Védelemnek van egy 4A-es bizti sorba kötve egy autós biztosíték tartóban.
A két végét beforrasztottam a kisebb átmeneti ellenállás miatt, de nem szabad zárlatnak keletkezni szerintem. Persze ha mégis bejön akkor nem gyullad ki az akkupakk de sötétben maradok.
Esetleg lehetne valami 3,5-4V feszültségnek megfelelõ 5-10Wattos izzót mini tükrös reflektorfejben (a váztól jól szigetelten) párhuzamosan a biztire kötni az megoldaná, hogy zárlat esetén is maradjon valamennyi fényem.
Ha kimegy az olvadóbetét akkor a zárlaton keresztül világítana az izzó (még ha halványan is). Persze ha megszûnne a feltételezett zárlat akkor az izzó ellenállásán keresztül a ledek ismét mennének de halványan. A semminél bármelyik több végszükségnek amivel haza lehet érni.
Habár ez még csak terv.
Az akkucsomag egy mûanyag pattintós fedelü dobozban van egy váztatyóban.
Ez csak a látvány kedvéért van kiemelve a dobozból, egyébként éppen belefér.
Lehet, hogy küldtem már ezt a képet.

A kapcsolóüzemü tápot még mindíg nem raktam össze.
Ahhoz jó nagy levegõt kell venni és akkor nekiállok majd.
Elég sok munka lesz beállítani. Akkor viszont kettõ részre kell majd osztanom az akkut amit sorba fogok kötni. Az áramkör úgyis csak idõben megfelelõ szélességü szeletkéket vesz ki belõle 300kHz környékén és így csak annyi fogy amit a led felhasznál. Na de ez majd...
Töltésre egy változtatható feszültségü kínai 1A-es tápot használok most (jobb híján). Legalább nem kell félni, hogy gyorsan túltöltené.

Ez így átszellõztetve nagyon jó lett.
Kifúrkáltam a burkolatát az alján és a tetején is kivágtam mert nagyon forrósodott. A tetejére rászereltem egy procihûtõ ventillátort amit belül a trafó 12 V-os leágazásra kötöttem diódán keresztül. Azóta elbír akár másfél A-t is és csak éppen langyosodik.
Ezzel a töltõ árammal kicsit lassan szedi össze magát a 16X1,4 A/h.
Az is igaz, hogy általában nem hagyom teljesen lemerülni így mindíg csak valamennyit kell rátölteni de a lítium aksi bírja.
A töltõ áramot mérem elõször rákapcsolás után, közben a feszültséget változtatom.
Amikor az 1-1,5A (ennyit tud leadni gond nélkül) közé beáll akkor bekötöm áram mérõ nélkül közvetlen a tápot abban a fokozatban és a mûszert feszültség mérésben ráteszem közvetlen az akkura. A feszültségnek nem szabad túl lépni a 4,1-4,2V értéket.
A végefelé kisebbre veszem a töltõáramot ill. a feszültség fokozatot.
Így lassabban de teljesen feltöltõdik,
(Azért így, hogy ne tudjon megtéveszteni a vezetéken esõ feszültség amíg az akku még sehol nincs.)
Egyébként össze kellene raknom valami komolyabb tápot hozzá.
Az viszont szabályzó áramkör nélkül gyorsan tönkre tenné az akkut ha nem figyelek oda.
A lítium akkunál megfelelõ értékü tõltõáram esetén a cella melegedését is kell figyelni és
a töltõfeszültséget is ami nem mehet 4,1-4,2V fölé (cellatipustól függ az érték).
Egyszer kicsit tovább hagytam rajta a szabályozatlan töltõn kettõ kisebb cellát.
Akkor jöttem rá amikor már a feszültsége elérte a 6 Voltot. Persze az már nem volt akku többé.
Annyira megnõtt a belsõ ellenállása, hogy egyáltalán nem volt terhelhetõ.

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére