Jelentkezz be Regisztrálj
Örökhajtós bicó építése, de hogyan?
Posted 2008. April 03. - 16:29
ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim: valaki csinált már ilyet, hogy egy fogaskereket kifúrkált, és rátette egy elsõ tárcsás agyra?
Posted 2008. April 03. - 15:11
A láncfeszítõ nem lesz jó fixire. Amikor ellenttartasz akkor szépen hozzányomja neked az egészet a vázhoz. Vagy akár rosszabb is történhet.
azt nem láncfeszítõnek hívják amit a BMXesek használnak ?
tengelynélfogva húzza hátra a kereket. mindkét oldalon.
Edit: jaja sörnyitós.
Posted 2008. April 03. - 15:10
A láncfeszítõ nem lesz jó fixire. Amikor ellenttartasz akkor szépen hozzányomja neked az egészet a vázhoz. Vagy akár rosszabb is történhet.
Kérdés, hogy a kolléga rugós (ejtõpapucsos vázak SS konverziójához való) láncfeszítõre, vagy vízszintes papucshoz való ("sörnyitós") láncfeszítõre gondolt-e...
(Olyan vizszintes papucsos tanyabájkról bontott "tengelytartóm" nekem is van valahol.)
Posted 2008. April 03. - 14:58
A láncfeszítõ nem lesz jó fixire. Amikor ellenttartasz akkor szépen hozzányomja neked az egészet a vázhoz. Vagy akár rosszabb is történhet.félre értettél crómozott alkartészeim vannak retróbringához (felni hajtás kormány stb), a váz csúnya lenne cromozva.
induláskor jól megtapostam így meghúztam egyet fékeztem aztán megint hirtelen indultam el a legelején volt 2X amikor megindult lefelé aztán gyors luftotkat tekertem, hogy le ne essen...
akkor mindenképpen vízszintes paucsos vázat választok, van jóféle erõs láncfeszítõm.
Posted 2008. April 03. - 13:29
Mondjuk, ha van pénzed egy tanyavázat lekrómoztatni, abból vehetnél egy új vázat is... Ha ragaszkodsz a montihoz, ferde papucsos alu Hydrát tudsz szerezni 17e körül.
Hogyhogy nem tekeredett le a lánckerék a sima menetes agyról, amikor "fékeztél"?
félre értettél crómozott alkartészeim vannak retróbringához (felni hajtás kormány stb), a váz csúnya lenne cromozva.
induláskor jól megtapostam így meghúztam egyet fékeztem aztán megint hirtelen indultam el a legelején volt 2X amikor megindult lefelé aztán gyors luftotkat tekertem, hogy le ne essen...
akkor mindenképpen vízszintes paucsos vázat választok, van jóféle erõs láncfeszítõm.
Posted 2008. April 03. - 12:45
- A ruszki 28" nem az a 28", mint a magyar tanyabájkoké. Viszont szerencsére a ruszki felniperem-átmérõje 622mm, vagyis kompatibilis a "normális" bringákkal. (A ruszki tanyabájk is 622, csak szélesebb a felni, és ballonosabb gumi megy rá. Elõfordulhat, hogy az elvtársak hagytak akkora helyet a villákban, hogy beleférjen a nagyobb kerék, de van a tanyafelni oldalán olyan felület, amin tudsz fékezni, legalább elsõ keréken?) Szerintem építs jó minõségû kerekeket, ha késõbb a váz lesz a szûk keresztmetszet, könnyen tudsz szerezni helyette bontott versenybringa-vázat. A B+ katalógusban csak 100 és 135 mm papucstávolságra láttam fixi agyat, Novatec van 125 és 130mm-re, azt nem tudom, hogy a Fecskéé mennyi.)
- Az áttételt gondold át elõre. Ferde papucsba sem lehet bármilyen kombinációt belerakni, nem tudja olyan mértékben változtatni az effeltív láncvillahosszt, mint a vízszintes papucs. Inkább csak arra jó, hogy a lánc "nyúlását" kompenzálni lehessen vele.
Mondjuk, ha van pénzed egy tanyavázat lekrómoztatni, abból vehetnél egy új vázat is... Ha ragaszkodsz a montihoz, ferde papucsos alu Hydrát tudsz szerezni 17e körül.
Hogyhogy nem tekeredett le a lánckerék a sima menetes agyról, amikor "fékeztél"?
Posted 2008. April 03. - 09:55
tegnap mentem az elsõ saját fiximmel. nagyon kezdetleges ratyi az egész de tudtam menni vele az a lényeg... valamint arra jó volt a hulladék, hogy eldöntsen csinálok egy rendeset igényeset. kicsit tudram farolni vele a kavicsosban.
-a váz paucsa elvan repedve, ma vettem észre.
vagy papucscsere, vagy meghegesztem, jólenne vízszintespaucs bele, lehet lomolok valami tanyabike-ot és abból kiveszem. vagy vázcsere. csináltak régen cromo vízszintespaucsú montikat?
- a BMX lánc rövid lett amit kaptam.
- a hátsó fogaskereket egy sima menetes agyra tettem fel próbaképpen. a felnin van egy 10 cm-es lapos rész, éjjel kinyomta a külsõt a perembõl és durrdefekt a konyhában hajnali 3-kor, felriartam és röhögtem egyet ematt új hátsókerék fûzés vuelta aero felnivel, és B+ fixiaggyal.
