Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Hogy ne lopjanak bájkot! Zárak, lakatok, láncok, ellopott bringák ...

- - - - -

• Please log in to reply
1319 replies to this topic

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,190 posts

egyre inkább gondolkodok, hogy beszerzek vmi 20e Ftos bmxet használtan, aztán ezzel ki nem teszem a lábam többé, max ha nem kell lezárni.

én már rég ezt csinálom

maggellantulaj cseréld ki a másik zárra, mert ezek után úgysem mernéd otthagyni a bringát
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

magellantulaj

magellantulaj

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
jajjj, nemar. akkor sikerult az egyetlen olyanra rabeszelniuk, ami nem jo?!
holnap visszaviszem

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
hát én nem akarlak elkeseríteni de az Abus Sinus az egyetlen neves U-lakat amirõl van sztori, hogy már elvágtak erõvágóval (tolvajok, nem labor körülmények melletti teszten):
Abus Sinus U lakat kivégezve | Criticalmass.hu

magellantulaj

magellantulaj

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Sziasztok!

Voltam tobb boltban is, mire egy helyen meg tudtam volna venni a Kryptonite Evo 4 U-lakat hosszabb, 30 centis tipusat, azonban az elado lebeszelt rola, es az ugyanannyiba kerulo Abus Sinust ajanlotta. Ez is 30 centis, de vekonyabb, igy konnyebb. Sajna nem erzem ugy, mintha kocsim lenne, de nyugtassatok meg, h ez a lakat is jo lesz es valszeg sokaig leszek ennek a bicajnak a tulaja :)

koszi

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Én ezzel járok:
http://www.testbike....kepics/6686.jpg
meg ezzel:
Abus Granit Plus 51/150 HB230 (Kiegészítõk | Zár | U-lakat) | Kerékpár Webshop
Ez az egy bicóm van, ez fér el az albérletben, így ezzel járok mindenhova (suli, bolt, ugrálni, csak simán tekerni stb)
Lezáráshoz csakis U-lakatot használok. Sokáig volt gerinclakatom, mégsem vitték el a bicóm, ezen én lepõdtem meg, pedig olyan gyenge volt, hogy széthúztam két görgõt és el lehetett volna vágni benne a sodronyt ... Szerintem a zárat érdemes netrõl megvenni. Míg itt ebike.hun volt postával 19 ezer a zár, addig itt Szegeden akárhol néztem 23tól felfele árulják; egész pontosan ennyi pénzbõl itt boltban Abus sinust tudtam volna venni maximum. Az új fajta bicótárolókat kerüld el, a Cserepes sort meg fõként ... barátom bicaját elvitték, de õ csak spirálzárral zárta le ... egyébként a körúton történt az eset. Az új tárolókról csak annyit, hogy a GYTK elõtt is épült egy ilyen szuper berendezés és valaki leszedte az egyik részen a tetejérõl a gömböt. Az ereszcsatorna vastagabb lemezbõl készült, mint ezek ... ami viszont nem rossz, az pl a régi Jate klub bejáratánál van, vagy a Dóm tér végén. Ha más nincs, akkor közlekedési táblához kötöm, bár ilyenkor fenáll a helyzet, hogy a zár erõsebb mint az alu tábla ... Én lezárom a vázat és a kereket is. Ha valaki el akarja bontani a bringám, akkor kell neki egy 15ös villáskulcs, meg egy 5ös imbusz. :( Ha csak a vázat zárom le, akkor villáskulccsal hátsó kerék kikap, imbusszal elviheti a hajtókart, a féket, a kormányt szétszedheti, elsõ kerék villával is elment meg a többi ... ami marad az a váz kormánycsapágy és középcsapágy, szóval inkább lekötöm a hátsó kereket is. Ha teszem fel csak a hátsó kereket kötöm le, akkor villáskulccsal szétszedi és viheti a többit. Még mielõtt valaki azt mondja, hogy nem tud vele tekerni, erre azt mondom, hogy kocsiba pikk pakk befér minden. Lehet, hogy én vagyok túl paranoiás, de jobb félni mint ... egyre inkább gondolkodok, hogy beszerzek vmi 20e Ftos bmxet használtan, aztán ezzel ki nem teszem a lábam többé, max ha nem kell lezárni.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Barátomnak Szegeden lopták el a trekkingjét. Igaz csak gerinclakat volt rajt.

magellantulaj: felesleges lezárni a kereket plusz vázat is. ha odazárod a hátsó kereket, a váz hátsó háromszögén belül valamihez, akkor a váz és a hátsó kerék védve van.

