Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Örökhajtós bicó építése, de hogyan?

* * * * * 1 votes

• Please log in to reply
5023 replies to this topic

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,724 posts
kezdetnek 32-14, de neked jo lesz az 42 16al is :D Nem biztos hogy tudsz olyanból fixit csinálni ami bevállt, mert lehet fix fogaskerékbe nincs akkora méret.
Agyam nekem is igy van, gyorszár felejtõs, gyenge is meg nem tudod annyira meghuzni.

Fixinek bármi jó, de jobb egy tekerhetõbb váz. Lánc az nem lesz elég, mert gyorsan nyulnak az ilyen váltós láncok.

pézsé

pézsé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,333 posts
Sziasztok!

Szeretném megépíteni elsõ fiximet MTB alkatrészekbõl.
egyenlõre csak azért hogy kipróbáljam, emiatt minimálisan szertném tartani a költségeket.
egy régi sram 9000-res gyorszáras agy 6 csavaros rögzítésére szeretnék lánckereket felhelyezni.
valahogy így:
http://www.londonfix.../756hubcvt.html

A váz egy régi 18"-os cromo a 90-es évek elejérõl függõleges papucscsal.
elõl 4 szöges 3 tányéros hajtómû , a láncfeszítést egy 3. fogaskerék láncközbe való behelyezésével tervezem.

Kérdések:
1. A Gyorszárat felejtsem el és menetes tengely kell helyette?
2. 7 sebességes lánc elég erõs lessz, vagy szerezzek be komolyabbat?
3. Ha a tekerõs (váltós) bringámon jónak találok egy áttételt (indulás, mászás, végsebesség szempontjából) akkor az fixin is jólessz? Mi a bevált áttétel?
4. a fixinek más geometriájúnak kell lennie? Egyáltalán a monti váz jó erre a célra, vagy lomoljak egy országútit?

elõre is köszönöm az infókat.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts

Nem akarok belekontárkodni az üzletbe, de Sheldon Brown oldalán van egy igen jó cikk a kerékfûzésrõl. Ez pl. akkor is jól jön, ha késõbb igazítani kellene a keréken.
A középcsapágy csészére felvésik a menet méretét. Vagy ha már nincs meg, megmérheted tolómérõvel, és nem kell reménykedned.

Lófarkas, a láncot hogyan tennéd fel, hogy mindkét oldalon jó legyen?

Én is tudom javasolni, ha kicsit kézügyes és elég türelmes vagy, meg tudod csinálni. Engem is Brown papa tanított kereket fûzni még régebben:)

Lánchosszban egyrészt lehet reménykedni, másrész ott van ez: http://www.dirtragma...=1&d=1189540866

Edit: mi lógna hol? Arra van a flipflop agy.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
matuz marketingeskedik

lancot nem irtal akkor azt hittem csak lanckereket tolsz fel.

csapagyon logna az egyik hajtas egyik lanckereke

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts

kösszönöm a felajánlást, ha bpesti vagy akkor lehet hogy tényleg megkérlek hogy fûzd majd be a kerekemet.
a középcsapágyházmenettelkapcsolatba akkor ezek szerint csak reménykedni tudok...:(

Nem akarok belekontárkodni az üzletbe, de Sheldon Brown oldalán van egy igen jó cikk a kerékfûzésrõl. Ez pl. akkor is jól jön, ha késõbb igazítani kellene a keréken.
A középcsapágy csészére felvésik a menet méretét. Vagy ha már nincs meg, megmérheted tolómérõvel, és nem kell reménykedned.

Lófarkas, a láncot hogyan tennéd fel, hogy mindkét oldalon jó legyen?
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Megnéztem, francia bicókon tényleg létezett 35x1mm-es kcs menet, ami nem az általánas szabvány (aka. angolmenet). Ráadásul 2 jobbmenetes csészével, szóval szeret kilazulni is. Több infóm nincs.

Bépéi vok, küldj privit ha kell kerék.

Azt jól tudom, h a Miche csak egyféle pályaagyat gyárt (alacsony és magas peremel), vagy jól tudom? Nézdoda mit ír a matuz: Miche Primato pályaagy-szett! Ismét kiváló áron tudjuk kínálni a legendás erõs és szép futású Miche pályaagyakat. Ráadásul a Primato, azaz a prémium kivitelrõl van szó, mely kiváló porvédelemmel rendelkezik, így utcai használatra is alkalmas.

Sztem csak Primato létezik és a közelmúltban nem is volt más, nem?

P.rider

P.rider

vendég

• fórumtag
  • 191 posts

A középcsapira semmi garancia, a francia bicók notórius szabvány-felrúgók. Asszem évjárattól függ.

Felsõcsövön a szarok azért vannak, h a kormány ne horpassza be, ha visszacsapódik (nincs kábel, ami megfogja).

