Jó, most már értem, és köszönöm.
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Örökhajtós bicó építése, de hogyan?
Indította
Bitecus
, 2002. február 02. 20:12
Írta 2006. július 16. - 12:52
Írta 2006. július 16. - 12:12
Persze hogy a gyz. agyakat lazábbra kell állítani, mert a gyz összenyomja. Ezt mind tudjuk, de ennek elég kevés köze van ahhoz, hogy a tengely milyen. Üregesnek kell lennie, hogy beleférjen a gyz.
Lényeg: üreges, menetes tengely esetén nem kell lötyögést hagyni a csapágyban. Gimp is ezt mondta, ez a lányeg.
Hogy a gyz-s cuccok viselkedésében mekkora szerepe van a tengely üregességének, az elég akadémikus kérdés... Minden gyz tengely üreges, úgyhogy egyformán mûxenek. A többi meg nagyon máshogy. A park szerint az üreges tengely enyhe elhajlása engedi meg, hogy a gyz összenyomja a csapágyakat. Lehet, hogy így van.
De a menetes-anyás tengelyeken nincs olyan erõ, ami össze próbálná nyomni a csapágyakat, mert a rögzítés erõi a kónuszokzáróanyáin kívül hatnak. Ha ezt nem érted, akkor kár magyaráznom.
Lényeg: üreges, menetes tengely esetén nem kell lötyögést hagyni a csapágyban. Gimp is ezt mondta, ez a lányeg.
Hogy a gyz-s cuccok viselkedésében mekkora szerepe van a tengely üregességének, az elég akadémikus kérdés... Minden gyz tengely üreges, úgyhogy egyformán mûxenek. A többi meg nagyon máshogy. A park szerint az üreges tengely enyhe elhajlása engedi meg, hogy a gyz összenyomja a csapágyakat. Lehet, hogy így van.
De a menetes-anyás tengelyeken nincs olyan erõ, ami össze próbálná nyomni a csapágyakat, mert a rögzítés erõi a kónuszokzáróanyáin kívül hatnak. Ha ezt nem érted, akkor kár magyaráznom.
Írta 2006. július 16. - 11:56
Quick release hubs have hollow axles that flex slightly when the quick release is closed. Hub bearing adjustments must account for this extra pressure. When a quick release hub is not clamped tight in the frame, there should be a slight amount of play in the axle. This play disappears when the hub and wheel are clamped in the frame.
Ezt a Park Tool Repair Help-bõl másoltam ide, nekik azért elhiszed?
Ezt a Park Tool Repair Help-bõl másoltam ide, nekik azért elhiszed?
The Official Rules of the Euro Cyclist-----------------The Rules > Velominati
Írta 2006. július 16. - 10:20
Nem az üreges tengely miat, teeeeeee. Azért viselkednek máshogy, mert a gyz úgy rögzíti az agyat, hogy a két végénel fogva összenyomja az egészet.
A csavaranyás rögzítés meg csak a két végét külön rögzíti, a középsõ részt (csapágyat) nem szorítja össze.
Emiatt kurvára mindegy, hogy egy menetes-anyás tengely üreges, vagy sem (Feltéve, hogy nem törik ketté...)
A csavaranyás rögzítés meg csak a két végét külön rögzíti, a középsõ részt (csapágyat) nem szorítja össze.
Emiatt kurvára mindegy, hogy egy menetes-anyás tengely üreges, vagy sem (Feltéve, hogy nem törik ketté...)
Írta 2006. július 16. - 09:19
Van különbség, ugyanis a gyorszáras agyakat úgy kell beállítani, hogy ha nincs meghúzva, akkor lötyög a csapágy, mivel az üreges tengely miatt a meghúzás után még változik a beállítás.
Írta 2006. július 15. - 23:35
Végiggondoltam, és szerintem a tömör és a lyukas tengely között semmi eltérés nincs a csapágy tekintetében, a lyukas tengely könnyebb, de gyengébb (ugyanabból az anyagból), más eltérés nincs.
Az összes menet a tengely külsõ felületén van, mindkét esetben ugyanaz történik, amikor ráhúzzák az anyát.
De majd egy mérnök biztos mond valami tudományosat is...
Az összes menet a tengely külsõ felületén van, mindkét esetben ugyanaz történik, amikor ráhúzzák az anyát.
De majd egy mérnök biztos mond valami tudományosat is...
Írta 2006. július 15. - 20:25
Igen, olyan üreg, mint a gyorszáras agyakban, de pont ezt mondom, hogy, mivel ez csavaros, ezért nem lehet úgy belõni, mint a gyorszárat.
Írta 2006. július 15. - 20:18
Hol van benne "üreg"? Ha egy furat van benne hosszában (csõszerû a tengely), akkor az olyan, mint bármelyik gyorszáras agy, az meg oké. Más üreget nem tudok elképzelni, van valami fotó errõl?
