Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Please log in to reply
3378 replies to this topic

skywalkr

skywalkr

vendég

• fórumtag
  • 34 posts
Sziasztok!

Hétvégi tekeres során kilazultak a csavarok és elhagytam a cípõm (Adidas El Moro) talpáról azt a részt ami "az_spds_patent" helyén van.
Akinek van ilyen és tudná nékülözni -esetleg anyagi megtámogatás mellett- az írjon.
Köszönöm!

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
ez milyen Dx ez ?
Nemcsak pirosban volt?

Feltöltött kép
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5,125 posts

Jelentem természetesen elfogytak a 21-es Shimano csukák a nagykerbõl :(

tudom, hogy nem 21-es, meg nemtom hányas lábad van, de esetleg:
http://apro.bikemag....t=61579&cat=500

Olee

Olee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Annyit kell megtanulni, hogy a sarok indul elõször.
Haverok mindig azon röhögtek, hogy déházáskor platform pedálról is ugyanúgy lépek le. Berögzõdött.

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts

okulva az esésbõl még nagyon óvatosan nyomom,
mineden zûröseb hely elõtt kicsatol, ut kozben kicsatol-becsatol gyakorol, rutinos bringások kedves félmosolyának kiséretében.
Nem az eséstõl félek, csak nem lenne jó valami auto alatt vegezni az oldalradõlés végén...

Ez a helyes eljárás tanulás közben.. :spoko:
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

zirp

zirp

vendég

• fórumtag
  • 67 posts
Megvettem én is életem elsõ (egész pontosan elsõ két pár) SPD pedálját.
Shimano PD-M520 Shimano SH-MT30 cipõ.

Túl vagyunk az elsõ oldalradõlésen is :-)

tapasztalatok:
az országútin ég és föld a sima taposóhoz képest (klipszet nem is próbáltam, newage fiú vagyok :) )
atom jól lehet vele húzni, és tök jól ráérezni a körkörös hajtásra, sajna második nap egyszerûen elfelejtettem, hogy rajtam van,
és rutin nélkül nem tudtam refleszbõl kilépni, amikor megáltam...
az eredmény: oldalt fekvés az aszfalton, rajtam a bicó még mindíg becsatolt pedálokkal...

de megéri beletanulni, én mondom ezek után is...

városi közlekedés, Single Speed bicó, hajtás fõleg felfeléken klasszisokkal jobb, de okulva az esésbõl még nagyon óvatosan nyomom,
mineden zûröseb hely elõtt kicsatol, ut kozben kicsatol-becsatol gyakorol, rutinos bringások kedves félmosolyának kiséretében.
Nem az eséstõl félek, csak nem lenne jó valami auto alatt vegezni az oldalradõlés végén...

egyszóval SPD ûberjó, bõven megéri azt a pár esést amíg véreddé válik a kilépés-belépés!

szerintem :-)
2StUpId2ShIfT

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
Pite:
csak hogy totál ne tudj dönteni.
Tegnap reggel egyik cipõmben nem találtam meg a plate-t, így baloldalt csak tapostam a pedált, igy a jobb oldalon beakasztott spd közel semmit sem ért.

Ma reggel már rendesen spd-ztem. azonos bringa, azonos körülmények, nap se sütött, szél se fújt, ma még csak nem is vákumoztam az utolsó 5 km-en (50 feletti átlag tegnap, ami pár perccel rövidebbé tette az utat)
így most spd-vel kb 10 perccel voltam gyorsan azonos 20 km-en

és ma egyántalán nem kellett a pedálra figyelni, az magától tekeredett arra és úgy ahogy én akartam.
kilépés belépés megtanulás nem szempont, az ne is legyen visszatartó erõ hogy nehéz kilépni, könnyû esni, ez beletanulás kérdése.

mindenképp érdemesebb lenne beruháznod erre!

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts

Próbálok nem reagálni a nem érdemi hozzászólásokra, de itt olyanokat írsz, hogy erre már muszáj. Többször próbáltam SPD-t, most is az van az egyik bringámon. Klipszet meg már vagy 6 éve használok, és fura, de úgy van beállítva, hogy a másodperc törtrésze alatt kilépek belõle, és mégis tudom húzni is (meg is lennék lõve, ha nem, a szinglis-fixis az elsõ lajtosabb emelkedõn meghal, ha nem húzza a pedált).
Lehetõleg mindenki arról írjon, amirõl tapasztalata van, ne hajmázas elképzelésekkel riogassa a jónépet.