Szeretek kereket fûzni, egy mátyásért megcsinálhatom a tiedet is. 50×36+2000+5000+1000 = 9800, ha a fûzés boltban 2 rugó, akkor is 11 alatt vagy 5 rugós felnivel, márpedig az az agy nem érdemel többet. Küllõ ár nem tuti, de elvileg 50 kéne legyen a kettes DT.

kösszönöm a felajánlást, ha bpesti vagy akkor lehet hogy tényleg megkérlek hogy fûzd majd be a kerekemet.
a középcsapágyházmenettelkapcsolatba akkor ezek szerint csak reménykedni tudok...:(

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts

nah, nagyon rápörögtem megint erre fixiépítésre, olyannyira hogy képesvoltam mind a kb200 peugeotot megnézni a fgg-n... az eredménye az lett hogy találtam egy valószínûleg teljesen ugyanolyan vázút (csak másszínben): http://www.fixedgear.../c/TimConte.htm
lehet hogy a jövõhéten fûzetek egy kereket b+ 2000ft-s agy + vmi felni és így leht hogy tizen egykétezerbõl kijönne... + a régi elsõkereket használám... és gumik is vannak még az eredeti felállásból...
és ha esteleg tényleg annyira megteccene a fixizés/országutizás, akkor majd a gép fokozatosan kapna kerekeket, színterezést és végül egy normálisabb hajtókart, ha a mostani behalna...
tényleg, ugye a régi pözsóváz középcsapágyházmenete kompatibilis a mostani négyszögtengelyes monoblokkok menetével?
jah és még egy kérdés (az fgg-n láttam), hogy csomó fixinél a felsõcsõre raknak iylen szivacsot, vagy felcsavarnak egy kendõt, ezt miért teszik?

A középcsapira semmi garancia, a francia bicók notórius szabvány-felrúgók. Asszem évjárattól függ.

Felsõcsövön a szarok azért vannak, h a kormány ne horpassza be, ha visszacsapódik (nincs kábel, ami megfogja).

Szeretek kereket fûzni, egy mátyásért megcsinálhatom a tiedet is. 50×36+2000+5000+1000 = 9800, ha a fûzés boltban 2 rugó, akkor is 11 alatt vagy 5 rugós felnivel, márpedig az az agy nem érdemel többet. Küllõ ár nem tuti, de elvileg 50 kéne legyen a kettes DT.

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts

ugyanazt az attetelt rakni mindket oldalra mukodoen
vagy!
eltero attetel de az egyik csapagyon futna az agynal

Errõl beszélek, dr Watson. 44/16 és 55/20 ugyanaz az áttétel, csak a lánc más tempóban menne. A csávóknak pörögne a szeme mint a búgócsiga.

P.rider

P.rider

vendég

• fórumtag
  • 191 posts
nah, nagyon rápörögtem megint erre fixiépítésre, olyannyira hogy képesvoltam mind a kb200 peugeotot megnézni a fgg-n... az eredménye az lett hogy találtam egy valószínûleg teljesen ugyanolyan vázút (csak másszínben): http://www.fixedgear.../c/TimConte.htm
lehet hogy a jövõhéten fûzetek egy kereket b+ 2000ft-s agy + vmi felni és így leht hogy tizen egykétezerbõl kijönne... + a régi elsõkereket használám... és gumik is vannak még az eredeti felállásból...
és ha esteleg tényleg annyira megteccene a fixizés/országutizás, akkor majd a gép fokozatosan kapna kerekeket, színterezést és végül egy normálisabb hajtókart, ha a mostani behalna...
tényleg, ugye a régi pözsóváz középcsapágyházmenete kompatibilis a mostani négyszögtengelyes monoblokkok menetével?
jah és még egy kérdés (az fgg-n láttam), hogy csomó fixinél a felsõcsõre raknak iylen szivacsot, vagy felcsavarnak egy kendõt, ezt miért teszik?

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
ugyanazt az attetelt rakni mindket oldalra mukodoen
vagy!
eltero attetel de az egyik csapagyon futna az agynal

bmx-sek azert rakjak mashova mert mindenki mashogy csuszik
jobbos/balos

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Át lehet rendezni a racsni belét, hogy fordítva reteszeljen? Vad.

BMX-hez van balmenetes agy meg racsni, pont a grind miatt amit vki mondott.

Fixit 1ébként meg lehet fordítani, de egy jobbos hajtómû átfordításakor a pedál is ki szokott csavarodni, meg egyébként is zûrös... eggbeater jó, platform nagyjából jó, spd-t szét kell szedni és átcserélni a tengelyeket.

Sztem hülyeség.
1ébként fixivel lehet dupla oldali hajtást csinálni, én lehet h csinálok egyszer 44/16 és 55/20as rendszert, kétoldali szellemfogaskerékkel. Mindenkinek kettéállna a füle tõle:)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
akkor ki a muszaki zseni?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
mûszaki zsenik vagytok :D
kerék megfordit
ugye akkor a nagymenetes rész balra kerül
reteszeléssel nincs gond mert a racsnit is forditva rakom rá
a baj az, hogy fellazul nyomatékra....

szóval felejtõs

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
ah, télleg
igaza van lornak .)
tényleg balos menet kell, hacsak nem tolatni akarsz

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

a jobbos monet hogyan megy fel bal oldalra?
illetve ha felmegy a megfroditott agyra merre is fog reteszelni?
ha atmeno menetes akkor miert maradna fent?

bal menetes agy kell es ahhoz passzolo balos racsni

szevasztok pocsok

csavaranyát fel tudod rakni megforditva?
naugye ;)
igy a reteszelés is jó lesz
de ehhez olyan racsni kell ami belül végig menet ergo a külsõ fele lesz belül

nemtom érthetõ-e

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Ésszerûbb válasz nekem sem jutott eszembe!
BMXeken divat amúgy ha jól emlékszem...

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
a jobbos monet hogyan megy fel bal oldalra?
illetve ha felmegy a megfroditott agyra merre is fog reteszelni?
ha atmeno menetes akkor miert maradna fent?

bal menetes agy kell es ahhoz passzolo balos racsni

szevasztok pocsok

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,724 posts
pontosan, meg ha már majdnem öszzes gatyának ki van szakadva jobb oldala akkor bal miért ne legyen? :)

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
közben rájöttem!
nem lesz koszos a jobb gatya szára :D