Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Please log in to reply
3378 replies to this topic

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Olyan, hogy "MTB verseny" nincs. Van cross country, maraton, downhill stb. Az xc versenyzõk 100 %-ban használnak spd-t.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts
Újabb kérdés: MTB versenyeken mennyire jellemzõ a SPD jellegû pedálok használata? Az elõbb láttam valahol (asszem, a kerékagy blogon) egy rövidke videot az Underworld versenyrõl. Nekem úgy tûnt, a felvételeken látható versenyzõk (legalábbis nagy többségük) egyszerû taposó pedállal ment - vagy úgy tud kilépni a spd-bõl, hogy nem látszik...

mod: igen, kerekagy.blog.hu-n van a video. Persze azt a pár másodpercet amibõl a fenti kérdés született, most még véletlenül sem találom. :)

Buki

Buki

törzsvendég

• fórumtag
  • 870 posts
Az, hogy te tudsz neki mutatni egyet a boltban. :)

Amugy sokan hasznaljak ra a dokkoloegyseg kifejezest.

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,517 posts
Akkor mi különböztet meg a vevõktõl?:D
Apropó: A kerékpáros tényleg örök gyerek.Ha a gyereknek a "keze" fáj, a végén kiderül, hogy a válla az.
Ha egy vevõ azt mondja, kotyog a pedál, jobb, ha a monoblokknál kezded.....

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

Buki

Buki

törzsvendég

• fórumtag
  • 870 posts

Passz.Én dokk- ként említem, ha kérdik.Ha magyarázni kell, akkor meg "egy állítható elõfeszítésû rugóval ellátott mechanikus dokkegység, amely acélkarmokkal fogad egy acél stoplit "
Ha meg értetlen, azt mondom, olyan mint a síkötés, csak keróra.
:D

Khm... Esetleg pedal? :D

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,190 posts
nekem is kb. 2000 km után volt az elsõ és egyetlen esésem spd-vel de az pont útpadkára, fájt...
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,517 posts

(de tényleg hogy hogy híjják azt a micsodát amibe a stopli bepattan/rögzül...)

Passz.Én dokk- ként említem, ha kérdik.Ha magyarázni kell, akkor meg "egy állítható elõfeszítésû rugóval ellátott mechanikus dokkegység, amely acélkarmokkal fogad egy acél stoplit "
Ha meg értetlen, azt mondom, olyan mint a síkötés, csak keróra.
:D

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
szerintem sem terepen kell az elsõ ismerkedést megejteni az spd-vel, hanem mondjuk egy füves mezõn (mondjuk én sikeresen megúsztam esés nélkül a betanulási idõszakot)

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 posts
Én értettem.. :) (de tényleg hogy hogy híjják azt a micsodát amibe a stopli bepattan/rögzül...)

Amúgy köszi az élménybeszámolót, kiváncsi leszek a folytatásra, ha már az izgalmak elcsitultak.. :)
Don't try this at home!

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
Akkor nem klipsz, hanem cleats. Vagy stopli. De úgyis értitek. :)