OK.
Helyesbítek.
Régebben klipszet használtam.
Nekem nem jött be a klipsz, mert vagy lötyögött benne a lábam, vagy ha nagyon meghúztam, akkor nem éreztem biztonságosnak a kilépést.
Mindezt erdõben, terepen, ahol nem mindig van idõ hátrafelé kihúzni a lábam. De lehet, hogy aszfalton mûködik.
Nem vitatom, hogy másnak ettõl még lehet jó.
Nekem eszem égában nem lenne visszatérni, mert szerintem ég és föld.

(Régen sokat néztem fekete-fehér TV-t is, és lehetett élvezni azt is.
De ma már nem térnék vissza, mert a szines azért jobb.
Bár mindekttõben ugyanazt a hülyeséget beszélik.:D
)

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

deyso

deyso

vendég

• fórumtag
  • 19 posts
terepen/városban nagy tempónál mindig épp annyit mászott arra h azok a marha hegyes tüskék lezabálják (nem normálhasználatra tervezett montiscipõ hanem sima utcai cipõ relatíve puha talppal)
by deyso

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Leette a talpát a platform??? Neked csúszkálni szokott rajta? :)

Jelentem természetesen elfogytak a 21-es Shimano csukák a nagykerbõl :(

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

deyso

deyso

vendég

• fórumtag
  • 19 posts
hi
nekem azért álltak rá a szülõk merhogy egyik ismerõsunknek van ilyen cipõje évek óta nálam meg egy cipõ se bírta 1/2 évnél tovább merhogy a platform leette a talpát
by deyso

vicsorka

vicsorka

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

Igazából még így is 40el a keret fölött vagyok, ere jönne rá a 10-15 spd :(.
De ha kipróbálom klipsszel, és tök jó hogy húzni is tudom, akkor a 6K-s platfromot adjam el 2ért? Mert ha meg mégse jön be, akkor meg legyen rendes platform pedálom; nem veszek azért addig 1000Ft-ost klipsszel tesztelni... (bááár... veszek klipszet és jól kipróbálom hogy milyen :) )

Asszem veszek héten klipszet, meglesem a merevfarun milyen, és ettõl fog függeni, ha nem tudok senkinél cipõ+pedál kombót tesztelni...

én is hasonló cipõben vagyok, spd-re nem volt/van igazán pénzem, ezért occsó klipszel és pedállal nyomom /2 ropiból megúsztam biciklinként/, sose csúszik le róla a lábam, nagy biztonságérzetet ad, viszont húzni nem a legjobb, mondjuk én könnyen kilazulósra kötöttem be, mert így még az asszony is ki tudja tépni a lábát belõle

szóval sztem idéglens megoldásnak jó /immáron fél éve :D/

(has)Pókember

(has)Pókember

törzsvendég

• fórumtag
  • 486 posts

Ezt olyan emberek gondolják, akik még soha nem próbálták az SPD-t.
Ég és föld.
Csak akkor lehetne összehasonlítani a kettõt, ha a klipszet ténylegesen ráhúznád a lábadra, hogy ne távolodjon el a pedáltól emelés közben.
De akkor meg nem tudsz belõle kilépni.
Aki próbál kör-körösen hajtani, vagy legalább emelni is a pedállal, annak a klipsz felejtõs.

Próbálok nem reagálni a nem érdemi hozzászólásokra, de itt olyanokat írsz, hogy erre már muszáj. Többször próbáltam SPD-t, most is az van az egyik bringámon. Klipszet meg már vagy 6 éve használok, és fura, de úgy van beállítva, hogy a másodperc törtrésze alatt kilépek belõle, és mégis tudom húzni is (meg is lennék lõve, ha nem, a szinglis-fixis az elsõ lajtosabb emelkedõn meghal, ha nem húzza a pedált).
Lehetõleg mindenki arról írjon, amirõl tapasztalata van, ne hajmázas elképzelésekkel riogassa a jónépet.

Ami érdemi hozzászólás a témában érkezett, az alapján a cipõm lehet rossz, vagy a stopli van rossz helyen. Igaz, egy olcsó Shimano DX cipõm van, talán ki kellene próbálnom egy jobbfajtát. A stopli most szinte teljesen elõre van benne tolva, amennyire csak lehet, és a talp mintázata miatt forgatni sem nagyon lehet. Csak kicsit nehéz rávenni magam egy ilyen tizen-huszonezer forintos kiadásra, aminek túl sok értelme nincs, legalábbis most nem látom, hogy lenne...

