Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Sima pedál vs. SPD

- - - - -

• Please log in to reply
3378 replies to this topic

Pápppá

Pápppá

vendég

• fórumtag
  • 41 posts
Na, tegnap délben beszereztem életem elsõ patent pedálját, egy Shiman PD-M520-ast. Sokfelõl hallottam a pedálról, hogy nagyon jó szívós, és még akár 2 kiló sárral megkenve is mûködik, mindenesetre én ezt most városban fogom használni, azonfelül meg ritkán crossozon az óútival.:)
Egyelõre a legnagyobb problémám az a lámpás keresztezõdéseknél való kilövés, ugyanis iszonyú szokatlan felpatentolni magamat, volt már hogy majdnem elestem, azthittem jó helyen van a cipõ, megnyomtam hogy csatoljon fel mire lecsúszott a lábam a pedálról. Lecsatolás tökéletesen megy, elõször még én is ettõl féltem, de volt néhány neccesebb helyzet forgalomban ahol azonnal kellett oldanom és megoldottam. Nyugtassatok meg, hogy idõvel bele lehet tanulni a becsatolásba.:D

Egyébként nagyon tetszik a dolog és tényleg iszonyatos tempót lehet vele elérni (58 km/h a villányin).

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts

Adidasban 47 2/3 os lábam volna, haverom 47es spd cipellõje kicsi volt rám, 48as meg félek hogy drááága :'(

Rasp: árképzésben csak azért mert nagyobb, mint az átlag, nincs eltérés. tehát egy árban vannak a nagyobb méretek is. ha nem kapsz belõle, nézz shimano-t abból is van egy két típusból majdnem 50-esig.
megéri, teljesen már érzés az egész, rászoksz hogy már nem csak nyomni lehet a pedált, hanem húzni is, más izmokat is megmozgat, szal jó dolog.

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
tárgytalan :)
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

Rasputin

Rasputin

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
Adidasban 47 2/3 os lábam volna, haverom 47es spd cipellõje kicsi volt rám, 48as meg félek hogy drááága :'(

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
esélyes hogy kapsz, asszem 50es cipõ is van jelenleg készleten shimanoéknál. nincs nagy választék, de kaphatsz:)

Rasputin

Rasputin

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
hehe, vicces. kezdõ cécés volnék vagy mi, csóró bringával :P nem hinném h ilyen mozgóköves 50nelmenõs problémáim lennének. Viszont akkor kénytelen leszek egyet beszerezni, ha asszondjátok ilyen jó. de 48as cipõ van egyátalán? kb akkora kéne ...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts
viszont mikor 50-60-al döngetsz le egy mozgóköves lejtõn, és ott szállsz el, akkor jó eséllyél megy veled a bringa is :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
ha kellõképp jók a reflexeid, ki tudod kattintani oldalirányba a sarkad, és még idõben le tudod tenni a lábad nem a stoplival lefelé, akkor megmentetted magad:) de amúgy furamód számtalanszor összejön ez még a legkevésbbé rutinosnak is.
tehát egészen nyugodtan próbákozz!

Rasputin

Rasputin

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
Nah ezt elfelejtettem megkérdezni. Szal néha ha ugy hozza az út vagy csúszik az eleje, akkor le lehet egy crossmotoros mód tenni a lábat és visszarugni vagy azt bizony szoptam olyankor és zakó? - ezekszerint lelehet? :)

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Elég eccerû... ha nem akarod letenni a lábad, akkor jobb az SPD mindenre, amit bicóval csinálni lehet. Ha le akarod tenni, akkor lehet h balhés.

Modjuk nekem már 3x volt már olyan, h kicsúszott alólam az elsõ kerék... és le tudtam tenni a lábam. Egyszer pl az Andrássyn megmaradt egy vizes folt esõ után pont ott, ahol a döcögõ autók között sávot akartam váltani. Mintha kirúgták volna a bicó elejét, és mégis ki tudtam kattintani kb 0,05mp alatt. Máig sem értem...

