Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3378 hozzászólás a témában

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Inkább az utóbbi.

Ha simán, fémes hang nélkül fut és nem kotyog egyik irányban sem akkor nem szükséges.

köszönöm

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Ha a Shimano 540es pedálon a váz felé nézõ 17es csavart kinyitom, be tudom zsírozni a csapágyat ? Nagyon el lehet cseszni ? Ügye nem esik szét darabokra ?
Nem tudom máshogy mondani, olyan "száraz" hangja van, ha megforgatom. Évek óta megvan, még nem volt hozzányúlva. Nem is tudom, milyen sûrûn kell ezt zsírozni. A papírja nem ír errõl semmit.
Haver 959ese kb. 6 éves, az sem látott még szerelõt.

Nyugodtan szedd szét, nem fog széthullani. Az egész cucc egyben kijön a pedáltestbõl. A tengelyen van egy kis "hordó", annak mindkét végén golyósor van. Ugyanolyan golyó-kónusz megoldású a mint a kónuszos agyak.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Ha a Shimano 540es pedálon a váz felé nézõ 17es csavart kinyitom, be tudom zsírozni a csapágyat ? Nagyon el lehet cseszni ? Ügye nem esik szét darabokra ?
Nem tudom máshogy mondani, olyan "száraz" hangja van, ha megforgatom. Évek óta megvan, még nem volt hozzányúlva. Nem is tudom, milyen sûrûn kell ezt zsírozni. A papírja nem ír errõl semmit.

http://techdocs.shim...69830608616.pdf

Esetleg ezt nézd meg! Mondjuk én aggódnék a csapágygolyók miatt.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Marci

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

A pedálomon a rugóállító erõ már a maximumra van tekerve, mégis túl könnyen kiold.
Most akkor vajon a pedálom rugóereje csökkent az idõvel, vagy a stopli kopott el és azt kéne cserélni?

Inkább az utóbbi.

Az én shimano 520-aspedálomban van 11-12 ezer kilcsi, de még sosem volt szétszedve, mert még mindíg szépen, puhán és hiba nélkül forog. A kérdés az, hogy kb, mennyi idõnként kell szétszedetni és karbantartani?

Ha simán, fémes hang nélkül fut és nem kotyog egyik irányban sem akkor nem szükséges.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
A pedálomon a rugóállító erõ már a maximumra van tekerve, mégis túl könnyen kiold.

Most akkor vajon a pedálom rugóereje csökkent az idõvel, vagy a stopli kopott el és azt kéne cserélni?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Az én shimano 520-aspedálomban van 11-12 ezer kilcsi, de még sosem volt szétszedve, mert még mindíg szépen, puhán és hiba nélkül forog.

A kérdés az, hogy kb, mennyi idõnként kell szétszedetni és karbantartani?

Dormi

Dormi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.125 hozzászólás
Dehogy is... Nortwave Lizzardom van. Mint mondtam, nyáron papucs a táskába és csere. De ha csak a boltba ugrottam le és gyors bevásárlás, vagy valakitõl elkérni valamit, az minimális 'séta' és addig elég volt. Az utcán nem sétálok ilyenben, arra ott egy papucs.. ^^ Hátizsákban meg elfér addig az SPD cipõ..

http://s.wiggle.co.u...on-sbs-zoom.jpg Ez az..

Egyébként meg a mûanyag fényvisszaverõs kiegészítõvel kapcsolatban annyit még, hogy. Csak versenyre szeded ki, mert egyébként is tudsz még attól a másik oldalán spd cipõvel tekerni, ha csak edzeni mész vagy valami.. Persze ha nem zavar..

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Igazából Én mindig amikor elmentem bicózni, még ha csak a boltba is ugortam le akkor is a bicós cipõbe. Hozzászoksz és utána te is abban akarsz mindenhova menni. Elõször Én is így voltam vele, hogy majd utcai cipõvel is, de majd rájössz, hogy sokkar jobb spd-ben fõleg, ha kényelmes a cipõ. Nyáron meg bedobok hátizsákba egy papucsot, azt lecserélem ha arról van szó.

