Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Írta 2006. május 26. - 16:47
Bringázáshoz is akarom használni, meg turákhoz is. Láttam olyan versenyeket, ahol az ürgék simán rárakták ezeket a lámpákat a bukora ezekkel is megvalosítható?
Írta 2006. május 26. - 08:38
Ha jobban megnézzük, a megvilágítás elég szélesnek látszik, vagyis oldalra is elég fény jut.
Ezt úgy értem el, hogy a ledsor végein 10-10 ledet mindkét sorban megdöntöttem
kifelé az "út széle irányába", belülrõl kifelé haladva fokozatosan egyre nagyobb szögben.
Így balra is és jobbra is, a két sorban összesen 20-20 db led csak a szélsõ területekre világít.
Ezen kívül az alsó sor a felsõhöz képest kicsit lefelé meg van döntve.
Ezzel biztosítom, hogy a fény ne csak abban a 24 fokos szögben világítson ami a led saját széttartása.
(Persze ennyi leddel már megtehetem, hogy 40db csak az út szélére világítson.)
A középsõ 40db (40+40) mindkét sorban elõre vetít. A harmadik sor 60 ledje viszont csak elõre vetíti a fényt.
Írta 2006. május 24. - 21:59
Amit eddig a legjobb és megfizethetõ megoldásnak találtam az a korábbanElagyalok én is egy ledes játék összerakásán...
tippeket, pls.
Jelenleg egy 20W-os, 12V os halogén izzót használok, mindneféle elektronikus szabályzás nélkül tökéletes, semmi gond.
A táp egy 7.2 Ah-ás zselés ólomakkumulátor.
Fõ szempont az lenne, hogy kb, ez a fényerõ maradjon-ha elérhetõ- illetve ezzel párhuzamosan növekedjen az üzemidõ.
itt említett 50candelás 24fokos széttartásu leddel megépíthetõ lámpa.
Azoknak a ledeknek az ára 68,-Ft a korábban leírt helyen.
1db ilyen led kb. 5 lumen fényteljesítményt sugároz.
Az 1 Watt felvett teljesítményhez névleges áramon 15db led szükséges ami 70-80 lumen fényerõt ad le.
Persze használhatsz teljesítmény ledeket is ott viszont 1Watt felvett teljesítmény kb 30-40 lumen fényerõt
ad meghajtás függvényében (mint pl. a K2 luxeon esetén).
A 20 Wattos halogén kiváltásához legalább 8 Watt összteljesítményü huzal lábas ledet kellene használni ebbõl a fajtából,
ami darabszámra 8-szor 15 darabot jelentene.
Az 120db led. Annyival készültek a folyosót ábrázoló fotók.
Ami még közre játszik az a bekötõ huzal vastagsága mert azon is esik feszültség több Amper esetén.
és a lednél már tized voltok is sokat számítanak.
Az átfolyó áram párhuzamosan kötött ledek esetén 0,02A-szer 120db = 2,4A
Ez teljesítményben 2,4A-szer 3,2-3,3V(a led üzemi nyitófesz.) = ~8W ami kb. 20W halogén fényének felel meg.
A led nagyon kényes a meghajtás mértékére.
20mA/led esetén kb 40 celziusz környékére emelkedik a kivezetés hõmérséklete.
A huzal kivezetésü ledeknél legjobb tudomásom szerint a kristályt tartó huzal láb és a kristály között 30celziusz a gyengébb hõvezetésbõl adódó termikus távolság.
Ez azt jelenti, hogy amikor a kivezetés eléri a 40 fokot akkor a led kristály már 70 celziuszon van ami a kritikus hõmérséklet alsó határa.
Ezért kell a negatív kivezetéseket valami hõt lesugárzó fémfelületre erõsíteni 20-25mA meghajtás felett mindenképp.
Mivel neked 12V-os akkud van ezért arrõl az energia ellátás nem olyan egyszerüen megoldható és sorosan kapcsolt ledek esetén a hûtõfelület sem köthetõ össze egymással az eltérõ potenciál miatt.
