Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3378 hozzászólás a témában

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
:-) A francba, de béna vagyok! Köszi srácok!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
youtubeon, vagy a parkertoolon mindig talalsz jo segitseget :)

Park Tool Co. » ParkTool Blog » Pedal Installation and Removal

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Hajtásirányba szorulnak, tehát ellentétes a menet. Emiatt van balos és jobbos pedál.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Egy kis technikai gondban vagyok. 2 bicajon akarom felcserélni a pedálokat, de az az igazság, fogalmam nincs már, melyiket milyen irányba kell kitekerni. :-) Nem mertem rátehénkedni tegnap, semelyik irányba, gondoltam megkérdezem. (Fene sem emlékszik rá, hogy voltak ezek becsavarva!:-)) Mindkét oldali pedál normál menetes és nem fordított, ugye?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Annyi még, hogy azért gyanakszom a cipõ talp/barázda kopásra, mert a téli csukámmal tök jó a pedál, és arra egy régi stoplit raktam fel.

Itt van a kép: http://kephost.hu/im...17_4D930085.jpg
A sárga bekarikázott részek az említett kopások.

Lehet a barázda egy ideig tudja kompenzálni a pedál kopását. Nekem mindegyik cipõm kotyog a linkelt pedálon.

A sebesség mindent megold.

KandÚr

KandÚr

vendég

• fórumtag
  • 161 hozzászólás

Gondolom shimano pedálról van szó.
Ezt én is észrevettem és sokat gondolkoztam rajta hogy, mi lehet ennek az oka. Elmondom mire jutottam.
A pedál kopik el. A stopli a pedál külsõ felén található két csavar között az acél lemezen és a belsõ felén a pici lemez darabon fekszik fel (ezek cserélhetõek is). Ezenkívül a cipõ talpának mintája ér hozzá a pedál belsõ feléhez. Nem csak a stopli kopik, hanem az acél lemez is és hiába az új stopli ha kopott a lemez. Elvileg a cipõ talpához nem érhetne a dokkoló rész, mert nagyon nyomná a talpunkat (bármennyire merev a talp ez kicsi felület) és gyorsan megenné a cipõ talpát. Ennek ellenére nálam is kopik ott, de biztos nem ez okozza a problémát.
Egyébként újkorában is kotyog egy kicsit, mert különben már egy kicsit koszosan nem tudnánk belelépni a pedálba, mint országúton.
Délután csinálok a kopásról képeket.

Annyi még, hogy azért gyanakszom a cipõ talp/barázda kopásra, mert a téli csukámmal tök jó a pedál, és arra egy régi stoplit raktam fel.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Nekem meg mintha a a jobb pedálpól az egyik oldalon könnyen kiugrana a lábam vacos uj soptlival félig betekerve a rugót...520-as pedál

most 540-est akarok a montiba, de kicsit tartok tõle, mert soknak megrepedt a tengelyén a menete....

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Hali!
Biztos többen tapasztaltátok már, hogy SPD pedálnál egy idõ után elkezd mocorogni a cipõ a pedálban(már kis terhelésnél is, sõt egy idõ után már "lötyög" benne). Azt hittem egy stopli csere orvosolja a problémát, de sajnos nem így lett.
MI lehet a probléma:
1. a cipõ talprésze kopott meg (amin járok és leér)-emiatt nem fekszik fel rendesen a pedálra a cipõ
2. a stopli körül(ahol a pedál bepattanó része fekszik fel) kopott meg - megint csak nem rendesen fekszik fel a cipõ
3. vmi egészen más
Szerintetek mivel lehet orvosolni a problámát(nem tervezek új cipõt, de pedált sem venni)? Eggbeatereknál láttam, hogy kis mûanyagcsövet(talán vmijen csugorcsövet?) húznak a pedálra, ez SPDnél is mûködhet?
Ki mit javasol?
Segítségeteket elõre is köszönöm!

Ja egy montis pedálról van szó!

Gondolom shimano pedálról van szó.
Ezt én is észrevettem és sokat gondolkoztam rajta hogy, mi lehet ennek az oka. Elmondom mire jutottam.
A pedál kopik el. A stopli a pedál külsõ felén található két csavar között az acél lemezen és a belsõ felén a pici lemez darabon fekszik fel (ezek cserélhetõek is). Ezenkívül a cipõ talpának mintája ér hozzá a pedál belsõ feléhez. Nem csak a stopli kopik, hanem az acél lemez is és hiába az új stopli ha kopott a lemez. Elvileg a cipõ talpához nem érhetne a dokkoló rész, mert nagyon nyomná a talpunkat (bármennyire merev a talp ez kicsi felület) és gyorsan megenné a cipõ talpát. Ennek ellenére nálam is kopik ott, de biztos nem ez okozza a problémát.
Egyébként újkorában is kotyog egy kicsit, mert különben már egy kicsit koszosan nem tudnánk belelépni a pedálba, mint országúton.
Délután csinálok a kopásról képeket.