így: Feltöltött kép
hiába tudja kivenni a kerekedet, a vázból nem tudja kivenni a lakat miatt. ergo a vázat se tudja elvinni a kerék nélkül. hacsak nem vágja el a hátsó felnit+gumit, de ez nagyon valószínûtlen. fõleg h a küllõk feszítik össze a felnit, szóval nem olyan egyszerû azt átvágni azért...
egy darab elsõkereket meg ritkán lopnak el. fõleg ha csavaros az agy rögzítése. ha gyorszáras és elég hosszú u-lakatot veszel, akkor kiveszed az elsõkereket és odarakod a hátsó mellé, és lezárod azt is.

nem titok, sheldon brown az ötletgazda: Lock Strategy

Ezen én is gondolkodtam már, mégsem merem így zárni a gépet, mert sajnos-szerencsére a tolvajok nagy része nem IQ-bajnok, és attól félek, ha meglátja, h "jéé ez csak egy keréknél van lezárva" pavlovi reflexként azonnal nekiáll birtokba venni a gépet, és mire rájön, hogy a kereket nem tudja kivenni, szétb@ssza azt, meg a hátsóváltót, ill. akár a hátsó háromszöget is...

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
hajrá ;)
ráadásul a krypto evo-hoz kapsz egy nagy led-es kulcsot, ami olyan mint egy sluszkulcs, szóval majd úgy érezheted, mintha kocsitok is lenne :D

magellantulaj

magellantulaj

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
jajj, meg egy kerdes a szegediekhez. szerintetek melyik a legolcsobb bolt Szegeden, ahol ilyen zarat lehet kapni?

magellantulaj

magellantulaj

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
MaTT! koszi a segitseget. kozben en is ratlaltam erre a Brown fele cikkre. megyek es veszek egy ilyen narancs kryptonite-ot

kipage! most, h irtad nekem is eszembe jutott, egyszer en is ugy zartam le meg az elozo bicajomat, es tenyleg nem vittek el. meg egy ev alatt ezzel a szar zarral se szabaditottak meg egyik biciklimtol se (de azert mostmar inkabb nem kisertem a sorsot)

blueshark! majd az ilyen helyeket keresem en is (remelem Szegeden figyelnek az emberek, es nem hagyjak szo nelkul, mint Pesten vagy a videokban)

meg egyszer mindenkinek kosz. tovabbi szep napot es jo bicajozast

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
krvára mindegy hova milyen forgalmas helyre zárod le. vagy szarnak rá az emberek, vagy félnek közbelépni.
ezer video van youtube-on ahol flexszel vágják az utcán, szikrázik a lakat és senki nem avatkozik közbe.

itthon is sokak mesélték, hogy elhagyták a kulcsot, odamentek órákon át fûrészelni. két biztonsági õr (westend, máv nyugati) is megkérdezte micsinál. annyit mondott h elhagyta a kulcsot. válasz: "ja bocsi, sok sikert".

csak abban bízhatsz, hogy jól (figyelmesen, biztos tárgyhoz) és jó lakattal lakatolsz.

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,190 posts
Frekventált helyen zárd le, az újonnan telepített zöld bringatárolókat mellõzöm. Inkább olyan bolt elé zárom le ahol az eladó szeme elõtt van vagy pedig a taxis drosztokat kedvelem még ilyen szempontból
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
Barátomnak Szegeden lopták el a trekkingjét. Igaz csak gerinclakat volt rajt.

magellantulaj: felesleges lezárni a kereket plusz vázat is. ha odazárod a hátsó kereket, a váz hátsó háromszögén belül valamihez, akkor a váz és a hátsó kerék védve van.

így: Feltöltött kép
hiába tudja kivenni a kerekedet, a vázból nem tudja kivenni a lakat miatt. ergo a vázat se tudja elvinni a kerék nélkül. hacsak nem vágja el a hátsó felnit+gumit, de ez nagyon valószínûtlen. fõleg h a küllõk feszítik össze a felnit, szóval nem olyan egyszerû azt átvágni azért...
egy darab elsõkereket meg ritkán lopnak el. fõleg ha csavaros az agy rögzítése. ha gyorszáras és elég hosszú u-lakatot veszel, akkor kiveszed az elsõkereket és odarakod a hátsó mellé, és lezárod azt is.

nem titok, sheldon brown az ötletgazda: Lock Strategy

ezért nem fogom soha megérteni, minek szórakozni lánccal, ami sokkal kevesebb biztonságot nyújt ugyanannyi pénzért. országútihoz bármikor elég egy krypto evo mini. montihoz meg a hosszabb krypto evo. ennyi.

edit: ráadásul minnél kisebb a lakat, annál nehezebb hozzáférni, és nehezebb átvágni. a láncokat is ezért szokták többször körbetekerni a bringán szerintem. ha lelóg a földig sokkal egyszerûbb levágni...