A 12V-os akku esetén egy kapcsolóüzemü tápegység segítene de én ezzel nem foglalkoztam, inkább olyan akkut használok ami közelebb áll a ledek igényeihez..
Viszont használhatnál te is Nimh akkut.
Itt Bp.-n a Lomexben (www.lomex.hu) lehet kapni ilyen akkut elég jó áron.
GOLIÁT AKKU 1.2V Ni-Mh 7000mAh GP700DHC (D) 34.2x61.5mm br. 2537,50 Ft/db
Ebbõl kellene 4-4 db sorosan és kettõ csoport párhuzamosan.
A ledsornak nem kell mindíg legnagyobb teljesítményen mennie mert ennek van elég nagy fénye és minél kevésbé hajtod annál kevesebbet fogyaszt vagyis annál tovább mûködik.
Sorosan lehet használni kevesebb, vagyis 3-3 cellát is, viszont akkor a kisütés végefelé már alulhajtottá válnak a ledek ami fényerõ csökkenésként jelentkezik.
Persze még annál is lehet jól látni.
Egyelõre ennyit írok, aztán ha valamilyen kérdésed van akkor írom tovább célirányosan.
Írta 2006. május 24. - 03:20
1 led
vagy kis peldanyokat pakolsz be irgalmatlan mennyiseget
(nemtom hany db egyenerteku vele)
vagy vmi boszme nagy ledeket pakolsz be parat
egyik sem olcso szvsz /bar nem kovetem az arakat/
2 femhalogen
ez ugye ismert dolog
nem olcso
de legalabb nem kell kismilliot katonasan bepakolni majd fel kilo aluval huteni, hogy jo legyen.
szal nem egyszeru.
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. május 24. - 01:58
elszálltatok led témában az utóbbi idõben...
Elagyalok én is egy ledes játék összerakásán...
tippeket, pls.
Jelenleg egy 20W-os, 12V os halogén izzót használok, mindneféle elektronikus szabályzás nélkül tökéletes, semmi gond.
A táp egy 7.2 Ah-ás zselés ólomakkumulátor.
Fõ szempont az lenne, hogy kb, ez a fényerõ maradjon-ha elérhetõ- illetve ezzel párhuzamosan növekedjen az üzemidõ.
Írta 2006. május 23. - 18:59
Közben kaptam egy olyan ajánlást, hogy nyissunk egy "kihívásnapi éjszakai tekerés" topikot.Igaz. En csak azert talloztam be a dolgot, mert ott meg lehet mutatnia mindenkinek az elkeszult lampakat, s lehet otleteket lesni eloben is.
Esetleg "Lámpás tekerések" v. "Éjszakai tekerések" is lehetne a topik címe, vagy bármi hasonló.
Ha úgy érzitek, hogy szükség van rá és létre jön akkor valahogy itt tudatosítani kellene mindenkinél,
hogy az éjszakai lámpa teszteket ott lehet kitárgyalni, a technikai részét viszont itt.
Azt nem tudom jól fog-e ez mûködni így két részre osztva?
Végülis ezek eléggé összefüggenek, egymásra épülnek (szerintem).
Habár igaz, az ide özönlõ lámpás túraleírások eléggé elvinnék a topikot más irányba.
Szóval, legyen lámpás túrák megvilágítás irányzatu leírására használható topik?
Írta 2006. május 23. - 14:40
átlátszó lapot teszel az legalább 15-20%-ot levesz a fényerõbõl.
Ha meg tudod oldani valami más felépítésben azzal rengeteg fényt nyersz magadnak.
A ledeket csak úgy lehet sûrûn (egymáshoz közel) berakni egy elõre kifúrkáltan kapható panelbe
ha a ledek alsó, gyûrüként körbefutó peremét az összeérõ oldalakon lecsiszolod, vigyázva, hogy
a palást minél kevésbé sérüljön mert azon a fény szóródhat.