A sebesség mindent megold.

KandÚr

KandÚr

vendég

• fórumtag
  • 161 hozzászólás
Hali!
Biztos többen tapasztaltátok már, hogy SPD pedálnál egy idõ után elkezd mocorogni a cipõ a pedálban(már kis terhelésnél is, sõt egy idõ után már "lötyög" benne). Azt hittem egy stopli csere orvosolja a problémát, de sajnos nem így lett.
MI lehet a probléma:
1. a cipõ talprésze kopott meg (amin járok és leér)-emiatt nem fekszik fel rendesen a pedálra a cipõ
2. a stopli körül(ahol a pedál bepattanó része fekszik fel) kopott meg - megint csak nem rendesen fekszik fel a cipõ
3. vmi egészen más
Szerintetek mivel lehet orvosolni a problámát(nem tervezek új cipõt, de pedált sem venni)? Eggbeatereknál láttam, hogy kis mûanyagcsövet(talán vmijen csugorcsövet?) húznak a pedálra, ez SPDnél is mûködhet?
Ki mit javasol?
Segítségeteket elõre is köszönöm!

Ja egy montis pedálról van szó!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
pedig sztem könyebb mint az spd-be. bár igaz, nekem keretes van (vmi candy)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
majd megszokod...

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Felhajítottam a CB Eggbeater-emet és mentem vele egy 40-est a hétvégén.

Lehet, hogy csak én vagyok még béna az SPD után, de elég nehezen tudtam beakasztani a lábamat.
Na nem maga a beakadás a gond, hanem az, hogy nehezen találok rá a pedálra a stoplival.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Outira akarok spd pedált, maradjon a legkézenfekvõbb megoldás 520/540, esetleg a wellgonak vannak egyoldalas típusai(mg8, rc715/713).
Vannak ez ügyben valakinek gyakorlati tapasztalatai? A keretes változatok nem játszanak, mindenképp spd cipõvel használnám.
Köszönöm!

nekem 520-as van, az hibátlan választás

de mintha a shimanonak is lenne egyoldalas, országuti spd-je, legalábbis én már mentem olyannal

Gardner03

Gardner03

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás
Outira akarok spd pedált, maradjon a legkézenfekvõbb megoldás 520/540, esetleg a wellgonak vannak egyoldalas típusai(mg8, rc715/713).
Vannak ez ügyben valakinek gyakorlati tapasztalatai? A keretes változatok nem játszanak, mindenképp spd cipõvel használnám.
Köszönöm!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Talán már nem csúszócsapágyas(?)de lehet ,hogy hülyeséget írtam...

Azt írja az EggBeater-2 -nél, hogy belül tûgörgõs, kívül golyóscsapágyas + 2 tömítõgyûrût is kapott a víz, por, kosz ellen.
Szóval, úgy néz ki, sokat javítottak rajta.
Marci

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Akkor jónak kell lennie, az SPD is 2 lyukas.
Legalábbis bízom benne. Köszi!

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Marad a kettes akkor, nekem is szimpatikusabb. Köszi!

Még egy kérdés ezzel kapcsolatban: Az eggbeater stopliját fel lehet szerelni mezei SPD cipõre ugye? Még nem láttam ilyen stoplit, nem tudom hogy rögzül. Nem kell hozzá spéci cipõ ugye?

faq:

What shoes will the cleats work with?
Our cleats fit any shoes with a 2-bolt pattern. Only crankbrothers cleats work with crankbrothers pedals.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Marad a kettes akkor, nekem is szimpatikusabb. Köszi!

Még egy kérdés ezzel kapcsolatban: Az eggbeater stopliját fel lehet szerelni mezei SPD cipõre ugye? Még nem láttam ilyen stoplit, nem tudom hogy rögzül. Nem kell hozzá spéci cipõ ugye?

stormy89

stormy89

vendég

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Talán már nem csúszócsapágyas(?)de lehet ,hogy hülyeséget írtam...

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Azt írja, a 2-esnek újfajta csapágyazása van. Az 1-eshez nem ír ilyet, csak hogy jobb lett a tömítése és hosszabb az élettartama. Szerintem a 2-est vedd. 20Euro a különbség, talán annyit megér.
Marci