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
A patentpedálon nincsenek klipszek, angol neve clipless pedal.
Minden SPD patentpedál, de nem minden patentpedál SPD.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
Shimano PD-M324 tapasztalatok. Amíg én (egyébként Shimano PD-M520-as tulaj) próbálgattam, semmi gondom nem volt az SPD-s részével. Baránõmnek is tetszett, amíg rendes cipõvel használta a tapósópedálos felével. Aztán a hétvégén beruházott egy SPD-s nõi Specialized cipõbe, hogy õ is kipróbálja az SPD mágikus világát. Nos, a zsírúj klipszek elég szorosak voltak neki. Amíg én könnyedén ki- és beléptem, addig õ becsatolni is viszonylag nehezen tudta. Gondoltam jó, akkor használd a taposópedálos felét, és majd ha megállunk kicsit szusszanni, beállítom a kötést. Hát, a tervezett megálló elõtt kb. 150 méterrel sikerült elesnie vele... Határ-nyereg felõl mentünk felfelé a Virágos-nyereg felé, ahol van egy rövid, de elég meredek köves rész egy kijárt csapával, mellette öklömnyi nagy kövekkel mindenfelé. Na, egy melléváltás miatt le akarta tenni a bal lábát, ahol nem vette észre, hogy nem a taposópedálos felét tekerte a pedálnak, hanem az SPD-set, ami ráadásul épp kötött állapotban volt. "Siekresen" eldõlt oldalra, rá a legalább öklömnyi és hegyes kövekre. Még jó, hogy a közel 2 évvel ezelõtti könyöktörése óta könyök- és térdvédõben, valamint sisakban és rendes kesztyûben teker, megúszta egy kis ijedtséggel. ;)
Szóval, ahogy már elhangzott itt is párszor, óvatosan az elsõ bevetésen és a kötés se legyen túl szoros!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Vidd be egy szervizbe, hátha egy leharcolt pedálból tudnak adni bele csavart. Én egy ilyen rúgóerõ állító csavart egy régi wellgo pedálból raktam át egy shimanoba és tökéletesen illett bele. (A shimanot használtam szereztem és az egyik hiányzott belõle.)

vagy csavarboltban, nekem legutóbb a fék rugóerõ állító hernyócsavarja nyalódott el, de simán tudtam venni hozzá ugyanolyat

dualos

dualos

vendég

• fórumtag
  • 126 posts
Vidd be egy szervizbe, hátha egy leharcolt pedálból tudnak adni bele csavart. Én egy ilyen rúgóerõ állító csavart egy régi wellgo pedálból raktam át egy shimanoba és tökéletesen illett bele. (A shimanot használtam szereztem és az egyik hiányzott belõle.)

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,190 posts
már úgyis veszel másikak ezt biztosan felküldeném garanciában és ha kicserélik akkor lesz tartalék vagy eladod
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Hát, ha ennyire sürgõs akkor valóban dilemma. Én kicseréltetném. Már csak elvbõl is.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,530 posts

Nem Te k@rtad el valami hitvány imbusszal? Ha nem, és új a pedál szerintem garis golog. Teljes árat fizettél, de nem kaptál 100%-os terméket.

Nem gagyi szerszámmal lett állítva. Nem szopatom magam a garanciával(felmegy meg visszajön, sok idõ, nekem meg hétvégére kell egy pedál), megpróbálom megoldani, ha nem sikerül akkor veszek egy másikat. Elvileg csavarokkal rakják ezt is össze, szóval elvileg szerelhetõ.
Sajnos az a csavar ami nekem kéne hozzá az nincs benne a tartalék alkatrészek listájában ITT. Csak elég furcsa hogy ilyen minõségû ez a fosom csavar...A többi tökéletesen mûködik.

Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Nem Te k@rtad el valami hitvány imbusszal? Ha nem, és új a pedál szerintem garis golog. Teljes árat fizettél, de nem kaptál 100%-os terméket.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,530 posts
Ma felpakoltam az új pedált a bicóra. De van vele egy "kis" baj...Egy Shimano PD-M520-as egyébként a szóban forgó alkatrész.
A rúgóerõt állító csavarokat állítgattam hogy a számomra megfelelõ legyen, de az egyik oldalon a csavar nem volt hajlandó megmozdulni. Próbáltam a negatív irányba tekerni ahogy a júzermanuál és a pedálon láthatok karc is mutatja. A 3-as imbusz simán elforog a csavar fejében :( A csavar egyébként full plussz állásban van (gondolom ezért kellett nagy erõt kifejteni hogy a mûanyag taposót kivegyem belõle). Valami ötlet? /Gondolom az hogy a csavar fejében lóg a 3-as imbusz az nem garanciális hiba, mondjuk kicsit véleményes a felhasznált anyagok minõsége/ Lehet ilyen csavart kapni valahol? Ma nekilátok és szétszedem, valahogy muszáj beállítanom mert használni akarom végre a bringát.

Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

Hóban, sárban már volt.

Mondjuk a sár az megvótt... de mér' mindig a jobbos akad be?