Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Please log in to reply
3378 replies to this topic

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

nálam egy nagyobb takony után kezdett el kattogni az a pedál ami padlót fogott (M540), darabokra szedés, zsírozás, összerakás megoldotta a gondot.

Enyémet max. víz érte. Az a gond, hogy ez egy olyan pedál, ami látszólag nem szétszedhetõ. Ma visszamentem vele a boltba, megnézik, oszt megláttyuk mi lesz. Lehet, hogy szerelhetõ, lehet, hogy csere.

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 posts

Még valami: recseg a pedál néhány napja. Csak az egyik. Mikor említettem a szervizes srácnak, azt mondta, hogy valószínûleg a pedál+stopli okozza. No ez nem jött be. Ha csak a jobbost tekerem (mire jó az SPD! :) ), akkor csend van. Ellenben ha a balra csak ráteszem a lábam, (nem csatolom be, nem nyomom, csak rajta van) máris van hangja. De... ha leszállok és kézzel forgatom, akkor hallgat... Jól sejtem, hogy a pedál csapágyához kerülhetett valami kosz? És azt is, hogy szétszedés nélkül esélytelen a tisztítás és csak egyre rosszabb lesz?

nálam egy nagyobb takony után kezdett el kattogni az a pedál ami padlót fogott (M540), darabokra szedés, zsírozás, összerakás megoldotta a gondot.

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,190 posts
tegnap kaptam a városi bringámra egy 535-ös spd-t a hagyományos pedálom helyett, mennyivel jobb igy tekerni :)
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
mindenkinek tudom javasolni, hogy spd pedál használata mellé tanuljon meg egyhelyben állni, és a problémák nagy része tovaszáll

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Tekerés közben a bal térdem a váz irányába illetve kifele enyén mozog.
Gondolom emiatt kb. 2óra tekerés után el kezd fájni a térdem.
Ezt rossz tekerési technika vagy a stopli beállítása okozza?

Ha beszélsz angolul "knee wobble" google kereséssel rengeteg információt találsz a problémádról.

zylin

zylin

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 posts
Tekerés közben a bal térdem a váz irányába illetve kifele enyén mozog.
Gondolom emiatt kb. 2óra tekerés után el kezd fájni a térdem.
Ezt rossz tekerési technika vagy a stopli beállítása okozza?

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Semmire, puszta kíváncsiság. Pl. amikor egy tempósabb kanyarban valaki úgy fordul, hogy leteszi a lábát, az SPD-vel nem igazán kivitelezhetõ a sebesség miatt. Viszont mintha az említett videon ilyet is láttam volna...

Nézzél meg egy 4X vagy DH világkupa futam közvetítést, és rájössz, hogy nem úgy van az!

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,190 posts
ha gyenge a rugóerõ akkor oldania kéne egy erõsebb felrántásra is
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

Ha nehéz oldani az attól is lehet, hogy nincs rendesen meghúzva a stopli csavarja, én amikor elõször itthon próbálgattam fal mellett, elkövettem ezt a hibát, aztán szenvedtem, mire le tudtam szállnia bicóról :D

Na igen... jártam már úgy is. Egyszer. Itthon még rendben volt, de mire Szentendrére értünk valahogy furcsán lötyögõs lett... nagy nehezen lemásztam a bringáról és... Utána sürgõsen meghúztam és azóta hetente kétszer ellenõrzöm, hogy rendben van-e :D
Mondjuk az még talonban van, hogy erõsebbre állítom a pedálon a ... nem is t'om, minek híjják... szóval, hogy nehezebb legyen oldani, hátha az a baj, hogy ott a lehetõ leggyengébbre van belõve.

Még valami: recseg a pedál néhány napja. Csak az egyik. Mikor említettem a szervizes srácnak, azt mondta, hogy valószínûleg a pedál+stopli okozza. No ez nem jött be. Ha csak a jobbost tekerem (mire jó az SPD! :) ), akkor csend van. Ellenben ha a balra csak ráteszem a lábam, (nem csatolom be, nem nyomom, csak rajta van) máris van hangja. De... ha leszállok és kézzel forgatom, akkor hallgat... Jól sejtem, hogy a pedál csapágyához kerülhetett valami kosz? És azt is, hogy szétszedés nélkül esélytelen a tisztítás és csak egyre rosszabb lesz?

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts
Ha nehéz oldani az attól is lehet, hogy nincs rendesen meghúzva a stopli csavarja, én amikor elõször itthon próbálgattam fal mellett, elkövettem ezt a hibát, aztán szenvedtem, mire le tudtam szállnia bicóról :D

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

Ha ennyire bizonytalan vagy a használatát illetõen, akkor menj el egy parkolóba és gyakorold, amíg nem megy. Akkor már jó vagy, ha akkor oldod, amikor már nem halad a bringa (de ha nagyon jól csinálod, akár még akkor se) Normális esetben az spd-nek plussz biztonságérzetet kell adnia, nem mínuszt.