-hajtókat kell cserélnem egytányéros 4 szögesre
meg egy halom gond...
segítsetek dönteni elbizonytalanodtam és 3 verzió van:
1. folytassam a monti prodzsektet, kotorjak vázat.... az az igazság hogy idétlenül vastag csõbõl van a merevvilla, vastagabb mint a váz fejcsöve! nemtetszik. csapott a válla így nemtudok kilépni rá. viszont jó közel van az eleje, magasan a közepe, könnyû a fenekét csúsztatni. fûzetnek kellene egy szett kereket hozzá gumikatvenni villátcserélni..... sok pénz
2. van egy jó állapotú tanyabike váz vízszintes papucscsal, csodás festéssel, csak nõi. számít az valamit? van egy halom tanyabike alkatrészem full crom lenne minden de 28-as retrofixi kevesebb pénz
3. van egy régi "fecske" márkájú szoci félverseny vázszettem szintén szép, crom muffokkal stb, de ferdepapucsos. ebbe is mehetnének a crom 28-as retro cuccaim. ugyanannyi pénz mint a 2-es verzió
vélemény?
valamint mekkora a hajtás holtjátéka ha minden jól van belõve?
Milyen kormányt és befogót használjak 1" hoz?
Posted 2008. April 02. - 21:05
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
Posted 2008. April 01. - 20:35
Posted 2008. April 01. - 20:32
júniusra már nekem is menni fog... :D
Posted 2008. March 31. - 07:00
lor most nem akarja kifejteni abbéli álláspontját, hogy az ipari csapágy kifejezés hülyeség, és hogy a kónusz így meg úgy, stb...vagy valami ilyesmi. már jópárszor végigrágott csont:)
Azt én is tudom, de ez volt a katalógusban, én csak idéztem. (Asszem, pont a Bikemag (lánykori nevén MBAH) nyomán terjedt el ez a kifejezés. Ti egyébként minek neveznétek?
Az is igaz, hogy a golyók nem egy kúppaláston gördülnek a hagyományos kerékagyakban, de akkor kérnék erre az alkatrészre egy másik szabatos magyar elnevezést...
(Na, megyek a "teleszkópok" topicba, rábeszélni az embereket, hogy a teleszkóp szó szerint valami olyasmit jelent, hogy "távolba figyelõ", tehát ne hívják így a rugós villákat, még ha vannak is nekik egymásba csúszó alkatrészeik, mint a régi tengerészeti távcsöveknek. Ha õket sikerült meggyõznöm, megyek a horgászokhoz, nekik is vannak lyen botjaik. Eh.)
Posted 2008. March 30. - 20:57
Posted 2008. March 30. - 20:46
Posted 2008. March 30. - 09:27
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Posted 2008. March 30. - 08:15
Azok a Novatec agyak szabvány csapágyasak?
Ööö... nem tudom. (Mit értesz szabvány csapágy alatt? Olyat, amit lehet kapni az SKF boltban? Annyit ír a katalógus, hogy "2db ipari".)
De olyan szépek voltak, hogy még majdhogynem én is kedvet kaptam a fixizéshez.
Posted 2008. March 29. - 20:48
Posted 2008. March 29. - 19:02
Voltam ma a Bike Expon a Vasúttörténeti parkban. Egész jó, érdemes megnézni. Fõleg Single Speed specifikus dolgokat figyeltem, akad az is, pl a Neuzer forgalmaz Novatec fixi flip-flop agyakat, van 120 meg 130 mm-es papucstávolsághoz, 36 meg 32 küllõlyukhoz is, áruk 9990Ft, szép, magas peremesek, úgyhogy ez már nem lehet gond... (Ezért ide írtam, nem az SS-be. Van persze kazettás SS agyuk is.) A Magellán meg még az idén kijön a Crux váz vízszintes papucsos változatával.
A gyerekeim is élvezték, amikor megunták a bicikliket, kimentek a gõzmozdonyokhoz, kaptak gyrost meg vattacukrot, boldogok voltak... (Volt vasútijármû-bemutató is, a fordítkorongon forgatták körbe õket, és közben kommentálták...)
Posted 2008. March 28. - 14:03
Posted 2008. March 28. - 13:03
igen bemész a boltba és azt mondod, hogy Kézcsók' kérek egy olcsó B+ fixiagyat. és kapol! 2500 péz, nem egy mûremek, de els agynak megteszi.
egyszer láttam ilyen megheftelt kormánycsapit, nagyon tré...
Posted 2008. March 28. - 11:22
Azért a magam részrõl óva intenék mindenkit a csapágycsésze és a váz összeheggesztésétõl...
kontraanyát hogy teszed rá?
miért akarsz tanyaagyat fixálni? fxiagy nem jó? 2500Ft...
Miért nem ajánlod? újfajta integrált fejcsapágy
A kontraanyát a fogaskerék után felcsavarom a menetes agyra, megfelelõen hézagolom.
nem is tudtam hogy létezik fixi agy, így kell kérni a boltban?
edit utánnanéztem... singlespeed áá így nincs mit buherálni
nem akartam kontrásat fixálni csak megkérdeztem