Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Látni & látszani!

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts
Inkább veszek 20-30.000 ért valami minőségit, mint hogy ezt még egyszer megcsináljam :)

Mennyire mehet el a dolog?

Még mindig a Busch & Müllert reklámoznám (csak azokat, amik nekem is vannak), ha nem gond, hogy az amúgy széles fénykéve fölött szinte semmit nem látni (cserébe nem vakít), meg viszonylag drága cucc :D

IXON IQ Premium, négy akkuval/elemmel kb másfél két órát világít, meg még egyet pislákol. Egy marék tartalék akku ajánlott, bár ezt az időt nekem teljes fényerőn világította. Frankón levehető, mint bármelyik másik ceruzaelemes lámpa, stabilan áll a helyén. Kicsit drágábbé van hozzá töltő is, de ha van ceruzaakku töltőd, akkor felesleges.

IXON IQ Speed Premium, ennek külső akkuja van, töltővel. Kb olyan fénye van, mint a sima IQ-nak, viszont nincs olyan rögzítése, amivel ha visszarakod a bringára, nem kell megint beállítani a fény magasságát. Ezt még nem sikerült lenulláznom, 1 órát második lámpával biztosan bír. Mert hogy második lámpát is lehet rá csatolni, ha 1 lámpa fénye nem elég. A kettő együtt már majdnem kismotor fényerő ... meg ár :D Ez is két fokozatú arra az esetre, ha elég látszani.

Jaigen, mivel elég hirtelen a fény vágása, erdőbe nem való, csak fejlámpával kombinálva :)

Edited by RelakS, 2016. November 24. - 15:14.

QuQa

QuQa

fórumtag

• fórumtag
  • 46 posts

Országútin használom, de gyakran edzek vak sötétben szóval jó lámpára lenne szükségem. 

6000 ft-os kinai volt nekem is. Jobban világított mint haverom 40.000 ft-os Sigmaja. KRESZ mondjuk nem véletlen tiltja ezeket, szembe jövő autóst nagyon vakítja. Ez az egyik ok amiért nem szívesen veszek ilyet országútra. Másik, hogy Pilisszántón letörött a tartójáról és azzal a lendülettel kiszakadt belőle a vezeték. Még szerencse, hogy a kereket/villát nem cseszte szét. Vak sötétben jöttem haza a 10-es úton. Inkább veszek 20-30.000 ért valami minőségit, mint hogy ezt még egyszer megcsináljam :)

Szóval ezek a kínai alibabás cuccok nekem nem jönnek szóba többet ha lámpáról van szó. 

Edited by QuQa, 2016. November 24. - 13:02.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Sziasztok,

A decás akkus első lámpáról tapasztalatok? 

http://www.decathlon...id_8320633.html

Ha nem igazán ajánljátok, akkor hasonló kaliberű első lámpát mit ajánlotok?

Köszi!

Ezt biztosan ne vedd meg ! Ennél olcsóbban is kapsz jobb lámpát. Nincs semmi konkrét adat, pl mennyi lumen ?

Nekem ilyen van, 3 óra maxon, 5 óra közepesen, 10 óra kis fényen. És az aksi a legfontosabb egy lámpánál (persze a fénye is), bárki bármit is mond. És ebben tutti jó. A többi kínainál csak lutri. http://eud.dx.com/pr...18650-844230382

Sala ! A 17€ már 24€ lett !

Szerintem ne vegyél 4 cellás akkus lámpát 4 led mellé ! Kevés ! Csodák nincsenek. A haver Magicshine lámpája sem bírja sokáig ebben a kombóban, pedig az már elvileg egy nagy név a lámpák közt.

De persze attól függ, mi a terved a lámpával. Mész vele hosszabb túrákat is vagy csak hogy ha rádsötétedik, lazán ki akarsz jönni az erdőből.

Marci

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

Sziasztok,

Köszi!

Ez most még három napig szállítással 42 dollár: gearbest.com/bicycling-gear/pp_180805.html

Kicsivel korábban írtam erről a lámpáról. 

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Sziasztok,

Köszi!

Tapasztalatom nincs, sok szép kép, és egy sem ami a világítási képét mutatná...

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

nekem ez van, hála Trifonak, 17dolcsi, ennél jobbat, ennyiért nem kaptok

http://www.dx.com/p/...21#.WDYNVebhCUk

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

QuQa

QuQa

fórumtag

• fórumtag
  • 46 posts

Sziasztok,

Köszi!

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,297 posts

mof, Szívesen. Hol lehet a neten utánanénzi az általad említett hozé2.0 lámpának?

évekkel ezelőtt(talán nyolc?) indult egy lámpaproject 1, később pedig a lámpaproject 2, mindkettő hozé nick-kel fórumozó úriember rakta össze, gyakorlatilag szívesség alapon, anyagárban. a paramétereire egyáltalán nem emlékszem, de a napokban majd linkelek be fotót a termékről.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Nekem ennek a testvérmodellje van, évek óta folyamatosan fönt van a bringán, városban/terepen, bírja a rázkódást.

http://ebike.hu/term...es-hatso-lampa/

A Blackburn-ök szerintem nagyon jók. De azért majd nézd meg a fényét a boltban és döntsd el te. Vagy ha neten rendeled, akkor úgyis visszaadhatod 2 hétig.

Nem tudom mennyit tekersz de úgy vettem észre, az USB-s lámpákat nagyon sűrűn kell töltögetni, mintha az elemesek jobban bírnák. Én elemest vennék, olcsóbbak is. Télen is tölthető AA akkukat rakok a lámpába, elég jól bírják a hideget.

Ilyen Blackburn nekem kettő is megmekent, maguktól bekapcsolódtak és nem lehetett kikapcsolni, cserélve lett egy local 10-es modellre, mostanában az is elkezdett kínlódni, rázós aszfaltom néha kikapcsol, országúton nem egy életbiztosítás, ezért is van két hátsólámpám fent.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Nekem ennek a testvérmodellje van, évek óta folyamatosan fönt van a bringán, városban/terepen, bírja a rázkódást.

Aláírom, úgy össze van kattintva hogy csak érmével lehet szétszedni :) A gumi tömités nálam viszont kinyúlt, rendszeresen szét kell szedni hogy vissza tudjam tuszkolni amikor meg pont zavaró hogy annyira nehezen jár. Amúgy jól működik, elég erős, ha nem esik akkor meg nem érdekes a tömítés, eddig nem volt vele bajom.

Nem tudom mennyit tekersz de úgy vettem észre, az USB-s lámpákat nagyon sűrűn kell töltögetni, mintha az elemesek jobban bírnák. Én elemest vennék, olcsóbbak is. Télen is tölthető AA akkukat rakok a lámpába, elég jól bírják a hideget.

Az USB-sek elvileg hosszú távon olcsóbbak, viszont már van ott a LED technika hogy hetekig/hónapokig tartson 2xAA is, ameddigre ha terepezel vagy rendszeresen fel/le szerelgeted (pl. vásárlásnál) általában valami más baja lesz, általában mechanikailag. Volt Knog Blinder USB-s hátsó lámpám, igényes darab, nagyon jó fénye van, annál az akksi nem volt probléma hidegben se. A gumi bilincs szakadt mindig el, illetve egyszer elvesztettem az erdőben csuszkánál (nappal volt) :) A Cateye féle kattintós rögzítés tartósabb mint a gumisak.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

A Blackburn-ök szerintem nagyon jók. De azért majd nézd meg a fényét a boltban és döntsd el te. Vagy ha neten rendeled, akkor úgyis visszaadhatod 2 hétig.

Edited by marton, 2016. November 22. - 01:17.

• Rabbit likes this
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Valami tartós elem jó hidegben is, habár konkrétan csak a hátsó lámpámban próbáltam és ott működött. mivel neked is oda kell, ezért mondhatom, azt a kicsi terhelést a hidegebb időben is bírta.

Az ilyen, az (általad képen linkelt) lámpára érdemes két vékony gumi gyűrűt rátenni, akkor nem esik szét. Ezek pattintva vannak ami elég kétes rögzítés. Ezért hullik szét. 

Még arra is érdemes figyelni, van amelyikben könnyen megmozdul az elem, lazán nyomja a kontaktus rugó. Akkor ha egy pillanatra megszakad az áramellátás, akkor kikapcsol a lámpa. Ez főleg a nagyon olcsó kínai lámpáknál fordul elő. Az sokkal jobb ha szorosan megy bele az elem.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest

Sziasztok!

elhalálozott a hátsó lámpám, a lámpatest elektronika része valahogy kiszakadt a lámpaburokból.

Konkrétan erről a lámpáról van szó: http://ebike.hu/term...es-hatso-lampa/

Olcsó, vízálló és erős fénye volt, meg voltam vele elégedve.

Biztos vagyok benne, hogy a terepezést nem vette jó néven, mert egy Budai hg-kör után vettem észre, hogy a lámpatest lényegi része hiányzik.

Tehát most keresek valami hátsó lámpát, az eBike kínálatából a következő tulajdonságokkal:

-Vagy könnyen vagy nagyon nehezen legyen leszedhető :)

-Átlagon felüli fénye és villogó-fokozata is legyen, hogy az autósok is észrevegyenek

-Vízálló

-Bírja a rázkódást

Persze az sem árt ha olcsó, de hajlandó vagyok a biztonságomra áldozni. 

Üzemidő kb lényegtelen, a magasabb fényerőért cserébe hajlandó vagyok gyakrabban cserélni elemet vagy esetleg tölteni. Az igazi persze az lenne, ha nagyobb telep lenne a lámpában (2x AAA helyett mondjuk 2x AA bár ilyet nem igazán látok)

Elolvastam az utolsó hsz-eket és Balu írja, hogy a Li-ion akksik hidegben elveszítik töltésük jelentős részét. Ez most akkor hideg időre predesztinálja a "sima" alkáli elemes lámpát?

Tud valaki ajánlani valami jót?

Előre is köszi!

J.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Érdekelne, hogy van értelme 3D kamerát venni? És hogy hogyan tudod az azzal elkészült képet nézni?

Akár a saját 3D-s ránézeti kijelzőjén szemüveg nélkül közvetlenül, ami úgy néz ki mint egy lentikuláris lencselemezen keresztül látható 3D kép, mert az is. De bármi máson is meg lehet nézni ami 3D " .mpo" kiterjesztésű 3D képfájlokat és 3D ".avi" videókat tud kezelni. 

Egyébként van olyan megoldás is, amikor két Gopro mamerát össze raknak egymás mellé és azzal is hasonló térhatású videó készíthető.

Különben a Goproval szoktak kettő kamerával 3D-zni. 

Itt megnézheted hogyan.

https://www.youtube...._query=gopro 3d

Jaj, akartam már mondani (írni), múltkor, hidegben kint jártam és volt nálam a váztáskában egy powerbank.

Az amire a kicsi szúrósabb fényű Lidles lámpa rá van kötve.  Van rajta egy százalékos töltöttség kijelző.

Itthonról 100% töltéssel indultam útnak. Közben ránéztem a kijelzőre és meglepődtem, mert anélkül, hogy bármi be lett volna kapcsolva, 84%-ra csökkent az akku töltöttsége. Később már 70%-körüli értéket mutatott. Megnéztem, nincs-e valami bekapcsolva ami fogyasztja, de semmit nem találtam. Megtapogattam de még csak nem is melegedett, hogy valami zárlatszerű terhelés vinné el az áramot. Később amikor Dömörkapuhoz értem, már csak 52% töltöttség maradt az akkuban. 

Végül itthon végig gondoltam, a hidegben a Lítium-ion akku kapacitása mindig a korábbi felére, harmadára csökkent.

Ezt már sok különböző ilyen akkuról működő készüléknél tapasztaltam a fotó kamerától a bicikli lámpáig..  

Szóval a fagypont körüli hőmérséklet vitte el az energiát az akkuból. Itthon, miután felmelegedett, se tért vissza a nagyobb töltöttségi érték, csak miután töltőre kötöttem. Szóval ilyen időben jobb valami más akkuról v. elemről működő tartalék világításról gondoskodni, ha valakinek Lítium-ion akkuról működik a lámpája, mert könnyen sötétben maradhat, ha a nyári világítási üzemidővel számolna.

A fele, de inkább a harmada teljesítményt lehet számolni fagypont körül, de alatta még kevesebbel. Most csak épp fagypont körül volt a hőmérséklet, de régebben jártam úgy, hogy a 6-8 plusz órás tervezett idő helyett kb 3 óra alatt kimerült a világítási akkum, mert bátran felkapcsoltam a fényt út közben, a nyári teljesítéssel számolva. Aztán örültem, hogy egyáltalán maradt egy nagyon kicsi fényem az út legvégére is az egyik akkuban még meglévő kicsi töltöttség miatt, és mert nem kapcsoló üzemű a lámpában a led táplálása, mert akkor már az út felénél elment volna minden fényem, ha egy kapcsoló üzemű áramgenerátor át tuszkol minden energiát a fényerő legutolsó pillanatig való szinten tartásához.

Szóval érdemes erre figyelni, hogy télen a fagyokban sokkal gyorsan lemerül a Lítium-ion akku, minden készülékben. ! 

Akartam még mondani, a mobiltelefon akkuja is tizenvalahány százalék töltésen állt egy övtáska külső rekeszében.

Már máskor is megfigyeltem pl a fotó kamránál is, hogy hidegben jó, ha néhány képet tudok lőni, aztán lemerül és a tartaléknak vitt teljesen feltöltött akkuk is annyit érnek. Az ilyesmit jobb valami nejlonban testközelben tárolni, különben ez van vele. Viszont a test nedvességétől is óvni kell az ilyesmit, főleg amikor ráizzadhatunk.

Edited by Balu1, 2016. November 21. - 06:01.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

Egy Garmin Virb Elite akció kamerával vettem fel, de annak a sötétben nem túl jó az érzékenysége.

Van egy Fuji 3D kamera, azzal jobb felvételt lehet készíteni ennél sötétben, de még talán a telefon is fényérzékenyebb valamivel éjszaka. Viszont azokat meg nem tudom jól felrögzíteni tartóra.

Szóval ez az akciókamera inkább nappalra való, de ezt a legegyszerűbb használni, mert fent van a sisakon. 

Arról a lámpáról valamikor 2008 végén vagy utána, szerintem már sok mindent leírtam,

de már ki tudja hol. Meg kellene keresni.

Ok, köszönöm a választ, majd átolvasom jobban ezt a topikot és kikeresem.

Érdekelne, hogy van értelme 3D kamerát venni? És hogy hogyan tudod az azzal elkészült képet nézni?

mof, Szívesen. Hol lehet a neten utánanénzi az általad említett hozé2.0 lámpának?

Edited by energy, 2016. November 20. - 19:03.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu1, ...le is videóztad a világításod.  

Megkérdezhetem hogy milyen kütyüvel rögzítetted a videót?

---

Meg tudnád mondani, hogy melyik hozzászólásodban van legjobban részletezve az a nagyon erős fényű lámpád (nem az Lidl-es, hanem a másik )? (Elolvasnám)

Egy Garmin Virb Elite akció kamerával vettem fel, de annak a sötétben nem túl jó az érzékenysége.

Van egy Fuji 3D kamera, azzal jobb felvételt lehet készíteni ennél sötétben, de még talán a telefon is fényérzékenyebb valamivel éjszaka. Viszont azokat meg nem tudom jól felrögzíteni tartóra.

Szóval ez az akciókamera inkább nappalra való, de ezt a legegyszerűbb használni, mert fent van a sisakon. 

Arról a lámpáról valamikor 2008 végén vagy utána, szerintem már sok mindent leírtam,

de már ki tudja hol. Meg kellene keresni.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Ez érdekes. Én pont a szórásával voltam elégedetlen a Hozé2-nek, szerintem nagyon egy pontban marad a fénye. A szín kérdése is egyéni, nekem is nagyon tetszett a Hozé színe de semmi baj a kínaival sem, azonnal megszokja a szem.

Marci

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,297 posts

Szia mof! Én ilyen ipari cellákat nem rendeltem sehonnan, hanem notebook akkuit bontottam szét, és onnan lettek. Kiválóan teszik a dolgukat. Ha egy akkuban mondjuk egy cella lesz működésképtelen lesz, az egész akkut kidobják, de attól még a többi cellát lehet használni. 1 akkuban 6-8 cella is helyet foglal.

Szia, köszönöm a választ! Sajnos a bontott cella számomra nem opció, szeretném új, hibátlan, élettartama elején járó cellákkal meghajtani a régi hozé2.0-t. A kínai csodalámpák bár meggyőző fényerővel bírnak, a szín és a szórás tekintetében messze elmaradnak a lámpaproject2 termékétől.

energy

energy

vendég

• fórumtag
  • 100 posts

Na jó, de ezt úgy képzeld el, hogy a két Aldis lámpa kívűlről majdnem azonosan néz ki, de az egyiknek olyan a fénykévéje, mint a Lidl lámpának, a másiké meg totál más (vagy fordítva a boltok, tökmindegy) :)  Szóval valami fejlesztést minden évben csinálnak.

Szóval nem egyszerű kiigazodni rajtuk. :)

Edited by energy, 2016. November 16. - 00:02.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

RelakS, hát igen, két falevél sem lehet teljesen egyforma. :)

Na jó, de ezt úgy képzeld el, hogy a két Aldis lámpa kívűlről majdnem azonosan néz ki, de az egyiknek olyan a fénykévéje, mint a Lidl lámpának, a másiké meg totál más (vagy fordítva a boltok, tökmindegy) :)  Szóval valami fejlesztést minden évben csinálnak.