Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Örökhajtós bicó építése, de hogyan?

* * * * * 1 votes

• Please log in to reply
5023 replies to this topic

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Szevasztok!
Sikerült összehoznom magamnak egy fix gépet viszont a láncvonalban nem vagyok egészen biztos.Hol jónak látom hol + nem. Ledobni nem akarja, szépen fut viszont van egy kis hangja. Próbáltam távtartózni de kb a hang maradt viszont a kerék nem került középre és így elvesztettem a másik oldalt és inkább kiszedtem a távtartókat. Nektek mi a tapasztalatotok?

Láncvonal ellenõrzésére nekem az jött be legjobban, hogy leveszed a láncot, és hátulról fél szemmel rásasolsz a hátsó lánckerékre, úgy, hogy ne lásd egyik oldalát sem. Aztán ehhez képest nézd, hogy az elsõ síkban van-e. Felülrõl nézve szerintem nem lehet megmondani egyértelmûen.
Ha az agypremek nagyjából szimmetrikusan vannak a villában, akkor ne a kereket hézagold, hanem inkább a hajtómû csészéje, vagy a lánckerék alá tegyél valamit. Ha viszont mondjuk a hosszú távtartójától megfosztott feltekerõs monti agyat teszel országúti vázba, akkor az agyat állítsd be középre, és centríroz(tats)d át a kereket úgy, hogy a felni ismét középen legyen.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
mach1 ügyben LóFarkas az illetékes asszem.
Ambosio nekem eddig bejött, már több helyen írtam. Nekem a natúr aluszín a dilim, abban nagyon szép sztem az Excursion/Evolution (nem tudom mi lehet a különbség a kettõ között a matricán és az 500Ft árdifferencián kívül)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
mach1 felnik?
jok?
es az ambrosio?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Fixi rángatás megrágná a kazettatestet, acélt is.

darkson

darkson

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Szevasztok!
Sikerült összehoznom magamnak egy fix gépet viszont a láncvonalban nem vagyok egészen biztos.Hol jónak látom hol + nem. Ledobni nem akarja, szépen fut viszont van egy kis hangja. Próbáltam távtartózni de kb a hang maradt viszont a kerék nem került középre és így elvesztettem a másik oldalt és inkább kiszedtem a távtartókat. Nektek mi a tapasztalatotok?

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Csak nem mindegy, hogy fixi vagy racsnis :chin:

Ja, bocs, mindig elfelejtem, melyik topicban vagyok, eldugultam...
(Egyébként a fixxer-re is rosszul emlékeztem, azt hittem, bordás, mint egy kazetta. Egy "vak" kazetta jobb lenne, nem? Könnyebben lehetne variálni vele az áttételekkel meg a láncvonallal...)

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

...

Ezt nem értem, papucstávolságot be lehet lõni távtartóval. Outi kisebb, mint a montijé, tehát ha outiba jó akkor jó montiba is.

Persze, minden keskenyebbet be lehet távtartózni valami szélesebbe (meg a szélesebbet belefeszegetni egy kicsit keskenyebbe), még a parasztbicikli 100mm-es agyát is a montivázba, kérdés, hogy érdemes-e...
Nekem vesszõparipám a nagyobb agyperem-távolsággal és a szimmetrikus fûzéssel elérhetõ struktúrális merevség, ha valaki ezt nem használja ki, amikor SS/fixit épít, az úgy érzem, hogy eldobott magától valamit... Ez persze elméleti dolog, de gyakorlatban is megtapasztalható, ha valakinek eltörik egy küllõje a hajtott oldalon, ami különben talán nem tört volna el...
Nekem a (volt) montim kereke is eltolt küllõfuratú Ritchey OCR felnivel van fûzve, éppen ezért. (Kereket fûzni én is tudok, csak centrírozni nem, ezért én is inkább mással csináltatom a kerekeimet.)

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts

És jé, a Surly is gyárt "dingle" lánckereket...)

Csak nem mindegy, hogy fixi vagy racsnis :chin:

P.rider

P.rider

vendég

• fórumtag
  • 191 posts

Nem akarok belekontárkodni az üzletbe, de Sheldon Brown oldalán van egy igen jó cikk a kerékfûzésrõl. Ez pl. akkor is jól jön, ha késõbb igazítani kellene a keréken.

tudom hogy a neten jópár leírást lehet találni a kerékfûzésrõl, de egyrészt nemtudok annyira angolul, hogy teljesen megértsem Brown mester utasításait, másrészt, meg most éppen nincs annyi idõm hogy megtanuljak kereketfûzni, majd talán nyáron lehet hoogy megpróbálkozok vele...
de addig is inkább lófarkast kérem meg, hogy fûzze majd be nekem a kerekemet.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

köszönöm az infókat.

