Ha utaztok bármely BKV jármûvön, érdemes elolvasni az utazási feltételek vége felé lévõ részt is.
miszerint "kizárható továbbá az utazásból, aki jegy vagy bérlet nélkül utazik, MEGTAGADJA A JEGYVÁLTÁST ILLETVE A PÓTDÍJ FIZETÉST"
Tehát ha nincs jegyed, az ellenõrnek kéne adnia normál áron.Ha nem akarsz venni és pótdíjat sem akarsz fizetni, egyszerûen leszállíthat.
SEMMI MÁST NEM TEHET!
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
BKV-ellenõrök, rendõrök, erdészek - társadalmi problémák
Started by
Bikemag
, 2001. June 02. 04:21
Posted 2004. July 22. - 19:37
Posted 2004. July 22. - 19:12
Posted 2004. July 22. - 14:08
nincs valtozas.
csak a rendor irhatja fel az adataidat amit majd a kozlekedesi vallalatnak kell kervenyeznie.
ha ott hejszinen atadja.
akkor igazolvany szamot elkerni a rendortol!
(erre barmikor jogod van)
es azzal lehet feljelentest tenni.
mivel ebben az esetben megsertette a szemelyisegi jogaidat a rendor bacsi.
csak a rendor irhatja fel az adataidat amit majd a kozlekedesi vallalatnak kell kervenyeznie.
ha ott hejszinen atadja.
akkor igazolvany szamot elkerni a rendortol!
(erre barmikor jogod van)
es azzal lehet feljelentest tenni.
mivel ebben az esetben megsertette a szemelyisegi jogaidat a rendor bacsi.
Posted 2004. July 22. - 13:13
Én programozó vagyok, tehát távol a jogtól, de azért megdöbbentõ, milyen alapvetõ jogokkal sincs tisztában a többség. Egy jogász biztosan precízebb lenne de kb a következõ a tényállás:
Tehát
1. igazaoltatás: bárki kérheti a rendõrt, hogy igazoltasson téged, ha úgy érzi, erre szüksége van. (pl, mert leköpted, és be akar perelni) A rendõr feljegyzi az adatokat (sok papírmunka), majd a delikvens benyújt egy kérelmet indoklással, hogy miért is kíváncsi az adatokra. Elbírálják, és ha jogos, akkor kiadják az adatokat. Ellenõr ugyan így juthatott mindig is adatokhoz. lehet, hogy azóta hoztak új trv-t, hogy egyszerûsítsék az ügymenetet, de errõl én nem hallottam.
2. jegy nélkül utazás: ha utazol a BKV-n azzal ráutaló magatartással elfogadod a BKV feltételeit (lásd utastájékoztató), azaz szerzõdéses jogviszony jön létre, amire a PTK az irányadó. Szabálysértésrõl tehát szó sincsen, egyszerû szerzõdés szegésrõl, aminek a következménye a szerzõdésben foglaltak szerint pótdíj (nem is büntetés jogi értelemben) fizetési kötelezettség. Ha nem fizetsz, jön a fizetési felszólítás, ha nem mondasz ellent de nem fizetsz végrehajtják, ha elentmondasz polgári per és ha veszítesz akkor még többet fizetsz + még az ügyvéd is lenyúl.
3. Az ellenõr közfeladatot ellátó személy, tök mindegy, hogy Rt vagy sem (ugyan így a kukás is ;D, FKFV Rt). Tehát ha megharapod az ellenõrt (volt rá példa), az a testi sértés mellet közfeladatot ellátó személy elleni minõssítést is megkapja.
4. Helyszínen visszatartás. Az ellenõr természetesen nem gátolhat mozgásszabadságodban, hiszen nem követtél el bûncselekményt, de még csak szabálysértést sem. Ellentétben a tolvaj, akit tettenértek, visszatartható a tett (!!! ez nagyon fontos) helyszínén, a rendõrség kiérkezéséig.
Viszont nem viheted be a rendõrségre, mert az már emberrablás (ilyenre is volt példa, és nem a tolvajt vették õrizetbe, hanem azokat akik bevitték)
Tehát
1. igazaoltatás: bárki kérheti a rendõrt, hogy igazoltasson téged, ha úgy érzi, erre szüksége van. (pl, mert leköpted, és be akar perelni) A rendõr feljegyzi az adatokat (sok papírmunka), majd a delikvens benyújt egy kérelmet indoklással, hogy miért is kíváncsi az adatokra. Elbírálják, és ha jogos, akkor kiadják az adatokat. Ellenõr ugyan így juthatott mindig is adatokhoz. lehet, hogy azóta hoztak új trv-t, hogy egyszerûsítsék az ügymenetet, de errõl én nem hallottam.