Normális esetben igen, de a második borulás óta nem tudok megbízni benne. Nem annyira gyakorlat kérdése (lassan másfél hónapja járok vele). Idõnként rájön valami hülyeség és úgy akad be, hogy utána vagy egyáltalán nem tudom kirángatni vagy sikerül visszacsatolni és újra ki. No ez már nem fér bele, ha egyszer megálltam... Lehet, hogy lecserélem egy Shimanora (ha addig nem kukázom az egész gépet - amire egyre nagyobb az esély, mert már unom, hogy rendszeres vendég vagyok a boltban az ilyen-olyan hibák miatt)
A jelenlegi egy ilyen: http://www.vasare.lt...ais MTB XLC.jpg és nagyon nem tudom szeretni emiatt.

----
de már megint elmentünk az én nyavajáim irányába, holott csak arra voltam kíváncsi, hogy a videon mit láthattam. :)

Funki

Funki

vendég

• fórumtag
  • 147 posts
Helló

Kell egy kis idõ és kilométer míg bejáratódik illetve berögzül a fejedben a reflex...
már jó pár necces helyzetben tudtam oldani,például földszegély,hátsó kerék kipörög,dõlés és sikerült kicsatolnom:)..igaz akad egy árokba esés is a tarsolyban,de többnyire most már megy (kb 600-800 km van benne jelenleg,pontosan nem tudom de kb kettõ között)+

üdv,balesetmentes,napsütéses heteket

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Én meg így kerültem kis híján egy busz alá épp ma délután... (már a kérdésem után :) )

szerk: úgy értem, nem voltam biztos benne, hogy ki tudom venni a lábam a rögzítésbõl, így kissé óvatosabban fékeztem. A busz meg egyáltalán nem...

Ha ennyire bizonytalan vagy a használatát illetõen, akkor menj el egy parkolóba és gyakorold, amíg nem megy. Akkor már jó vagy, ha akkor oldod, amikor már nem halad a bringa (de ha nagyon jól csinálod, akár még akkor se) Normális esetben az spd-nek plussz biztonságérzetet kell adnia, nem mínuszt.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Köszi, bizonyos szempontból nekem is bejött - legalábbis a rendszer, a saját pedálom (nem Shimano) már kevésbé, de ez akár a saját hülyeségem/anatómiai adottságaim miatt is lehet.

jól van beállítva? tönkrevágja a térded ha rossz beállítással használod.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

szerintem ki lehet venni a lábadat tempós kanyarban is, bár nem annyira kényelmesen mint a taposópedálról.

Nekem ezek az aggodalmaim akkor oszlottak el, mikor az elsõ elsõ kerék megcsúszásom volt, és reflexbõl sikerült letenni a lábam a kanyarban menet közben, így elmaradt a perec.

Én meg így kerültem kis híján egy busz alá épp ma délután... (már a kérdésem után :) )

szerk: úgy értem, nem voltam biztos benne, hogy ki tudom venni a lábam a rögzítésbõl, így kissé óvatosabban fékeztem. A busz meg egyáltalán nem...

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Semmire, puszta kíváncsiság. Pl. amikor egy tempósabb kanyarban valaki úgy fordul, hogy leteszi a lábát, az SPD-vel nem igazán kivitelezhetõ a sebesség miatt. Viszont mintha az említett videon ilyet is láttam volna...
Illetve a másik verzió: van valami trükkje az SPD oldásának, amivel gyorsabban ki lehet lépni belõle, mint ahogy azt én csinálom... ;)

szerintem ki lehet venni a lábadat tempós kanyarban is, bár nem annyira kényelmesen mint a taposópedálról.

Nekem ezek az aggodalmaim akkor oszlottak el, mikor az elsõ elsõ kerék megcsúszásom volt, és reflexbõl sikerült letenni a lábam a kanyarban menet közben, így elmaradt a perec.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

mire akarsz kilyukadni?

Illetve a másik verzió: van valami trükkje az SPD oldásának, amivel gyorsabban ki lehet lépni belõle, mint ahogy azt én csinálom... ;)

én 2 éve váltottam spd-re és nagyon bejött, mind terepen, mind aszfalton
ha igényeid szerinti cipõt választasz hozzá, akkor csak elõnye van

Köszi, bizonyos szempontból nekem is bejött - legalábbis a rendszer, a saját pedálom (nem Shimano) már kevésbé, de ez akár a saját hülyeségem/anatómiai adottságaim miatt is lehet.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Újabb kérdés: MTB versenyeken mennyire jellemzõ a SPD jellegû pedálok használata? Az elõbb láttam valahol (asszem, a kerékagy blogon) egy rövidke videot az Underworld versenyrõl. Nekem úgy tûnt, a felvételeken látható versenyzõk (legalábbis nagy többségük) egyszerû taposó pedállal ment - vagy úgy tud kilépni a spd-bõl, hogy nem látszik...

mire akarsz kilyukadni?

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
SokadikX

én 2 éve váltottam spd-re és nagyon bejött, mind terepen, mind aszfalton

ha igényeid szerinti cipõt választasz hozzá, akkor csak elõnye van

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

Olyan, hogy "MTB verseny" nincs. Van cross country, maraton, downhill stb. Az xc versenyzõk 100 %-ban használnak spd-t.

Jó. Mondjuk a downhillt nem sorolnám ide, az underworld-t meg fogalmam sincs, minek nevezzem. :)
(emlékeim szerint a maraton és CC gépek nem különböznek annyira egymástól - és nem profi versenyekrõl beszélek elsõsorban)