Az agy hátsó, csak a kazetta halt meg. jó haverom a "fémmegmunkáló" és legyárt szinte bármit, de azthiszem egyszerûbb mevgenni a BMX-es fogat és furatni a 6- lyukat. hõkezelés sem probbléma.
van 1 soros ipari gépláncom asszem 2 méter hosszban (kb motorlánc méretekkel). :D azt nem tépem el tuti

asszem akkor belefogok a szekérbe.

Nézd meg itt http://www.surlybikes.com/parts.html a "fixxer" nevû állatot.
Ha van rá lehetõsége, a fémmegmunkáló haverod legyárthatná ennek a Sram változatát. (És jé, a Surly is gyárt "dingle" lánckereket...)

M-a-tt:

Na, ezt bisztoss nem fogják ellopni...
(Többször látva hasonló nyereg-kormány pozíciókat, felmeröl bennem a kérdés: a fixisek a hónuk alatt szokták szemmel tartani a mögöttes forgalmat? ;))

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
tetszik: http://www.flickr.co...526681/sizes/l/

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,724 posts
sok sikert, aztán ha kész van képet :) kiváncsi vagyok.

pézsé

pézsé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,333 posts
köszönöm az infókat.

Az agy hátsó, csak a kazetta halt meg. jó haverom a "fémmegmunkáló" és legyárt szinte bármit, de azthiszem egyszerûbb mevgenni a BMX-es fogat és furatni a 6- lyukat. hõkezelés sem probbléma.
van 1 soros ipari gépláncom asszem 2 méter hosszban (kb motorlánc méretekkel). :D azt nem tépem el tuti

asszem akkor belefogok a szekérbe.

PAttila

PAttila

vendég

• fórumtag
  • 65 posts

4.: A monti váznak elõnyei is lehetnek: a.: magasabb a középcsapágyház, kevésbé akad fent kanyarban a pedál. b.: az agy, amit kinéztél, úgyis csak montiváz papucstávolságához jó... Helyesbítés: most látom, elsõ agyról van szó, akkor ez a dolog másképp alakul.

és c.: kanyarodás közben nem ér bele a lábad az elsõ kerékbe.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
jaja az kell, bmx vastagságu

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,724 posts
Nekem van itthon, egy fél lánc ami féllánszemekbõl áll. De annyit nem ér hogy elküdjem odaáig :) Ilyen bmx vastagságú.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
fõleg, hogy nagyobb áttételt nehezebben lehet lassítani...

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
irta üzifalra is de valaki nem tud nekem hozni (szerezni) félláncszemet?

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,724 posts
Én pl, magamnak megcsináltam, kivétel fúrás, mert ahhoz nem volt itthon elég erõs fúrószáram. Túlpörgés kicsit vicces, mert az mindig jelen van.:)
Ezt nem értem, papucstávolságot be lehet lõni távtartóval. Outi kisebb, mint a montijé, tehát ha outiba jó akkor jó montiba is.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Sziasztok!

Szeretném megépíteni elsõ fiximet MTB alkatrészekbõl.
egyenlõre csak azért hogy kipróbáljam, emiatt minimálisan szertném tartani a költségeket.
egy régi sram 9000-res gyorszáras agy 6 csavaros rögzítésére szeretnék lánckereket felhelyezni.
valahogy így:
http://www.londonfix.../756hubcvt.html

A váz egy régi 18"-os cromo a 90-es évek elejérõl függõleges papucscsal.
elõl 4 szöges 3 tányéros hajtómû , a láncfeszítést egy 3. fogaskerék láncközbe való behelyezésével tervezem.

Kérdések:
1. A Gyorszárat felejtsem el és menetes tengely kell helyette?
2. 7 sebességes lánc elég erõs lessz, vagy szerezzek be komolyabbat?
3. Ha a tekerõs (váltós) bringámon jónak találok egy áttételt (indulás, mászás, végsebesség szempontjából) akkor az fixin is jólessz? Mi a bevált áttétel?
4. a fixinek más geometriájúnak kell lennie? Egyáltalán a monti váz jó erre a célra, vagy lomoljak egy országútit?

elõre is köszönöm az infókat.

Bocs, hogy belevau, fixi ügyben nem vagyok authentikus, de:
3.: Fixire általában keményebb áttételt szoktak tenni, mert nem csak fel kell menni a dombra, de le is kell róla jönni, túlpörgés nélkül...
4.: A monti váznak elõnyei is lehetnek: a.: magasabb a középcsapágyház, kevésbé akad fent kanyarban a pedál. b.: az agy, amit kinéztél, úgyis csak montiváz papucstávolságához jó... Helyesbítés: most látom, elsõ agyról van szó, akkor ez a dolog másképp alakul.
Olyan lánckereket honnan szerzel? Vagy kifúratod ismerõssel? Netalán te magad vagy CNC gépkezelõ?