annak aki ezt igy allitana be a brinyomon!
ket dologban lehetsz biztos ha igy csinalod:
1. hosszu lesz a lanc
2. aki igy bevalt a brinyojaval az adja el a biciglit es vegyen egy sakk keszletet!
ennyi :-)
Posted 2003. April 22. - 17:07
A legjobb két láncot tartani otthon,és úgy 2-3 száz kilométerenként cserélgetni õket,mert úgy a fogaskerekek sem kopnak annyira.Ha lusta vagy,lehet 500 is