Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8729 replies to this topic

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
Csak abba gondoljunk bele, hogy pl. a kb. 10 milliós Magyarországon naponta hány lítium akku töltése történik ? Mobiltelefonok, játékok, szerszámok, laptopok, mp3 játszók, lámpák, ..... Milliós szám lehet. Akkor gondoljunk bele, a világon naponta mennyi lítium töltés történhet ? Ha sok baj lenne velük, akkor már rég kiverték volna a balhét. De nem sok ilyen balhéról hallottunk.
Szerintem ez egy jól kitalált, biztonságos dolog.
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Lítium áramforrások veszélye és veszélytelensége

Volt nemrég szó errõl de érdemes figyelni rá, mi van a birtokunkban.

Összefoglalásképp..
Ezek kb annyira veszélyes dolgok, mint a gyermek számára a tûz gyújtó eszközök, amíg
nem ismeri meg a kezelését, illetve azt, hogy mire kell vigyázni.
Ugyanígy ki lehetne tárgyalni a témát "a gyufától az erdõ tûzig", de most nem errõl van szó,
viszont hasonlóan valószínû (valószínûtlen és ritka) az elõfordulása.

Vannak itt különbözõ lítium akkus füstölõ lángoló és robbanó, videók. Ebbõl indulva elérhetõ mellette több hasonló látvány kínálat.
-->Ultimate lithium battery destructive tests highlights. LiPo, LiPoly, LiFePO4, LiCoO2 etc - YouTube<--

Azt azért még hozzá kell tennem, hogy a lítium akku nem veszélyesebb a gyufánál vagy
bármilyen egyéb kontrolláltan használható "tûz gyújtó" eszköznél.
A gyufát is nyugodtan tárolhatjuk akár a ruhánk zsebében is, ha tudjuk,
hogy mire kell vigyázni amikor tároljuk és amikor kézbe vesszük.

Az akkumulátorok se okozhatnak tüzet, az energiájuk kontrollálható ha tudjuk, hogy mikor szabadulhat el a benne lévõ kémiai úton megkötött energia. Az akkunál "gyufa gyújtásnak" számít, ha rövidre zárjuk a kivezetéseit. Az is hasonlóan túlterheli ha túl nagy energiát kényszerítünk bele. Végül is onnan kezdõdhet el a probléma ha bármilyen okból túlmelegszik. A lítium-polimernél még a burkolaton keresztül történt sérülés okozhat rövidzárlatot. A lítium tûz viszont vízzel nem oltható. A lítium fém a víz hatására meggyullad.

Viszont ha helyesen kezeljük, akkor nem lehet probléma vele, mint ahogy a gyufa alkalmas tûz okozásra, mégsem félünk tõle mert kontrollált módon indul el. Ha a lítiumnál is megismerjük a feltételeit, és vigyázunk arra, hogy ne teljesüljön az amitõl "beindul" a hõmegfutás (66.5 Celziusz fok fölött), akkor nem okozhat bajt. Ezt kell elsõsorban elkerülni.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Szerinted ez a lámpa:
T6-G Cree XM-L T6 800lm 3-Mode White Headlamp - Black (1 / 2 x 18650) - Free Shipping - DealExtreme
jelentõsen tovább bírja egy felöltéssel, mint ez a lámpa:
New 1800 Lumens CREE XML T6 LED Headlamp Rechargeable Headlight 2X 18650 KC 002B | eBay
? Mi a véleményed?

Szóval az olyan töltõvel árulják, amikkel idõ elõtt tönkremegy az akku. Vajon ennyire ostobák lennének, vagy szándékosan teszik tönkre a kedves vásárló akkujait, hogy újra és újra vásároljon?

Erre tényleg nem tudok tapasztalat alapján sok mindent mondani, mert konkréten nem ismerem ezeket a darabokat, viszont amit találtam, ez lehet az oka:
Akkumulátor Configuration 1 vagy 2 x 18650 (nem tartozék)
Runtime 6 ~ 10 óra (egy akku), 12 ~ 20 óra (két akku)

Ami pedig a töltõ "pontatlanságát" illeti a korábban általad említett 4.5 Voltos lítum cella töltõnél, ott több jó válsz is létezik.
Egyik, ha a szabályzó elektronika a lámpában van és abba csatlakoztatott töltõvel lehet feltölteni a benne lévõ akkut. (Nem ez a valószínûbb.)
A másik, hogy a lámpát nem elégséges elektronikai ismerettel tervezték, inkább kereskedelmi érzékkel megáldott menedzser rakatta össze néhány különálló bedolgozóval a részegységeit, akik talán nem is látják egyben a folyamatot, csak legyártják a megrendelt egységeket és azt gyors kezû munkások rakják össze eladható formába öntve, dobozolva éhbérért, akik megint semmit nem tudnak arról amit csinálnak, mellesleg nem is érdekli õket. A lényeg, hogy világítson, pénzt hozzon és el lehessen adni olcsón. Aztán ha tönkre ment, hátha rendelnek másikat.. Lehet ilyen is a nézõpontja egyeseknek.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

Az akku nem tolerálja a túlfeszültséget. Attól rohamosan csökken a kapacitás felvevõ képessége és rövid idõ alatt tönkre megy...

