Jelentkezz be Regisztrálj
Sima pedál vs. SPD
Írta 2011. április 08. - 09:14
Írta 2011. április 08. - 08:47
Park Tool Co. » ParkTool Blog » Pedal Installation and Removal
Írta 2011. április 08. - 08:46
"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager
Írta 2011. április 08. - 08:39
Írta 2011. március 30. - 12:08
Annyi még, hogy azért gyanakszom a cipõ talp/barázda kopásra, mert a téli csukámmal tök jó a pedál, és arra egy régi stoplit raktam fel.
Itt van a kép: http://kephost.hu/im...17_4D930085.jpg
A sárga bekarikázott részek az említett kopások.
Lehet a barázda egy ideig tudja kompenzálni a pedál kopását. Nekem mindegyik cipõm kotyog a linkelt pedálon.
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. március 28. - 13:09
Gondolom shimano pedálról van szó.
Ezt én is észrevettem és sokat gondolkoztam rajta hogy, mi lehet ennek az oka. Elmondom mire jutottam.
A pedál kopik el. A stopli a pedál külsõ felén található két csavar között az acél lemezen és a belsõ felén a pici lemez darabon fekszik fel (ezek cserélhetõek is). Ezenkívül a cipõ talpának mintája ér hozzá a pedál belsõ feléhez. Nem csak a stopli kopik, hanem az acél lemez is és hiába az új stopli ha kopott a lemez. Elvileg a cipõ talpához nem érhetne a dokkoló rész, mert nagyon nyomná a talpunkat (bármennyire merev a talp ez kicsi felület) és gyorsan megenné a cipõ talpát. Ennek ellenére nálam is kopik ott, de biztos nem ez okozza a problémát.
Egyébként újkorában is kotyog egy kicsit, mert különben már egy kicsit koszosan nem tudnánk belelépni a pedálba, mint országúton.
Délután csinálok a kopásról képeket.
Annyi még, hogy azért gyanakszom a cipõ talp/barázda kopásra, mert a téli csukámmal tök jó a pedál, és arra egy régi stoplit raktam fel.
Írta 2011. március 28. - 12:49
most 540-est akarok a montiba, de kicsit tartok tõle, mert soknak megrepedt a tengelyén a menete....
Írta 2011. március 28. - 12:20
Hali!
Biztos többen tapasztaltátok már, hogy SPD pedálnál egy idõ után elkezd mocorogni a cipõ a pedálban(már kis terhelésnél is, sõt egy idõ után már "lötyög" benne). Azt hittem egy stopli csere orvosolja a problémát, de sajnos nem így lett.
MI lehet a probléma:
1. a cipõ talprésze kopott meg (amin járok és leér)-emiatt nem fekszik fel rendesen a pedálra a cipõ
2. a stopli körül(ahol a pedál bepattanó része fekszik fel) kopott meg - megint csak nem rendesen fekszik fel a cipõ
3. vmi egészen más
Szerintetek mivel lehet orvosolni a problámát(nem tervezek új cipõt, de pedált sem venni)? Eggbeatereknál láttam, hogy kis mûanyagcsövet(talán vmijen csugorcsövet?) húznak a pedálra, ez SPDnél is mûködhet?
Ki mit javasol?
Segítségeteket elõre is köszönöm!
Ja egy montis pedálról van szó!
Gondolom shimano pedálról van szó.
Ezt én is észrevettem és sokat gondolkoztam rajta hogy, mi lehet ennek az oka. Elmondom mire jutottam.
A pedál kopik el. A stopli a pedál külsõ felén található két csavar között az acél lemezen és a belsõ felén a pici lemez darabon fekszik fel (ezek cserélhetõek is). Ezenkívül a cipõ talpának mintája ér hozzá a pedál belsõ feléhez. Nem csak a stopli kopik, hanem az acél lemez is és hiába az új stopli ha kopott a lemez. Elvileg a cipõ talpához nem érhetne a dokkoló rész, mert nagyon nyomná a talpunkat (bármennyire merev a talp ez kicsi felület) és gyorsan megenné a cipõ talpát. Ennek ellenére nálam is kopik ott, de biztos nem ez okozza a problémát.
Egyébként újkorában is kotyog egy kicsit, mert különben már egy kicsit koszosan nem tudnánk belelépni a pedálba, mint országúton.
Délután csinálok a kopásról képeket.
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. március 28. - 11:52
Biztos többen tapasztaltátok már, hogy SPD pedálnál egy idõ után elkezd mocorogni a cipõ a pedálban(már kis terhelésnél is, sõt egy idõ után már "lötyög" benne). Azt hittem egy stopli csere orvosolja a problémát, de sajnos nem így lett.
MI lehet a probléma:
1. a cipõ talprésze kopott meg (amin járok és leér)-emiatt nem fekszik fel rendesen a pedálra a cipõ
2. a stopli körül(ahol a pedál bepattanó része fekszik fel) kopott meg - megint csak nem rendesen fekszik fel a cipõ
3. vmi egészen más
Szerintetek mivel lehet orvosolni a problámát(nem tervezek új cipõt, de pedált sem venni)? Eggbeatereknál láttam, hogy kis mûanyagcsövet(talán vmijen csugorcsövet?) húznak a pedálra, ez SPDnél is mûködhet?
Ki mit javasol?
Segítségeteket elõre is köszönöm!
Ja egy montis pedálról van szó!
Írta 2011. március 18. - 12:00
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2011. március 18. - 11:53
Írta 2011. március 18. - 11:28
Lehet, hogy csak én vagyok még béna az SPD után, de elég nehezen tudtam beakasztani a lábamat.
Na nem maga a beakadás a gond, hanem az, hogy nehezen találok rá a pedálra a stoplival.
Írta 2011. március 09. - 18:30
Outira akarok spd pedált, maradjon a legkézenfekvõbb megoldás 520/540, esetleg a wellgonak vannak egyoldalas típusai(mg8, rc715/713).
Vannak ez ügyben valakinek gyakorlati tapasztalatai? A keretes változatok nem játszanak, mindenképp spd cipõvel használnám.
Köszönöm!
nekem 520-as van, az hibátlan választás
de mintha a shimanonak is lenne egyoldalas, országuti spd-je, legalábbis én már mentem olyannal
Írta 2011. március 09. - 17:57
Vannak ez ügyben valakinek gyakorlati tapasztalatai? A keretes változatok nem játszanak, mindenképp spd cipõvel használnám.
Köszönöm!
Írta 2011. február 16. - 16:50
Azt írja az EggBeater-2 -nél, hogy belül tûgörgõs, kívül golyóscsapágyas + 2 tömítõgyûrût is kapott a víz, por, kosz ellen.Talán már nem csúszócsapágyas(?)de lehet ,hogy hülyeséget írtam...
Szóval, úgy néz ki, sokat javítottak rajta.
Írta 2011. február 16. - 11:57
Legalábbis bízom benne. Köszi!
Írta 2011. február 16. - 11:47
Marad a kettes akkor, nekem is szimpatikusabb. Köszi!
Még egy kérdés ezzel kapcsolatban: Az eggbeater stopliját fel lehet szerelni mezei SPD cipõre ugye? Még nem láttam ilyen stoplit, nem tudom hogy rögzül. Nem kell hozzá spéci cipõ ugye?
faq:
What shoes will the cleats work with?
Our cleats fit any shoes with a 2-bolt pattern. Only crankbrothers cleats work with crankbrothers pedals.
Írta 2011. február 16. - 11:37
Még egy kérdés ezzel kapcsolatban: Az eggbeater stopliját fel lehet szerelni mezei SPD cipõre ugye? Még nem láttam ilyen stoplit, nem tudom hogy rögzül. Nem kell hozzá spéci cipõ ugye?