Hozé
ma fejeztem be egy kis tuningot, vettem Schwinn-Csepel (!) márkájú biciklislámpát, szép kis fémházasat, bepattintós tartókonzollal, 3 AAA elemhellyel, 9 leddel... majd átfabrikáltam a bennelévõ viszonylag erõtlen ledeket 40 cadelásakra (hogy valóban annyi-e, nem tudom, de többszörös fényerõ a 3,2 candelásokhoz képest.... Vatera..) és ki kellett egészítenem áramkorlátozó ellenállással is, amivel kb. 200..220 mA-re beállítottam az áramot. nagyon egyszerû kis cucc, gyárilag SEMMI nem volt benne a kapcsolón kívül, tehát direktbe mentek a ledek.
viszont úgy 500 mA-t mértem, ez kissé sok a AAA-s akksiknak...
mivel nem volt benn eredetileg semmi elektronika, nagyon kicsi hely volt, meg nem is akartam bonyolítani.
így ~200 mA-en 950mAh-s cerkákkal 3 óra után kb. 10%-ot esett a fényerõ, a negyedik óra végére pedig már lement felére. de ekkor is bõven jobban világított egy gyári 3..5..akárhány ledes, néhányezer forintos lámpánál.
a fényerõt mûszerrel mértem, de mértékegységet azért nem tudok mondani, mert cd/m2-ben mér, és itt fogalmam sincs, mekkora felületet számoljak..
csak viszonyítottam a mérõszámokat.
na mindegy, ez nem egy nagy projekt, de elégedett vagyok, 3200 Ft volt a lámpicsku, meg hozzá kb 300 Ft a 9 led. azt kaptam, amit vártam.
ilyenkor illene képet linkelni? :-S
mondom, hogy nem egy nagy projekt