Írta 2006. július 15. - 20:08
Lehet kapni olyan pálya agyat, amelyiknek üreges a tengelye; nem baromság ez? Merthogy szerintem nem lehet akkor rendesen beállítani a csapágyakat, mivel a tengely összenyomódik.
Írta 2006. július 10. - 21:19
Így van, a KMC a legszélesebb ha jól tudom, nálam pedig ez volt a szempont:) Viszont több helyrõl is hallom hogy zajong, szal miután kipróbáltam, lehet hogy egybõl visszarakom a PC1-et...vagy rendelek egy Miche-t...a KMC folyton beleakadt a Truvativ hajtómû lánctányér-védõjébe (bashguard?), így kénytelen voltam visszatenni a PC1-et, mely ezexerint keskenyebb (?)...
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.
Írta 2006. július 10. - 14:09
Saját tapasztalat: a PC1 halkabb tud lenni (jól kenve), a KMC K710 viszont kevésbé nyúlik. Én az utóbbit preferálom, mert... azért, mert csak :-) Szintén téli bringán szolgált õsztõl tavaszig (utána is, csak akkor már nagyon keveset mentem vele), _egyszer_sem_ takarítottam, nemhogy olajoztam volna, picit rozsdásodott, de tette a dolgát. A pici kerepelés, ami ennek a láncnak sajátja nem zavar, pedig szeretem a zajtalan dolgokat. Árban sincs nagy difi, a KMC drágább pár száz forinttal, de ez engem megint csak nem érdekel.
Asszem többet nem is lehet errõl a témáról elmondani, kérem kapcsojjaki...
Ja, eszembe jutott még egy: a KMC folyton beleakadt a Truvativ hajtómû lánctányér-védõjébe (bashguard?), így kénytelen voltam visszatenni a PC1-et, mely ezexerint keskenyebb (?). Még így is ciripel hébe-hóba, a tányérvédõ amúgy sem tudom, mire jó, úgyhogy hipp-hopp, a következõ szerelésnél ugrik lefelé...
Asszem többet nem is lehet errõl a témáról elmondani, kérem kapcsojjaki...
Ja, eszembe jutott még egy: a KMC folyton beleakadt a Truvativ hajtómû lánctányér-védõjébe (bashguard?), így kénytelen voltam visszatenni a PC1-et, mely ezexerint keskenyebb (?). Még így is ciripel hébe-hóba, a tányérvédõ amúgy sem tudom, mire jó, úgyhogy hipp-hopp, a következõ szerelésnél ugrik lefelé...
Írta 2006. július 10. - 14:03
Írta 2006. július 10. - 12:41
Hmmm. Kommunikációs nehézségeink vannak asszem. Én a mostani láncomat november óta használom, azóta nem tisztítottam. Olajat kapott mikor hangos lett azt csá. Úgyhogy az, hogy a csilivili KMC nem fog sokáig csillogni, az személyes tapasztalat:) .
A PC1 egy klasszikus "semmi különös" lánc, csak speciel olcsó és jó.
A PC1 egy klasszikus "semmi különös" lánc, csak speciel olcsó és jó.
Írta 2006. július 10. - 12:21
napontaaa??? jézusom mennyire tüchtig vagy!
ha zajos (általában mikor félméteres vízben hajtom, akkor szokott felszedni ilyen hangos sarat) akkor letörlöm windex40 es ronggyal & bezsírzom ..ész kés.
ok 1 évben 2x nem árt darabokra szedni, lemosni higítóval, bezsírozni & megolajozni, de mindennap... az komoly.
azért valami képet dobhatnálk, kíváncsi vagyok nagyon milyen lett.
persze majd láncostul, mer' mostmár az is nagyon érdekel, hogy milyen az a pc-1...az az, amiból egyesével is ki lehet szedni?
ha zajos (általában mikor félméteres vízben hajtom, akkor szokott felszedni ilyen hangos sarat) akkor letörlöm windex40 es ronggyal & bezsírzom ..ész kés.
ok 1 évben 2x nem árt darabokra szedni, lemosni higítóval, bezsírozni & megolajozni, de mindennap... az komoly.
azért valami képet dobhatnálk, kíváncsi vagyok nagyon milyen lett.
persze majd láncostul, mer' mostmár az is nagyon érdekel, hogy milyen az a pc-1...az az, amiból egyesével is ki lehet szedni?
Írta 2006. július 10. - 10:11
Jelzem, a pc-1 job,b mint az a szar kool chain... Ha nem takarítod naponta, akkor egy hét múlva úgyis ugyanúgy fognak kinézni.
Írta 2006. július 10. - 10:08
Írta 2006. július 10. - 07:22
Írta 2006. július 10. - 07:20
Írta 2006. július 09. - 22:58
PC1 van rajta, de rontja az összképet, szal nincs kép:)
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.
Írta 2006. július 09. - 10:46
addig is rádobhatsz egy 1000 hufos cseh-chaint. legalább be tudod forgatni.
kép kép kép
kép kép kép