Rasputin

Rasputin

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
Tehát akkor CC terpere nem akadályoz annyira? - nah a sok lelkendezõ írás hatására, asszem akkor lehet hogy egy próbát megér :)
De attól még nehezen tudom elhinni hogy könnyebb volna lefelé menni vele, monnyuk nem egy dh gép ... Mennyire nehéz/könyû átszokni? Vagy ez csak bagatell?
Na és van az én ortopéd elefánttalpamra is cipõ? 47-48 as böszme cipõk vannak még emberi áron?

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts

aha, ez logikusan hangzik... amúgy az aszfaltos-tekerõs gépre tervezem, de ha nagyon bejön (amiben biztos vagyok), ugrik a CC-gépre is.

folyamtaosan erõsítitek meg ezt az állítást...:) amiben én is teljesen egyet értek. városira, országútra, cc-re alap, hisz ezeknél a tekerés a fõ szempont. errõl szól.
de van ahol nem csak elõnye van.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
mert mind a két mûfajnak mások a követelményei. pl montinál fontos a sártûrés is. vannak olyan cipõk amik tudják a montis és az oútis patentet is. ;) de ha nem akarsz állandóan stoplit cserélni akkor vennék valami "fitness" patentpedált, aminek a stoplija jó az spd-hez is.

pl:Feltöltött képFeltöltött kép

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Én 10 éve használom CC-re és országútra is (pontosabban outra LOOK rendszert) és remek.

miért használnak más rendszert országútira?

a nagybicóm felhasználási területe közelebb áll az oútihoz, de értelemszerûen olyan pedálrendszert szeretnék, amit mindkét gépen simán használhatok - ne kelljen már külön cipõ!

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
Hasonló szavak hangzottak el tõlem is. Soha többé platform! Legalábbis XC/maratonra értve. Sokkal több erõt tudsz kifejteni a pedálra az alsó ponton, és ezzel ugye még felfele is húzol. Mindamellett jó humor beletanulni :) Emlékszem még azokra az elsõ esésekre... :D
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Spiltyu

Spiltyu

vendég

• fórumtag
  • 217 posts

aha, ez logikusan hangzik... amúgy az aszfaltos-tekerõs gépre tervezem, de ha nagyon bejön (amiben biztos vagyok), ugrik a CC-gépre is.

Én 10 éve használom CC-re és országútra is (pontosabban outra LOOK rendszert) és remek. Egy nap alatt meg lehet tanulni a használatát.
Igazából az elsõ nap után azt mondtam (még mindig emlékszem rá, pedig 10 éve volt) hogy soha többet nem fogok hagyományos pedálra visszaváltani. A patentpedál nagyon jó, nem véletlenül használják a profi versenyzõk is...

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

cc-re tervezed?
ott én nem éreztem még hátrányt.
DH-ban egy picit más, ott nem a tekerésen van a hangsúly, és az a mentés hgoy egy pillanat alatt láb le, megtámaszt, majd vissza is tetted, és sprintelsz tovább/elrugaszkodsz egy ugratóról, ez egy picit több idõ mint ami belefér.
egy ideig csináltam, de túl sokszor volt a léb elmozdítására szükség, egy jó platformról pedig ugyanúgy nem esik le az ember lába.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
cc-re tervezed?
ott én nem éreztem még hátrányt.
DH-ban egy picit más, ott nem a tekerésen van a hangsúly, és az a mentés hgoy egy pillanat alatt láb le, megtámaszt, majd vissza is tetted, és sprintelsz tovább/elrugaszkodsz egy ugratóról, ez egy picit több idõ mint ami belefér.
egy ideig csináltam, de túl sokszor volt a léb elmozdítására szükség, egy jó platformról pedig ugyanúgy nem esik le az ember lába.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

azért a cc-ben más mint a dh-ban;)
ennyi elõnye nincs kijelenthetõ, ilyen tisztán.
van, de van hátránya is.
ki melyiket szereti, melyik jön be jobban neki, csak ezen múlik.

mik a hátrányai, azon kívül, hogy meg kell tanulni használni?
jövõre én is tervezem a gépem SPD-sítését..

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
azért a cc-ben más mint a dh-ban;)
ennyi elõnye nincs kijelenthetõ, ilyen tisztán.
van, de van hátránya is.
ki melyiket szereti, melyik jön be jobban neki, csak ezen múlik.