2. jegy nélkül utazás: ha utazol a BKV-n azzal ráutaló magatartással elfogadod a BKV feltételeit (lásd utastájékoztató), azaz szerzõdéses jogviszony jön létre, amire a PTK az irányadó. Szabálysértésrõl tehát szó sincsen, egyszerû szerzõdés szegésrõl, aminek a következménye a szerzõdésben foglaltak szerint pótdíj (nem is büntetés jogi értelemben) fizetési kötelezettség. Ha nem fizetsz, jön a fizetési felszólítás, ha nem mondasz ellent de nem fizetsz végrehajtják, ha elentmondasz polgári per és ha veszítesz akkor még többet fizetsz + még az ügyvéd is lenyúl.
3. Az ellenõr közfeladatot ellátó személy, tök mindegy, hogy Rt vagy sem (ugyan így a kukás is ;D, FKFV Rt). Tehát ha megharapod az ellenõrt (volt rá példa), az a testi sértés mellet közfeladatot ellátó személy elleni minõssítést is megkapja.
4. Helyszínen visszatartás. Az ellenõr természetesen nem gátolhat mozgásszabadságodban, hiszen nem követtél el bûncselekményt, de még csak szabálysértést sem. Ellentétben a tolvaj, akit tettenértek, visszatartható a tett (!!! ez nagyon fontos) helyszínén, a rendõrség kiérkezéséig.
Viszont nem viheted be a rendõrségre, mert az már emberrablás (ilyenre is volt példa, és nem a tolvajt vették õrizetbe, hanem azokat akik bevitték)
Posted 2004. July 22. - 12:40
Nos szigorúan véve az ellenõr sem akadályozhat ahogyan te sem tarthatod vissza a tolvajt, mert azzal korlátoznád a szabad mozgását, ami szintén büntetendõ. : Bár amikor felnyomták a kocsimat és éppen a max 170 Ft-ot érõ rádiót hámozta ki belöle az ürge én sem hívtam rendõrt, hanem elintéztem az ügyet a helyszínen. >
Posted 2004. July 22. - 11:32
Hali!
Beszallnek a vitaba. A BKV ellenor miert ne tarthatna vissza, ha nincs jegyed? Hiszen bunt (szabalysertest, nem tudom pontosan mit) kovettel el! Ennyi erovel Te sem tarthatsz vissza egy bolti tolvajt? Pedig ez nem igy van!
Es igenis fizessetek, ha a fogason szallitjatok a bringat! Es figyelni kell a gyalogosokra is, mert tudomasul kell venni, hogy ok voltak elobb, a bringasok csak utanuk jottek. Es hat persze az autosoknak meg rank kellene figyelniuk... de akinek az erosebb a gepe, annak van elsobbsege? Ez nem vezet eredmenyre! Vannak szabalyok, amiket be kell tartani. Ha nem jok a szabalyok, akkor meg kell valtoztatni oket, de mindaddig, amig ervenyben vannak be kell tartani oket.
Ez a velemenyem.
Udv, es jo tekerest ebben a kellemes melegben
Lazus
Beszallnek a vitaba. A BKV ellenor miert ne tarthatna vissza, ha nincs jegyed? Hiszen bunt (szabalysertest, nem tudom pontosan mit) kovettel el! Ennyi erovel Te sem tarthatsz vissza egy bolti tolvajt? Pedig ez nem igy van!
Es igenis fizessetek, ha a fogason szallitjatok a bringat! Es figyelni kell a gyalogosokra is, mert tudomasul kell venni, hogy ok voltak elobb, a bringasok csak utanuk jottek. Es hat persze az autosoknak meg rank kellene figyelniuk... de akinek az erosebb a gepe, annak van elsobbsege? Ez nem vezet eredmenyre! Vannak szabalyok, amiket be kell tartani. Ha nem jok a szabalyok, akkor meg kell valtoztatni oket, de mindaddig, amig ervenyben vannak be kell tartani oket.
Ez a velemenyem.
Udv, es jo tekerest ebben a kellemes melegben
Lazus
Posted 2004. July 22. - 09:19
Posted 2004. July 22. - 00:13
végülis ja, mehetett volna a verés, de KI A FENE fog 3kor felkelni?Ugyan srácok...meg kell verni azt aki pöcözik
Pl ma háromkor bunyó a fogasnál jó?
ha be is megyek korán, ami úgy 5 óra, akkor is 7ig döglünk egy napernyõ alatt...
7töl meg szabad a pálya.
:
Posted 2004. July 21. - 17:25
Posted 2004. July 21. - 10:00
Posted 2004. July 21. - 08:45
Az 1 év és a fél év is kicsit túlzás,de JAJ,megint vita :-X
Nem akartam a lelkivilágodba gázolni,csak vicces lehetett,h leoltod a BMX-eseket,h bizony az ilyen,legyen akár kuka v nagyi v buszpöci,rossz dolog:)
És amúgy már elég rég óta bicózom újra...
Nem akartam a lelkivilágodba gázolni,csak vicces lehetett,h leoltod a BMX-eseket,h bizony az ilyen,legyen akár kuka v nagyi v buszpöci,rossz dolog:)
És amúgy már elég rég óta bicózom újra...
