Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Posted 2009. March 21. - 15:23

Posted 2009. March 21. - 14:56

Posted 2009. March 14. - 21:41

Még múlt évben, valamikor nyáron beszélgettünk szegény Natival fent a Pilisben
egy pihenõ közben, hogy régóta szeretne egy jó fényü lámpát
ami tovább bírja mint a kicsi napocskája a NiteRider, de a fénye legalább olyan.
Úgyis mindíg Õ tesztelgette a lámpáimat korábban is.
Valamikor õsszel a sikárosi SSS alkalmával mutattam egy hasonlót amiben
csak egyetlen led chip volt de ilyen optikával, gyengébben ugyan de hasonlóan vetített.
Attól a fénytõl Nati nagyon el volt ragadtatva és nagy lelkesedéssel mondta, hogy igen, ilyen kell neki.
Fõleg annak örült amikor mondtam, hogy kettõ led lesz benne ami dupla fényt jelent.
Szoktuk így meglepni egymást kisebb nagyobb ajándékokkal.
Mielõtt elutaztak arra a bizonyos útra a Magas-Tátrába, elõzõ hó 29.-én még írt nekem,
hogy nagyon várja már a lámpát, kiváncsi a fényére, milyen is lesz.
Azután hallottam a hírt, amit eleinte rémülten igyekeztem nem elhinni mert nem létezhet,
hogy pont Vele ilyen megtörtént volna.. Aztán mindenkire ráomlott a bizonyosság..
Máig nem emésztettem meg a dolgot, de ez most nem ide tartozik.
Miután megtudtam a történteket, írtam Zolinak, hogy akkor megkapja Õ a lámpát amit Natinak szántam.
Erre válaszolta, " köszöni, majd megbeszéljük ".
Azután megjelentek jobb ledek és így lett a 2 chipes lámpából lassan
8 led chip kettõ led formájában. Az eltolt fókusz is új ötletem volt.
Miután elkészült, írtam ZED-nek, hogy készen van és oda ajándékozom Nati emlékére,
beszéljük meg az átadást, mikor hol legyen. Erre nem válaszolt semmit.
Arra gondolok, hogy talán nem érzi igazságosnak, hogy csak úgy elfogadjon
ajándékba egy ilyen komoly dolgot és azért nem jelentkezik..
Ha csak ez az akadály, egyébként kellene, akkor legfeljebb valami
meglévõ és feleslegessé váló csere cuccot is megbeszélhetünk.
Szóval most itt is üzenem, kérem válaszoljon, most hogyan is legyen tovább.
Kell vagy nem kell..
Megígértem, én tartom a szavam.
Uff, én szóltam.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Posted 2009. March 14. - 18:35

Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!
Posted 2009. March 14. - 17:15

A fejlámpa szélesnek szánt fényét azóta kicsivel még szélesebbre állítottam. Ezzel együtt még tovább érdemes növelni
a széttartást mert közelre még mindíg túl erõs.
Elõször a jól ismert teszt fény fotót teszem fel, egy ill. kettõ hozé lámpát mint etalont, így van mihez képest megítélni a többit.
Egy hozé-lámpa fénye.

Kettõ hozé-lámpa fénye.

Új (8 chipes) fejlámpából 4 chip közeli fénye.

...távolabbi..

Új (8 chipes) fejlámpából 4 chip szúró fény

Új (8 chipes) fejlámpa közeli & távoli fény

Kevert színü kormány ledsor fénye:

Kormány ledsor + (8 chipes) fejlámpa fénye:

Annyit még hozzá kell tennem, hogy ezek a fotók
nem adják vissza a valóságos fényérzetet, sötétebbek annál.
Aki ismeri a hozé-lámpa valódi fényét, már abból is meglátszik.
Posted 2009. March 05. - 00:58

Az összehasonlíthatóság miatt közismert lámpát is néztünk.
Elsõ képen nem világítottunk semmivel.

A második képen a saját régi ledsorom világít szórt fénnyel:

A harmadikon egy hozé-lámpa világít teljes fényen:

A negyedik képen a frissen összerakott fejlámpa fénye látszik.
Alul nagyobb, felül kisebb erõsebb fényfolt világít. Külön kapcsolható a közeli és távoli fény:

Ilyen kívülrõl az új lámpa:

A ledek elhelyezése két szintben történt, ezzel állítottam be az eltérõ fókuszt.

Posted 2009. January 26. - 22:19

Ja, egyébként...
léteznek villogó-LEDek , csak nem tudom, hogy fehér színben, ráadásul nagy fényerejûben kaphatók-e...,
-meg azoknak picit nagyobb fesz kell, a belépített IC miatt,
meg szerintem lassabban pislog, mint ami a folyamatos láthatóság miatt szükséges lenne...
Posted 2009. January 26. - 21:48

Nem is kerül sokba, fényereje is van, és a LOMEX-nél biztos van.
"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."
Posted 2009. January 26. - 19:48

Mindíg van valami jó ötlete.