Azt vettem észre, hogy 20mA-es táplálásnál is eléggé melegednek a ledek így együtt.
Kb. 5-8 perc után már 38-40 fok környékén éreztem a kivezetéseket.
Sokan ezt elbagatelizálják, de ha sokáig szeretnéd, hogy mûködjenek jó fényerõvel akkor nem árt valami vékony vörösréz lemezt a lábakra forrasztani ami körül áramlik a levegõ.
Ha burkolatban vannak a ledek akkor is jó ha a negatívokat egy rézszalaggal belül összekötöd hõ szempontjából, amirõl vastagabb vörösréz csavaron keresztül lehet kivezetni a hõt egy külsõ nagyobb felületü fémhez ami körül menet közben levegõ áramlik.
Persze mivel magadnak építed ezért lehet hajtani 40mA-el is mindenféle hûtés nélkül, viszont akkor túráról túrára látod ahogy csökken a fényerõ, ahogy lassan de biztosan mennek tönkre a ledek a hõ okán felgyorsuló folyamatok következtében.
"..mert az félvezetõ gyártásakor elindított diffúzió (hõ hatására felgyorsulva) az alkatrész tökremeneteléig folytatódik."
Írta 2006. május 23. - 12:44
A 10-hez képest majd ha meglátod azt a 180-at amivel én vetítek..Wolfheart lampajat lattam meg 2 hete. O egy halogenes Cateye lampat szedett szet es Jeled ledeket tett bele vagy 10et. majd megvajultam amikor bekapcsolta.
Egyébként itt lejjebb a zöldes színü fotót megvilágító fény az öt fehér ledenként tartalmaz egy zöldet.
Az enyhén pirosasba hajlón minden zöld mellett még egy piros is világít.
Viszont az összesen "csak" 120 led.
Még egy sor van alatta végsõ megoldásként.
Ez már elég fényt ad ahhoz, hogy nem kell túlhajtani.
Írta 2006. május 23. - 12:27
Na vegre!! baratnom segitsegevel sikerult vegul osszedobnom a lampat!:)Teszteles holnap este a Teliholdason!
Este 8kor tali a Batthyany-in.
Amugy a lampa jol szuperal, csak hat a 2 db 125 cd-s led nem eleg:)
Ezt is nehezen sikerult a Cateye hazba betuszkolnom. Wolfheart lampajat lattam meg 2 hete. O egy halogenes Cateye lampat szedett szet es Jeled ledeket tett bele vagy 10et. majd megvajultam amikor bekapcsolta.
Írta 2006. május 23. - 12:25
maradjunk a lámpák technikai megvitatásánál. köszi
Igaz. En csak azert talloztam be a dolgot, mert ott meg lehet mutatnia mindenkinek az elkeszult lampakat, s lehet otleteket lesni eloben is.
Írta 2006. május 23. - 07:08
Írta 2006. május 22. - 23:19
május 24.
szerda
22.30Kihívás Napja – Éjszakai kerék-páros felvonulás a Normafához
Városliget, Hõsök tere
Erre ki jon?
biztos poén lehet, de még kérdéses, mert csütörtökön vizsga...mondjuk csak délre kell kiérnem, szóval minden megeshet...
január 22 - Theogonia
Írta 2006. május 22. - 17:17
Írta 2006. május 22. - 12:21
szerda
22.30Kihívás Napja – Éjszakai kerék-páros felvonulás a Normafához
Városliget, Hõsök tere
Erre ki jon?
Írta 2006. május 20. - 15:02
ha minden alkalommal lemerítjük az éjszaka folyamán.
Azért a Nimh jobban nézne ki mert az néhány rátöltést jobban kibír.
Igaz, azt sem árt idõnként az alsó feszültség határig kimeríteni lassu kisütéssel.
Ez azt jelenti, hogy kis árammal hosszú ideig.