Köszönöm az infót, akkor valszeg külön kell hozzá vennem egy 4.2 voltos töltõt. Nem használnám gyakran, és a lámpa is csak pár ezer forintos lesz, ezért nem akarok rá sokat költeni.

Szerinted ez a lámpa:
T6-G Cree XM-L T6 800lm 3-Mode White Headlamp - Black (1 / 2 x 18650) - Free Shipping - DealExtreme
jelentõsen tovább bírja egy felöltéssel, mint ez a lámpa:
New 1800 Lumens CREE XML T6 LED Headlamp Rechargeable Headlight 2X 18650 KC 002B | eBay
?
Elõbbinél ezt adták meg: "Runtime 6~10 hours (one battery); 12~20 hours (two battery)"

Mert ha ugyanaddig bírják, talán jobban járok az ebay-es piláccsal.
Mi a véleményed?

Szóval az olyan töltõvel árulják, amikkel idõ elõtt tönkremegy az akku. Vajon ennyire ostobák lennének, vagy szándékosan teszik tönkre a kedves vásárló akkujait, hogy újra és újra vásároljon?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Az ilyesféle lámpákat 4.5 voltos töltõvel adják az ebay-en.
A töltõt be kell dugni az akkutartó dobozkába és úgy tölteni.
De vajon nem probléma, hogy 4.5 voltos?
Nem akarnám az akkukat kinyírni.

Ugye 4.2 volt a szokványos töltõfeszültség a párhuzamosan kötött akkuknál is. Persze nem tudni, milyen elektronika lapul a fekete elemtartó dobozkában, ahová a töltõt kell bedugni.

Persze lehetne hozzá egy ilyen elemtartós töltõt is venni: Cheap OEM 2*18650 Lithium Battery Charger (110V~240V AC)

De ezt külön kéne hozzá venni, és gondolom nagyobb helyet foglalna, mint a sima töltõ. Aztán külön cipelni kellene hozzá a nagyobb utaknál.

Az akku nem tolerálja a túlfeszültséget. Attól rohamosan csökken a kapacitás felvevõ képessége és rövid idõ alatt tönkre megy.

Szerintem érdemes beruházni egy korrekt töltõbe, akkor sokáig fogod használni gond nélkül az akkut.
Vettem én is kínai kézi, zoomos rúd lámpát töltõvel. A töltõ 4.44 V-ot adott le és az akkuban is 4.3V körüli töltés volt. Tehát már túl volt töltve.

Majd valamikor talán cserélek benne zenert, de addig is inkább korrekt lítium töltõvel használom. Ezzel: XTAR WP2 II Charger Newest Model For 18650/18700 Batt.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

Szerintem ez jó lesz ahhoz a lámpához. Tényleg védettnek látom.

Ok, szerintem olyan akksit fogok venni. A lámpán még egy picit dilemmázok.

Találtam ezt a lámpát: New 1800 Lumens CREE XML T6 LED Headlamp Rechargeable Headlight 2X 18650 KC 002B | eBay
Az ilyesféle lámpákat 4.5 voltos töltõvel adják az ebay-en.
A töltõt be kell dugni az akkutartó dobozkába és úgy tölteni.
De vajon nem probléma, hogy 4.5 voltos?
Nem akarnám az akkukat kinyírni.

Ugye 4.2 volt a szokványos töltõfeszültség a párhuzamosan kötött akkuknál is. Persze nem tudni, milyen elektronika lapul a fekete elemtartó dobozkában, ahová a töltõt kell bedugni.

Persze lehetne hozzá egy ilyen elemtartós töltõt is venni: Cheap OEM 2*18650 Lithium Battery Charger (110V~240V AC)

De ezt külön kéne hozzá venni, és gondolom nagyobb helyet foglalna, mint a sima töltõ. Aztán külön cipelni kellene hozzá a nagyobb utaknál.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Szerintem ez jó lesz ahhoz a lámpához. Tényleg védettnek látom.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

Mondom, szerintem jó az a fejlámpa...

Találtam 11 dollárért 2 db. Sanyo védett akksit. Ha jól gondolom, zárlat ellen is véd. Ha meg nem, akkor az lesz, amit írtál. :)
https://www.fasttech...ted-rechargeabl

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

Paráztatod magad itt a robbanó aksival de nem érted a különbséget az eredeti lámpa és annak kevesebb, mint felébe kerülõ utánzata között. Aha...