Posted 2009. January 26. - 18:05

de hogy ezt megcsináljam és beintegráljam a lámpámba, az pont olyan álom marad minthogy egyszer egy yeti fulltelóssal megyek a hhh-ra.

bár kitudja. ha beszerzek egy olyan gépet, ígérem h megépítem ezt is:D
közben találtam egy ilyet:

lehet h mekcsinálom aszt vagyjó vagynem.
azért majd próbálok kicsiben maradni.
de ha nem fog villogni azsebaj.
köszönöm mégegyszer!
Posted 2009. January 26. - 11:44

Én így oldottam meg: kapcs rajz; légszerelésû mini SMD.az a baja h villogni nem tud, csak folyamatosan égni.
valakinek van valami ötlete hogy hogy tudom kicsiben megoldani h villogjon a cucc?

A kapcs rajból az alábbi 4db alkatrész a villogtató+ áramgenerátoros meghajtó:
J107 nagyáramú J-fet mint áramgenerátor mûködik, és õt kapcsolgatja a TC7S14FU single Schmidt inverter; A pislogás gyakoriságát a 390Kohm, 1uF RC-tag határozza meg!
-Ez a J-fet típus 0V-os G-S feszültségnél 100...200mA közti áramot folyat át magán, példánytól függõen. Kissebb áram is beállítható, ha az IC kimenetét nem közvetlenül a G-re kötöd, hanem egy nagy ellenállású osztóval picit csökkented a gate-re jutó feszt (néhány 100mV-ot kell kb. csökkenteni, a kívánt áramtól, és a Fet példány szórásától függõen). Ez a Fet típus ~0,5V-nál nagyobb D-S feszültségtõl már kb. áramgenerátorként mûködik.
-Az IC tápfeszét maga a LED állítja be; 2-7V között üzemel (nálad, a 2db soros lednél érdemes csak a felsõt használi tápfeszként). Ha a kondit rövidre zárod, akkor a J-fet ugyanakkora beállított áramot biztosít, csak folyamatosan fog világítani.
-Az RC-tagot cserélve tág tartományban tudud változtatni az idõállandót /ha jól rémlik T~1,7R×C/; nagy ellenállás értékeket használj itt is!
-LOMEX-éknél minden alkatrész kapható.
Mivel nagyon mini méretû az IC, ezért csak akkor vágj bele, ha jó szemed, és biztos kezed (+ hegyes pákád) van! Én elõször felragasztottam az IC hasára az ellenállást, és a kondit, majd utána a "kész" vilogtatót a G-S lábra forrasztottam, és bandázzsal rögzítettem az IC negatív tápfeszét biztosító drótot, nehogy letörjön szereléskor. Esetedben praktiküs mûgyanta, vagy melegragacs csöppel rögzíteni az elkészült villogtatót!

Ja, egyébként léteznek villogó-LEDek , csak nem tudom, hogy fehér színben, ráadásul nagy fényerejûben kaphatók-e..., -meg azoknak picit nagyobb fesz kell, a belépített IC miatt, meg szerintem lassabban pislog, mint ami a folyamatos láthatóság miatt szükséges lenne...
Posted 2009. January 26. - 10:23

egyszerû, de vicces:D
az a baja h villogni nem tud, csak folyamatosan égni.
valakinek van valami ötlete hogy hogy tudom kicsiben megoldani h villogjon a cucc?
találtam kapcsolási rajzokat, de ha azt megépítem nagyobb lesz az elektronika min maga a lámpa elemmel együtt:(
egyébként szerintetek városba muszáj villogni? nem elég a két kis pislákoló ledecske?
üdv!
ja, itt a picike.

Posted 2009. January 07. - 02:09

Lehet, hogy a hõkorlátozó beépítése nagy ötlet, mert a két led egymást melegedésre bíztatja és a hõelvezetés bizonytalan ahol a két chip összeér.Hamarosan bekötöm ezt a nyolc chipes hekkelt csodát is.
Posted 2008. December 28. - 19:32

de ehhez átlátszó anyagból kellene építkezni legalább a lámpa fejrészét illetõen.
Ez helyett v. mellett külön széles fényt ill két féloldalra világítót lehetne még felszerelni.
Tovább kombinálni, kiegészíteni az erõs fõ fény mellett is lehet.
Posted 2008. December 28. - 16:11

Posted 2008. December 27. - 10:03

Egyszerü a megoldás:Hogyan teszel egy optika mögé két ledet?
''''''''''

Itt MC-E (duo hack) led került jelképesen alá.
Egy darab 4 chipes leddel már próbáltam, nagyon jól vetít, jó fénye van!
Annál jobban csak a nagyobb lencsével sikerült világítani.
Hamarosan bekötöm ezt a nyolc chipes hekkelt csodát is.
Lehet, hogy ezzel már túl sok lesz a jóból vagyis a fénybõl.
Az még elõnye, hogy szélesebb lesz a fény profil.
Posted 2008. December 19. - 18:25

