Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3378 hozzászólás a témában

Ralph

Ralph

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.093 hozzászólás
Szóval itt leginkább Shimano SPD fanok vannak.
Vagy csak mindenki elõszeretettel vásárol Shimano termékeket.
Mit mondjak?
Sajnos most én is ezen márkát nyúzom.
Azért sajnos,mert volt szerencsém 1.5 évig egy használt Ritcheyt nyúznom.
(Szerintem nemsokáig )
Akik próbáltak már egymás után a fent említett két márkával tekerni:szerintem érezhették a gigászi különbséget.
Szvsz AZ.
Mármint a különbség.
Persze lehet,hogy most ez OFF volt,hiszen nem a sima vs.SPD pedál volt a téma.
Mondjuk ez számomra nem kérdés.
De nekem akkor is marhára csípi a szemem,hogy ennyire"nagyszerû" a nagy"S".
Pedig pedálban szerintem...
Ha akartok kövezzetek.
Ez is egy vélemény.
Az enyém.
"Ínség és meggyõzés - ez az a két erõ,mely tettekre bírja az embereket. Támassz ínséget,kormányozd a véleményeket és felboríthatsz minden meglevõ rendszert,bármilyen szervezett is legyen az."

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Ha netán esnél, akkor van idõd letenni a lábad a patentpedálból, vagy inkább imádkozz?

Én is gondolkozom az SPD-n, csak van (még) egy kis "fóbiám".
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
Hétfõn megvettem a Speedway-ben az utolsó utáni akciós Shimano PD-M540-es pedált 12900ért. Egyenlõre tetszik, simán fut a tengely, könnyû be-ki lépni, ugrásnál még nem oldott le. Talán az furcsa csak, hogy a rugót erõsre állitva sem csökken, talán csak minimálisan a bokám szabad holtjátéka, de már sikerült megszokni.

hirzel

hirzel

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Ahojtye!
Múlt héten rákerült a bicóra egy Shimano 520-as pedál, a lábamra meg egy Shimano M038 cipõ... én meg fölszaladtam Dobogókõre! Nagy királyság, patentpedállal teljesen más a tekerés, fõleg a mászásnál nagy segítség!
Nagy sok plusz a patentpedálnak!

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10.884 hozzászólás
Mókás hogy a topic elején mindenki meg van gyõzõdve róla hogy a pedált nem dh-ra találtak ki, arra nem jó..még Palmi is:p
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

McGywer:

elvileg úgy kellene megkonstruálni egy pedált, hogy a dokkolómechanika kopásállóbb abyagból legyen mint a cipõre szerelt ellendarabja...szóval az utóbbinak kéne kopnia.

ELVILEG...
Valahogy jó érzékem van kifogni a selejtes darabokat.

hirzel

hirzel

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Hi!
Eldõlt, végülis amint lesz cipõ, le is kerül az 520-ról a rátét, tegnap jól megvettem (nem reklám, de a ProBike-ban most akciósan 8900 pénz), szvsz nekem jó lesz. Most kezdõdik a cipõnézegetés (akciókeresés ezerrel) :D
THX for help :prosze:

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Elvileg úgy is van. Nekem legalábbis most a 3. stopli van fent 1 év alatt, a pedál dokkolója meg patent.

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
McGywer:

elvileg úgy kellene megkonstruálni egy pedált, hogy a dokkolómechanika kopásállóbb abyagból legyen mint a cipõre szerelt ellendarabja...szóval az utóbbinak kéne kopnia.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

al01

al01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.364 hozzászólás
Sokaig nezegettem en is az 540-et de az 520 ara nagyon baba. Plane amennyiert en vettem :)

Aha... köszi az infóat! Ezek után már eléggé leszûkült a kör, ha lesz téli akció, akkor 540, ha nem, akkor 520. Kell zsé cipõre is...

Enyim Paripa

Excuses are like assholes... Everybody's got one, and they all stink

Let the people speak

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Aha... köszi az infóat! Ezek után már eléggé leszûkült a kör, ha lesz téli akció, akkor 540, ha nem, akkor 520. Kell zsé cipõre is...

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Értem. Akkor gondolom, hogy a Shimano mintájára piacon lévõ darabok (Wellgo WAM-M19, B+ M717 és M919) is kónuszosak. Vagy nem? Ezek milyenek élesben?

Láttál már az említett pedálok közül egyet is élõben??? Kb. annyi a hasonlóság a Shimanoval, h. mindegyik patentpedál... A shimano 540/520, ricsi V3 mind fix karmos elõl, csak a hátsó karom mozdul belépésnél. B+ M717/919-nél mindkét karom mozog. M717: 1 ipari és 1 sikló csapágy (az enyémbe már a réz alapon fut a tengely, pedig csak 2500km van benne, és a karmok között lötyög a stopli, még ha baromira megfeszitem a rugót, akkor is, szóval most csak úgy jó, hogy alig birok belelépni. Ellenben öcsémé 15000km után is rendben van. pedig még szét sem szedte...) M919, ugyanaz a belépõmechanika, mint a 717nél, de sima golyó-kónusz rendszerû csapágyazás.

Tûgörgõs csapágy is valószínûleg ipari, de kormánycsapágynál láttam már nem iparis kivitelben is.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Értem. Akkor gondolom, hogy a Shimano mintájára piacon lévõ darabok (Wellgo WAM-M19, B+ M717 és M919) is kónuszosak. Vagy nem? Ezek milyenek élesben?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

A Shimanonál még az XTR pedálja sem iparis, hanem ügyesokos megoldású, de kónuszos. Ennek a olcsóbb változata az 540es, ezt simán szét lehet bontani, míg az 520as a még jobban lebutított verzió, ezt már csak spéci szerszámmal lehet bontani.
Más: a Ritchey Pro V4-re azt írták a Velotrade honlapján, hogy van benne 1 ipari, 1 tûgörgõs ésegy siklócsapágy is, nem rossz! Kérdés, hogy mennyi idõ alatt kopik ki a dokkolómechanika, mivel az elsõ fix karom a pedáltest része, mégha acél is.

egyébiránt a tûgörgös az nem ipari ?
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Üdv!

Az ebike-on olvastam, hogy az M520 és M540 ipari csapágyasak, korábban egy boltban azt mondták, hogy a Shimanonak csak kónuszos pedáljaik vannak. Na most akkor mi van?
Még egy kérdés: bármilyen legyen is a csapágy, cserélhetõ? Mert olvastam a topicban, hogy ritka méretû golyó, vagy szabványon kívüli méret az ipari.

Köszi a válaszokat!

A Shimanonál még az XTR pedálja sem iparis, hanem ügyesokos megoldású, de kónuszos. Ennek a olcsóbb változata az 540es, ezt simán szét lehet bontani, míg az 520as a még jobban lebutított verzió, ezt már csak spéci szerszámmal lehet bontani.
Más: a Ritchey Pro V4-re azt írták a Velotrade honlapján, hogy van benne 1 ipari, 1 tûgörgõs ésegy siklócsapágy is, nem rossz! Kérdés, hogy mennyi idõ alatt kopik ki a dokkolómechanika, mivel az elsõ fix karom a pedáltest része, mégha acél is.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Üdv!

Az ebike-on olvastam, hogy az M520 és M540 ipari csapágyasak, korábban egy boltban azt mondták, hogy a Shimanonak csak kónuszos pedáljaik vannak. Na most akkor mi van?
Még egy kérdés: bármilyen legyen is a csapágy, cserélhetõ? Mert olvastam a topicban, hogy ritka méretû golyó, vagy szabványon kívüli méret az ipari.

Köszi a válaszokat!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

17ért vagy mennyiért van Shimano, aminek az egyik fele platform, a másik SPD. Az úgy-ahogy használható, de én inkább vennék egy nyolcezres SPD-t meg egy kétrugós platformot (klipsz még egy ezres), és cserélgetném, ha kell. 1 perc egy 15-ös kulccsal, és Nagyságrendekel jobban használható mindkettõ, mint az öszvér.

Nesze: http://ebike.hu/term...edal/patent/231

Az a rákattintós mûanyagszarság sztem mindenképp felejtõs.

a 324 es..15 körül van, és az "öszvérek" közül a legjobb
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás

a legdrágább S 27 ezer:)
A mallet c meg 24 szóval az simán jó.

c-t meg nem venném 20 fölött ;). de most van apróban 18-ért is, ja és új

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11.799 hozzászólás
Igen, de a keretbõl kiáll a dokkoló része a pedálnak kb 1 centit. Ezért nem tudod normálisan használni utcai cipõvel. Én is ultrakönnyû montis cipõvel használom a keretes pedált, fél centivel túllógnak a stoplik, és a Sima 545-ösöm simán kompatibilis vele.

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

MJani: a pedálhoz kapod a stoplit. A többi mindegy.

A diadora cipõmön lévõ bütykök fél centivel túl lógnak a stoplin és lehet hogy a bütykök miatt nem lehet bekapcsolni keretes pedálba?
Nem akarom keretes pedállal használni csak mégis kiváncsi vagyok.

A sebesség mindent megold.