Elagyalok én is egy ledes játék összerakásán...
tippeket, pls.
Jelenleg egy 20W-os, 12V os halogén izzót használok, mindneféle elektronikus szabályzás nélkül tökéletes, semmi gond.
A táp egy 7.2 Ah-ás zselés ólomakkumulátor.
Fõ szempont az lenne, hogy kb, ez a fényerõ maradjon-ha elérhetõ- illetve ezzel párhuzamosan növekedjen az üzemidõ.
Amit eddig a legjobb és megfizethetõ megoldásnak találtam az a korábban
itt említett 50candelás 24fokos széttartásu leddel megépíthetõ lámpa.
Azoknak a ledeknek az ára 68,-Ft a korábban leírt helyen.
1db ilyen led kb. 5 lumen fényteljesítményt sugároz.
Az 1 Watt felvett teljesítményhez névleges áramon 15db led szükséges ami 70-80 lumen fényerõt ad le.
Persze használhatsz teljesítmény ledeket is ott viszont 1Watt felvett teljesítmény kb 30-40 lumen fényerõt
ad meghajtás függvényében (mint pl. a K2 luxeon esetén).
A 20 Wattos halogén kiváltásához legalább 8 Watt összteljesítményü huzal lábas ledet kellene használni ebbõl a fajtából,
ami darabszámra 8-szor 15 darabot jelentene.
Az 120db led. Annyival készültek a folyosót ábrázoló fotók.
Ami még közre játszik az a bekötõ huzal vastagsága mert azon is esik feszültség több Amper esetén.
és a lednél már tized voltok is sokat számítanak.
Az átfolyó áram párhuzamosan kötött ledek esetén 0,02A-szer 120db = 2,4A
Ez teljesítményben 2,4A-szer 3,2-3,3V(a led üzemi nyitófesz.) = ~8W ami kb. 20W halogén fényének felel meg.
A led nagyon kényes a meghajtás mértékére.
20mA/led esetén kb 40 celziusz környékére emelkedik a kivezetés hõmérséklete.
A huzal kivezetésü ledeknél legjobb tudomásom szerint a kristályt tartó huzal láb és a kristály között 30celziusz a gyengébb hõvezetésbõl adódó termikus távolság.
Ez azt jelenti, hogy amikor a kivezetés eléri a 40 fokot akkor a led kristály már 70 celziuszon van ami a kritikus hõmérséklet alsó határa.
Ezért kell a negatív kivezetéseket valami hõt lesugárzó fémfelületre erõsíteni 20-25mA meghajtás felett mindenképp.
Mivel neked 12V-os akkud van ezért arrõl az energia ellátás nem olyan egyszerüen megoldható és sorosan kapcsolt ledek esetén a hûtõfelület sem köthetõ össze egymással az eltérõ potenciál miatt.
A 12V-os akku esetén egy kapcsolóüzemü tápegység segítene de én ezzel nem foglalkoztam, inkább olyan akkut használok ami közelebb áll a ledek igényeihez..
Viszont használhatnál te is Nimh akkut.
Itt Bp.-n a Lomexben (
www.lomex.hu) lehet kapni ilyen akkut elég jó áron.
GOLIÁT AKKU 1.2V Ni-Mh 7000mAh GP700DHC (D) 34.2x61.5mm br. 2537,50 Ft/db
Ebbõl kellene 4-4 db sorosan és kettõ csoport párhuzamosan.
A ledsornak nem kell mindíg legnagyobb teljesítményen mennie mert ennek van elég nagy fénye és minél kevésbé hajtod annál kevesebbet fogyaszt vagyis annál tovább mûködik.
Sorosan lehet használni kevesebb, vagyis 3-3 cellát is, viszont akkor a kisütés végefelé már alulhajtottá válnak a ledek ami fényerõ csökkenésként jelentkezik.
Persze még annál is lehet jól látni.
Egyelõre ennyit írok, aztán ha valamilyen kérdésed van akkor írom tovább célirányosan.