Sejtem a különbséget, csak nem tudok durván négyszeres árat kifizetnie a M. lámpáért. Nem egy magyar dolgozó pénztárcához szabják.
Különben fél dollár ráfizetéssel kapok 2 db. védett akksit, a Sanyo-ból, azt elfogadhatónak mondják, zárlat ellen is véd. Ha a hamisítvány lámpa zárlatossá válna, akkor sem lenne nagy probléma.

Már itt panaszkodtak a felgumizós változatra, hogy nem rögzít stabilan (én nem próbáltam, csak el bírom képzelni).
Nekem 1800 forintos biciklilápám van (eddig ritkán használtam), kínai, 3 db. AAA elemes, egy sínes megoldással egy mozdulattal rácsúsztatható a tartókonzolra, amit fémcsavarral rögzítettem.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Magicshine MJ-808E. Milyen ismerõs. :) Úgy tudom, ezeket koppintják mindenhol. Nem tudom, mivel jobb, mint az "utángyártottak". Pl.:
Buy SingFire SF-90 Cree XM-L T6 4-Mode 1000lm White Bicycle Headlamp - Silver + Grey (4 x 18650)

Gondolom, az általad linkelt is a felgumizós változat, hogy kormányra fel kell gumizni. Annyi pénzért kitalálhattak volna valami precízebb megoldást.
Különben tetszik, én is gondolkodom valami hasonló vásárlásán.
---
Re: #6925
tomidny, már újra kapható a szürke karimájú változata, ld. elõbb.

Paráztatod magad itt a robbanó aksival de nem érted a különbséget az eredeti lámpa és annak kevesebb, mint felébe kerülõ utánzata között. Aha... Nem érzel itt valami ellentmondást ?
Nyilván, az utánzat minden elemében a legolcsóbb alkatrészekbõl van. Az aksi is !!!
Az eredetit ilyen gyárban csinálják, iso9001-es standard szerint: About Us-Shenzhen MINJUN Electronic Co.,Ltd
Az utángyártottat te is el tudod képzelni....
Amúgy, haveri körben van egy csomó MagicShine és van koppintás is. Azért érezhetõen jobb az eredeti. A fénye is sokkal másabb, az aksi is jóval gyengébb. De annyi pénzért tényleg nagyon jó lámpa.
A felgumizással nem tudom mi a bajod, kb. tökéletes megoldás. Fél perc alatt fölszereled a bringára, a világítás magassága egyszerûen állítható,... Mond már meg, mi lenne még ennél is jobb és egyszerûbb megoldás ?
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Mondom, szerintem jó az a fejlámpa.
Ha meg netán véletlenül nagyon forrósodik hátul a fejeden az akku (szerintem nem fog), akkor lekapod onnan és kiborítod a cellákat a földre.
Ettõl még a zárlat is megszûnik, ha netán elõadódna bármitõl.

Azért annyira nem kell megijedni a Lítium akkutól. Inkább csak jó tisztában lenni vele, akkor nem érhet meglepetés, ha mégis, akkor már fel vagy készülve rá, hogy mit tegyél. Végül is az életben mindenre jó lehet elõre felkészülni és amikor véletlenül bekövetkezik, már tapasztalattal vagyunk felvértezve vele szemben, legyen az bármilyen dolog, nem csak ez.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

8.4V-os az akkupakkja.

Már ebben gondolkodom, mivel nem akarnám az akkupakkot vezetékkel vezetgetni:
068C Cree XM-L T6 680lm 3-Mode White Headlamp - Black (1 x 18650 / 2 x 18650) - Free Shipping - DealExtreme

Írtad, hogy ráadásul a bicókormányra sem rögzíthetõ stabilan az a 8.4 voltos.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13,954 posts
8.4V-os az akkupakkja.
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

energy:
Az a lámpa szerintem teljesen jó választás, gyalog túrához különösen...

OK, köszi a választ. Ha nagy melegség jönne a fejemre, tudni fogom mi a baj. :)
Nem tudod véletlenül, hogy hány voltos és milyen töltõ kell hozzá? Nem tudom, hogy a 4.2 voltos biztosan jó-e.
Úgy tudom, hogy a töltõt be kell dugni az akkutartó dobozkába és úgy tölti. De hogy abban milyen elektronika van, nem tudom.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Ez nem az a kínai olcsó tömeg terméknek látszik.

Az egy ipari, profi cella. Itthoni kontaktom ilyet hoz egy ezresért/db.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
energy:
Az a lámpa szerintem teljesen jó választás, gyalog túrához különösen.
Azért gyalog túrához fõképp, mert van szórt fénye is körben és távoli is (közép tájon).