Azért egy karbon(?)talpú cipõben sétálni az utcán nem biztos, hogy jó ötlet...
Gondolom, neked is amolyan félkemény talpú, félig SPD, félig utcai cipõd van, mint nekem, azért mersz ilyet írni. :)

Dormi

Dormi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.125 hozzászólás
Igazából Én mindig amikor elmentem bicózni, még ha csak a boltba is ugortam le akkor is a bicós cipõbe. Hozzászoksz és utána te is abban akarsz mindenhova menni. Elõször Én is így voltam vele, hogy majd utcai cipõvel is, de majd rájössz, hogy sokkar jobb spd-ben fõleg, ha kényelmes a cipõ. Nyáron meg bedobok hátizsákba egy papucsot, azt lecserélem ha arról van szó.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
azert rakjak ra mert sok orszagban elvaras hogy eladaskor legyen prizma a pedalon [ahogy a kullokon is] no es a spd pedalon amugy nem volna. plusz ugye haza tudsz tekerni a bringaddal akkoris ha sima talpu cipoben mentel megvenni.

amugy a hasznalattol nem lesz baja, csak a ki-bekattingatastol. ha hagyod ahol van akkor vegulis elvan. csak mivel puha muanyag, par kiszedes utan szetkopik a csatlakozasnal
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Erre nekem azt mondták, hogy csak arra jó, hogy hazavidd vele a bicajt, többet nem nagyon bír.

valahol fényvisszaverõ prizmaként árulták azt a mûanyag adaptert, lehet ott az igazság

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Szerintem vegyél 'csakspd' pedált, ahhoz is van ilyen 'kiegészítõ' amit bele tudsz pattintani, hogy tudd használni utcai cipõvel is.

Erre nekem azt mondták, hogy csak arra jó, hogy hazavidd vele a bicajt, többet nem nagyon bír.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Ez egy egyszerû utcai pedál, ha versenyezni akarsz akkor a minimum kétoldalas csatlakozás kell, a keret pedig csak hátrány. Versenyre az 520-as már jó, de ha kell a keret akkor esetleg 424-es. De mindenképpen jobb a két különbözõ pedál. A nehezen beázó cipõ rosszul szellõzik. Vagy ez, vagy az...

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Dormi

Dormi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.125 hozzászólás
Szerintem vegyél 'csakspd' pedált, ahhoz is van ilyen 'kiegészítõ' amit bele tudsz pattintani, hogy tudd használni utcai cipõvel is.

Nekem az alap Shimano PD-M505 van és mellé Northwave Lizard, a cipõ talpa full merev, de van a tetején háló, ami szellõzteti egy kicsit a lábam.

HEX77

HEX77

vendég

• fórumtag
  • 136 hozzászólás
Sziasztok!

Szeretnék váltani SPD-re, de nincs semmi tapasztalatom etéren. MTB-hez kellene és a pedált szeretném utcai cipõvel is használni. Versenyeznék is vele, tehát nem ártana ha jól viselné a vizet és sarat...

Visszaolvasva a topikot a Shimano PD-M324 ami eddig a befutó. Stoplit is adnak hozzá, de nem tudom, hogy többirányú vagy egyféle oldásirányú stoplival érdemes-e kezdenem.

Cipõ téren teljesen el vagyok veszve... Sétálni nem igazán fogok benne, tehát valami jó merev talpút szeretnék, és az sem ártana ha nem ázná át túl könnyen. Szerintek mi jöhet szóba?

Minden segítségnek nagyon örülök!

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Nem bunkóskodni akarok, de csavarboltban jártál már?

Akkor már csak két további topikban kell neki válaszolni. :D

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Nem bunkóskodni akarok, de csavarboltban jártál már?

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

suietoni

suietoni

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Sziasztok!
A hétvégén elhagytam az spd-s cipõmbõl az egyik csavart. Járom a kerékpárboltokat, de csak komplett stopliszettet tudnak adni (4000ft), viszont nekem egyetlen csavarra lenne szükségem. Aki tud kérem segítsten!!!
Sui

madgab

madgab

vendég

• fórumtag
  • 146 hozzászólás

mindenkinek tudom javasolni, hogy spd pedál használata mellé tanuljon meg egyhelyben állni, és a problémák nagy része tovaszáll

Ez itt a kulcsmondat.