Nagyon jól megfelelnek kisütõ terhelésnek a ledek mert az egyre merülõ akkut folyamatosan csökkenõ árammal terheli.
Bekapcsoljuk és világít napokis egyre halványulóan.
Amikor alig van fénye azután fullra töltjük és jónéhány kisütés-feltöltésig nem lesz vele gond.
Egy ilyen formázó kisütés akár több napig vagy egy hétig is eltarthat.
Ezt csak érdekességnek írtam, mert biztosan már elõfordult valakinél, hogy töltés után nem terhelhetõ az akku,
bekapcsoláskor rövidesen leesik a feszültsége (a lámpa fényereje).
Akkor segíthet a fent leírt lassú formázó kisütés.
Csak Nimh v. NiCd akkuknál !
Írta 2006. május 20. - 14:26
Viszont amit ide beillesztettem képet az jóval kisebbnek látszik mint a kézbe fogható lámpa lehet.
Ezért igyekeztem az eredeti weblapon szereplõ elgondolást követni.
Na meg egyébként is monitor függõ, hogy mekkorának látjuk.
Nekem sem tetszett igazán a kifejezés, de ha már ott volt a képen...
Írta 2006. május 20. - 13:22
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. május 20. - 10:55
(Igaz, a legtöbb gyári lámpát ilyesmivel szerelik)
Másrészt 'ötszörös fényü' led csere után, napelemmel tölthetõ lámpaként elég jól használható is lehet.
(legalább 50 candelás ledekre érdemes cserélni a benne lévõt)
Egyszer valaki nekem megjegyezte, hogy gyári lámpát csak azért érdemes venni, hogy
legyen mibe beépíteni az erõs fényü ledeket.
Elég találó megjegyzés volt, mert a gyári lámpák általában nem a legújabb és legfényesebb ledekkel vannak felszerelve.
>>Méretarányos fotó, ha rákattintasz a kicsire<<
>>WEBLAPJA ITT<<
Ott lefelé gördítve jutunk el az adatokhoz.
Ettõl nem kell csodákat várni de led csere után még valamennyi fénye is lesz.
Kicsivel több mint a gyári leddel szerelt lámpáknak, másrészt
el lehet felejteni az elemcsere gondot, ha nappal világos helyen tartjuk.
Írta 2006. május 15. - 00:28
fehér+zöld+piros színkiegészítõ ledekkel az egyébként teljesen sötét folyosón.
Azért látszik a különbség!
Közben megnéztem pontosan, a képen látható folyosó szakasz nem 30 hanem 46 méteres.
A piros arányán külön tudok még változtatni a legjobb szín elérése érdekében.
Itt a fotón a ledek 30mA alatt mennek kicsivel.
Azt viszont már így félig összerakva is érzem pár perc üzem után,
hogy kell neki valami hõleadó felület.
Majd a korábbi, felsõ fényterelõvel ellátott alumínium bordára teszem fel úgyis.
Ez a lámpa végleges állapotának a 66%-ban elkészült része,
illetve itt annak a fénye látható.
Írta 2006. május 12. - 15:53
Li-ion akkucsomaggal. Itt lent:Durva.... Mivel hajtod?
Ez 16-szor 1,4 A/h 3-4,1V között töltéstõl fõggõen változó fesz. akku.
Az össz. teljesítmény ~80W/h .
Azt még elfelejtettem mondani, hogy mennyi a fogyasztása.
Közelítõleg 180db led lesz beépítve összesen. Ledenként számolj 20-25mA-t (0,02A).
Ennél jobban is meg lehet hajtani mert hûtõfelületre kerül de akkor már a hatásfoka lecsökken a powerledek szintjére.
Ez azt jelenti, hogy a fényerõ igaz, hogy növekszik de az energia igénye jóval nagyobb.
Kétszeres fényerõhöz már kb. háromszoros fogyasztás tartozik.
Itt egy grafikon amibõl a fent leírtakat lehet pontosan figyelemmel kisérni: