Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Látni & látszani!
Indította
YOci
, 2002. március 19. 18:02
Írta 2006. október 12. - 10:58
(has)Pókember: neked ugye a kétlámpás változat van? Csinálnál nekem egy fotót a 10W-os egység belsejérõl? Van egy gyanúm, hogy ugyanolyan házban van, mint az 5W-os (csak az üveg más kicsit, hogy koncentráltabb fényt adjon). Ha a 10W-osban nincs valami extra hûtés, akkor (javítsatok ki ha tévedek), de minden további nélkül lehetne 10W-os izzót tenni az én lámpámba is. (ami 260 Ft-ba kerül, most néztem meg... [link])
Írta 2006. október 12. - 10:45
Ha valaki rendelni akar ilyen vagy ehhez hasonló akksit ami jó lenne fejlámpához, légyszi szóljon!
Én is beszállnék!
Illetve ha valaki tud boltot németországban, ahol lehet kapni megfelelõ akksit légyszi szóljon, onnan meg tudnám oldani a szállítást ingyen!
Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_
Írta 2006. október 12. - 10:37
A lítium akkunak 4,2V a töltött csúcsfeszültsége. Vagyis 8,4V sorosanA kérdésekre a választ én is meghallgatnám egy hozzáértõtõl...
(7V-on mi fog történni, nagyobb izzót hogyan tolerálna).
Kimerülve kb 6 V-ra esik vissza. Ennek a közép átlaga a 7,2V .
Szerintem talán menne róla de jóval rövidebb idõ alatt (órákon belül) lehetne cserélni az izzót.
Na meg erõsebb és fehérebb lenne a fénye az alatt a pár óra alatt, amit kibír.
Inkább kisérletnek jó mint hosszu távu használatra.
Aztán ha mégis bejön mert strapabíró az izzó, akkor kitudja...
Viszont ha hosszabb vékony vezetéket használsz a bekötéshez akkor
már nem is jut több az izzóra mert a vezetéken esik feszültség.
Érdemes a vékony vezetékkel össze állított mûködõ körben
az izzón feszültséget mérni feltöltött akkunál.
Egy kicsivel lehet magasabb, kb. 7 Volt, késõbb úgyis esik.
Ha több akkor vagy hosszabb vezetéket kell bekötni vagy vékonyabbat.
Ha nemakarsz a vezetékkel jusztírozgatni akkor 0,1-0,2 Ohmos huzal ellenállást érdemes sorosan kötni amit ki lehet számolni v mérni pontosan.
Írta 2006. október 12. - 10:23
Kb. ezer forint körül lehet, ahogy a 6V-os izzókat néztem. Nem egy tétel :-) Csak még nem tudom, hol lehet kapni.
Írta 2006. október 12. - 09:50
pont most elmélkedtem ugyanerrõl a kérdésrõl ugyanilyen lámpával kapcsolatban (Sigma Evo) az egyik modellezõ kollégámmal.
Nekem "csak" az 5w-os ólomakksis változat van, de csak jó lenne egy kicsit kisebb és "okosabb" akksit összerakni hozzá. Helikoptermodellezik és van otthon pár litium-polimer akksija (amikbõl elég olcsón kijönne). Azokból valamikor összerakunk párat és megnézzük hogy bírja.
A kérdésekre a választ én is meghallgatnám egy hozzáértõtõl... (7V-on mi fog történni, nagyobb izzót hogyan tolerálna).
Egy ilyen izzó, ami most benne van, mennyibe kerül kb? (6V, 5W)
Nekem "csak" az 5w-os ólomakksis változat van, de csak jó lenne egy kicsit kisebb és "okosabb" akksit összerakni hozzá. Helikoptermodellezik és van otthon pár litium-polimer akksija (amikbõl elég olcsón kijönne). Azokból valamikor összerakunk párat és megnézzük hogy bírja.
A kérdésekre a választ én is meghallgatnám egy hozzáértõtõl... (7V-on mi fog történni, nagyobb izzót hogyan tolerálna).
Egy ilyen izzó, ami most benne van, mennyibe kerül kb? (6V, 5W)
Írta 2006. október 12. - 09:46
Köszi a tippeket.
Cserébe megnéztem a batteryspace.com-ot, csekkoutoltam az 50 dolcsis elemkészletet töltõvel, sajnos a szállítási költség úgy alakult, ahogy vártam: 75 dolcsi. Tehát 125 dollár plusz vám plusz áfa, jó esetben 30 pénz. Na így viszont már sok.
Cserébe megnéztem a batteryspace.com-ot, csekkoutoltam az 50 dolcsis elemkészletet töltõvel, sajnos a szállítási költség úgy alakult, ahogy vártam: 75 dolcsi. Tehát 125 dollár plusz vám plusz áfa, jó esetben 30 pénz. Na így viszont már sok.
Írta 2006. október 12. - 09:33
10W / 6V = 1,66 A
1,2V * 1,66 A = 2W
ha két diódát (mondjuk 5 A-est) sorbakötsz a pilács elé, akkor 6V jut a lámpára, de így 2 Wattot elfûtenek a diódák. ellenállást is tehetsz, 0,72 ohmos kellene, de szintén nagyteljesítményû, pl. 5Wattos.
szintén fût, akkor inkább a lámpa fûtse el szerintem a többletet.
max hamarabb kiég. (ha merül az akkumulátor, gondolom úgyis esik a feszültsége)
értelmes megoldás lehet még a régebben említett DC/DC konverter, azok 90% fölötti hatásfokkal dolgoznak, csak keresni kell megfelelõen nagy teljesítményût. kb. 3-5 alkatrész, forrasztás, párszáz forint lehet.
1,2V * 1,66 A = 2W
ha két diódát (mondjuk 5 A-est) sorbakötsz a pilács elé, akkor 6V jut a lámpára, de így 2 Wattot elfûtenek a diódák. ellenállást is tehetsz, 0,72 ohmos kellene, de szintén nagyteljesítményû, pl. 5Wattos.
szintén fût, akkor inkább a lámpa fûtse el szerintem a többletet.
max hamarabb kiég. (ha merül az akkumulátor, gondolom úgyis esik a feszültsége)
értelmes megoldás lehet még a régebben említett DC/DC konverter, azok 90% fölötti hatásfokkal dolgoznak, csak keresni kell megfelelõen nagy teljesítményût. kb. 3-5 alkatrész, forrasztás, párszáz forint lehet.
Írta 2006. október 12. - 09:19
Mondjuk a 10W-os.
Lithiumos cellákat pl. a gp.hu-n láttam, meg modellakksit is, illetve fene tudja még hol, annyi lapot néztem ezügyben, hogy már minden összefolyik :-)
A batteryspace.com lenne az igazi, még vámmal is megérné, de nem tudom, mennyibe kerül a postázás, sajnos ez csak a rendelés leadásakor derül ki... :-(
Lithiumos cellákat pl. a gp.hu-n láttam, meg modellakksit is, illetve fene tudja még hol, annyi lapot néztem ezügyben, hogy már minden összefolyik :-)
A batteryspace.com lenne az igazi, még vámmal is megérné, de nem tudom, mennyibe kerül a postázás, sajnos ez csak a rendelés leadásakor derül ki... :-(
Írta 2006. október 12. - 08:05
Gondolom 6V-os izzóra rákötni a 7.2V-t az szép tûzijátékot eredményez.
hány wattos izzó?
jobban fûtene, de nem tudom mennyivel világítana jobban.. lehet kipróbálnám.
a wattot azért kérdezem, mert attól függhet, hogy érdemes-e megpróbálni csökkenteni a feszültséget, meg hogy hogyan.
edit: tudnál linket nyomatni ilyen lítiumos akksikról? én is tervezem, hogy felelevenítem a lámpa projektemet, de eddig a leghasználhatóbb megoldásnak a SOK (12db) ceruza akkumulátor tûnt.
Írta 2006. október 12. - 07:27
Jól gondolom, hogy a 6V-os Sigmához ez egy jó akksi?
http://www.batterysp...ROD&ProdID=1481
vagy a másik mód, hogy veszek 5db 1.2V-os NiMH ceruzaakksit, azt sorba kötöm, akkor kapok 6V-ot, jól tévedek? Ebben az esetben a kapacitás is összeadódik, vagyis ha egyenként 2500mAh-sak, akkor összerakva 12500mAh lesz belõle (ami elég sok)?
A másik buta kérdésem, hogyha találok a Sigmába jó foglalatú, de nagyobb (mondjuk 15W-os vagy 20W-os) izzót, akkor szétolvad-e tõle a foglalat? Na ez csak költõi kérdés volt :-)
Persze hüje vagyok, a kapacitás nem adódik össze.
Vagyis ígyis-úgyis góliát-méretû akksicellákat érdemes összerakni.
Még így is megéri, a Sigma hivatalos Nipack-ja kis kapacitású, és ráadásul drágább, mint az egész ólomakksis szett a lámpákkal.
Nem tud valaki olyan online boltot Európában, mint a batteryspace? Vagy ami még jobb lenne: itthon? :-) Én csak a GP-t meg a Conradot ismerem, de azok elég gagyik...
Még egy kérdés, aztán eldugulok:
a modellekhez kaphatók egész jó LiIon akksik, csak sajnos ezek 7.2V-osak. Nem lehet ebbõl valahogy egyszerûen 6V-ot csinálni? Tehát mondjuk besétálok egy elektronikai boltba, és a polcról levesznek egy transzformátort, ami ezt tudja..
http://www.batterysp...ROD&ProdID=1481
vagy a másik mód, hogy veszek 5db 1.2V-os NiMH ceruzaakksit, azt sorba kötöm, akkor kapok 6V-ot, jól tévedek? Ebben az esetben a kapacitás is összeadódik, vagyis ha egyenként 2500mAh-sak, akkor összerakva 12500mAh lesz belõle (ami elég sok)?
A másik buta kérdésem, hogyha találok a Sigmába jó foglalatú, de nagyobb (mondjuk 15W-os vagy 20W-os) izzót, akkor szétolvad-e tõle a foglalat? Na ez csak költõi kérdés volt :-)
Persze hüje vagyok, a kapacitás nem adódik össze.
Vagyis ígyis-úgyis góliát-méretû akksicellákat érdemes összerakni.
Még így is megéri, a Sigma hivatalos Nipack-ja kis kapacitású, és ráadásul drágább, mint az egész ólomakksis szett a lámpákkal.
Nem tud valaki olyan online boltot Európában, mint a batteryspace? Vagy ami még jobb lenne: itthon? :-) Én csak a GP-t meg a Conradot ismerem, de azok elég gagyik...
Még egy kérdés, aztán eldugulok:
a modellekhez kaphatók egész jó LiIon akksik, csak sajnos ezek 7.2V-osak. Nem lehet ebbõl valahogy egyszerûen 6V-ot csinálni? Tehát mondjuk besétálok egy elektronikai boltba, és a polcról levesznek egy transzformátort, ami ezt tudja..
Írta 2006. október 11. - 22:43
Az elsõ akkus lámpám nekem is egy Sigma volt( kb. 3 éve). Az 5+20 w-os volt, ólom-zselés akkuval. Nem volt rossz fénye, csak az aksi volt pici. Teljes fénnyel még az egy óra üzemidõt is éppen csak karcolta.
Ahogy a neten néztem, azóta a készlet 5+10w-os, és létezik Ni-Mh akkkuval is, ez már jobb összeállításnak látszik.
Ahogy a neten néztem, azóta a készlet 5+10w-os, és létezik Ni-Mh akkkuval is, ez már jobb összeállításnak látszik.
Írta 2006. október 11. - 21:43
loco001, te is jókor szólsz, ma érkezett meg a Sigmám... :-(
Úgy tûnik, most, hogy már nekem is lett, minden bokorban terem lámpa.
Nézegetem a kedvenc boltom készletét nyereg mögé csatolható kulacstartót keresve, erre mit találok: Sigma 5+20w, 20 pénz (szerintem elírás az 5+20, de majd holnap lecsekkolom).
Nekem ebayról 18 volt cuzammen, és majd egy hónapot vártam rá. Így jár aki...
Éles teszt még nincs, majd azt is holnap.
Ez egyébként a 10w spot plusz 5w flood, ólomakksival érkezett, ami tekintélyes méretû és pillekönnyû, mintegy 1 kiló körül. Nem baj, legalább erõsödöm :-)
Úgy tûnik, most, hogy már nekem is lett, minden bokorban terem lámpa.
Nézegetem a kedvenc boltom készletét nyereg mögé csatolható kulacstartót keresve, erre mit találok: Sigma 5+20w, 20 pénz (szerintem elírás az 5+20, de majd holnap lecsekkolom).
Nekem ebayról 18 volt cuzammen, és majd egy hónapot vártam rá. Így jár aki...
Éles teszt még nincs, majd azt is holnap.
Ez egyébként a 10w spot plusz 5w flood, ólomakksival érkezett, ami tekintélyes méretû és pillekönnyû, mintegy 1 kiló körül. Nem baj, legalább erõsödöm :-)
Írta 2006. október 10. - 22:04
Szia!
Az elsõ 8 kép készült errõl a lámpáról.
Cateye ABS-30 a neve. Aluminium lámpafejek, az egyik 10w 20°-os (közelre terít), a másik 20w 10°-os(szúrófény).
Ni-Mh akku 2 x 6v3Ah
Üzemidõ: 10w 3 óra
20w 1,5 óra
30w 1 óra
Normál tekeréshez elég a 10w-os. Lejtõn döngetéshez kell a 20w-os is.
2004-es a készlet, újszerû állapotban. Pár olyan éjszaka volt mikor kitekertem vele az erdõbe, aztán szembe jött velem egy EDISON. Azán nem nyughattam egy olyan kellett, de ez egy másik történet...
20.000 pénzt kívánok érte.
loco001
Az elsõ 8 kép készült errõl a lámpáról.
Cateye ABS-30 a neve. Aluminium lámpafejek, az egyik 10w 20°-os (közelre terít), a másik 20w 10°-os(szúrófény).
Ni-Mh akku 2 x 6v3Ah
Üzemidõ: 10w 3 óra
20w 1,5 óra
30w 1 óra
Normál tekeréshez elég a 10w-os. Lejtõn döngetéshez kell a 20w-os is.
2004-es a készlet, újszerû állapotban. Pár olyan éjszaka volt mikor kitekertem vele az erdõbe, aztán szembe jött velem egy EDISON. Azán nem nyughattam egy olyan kellett, de ez egy másik történet...
20.000 pénzt kívánok érte.
loco001
Írta 2006. október 10. - 19:46
Ne dobd ki, ha késõbb kell tok sok ledes fényerõs lámpához akkor nem kell újat venni!
Már néhány embernek tartozom hasonló átalakítással mint amit múltkor összehoztam de
"a kutyus mindíg kakil valamit", amitõl csúszik a dolog. Viszont ami késik az meglesz.
A kontakthibás lámpád panelját jól nézegesd meg (akár nagyítóval),
nincs-e rajta szakadás, esetleg forrasztásnál törés (folytonossági hiány).
Minden olyan részét érdemes átnézni ahol össze kell érni vezetõ részeknek de esetleg nem ezt teszi.
Már néhány embernek tartozom hasonló átalakítással mint amit múltkor összehoztam de
"a kutyus mindíg kakil valamit", amitõl csúszik a dolog. Viszont ami késik az meglesz.
A kontakthibás lámpád panelját jól nézegesd meg (akár nagyítóval),
nincs-e rajta szakadás, esetleg forrasztásnál törés (folytonossági hiány).
Minden olyan részét érdemes átnézni ahol össze kell érni vezetõ részeknek de esetleg nem ezt teszi.
Írta 2006. október 10. - 18:48
Hello, képzeld, ahogy olvastam a válaszodat, és kezemben nyomogattam a lámpát egyszer csak el kezd villogni! Remélem így marad.
Egyébként azért kérdeztem mert Balu képein az "alaplap" úgy láttam egy az egyben "íveltetve" volt.
Egyébként azért kérdeztem mert Balu képein az "alaplap" úgy láttam egy az egyben "íveltetve" volt.
Írta 2006. október 10. - 18:35
van par lehetoseg
1. meg kell iveltetni. jobb kezzel bal vall folott jo nagy ivben kib@szni a francba
2. velnesz program. be kell aztatni vizbe majd mivel mar ugy sem jo semmire kidobod a francba.
3. esetleg jo par orat forrasztgatsz meg egy lampat amiben ha egy csip ment tonkre soha nem talalsz bele masikat.
kicsiny ido multaval rajossz, hogy ha ezt az idot munkaval toltod akkor abbol mar kijott volna egy uj lampa.
kosd be direktbe
1. meg kell iveltetni. jobb kezzel bal vall folott jo nagy ivben kib@szni a francba
2. velnesz program. be kell aztatni vizbe majd mivel mar ugy sem jo semmire kidobod a francba.
3. esetleg jo par orat forrasztgatsz meg egy lampat amiben ha egy csip ment tonkre soha nem talalsz bele masikat.
kicsiny ido multaval rajossz, hogy ha ezt az idot munkaval toltod akkor abbol mar kijott volna egy uj lampa.
kosd be direktbe
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. október 10. - 18:18
Sziasztok! Megforrasztottam a Cateye HL-EL200-as lámpámat, miután egyszer leesett, és darabokratört. Vissza kellett forrasztani az egyik drótot, ami az elemektõl ment az "alaplapba". Ez sikerült, mûködött, majd összeraktam, és leszakadt a másik drót... Megforrasztottam azt is, de nem mûködött. Aztán itt volt az asztalon több napon keresztül, egyszer csak látom, hogy égnek a ledek. Gombra nem reagált, kikapcs/bekapcs nem mûködött. Kiszedtem az egyik elemet, elment a fénye, visszaraktam megjött. Kiszedtem az összes elemet, visszaraktam, azóta nem világít. Szóval valszeg tönkremehetett valami chip az alplapon a forrasztás közben? Vagy mi? Ötlet? Javaslat? Mit csináljak a lámpával, hogy világítson?
Írta 2006. október 10. - 15:21
Írta 2006. október 09. - 18:16
tulkepp ja
egy meg van
egy meg van
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2006. október 09. - 15:52
Lehet, hogy nagyon hülye vagyok, de mit kéne észrevenni? Hogy vettél 3 Myo XP lámpát?