Feltöltött kép

Kerékpáron, forgalomban már kellene trükközni vele, már mint alaposan lebillenteni amikor szembõl jönnek,
de azért fejre oda is jó mert így könnyen irányítható. kerékpáron pl terepre is kiváló.

Az akku egyszerûbb ha a fejeden van hátul a tartóban. Kettõ darabnál még nincs akkora súlya. Amikor valami zûr adódik az akkunál, az úgysem azonnal okoz bajt. Elõször úgyis a fényén vennéd észre, hogy valami nincs rendben. Aztán az akku tartó forrósodna, amit megint csak elõbb megéreznél, hogy valami nem ok.

Az akku amit linkeltél, ugyan szerintem nem tartalmaz védõ áramkört de reális lehet ami adatot hozzá írtak.
Ez nem az a kínai olcsó tömeg terméknek látszik.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Nincs ezekben a lámákban és a 18650-es akkukban rövidzár védelem?

Van védett akku, és van védelem nélküli akku. Sosem használtam védettet. :)

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

Most csak hadd reagáljak erre, késõbb még átolvasom, hogy mire van még mondani valóm.

A gyufa és az öngyújtó gáz is piszkosul tûzveszélyes tud lenni...

Ok, persze, jól írod, viszont a gyufát vagy a gyújtót kézben használják, ha jó kezekben van nem lehet baj.
Nekem is mobilban és itt-ott van li-ion-os akksim gyulladás nélkül. :)

Viszont itt a lámpákba tesszük az akkukat, és ezek a 10 ezer forint alatti lámpák szerintem kínai utánzatok, ráadásul a vezeték a használattól tönkremehet, és nem tudom mi történik ha a lámpa zárlatos lesz?
Vagy akár ha én barkácsolok rajta valamit és esetleg valamit elrontok, attól is zárlatos lehet.

Nincs ezekben a lámákban és a 18650-es akkukban rövidzár védelem?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu1, nagyon köszönöm a precíz leírást.
Viszont így jobban aggódom az akksik kigyulladása miatt.

Most csak hadd reagáljak erre, késõbb még átolvasom, hogy mire van még mondani valóm.

A gyufa és az öngyújtó gáz is piszkosul tûzveszélyes tud lenni, de ha nem húzod végig az indító anyagon
és a másik meg nem keveredik a levegõvel és szikrát se kap, akkor akkor nincs azzal se gond. :D

Azért ne ijedj meg a lítiumos cuccoktól sem, de minden veszélyes lehet ha.. és itt a lényeg, hogy mikor.
Sokan használnak itt lítium akksit szerintem. TEGYÜNK FEL EGY ÁLTALÁNOS KÉRDÉST: Kinek gyulladt már ki a lítium akkuja?

Szóval ahhoz olyan dolgoknak kell össze jönni, ami ezt idézi elõ. Pl nem szabad rövidre zárni még véletlenül sem a védõ elektronika elõtt vagy anélkül. Stb.

Pl a gyufa sem szokott senkinek a zsebében csak úgy magától kigyulladni.
Csak úgy önmagától az öngyújtó sem, habár arra hallottam már esetet, de ott is az volt a ludas, akinek a zsebében ez történt.

:) Ezt elmesélem: Télen valaki zsebre dugott kézzel állt a megállóban és várta a jármûvet.
Közben a zsebben lévõ öngyújtóval játszott. Nyomogatta a gáz szelepet, de csap picit.
Aztán megjött a jármû és örömében nagyobbat nyomott rajta és ettõl már szikrázott is egyet és lerobbant a zsebe,
mert az a sok kicsi gáz ami lassan felgyülemlett a nyomogatástól, a végén berobbant.

Szóval a lítium akkunál is ha nem csinálsz zárlatot, akkor nem valószínû, hogy baj lesz.
Ha mégis, akkor is elõször lassan egyre forróbb lesz és csak utána indul el a "mini pokol".

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

Én ezt tudnám ajánlani:
Magicshine MJ-808E

De persze, ha csak arra kell, hogy téged lássanak, akkor felesleges (esetleg az olcsóbb tesója jó), viszont ezzel terepen még szürkületben is le tudsz jönni.

Magicshine MJ-808E. Milyen ismerõs. :) Úgy tudom, ezeket koppintják mindenhol. Nem tudom, mivel jobb, mint az "utángyártottak". Pl.:
http://dx.com/p/sing...-x-18650-172326

Gondolom, az általad linkelt is a felgumizós változat, hogy kormányra fel kell gumizni. Annyi pénzért kitalálhattak volna valami precízebb megoldást.
Különben tetszik, én is gondolkodom valami hasonló vásárlásán.
---
Re: #6925
tomidny, már újra kapható a szürke karimájú változata, ld. elõbb.