Posted 2004. July 21. - 01:13
kala:Thez,errõl pont te írsz,a nagy kukapöcis:)
1: 1 éve nem csináltam <-- de akkoris csak sauh-n, mert lol volt h nyomott egy laza 360°at. amugy semmi értelme.
2: fél éve nem is bicóztam veled.
3: fél éve nem bicozol.
honnan veszed?
Posted 2004. July 21. - 00:55
Posted 2004. July 20. - 23:44
Hát sajnos ilyenek vannak....és lesznek is. Ezellen nem lehet mit csinálni.
Csak sajnos ezek a kedves emberek másokat is lejártnak....mint titeket abban a helyzetben. Õ miattuk van ez az egész herce hurca :-\
Csak sajnos ezek a kedves emberek másokat is lejártnak....mint titeket abban a helyzetben. Õ miattuk van ez az egész herce hurca :-\
Posted 2004. July 20. - 23:37
viszont ma...
felmegyünk fogassal, tele van idiótával.
ok, ez nem gond.
kiszállunk, 3an vagyunk, megeállunk a köbüfé elött, erre kielöz 2 arc, egy gyerekbiciklis(öö, bocs, egy bmx-es) megpöcköli a kukát, majdnem leszakad, de pofára is esett.
rögtön kirohant egy illetö a köbüféböl, aki sztem igazából bántani akart mi 3-unkat, de a viselkedésemmel megnyertem picit, mert én is elküldtem a jó anyjába öket, ö meg elmesélte h miért is csinálja demszky.
Mert tényleg a lakosok, helyiek, túristák jelentik fel a bicikliseket.
ö is, mert már a kukát többször látta letörni ezek a f*szok által.
végig a normafáig. azt hiszik h ez szép okos trükk, és ilyenek.
szerencsére utolértük a katlannál, és elmeséltem neki a frankót, h moderálja már le magát, meg gondolkodjon is néha azzal a lökött fejével......
és nem csodálkozom h kitiltanak minekt
TELJESEN JOGOS, bár ezt mi nem így érezzük.
mert elnyomva érezzük magunkat. pedig.....
mért ilyren idióta a fogasos emberek többsége?!
:-X
felmegyünk fogassal, tele van idiótával.
ok, ez nem gond.
kiszállunk, 3an vagyunk, megeállunk a köbüfé elött, erre kielöz 2 arc, egy gyerekbiciklis(öö, bocs, egy bmx-es) megpöcköli a kukát, majdnem leszakad, de pofára is esett.
rögtön kirohant egy illetö a köbüféböl, aki sztem igazából bántani akart mi 3-unkat, de a viselkedésemmel megnyertem picit, mert én is elküldtem a jó anyjába öket, ö meg elmesélte h miért is csinálja demszky.
Mert tényleg a lakosok, helyiek, túristák jelentik fel a bicikliseket.
ö is, mert már a kukát többször látta letörni ezek a f*szok által.
végig a normafáig. azt hiszik h ez szép okos trükk, és ilyenek.
szerencsére utolértük a katlannál, és elmeséltem neki a frankót, h moderálja már le magát, meg gondolkodjon is néha azzal a lökött fejével......
és nem csodálkozom h kitiltanak minekt
TELJESEN JOGOS, bár ezt mi nem így érezzük.
mert elnyomva érezzük magunkat. pedig.....
mért ilyren idióta a fogasos emberek többsége?!
:-X
Posted 2004. July 20. - 23:28
Posted 2004. July 20. - 18:10
Posted 2004. July 20. - 18:03
egyszer fenn voltam, és lyukasztani akartam (a bérletem mellé!) mire a srác szól (ricky) minek, nincs nálatok egyforintos? ahh, szóval igy megy, mondom én, és megpróbáltam az összes lyukasztót. egyik se ment.......
biztos vagyok benne, hogy az ugatna a leghangosabban, aki eddig egy fillért sem fizetett. és nem is sírnék, ha valaki megszüntetné, én lennék az elsõ, aki egy kibuherált ikarussal (vagy 5-tel) mennék felfelé szállítani az arcokat!!
biztos vagyok benne, hogy az ugatna a leghangosabban, aki eddig egy fillért sem fizetett. és nem is sírnék, ha valaki megszüntetné, én lennék az elsõ, aki egy kibuherált ikarussal (vagy 5-tel) mennék felfelé szállítani az arcokat!!
Posted 2004. July 20. - 16:44
Lesz fogaspotló?
mert ha nem jár a metró,akkor van metrópotló...
és szívesen csatlakoznék olyan egyénekhez,akik kisbusszal fogkák megoldani a fogasozást! úti költséget fizetek!
mert ha nem jár a metró,akkor van metrópotló...
és szívesen csatlakoznék olyan egyénekhez,akik kisbusszal fogkák megoldani a fogasozást! úti költséget fizetek!