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
Szegeden azért nem olyan vészes a helyzet. Ha normálisan le van zárva, nem fogják ellopni a gépet. Persze vannak veszélyesebb helyek mint a Cserepes sor és a kínai piac környéke. Volt már olyan meredek helyzetem a Dugonics téren, hogy megyek oda a bringámhoz a lakat meg szétnyílva lóg a bringába gabalyodva, rájöttem, hogy nem zártam össze a két felét rendesen ott állt így a bicaj két óráig mégsem tolta el senki. Aztán lehet hogy csak szerencsém van. Vagy annyira ótvarnak néz ki a városi bringám

:)

Pesten ezt 5 perc után eltolták volna onnan.

magellantulaj

magellantulaj

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
De ahogy neztem, azt mondjatok, h az U-lakattal a hatso kereket es a vazat fogjuk ossze, es ha tudjuk, azt zarjuk hozza vmihez. De az U-lakat sztm nem eri at ennek a vazat meg a kereket is, mert az a legjobb esetben is 15 cm minimum, csak akkor tudom, ugy, ha hosszaban teszem. Ugy viszont nem tudom hozza zarni semmihez? Akkor vegyek ket U-lakatot inkabb, ne pedig ezt a kabeleset? Vagy akkor mit vegyek?

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
Ez tökéletes lehet, bár a kábelnek szerintem sok értelme nincs. Azt ugyanúgy könnyû elvágni.
Én lehet inkább csak u-lakatot vennék, de akkor abból a narancssárga Evolution seriest, biztos ami biztos.
Ilyen árban kryptonite u-lakatnál nem nagyon van jobb szerintem.

magellantulaj

magellantulaj

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Sziasztok!

Kaptam egy bicajt :) Szeretek biciklivel kozlekedni, mert gyorsabb, mint busszal vagy gyalog, kocsink meg nincsen. Igaz, h nem kerul tobb 100ezerbe (csak 75), de azert szeretnem, ha nem lopnak el. Vettem egy olcso zarat, mondvan, ha akarjak, akkor ugyis ellopjak, de vmelyik nap osszefutottam ket csovessel, akik felvilagostottak, h kb egy perc se kell es mar viszik is a bacajomat. Mondanom se kell, azota forumokat nezek, h zarat kell vennem, de milyet!? Nem azert van biciklim, h ne hasznaljam, de nem is azert h ellopjak. Olyan max 15ezret szannek ra. Es mindenkepp olyat szeretnek, amivel nem kell azt keresgelnem, h hova zarhatom le. Ezt neztem ki:

Kryptonite KryptoLok Series 2 Std + 4" Flex w/ EZ-Mount bracket

Ha szerintetek nem megfelelo, mert mondjuk konnyu kinyitni egy tollal, vagy ilyesmi, akkor legyszives irjatok meg, h ti mit ajanlotok helyette. Vagy ha csak siman inkabb mast ajanlanatok e helyett. Amugy nem Pesten lenne lezarva, hanem Szegeden, bar nem tudom, mennyivel kevesebb itt a biciklilopas. Ugy lehet semmivel :(

Nagyon szepen koszi a segitseget, es szep napot!
:)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Engem a nyáron igazoltatott a rendõr az üllõin, és mondta, hogy kifejezetten lopott bringákat keresnek. Kicsit beszélgettünk a rendõrrel, kiderült, hogy õ is éppen egy ss csótányt épít, mert azt nem félti :)

Dormi

Dormi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,125 posts
Hál' istennek egyre több rendõrt látni az utcákon, szóval még az is lehet, hogy le tudsz inteni egyet. Meg folyamatosan növelik a létszámot a rendõrségnél. Talán hamarosan eljutunk oda, hogy lehet rájuk számítani.

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,627 posts
mikor vettem még a mongoose-omat 4-5 éve,felhívtam elég sok srácot,köztük olyat is,akit köröz a rendõrség.kaptunk is szép idézést rendõrségrõl,hogy jelenjünk meg a bicajjal együtt,mert valószínû az a lopott.csak az volt benne a szép,hogy volt adás-vételi szerzõdésünk róla,de ezzel egyáltalán nem foglalkoztak.persze kiderült hogy nem lopott az én bicajom,de emiatt kb ötször jártunk a rendõrségen..

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
Amikor vagy 10éve feltörték a panelunk tározóit és vittek mindent (köztük az én bringámat is) a rendõrség ki sem jött helyszínelni, csak valamikor még aznap délután, pedig lakott egy rendõr is a házban és õ protekcióval gyorsította az eseményeket. Szóval ha valaki betelefonál, hogy valaki lelakatolta a kerékpáromat jöjjenek ki, kb annyi lenne a diszpécser válasza hogy:
-Nyugodjon meg és mesélje el mégegyszer mi történt
-Küldöm a járõrt.

Aztán azok meg a zs esetként valamikor odaérnek, van gondolom elég járõröznivalója a rendõrségnek.

Visszakanyarodva: pár hónap múlva felhívtak a rendõrségtõl, hogy fogtak vagy 300 lopott kerékpárt, menjek be ha köztük van az enyém elvihetem. Bementem és se szó se beszéd elhoztam a bringám (illetve ami maradt belõle mert teljesen átszerelték szegényt, csak a vázáról ismertem meg), felírták a nevem, de azt hogy mit vittem el, senki nem nézte.