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Vidéki vagyok :) ...
Sörért elugrós bicónak ott az országuti, szal az megoldható... Megkértem bringaboltost hogy lessse meg hogy a 021es csuka mennyire van kifogybóban; ha nem nagyon, akkor elöbb tesztelni próblok, másnem klipsszel... ha fogyóban van nagyon, akkor egy 44est hozzon most/köv héten...

Nálam szûlõi oldalról pont ellenkezõleg állnak hozzá, pedig nem is tudják hogy a fizumból mennyi fog rámenni erre a bicóra... lehet szívrohamot is kapnának...

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

deyso

deyso

vendég

• fórumtag
  • 19 posts
hi
nekem ez csak ilyen városirohangászós bringa de a montira majd egy komolyabb pedál megy majd
meg különben is erre volt keret (+ szülõi felszólítás: vegyé mán valami cipõt magadnak)
merevebb a talpa igaz de lehet benne sétálni
nekem nem kellett nagyobbat venni, ebbe is belefér majd a lábam télen vastagzoknival
az igaz h hamar megszerettem de én már spinningórákon használtam, javaslom neked is menj el próbáld ki (van ahol lehet spd cipõt bérelni) igaz ott nem lehet elesni, de meg fogod érezni a különbséget
egyébként meg 505ösön is lehet rugóerõt állítani csak nincsenek meg az iránnyilak h merre milyen, kijelzõ meg a többin sincs
montira vegyél azér csak jobbat pedálból de sztem a cipõ kezdésnek megteszi

remélem segítettem neked a döntésben
by deyso

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
Najó, akkor írok én is, ha ennyire sokat filózol ezen:

Nekem egy SH-021es cipõm van egy 520as pedállal. az egészet zusammen vettem 17ért..(a cipõ akciós volt karácsonytájt, pedál meg budaörsi decathlon..)

+ amikor elõször felcsatoltam, tudtam, hogy soha nem veszem le. teljesen más érzés vele a városban is (padkázás, kátyúk, miegyéb..) és terepen is: gyorsabban is megyek azóta lefele a sziklás/rázós helyeken, mert tudom, hogy a pedál ott van a talpam alatt, nem pedig elugrál..
+ lehet vele húzni is, és olyan izomcsoportokat fedeztem fel, amikrõl eddig nem is tudtam (más izmok kellenek a húzáshoz, mint a toláshoz)
+ teljesen körbe lehet forgatni vele a kereket (persze csak miután megtanulsz húzni), minden pontban van nyomaték, ez fõleg csúszósabb terepen jön jól. tavaly télen (amikor volt hó dögivel..) pl. kifejezetten jó volt, hogy a havon nem pörgött el a kerekem, mert csak nyomom a pedált és erõlködöm, hanem gurult és vitt elõre...
+ valamivel gyorsabb leszel vele és fõleg sárban (márha be tudsz csatolni, de én eddig mindig betudtam, "folyóssaras" szilváson is és "tapadósaras" dunán is-> saras verseny elõtt kicsit gyengíteni kell a rugón) nagyobb biztonságot ad, mint a platform + sportcipõ kombó...nem egy nagy élmény, amikor a saras-vizes talpú sportcipõvel pl. ki akarsz állni és lecsúszol a pedálról...
+ jó nagyot lehet vele ugrani lendületbõl:D

- meg kell tanulni vele menni, eleinte párszor eldõl az ember, de ha elõre lejátssza az ember fejben, hogy "na itt van ez a meredek, kipróbálom, de eléggé eldõlõsnek tünik", akkor már fel van készülve az esésre és nem éri váratlanul...késõbb persze már ráérez az ember.
- kell hozzá spéci cipõ ugye, emiatt nem éppen univerzális bicikli, nem lehet vele csak úgy leugrani a boltba sörért szandálban meg rövidnaciban két fûnyírás között...de gondolom egy ilyen gépnél, mint amit te építesz, nem ez az elsõdleges felhasználási terület..
- az Sh-021es cipõ (ami nekem van és ami olcsó a bikelandban) igazából egy jó darab, de tavaly szilvás után 5 napig szárítottam a radiátoron, mert ugye a mûanyag talp nem engedi ki a vizet, és a cipõ anyaga is eléggé "issza a vizet..."..valószínûleg a versenycipõknél nincs ilyen effektus (legalábbis amit kinéztem most northwavet, az tele van lyukakkal..), vagy nem érvényesül ennyire. + egy jó kis vízálló kamáslival eléggé csökkenthetõ a beázás veszélye..

így hirtelen ennyi ugrott be, de igazából a - dolgok csak ilyen bosszantó apróságok, nekem abszolúte pozitív tapasztalataim vannak az spd rendszerrel. szerintem ha van rá keret, akkor a nyuszitól kérhetnél egy SPD-s rendszert magadnak az asszony 14. pár cipõje helyett:chin:

assasinbug

assasinbug

törzsvendég

• fórumtag
  • 893 posts
azt ne felejtsd el, hogy egy bringás cipõ talpa keményebb -> jobban tudj taposni és már ez javíthatja a tekerést, sztem
meg cipõt 15-20 között kapsz, olyat amilyet keresel, nekem speckó taho(:D tudják milyen neveket adnak a cipõknek? ;)) van, spd pedált meg 7ért...

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Igazából még így is 40el a keret fölött vagyok, ere jönne rá a 10-15 spd :(.
De ha kipróbálom klipsszel, és tök jó hogy húzni is tudom, akkor a 6K-s platfromot adjam el 2ért? Mert ha meg mégse jön be, akkor meg legyen rendes platform pedálom; nem veszek azért addig 1000Ft-ost klipsszel tesztelni... (bááár... veszek klipszet és jól kipróbálom hogy milyen :) )

Megpróbálom ha tudom egyik isminél és meglátom... ez a vége felé lenne az alkatrész beszerzéseknek, ha az egyetlen tetszõ cipõ nem lenne sok helyütt akcióban és pár helyütt kifogyóban (valszínû nyomja ki a nagyker...)
Köv hétre megpróbálom ezt bepréselni.

Mivel nem 1be veszem meg a bicót, hanem 2(-3) hónap alatt, max késöbb készül el, de az elvi 250et amit rászántam már kissé túlléptem, nem igazán szertném jobban, de mivel sokan használják, pláne akik komolyabban bicóznak, így gondolom a húzás dolgoban lehet valami...

Asszem veszek héten klipszet, meglesem a merevfarun milyen, és ettõl fog függeni, ha nem tudok senkinél cipõ+pedál kombót tesztelni...

Ejj, most esett le hogy nem 661-es tipuszámú spd cipõrõl volt szó, hanem a sixsixone-ról :D

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
sokkal egyszerübb: van erre kereted?
költhetnéd a villára is ezt a pénzt, addig meg platformmal mész.
idõvel pedig majd veszel egy ilyen kombót talán olcsóbban is.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
... mi tetszik benne annyira ha nem vagyok indiszkrét? (Ezzel más idelátogatóknak és spd-n gondolkozónak is segítesz ugye :) )
Húzás része, vagy a stabilabb fogás?
Én is ezt a cipõt néztem, ki, az egyel jobb pedállal... igazából még tetszik is a cipõ :). Gondolom inkább nagyobabt érdemes rendelni, hogy télen dupla zoknival lehessen tolni...
520:Pedáltest: Ipari csapágyas,Állítható, kijelzett rugóerõ,Sárlepergetõ kivitel,
Fényvisszaverõ: SM-PD22 Tömeg: 380g (pár)
505: súly: 415g /pár Tömített csapágyak (golyós)

Hát, rák tudja... +10K kb ha ezzel a cipõvel megkapnám. Mindegy, a te válaszod még mehallgatom aztán eldöntöm, többet nem fogok a topicban tipródni, infót már kaptam eleget, igazából kipróbálnom kéne; megpróbálom vmelyik ismerõs megengedi-e hogy kipróbáljam az õ bringáján az õ cipõjével...

Lehet benne vmi Tigris, csak nem próbáltam, és most azért rakom össze így a bicót, hogy késöbb lehetõleg semmit ne kelljen upgradelni, megint polca rakni vagy fillérekért eladni a régebbi cuccot róla... és ezért próbáltam utána járni... 1-2 ember mondta hogy highly recommended az SPD, azért kezdtem utána járni, mert _tapadás_ szempontjából a jó a mostani meg amit kinéztem is. Alszok rá, megkérdem a biyniglis bácsit hogy mit és mennyiért tudna hozni és kiderül... Köszöntem a véleményeket! :prosze:
(deyso, tiedet még várom...)