Ha kicsi az optika, akkor több a mellette elszóródó fény.Igen, 4 db jó hatásfoku led chip van benne és elvileg darabonként 700 mA-en járatható.
Az optika lehet nagyobb is, akkor nagyobbnak látom a fényerõt.
Megoldható, viszont a korábbi kísérleteim sorra azt mutatták, hogy
minél kisebb az optika, relatív annál kisebbnek látszik a fényerõ azonos területen.
Ez a tapasztalat. Talán az egyébként oldalra szóródó fényt is jobban a fõ irányba vetíti..?
Az MC-E-nél pl. egy +/-40 fokba esõ területre csak a led összfényének kevesebb, mint a fele jut. Ha eredetileg 430 lumen jött ki belõle, akkor alig 200-at tudsz fókuszálni.
+/-30 fokon belülre kb. 30%, +/-20 fok esetén kb. 15%-nyi lumen jut az eredeti ledbõl.
Tehát minél nagyobb az optikád és minél közelebb van, annál több fényt fog begyûjteni.
XR-E-nél kicsit jobb a helyzet, nem szór annyira.
Posted 2008. December 18. - 17:59

Igen, 4 db jó hatásfoku led chip van benne és elvileg darabonként 700 mA-en járatható.Ez a led amibe 4db 700mA-es chip van és a bemutatott nagyméretü (44mm?átmérõjü) optika?
Az optika lehet nagyobb is, akkor nagyobbnak látom a fényerõt.
Megoldható, viszont a korábbi kísérleteim sorra azt mutatták, hogyMeg lehet ezt oldani egy kissebb 14-18 fokos optikával ~28mm átmérõjüvel?
minél kisebb az optika, relatív annál kisebbnek látszik a fényerõ azonos területen.
Ez a tapasztalat. Talán az egyébként oldalra szóródó fényt is jobban a fõ irányba vetíti..?
Van egészen rövid gyujtótávolságu, antiraflexiós réteggel ellátott optikai lencsém
amivel mégis kisebb fényerõt tudok elérni mint a nagyobbal.
Sõt, annál még nagyobb átmérõjübõl is van kísérleti példányom (50mm)
ami eddig a legjobb fényerõt vetíti.
Minél kisebb lencsével ill. optikával próbálkozom annál kisebbnek tûnik a kivetített fény erõssége.
Nekem ez nem egészen logikus miért de már régóta ezt figyeltem meg minden kísérletemnél.
Még nem hasonlítottam össze a két lámpát.A lámpa fényét a Hozé lámpájához tudom hasonlítani.Annak a fényerejét eléri?
Hozé L-ban 3 jó hatásfoku led van ami max. 7-800 mA-en jár.
Ebben négy van. Vagyis elvileg így kell lennie.
A másik különbség a fény széttartása. Ugyanazt a fény mennyiséget be lehet fókuszolni
egészen kicsi fényfotra és akkor erõsebb azon a kicsi részen és elvakíthat téged is.
Viszont ha nagyobb felületet világít meg ugyanaz a fényteljesítmény akkor többet látsz
magad körül de nem látsz olyan messzire, vagyis kevesebb az egységnyi területre esõ fény.
Szóval a fényerõ azonos fényteljesítmény mellett a széttartástól nagyban függ.
Mivel a jobb fényerõ miatt nagyobb átmérõjü rövid gyujótávolságu nagyító lencsét használokHogyan teszel egy optika mögé két ledet?
ezért mögötte elfér egymás mellett több led is.
Korábban próbáltam 2 db egyedi leddel és mivel a vetítõ lencse közelebb van
a fókuszpontnál ezért a kivetített fényfoltok részben összemosódnak és összeadódnak.
A fém burkolatot majd olyan fõ szempont szerint kellene megcsinálni, hogy
minél nagyobb legyen a levegõvel érintkezõ felülete. Vagyis sok bordát érdemes beszúrni.
Posted 2008. December 17. - 00:20

Piszkálod a szememet.Annak a lényege egy egészen új led ami igazán tud világítani és egy egyedi nagy méretü optika jó hatékonysággal vetíti elõre a fényt.
Ez a led amibe 4db 700mA-as chip van és a bemutatott nagyméretü (44mm?átmérõjü) optika? Meg lehet ezt oldani egy kissebb 14-18 fokos optikával ~28mm átmérõjüvel? Nem szertném, ha nagy lenne a lámpa. A házat én elintézném.
A lámpa fényét a Hozé lámpájához tudom hasonlítani.Annak a fényerejét eléri?
A türelmedet meg hát, -majd szépen kérem, meg még amit kihagytál.
Más.
Hogyan teszel egy potika mögé két ledet?amiben kettõ led van egy nagyobb mûanyag optika mögött
Posted 2008. December 15. - 17:40

Megszalad a hõ és csak nyomja bele a kakaót és forrósodik,
mert becsaptuk az elektronikát ami figyelne.