Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútikról mindent

* * * * - 3 votes

• Please log in to reply
34373 replies to this topic

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts

Sziasztok!
Tudja valaki hogyan kell szétszedni egy Fulcrum 5-ös kazettáját. Két szezon alatt szétmentek a gyári csapágyak, ami nem is csoda, mert ezek a béna olaszok csak félig zárt csapágyakat raktak bele.Sajnos a kazettában a belsõt (összesen 4 ipari csapágy van a hátsóban) nem tudom kivenni.Úgy nézem, hogy a kazettát szét kellene szedni hozzá, de nem találtam róla semmi leírást.
Köszi!

hello, bár gondolom te is nézegetted a fórumokat, ezen az oldalon betettek egy robbantott ábrát is
BikeRadar.com • View topic - Fulcrum 5 rear hub problem
nem kevés találat van a fulcrum hátsóagy problémákra :-(

yobo

yobo

törzsvendég

• fórumtag
  • 500 posts
Na már megis néztem .
Érdekes mert a másk racing 5ös kerekemben amit szétszedtem vot egy gyûrû a kazettest kilincsmû felöli oldalán itt meg megoldották hogy profilt esztergáltak a csapágy külsõ acél gyûrûlyét megtámasztandó.

nincs is jobb ki kell ütni belülrõl a kilincsmû felõl kifelé a csapágyakat vagy kipréselni mégjobb.
ki fog esni két csapágy és egy kb 20-25mmes közölõ. Nem érdeke sha kicist barmolsz(de csk a csapágyakat) hiszen elvileg ugyis cserések a csapágyak .
Az uj belsõ csapágyat meg kivûlrõl befelé be kell préselni aztán a közdarab ( figyelve hogy kb középen legyen ) és az utóolsó csapõágy bepráselése.
ha miden jó és passzentos a csapágyak belsõ gyûrûje és a közdarab szpen forognak együtt.

yobo

yobo

törzsvendég

• fórumtag
  • 500 posts
yossarian66 és többiek.

nekem is van és volt több fulcrum racing 5 kerekem.
Mivel kerékagy gyártással foglalkozom iyg egybõl az volt az elsõ hogy szétszedtem és belenéztem. ( Hozzáteszem azóta pont akotyogás miatt már volt csapágycserém)
Töbek közt tettem ezt azért is mert könnyíteni akartam az agyakon és pl. a tengely és a csapágy távtartó aluminiumból való legyártását fontolgattam. Véfül maradtam ( hamár szétszedtem) az acél távtartók aluminiumra cserélésénél ( sok g nem jött le :) )

Itt szögezném le csapágy prés, vagy préselésre alkalmas szerkezet a pontos preciz munkához elnegedhetetlen.

Campa-fulcrum csapágyak.
Azért van belül nyitott mert a mérnökök gondolták ( részben helyesen) hogy belülre minek porvédõ.
Nem azért megy tönkre 1 év alatt mert belsõ oldalon nincs tömítés hanem mert rosszabb minõségûek a csapágyak plusz az agy felépítése rém egyszerû így de ezek szerint nem elég strapabíró hosszútávon. ( szerintem 0.1mm-el kevesebbnek kellene lennie a távtartónak ami a két agytestben lévõ csapágyat támassza)

Ja igen a rotor,
szét lehet szedni
hm. .a lyukas agyammal elfelejettem , nemsoká nekiállok szétszedem megint aztán ideszólok.
de nem menetes nyugi .az egy acélcsõ tengely .
és ugyan van benne egy zéger gyûrûre emlékeztetõ gyûrû de nem zéger és ezért nem is tudod ugy kiszedni.

Na enm cséplem továb a szót ( mert kurvára elfeljettetm pontosan hogyisvolt a kazettatest ), ha visszanéztek holnap irok még hogy mit kéne tenni.

UI: ha olcsó-jó- csapágyak kellenek bele szóljatok.

yossarian66

yossarian66

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Üdv!
Seeger gyûrût én is kerestem, de nem találtam! Ellenben a kazetta belsejében is látszódik a külsõ porvédõ szoknya, szóval sztem a kilincsmû és a kazetta ház 2 darabból van és össze van csavarva. Próbáltam szétcsavarni, de nem ment, pedig van néhány spec szerszámom. Most már feladtam, hideg a garázs. A csapágyat kimostam és bezsíroztam ,majd a másik 3 új tartja a tengelyt rendesen.Ha nem lesz jó, akkor veszek egy új kazettát, vagy kereket, vagy bringát...

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts
Ha jól sejtem, akkor ennek ugyanolyan a kazettateste, mint az én agyamnak, ez esetben a belsõ csapágyat egy seeger-gyûrû tartja a helyén, kb olyan mint itt a jobboldali:

Feltöltött kép

Ahhoz, hogy ezt ki tudd szedni, egy ilyen szerszámra van szükséged:
Feltöltött kép

DE valami speckó kivitelben, mert a száraknak olyan hosszúnak kell lenniük mint a kazettatestnek hogy beérjen odáig és ki tudd szedni. Ezután simán ki kell ütni, berakni az újat és seeger-gyûrû vissza a helyére.

Sok szerencsét a szerszám-kereséshez.

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts

Köszi a tanácsot!
Sajnos az nem kérdés, hogy tönkre ment-e a csapágy! A két szélsõ úgy kotyogott ,mint a Szputnyik bringámon 1848-ban. Profi japcsi csapágyakat (teljesen zárt ipari) vettem készletben 3800Ft-ért, de a kazetta belsejében lévõt nem tudom kivenni.Szerintem valahogy külön kéne venni a testet a három rugós racsnit magába foglaló hátsó résztõl. Na ezt nem találom egyik videóban sem!
Azért köszi!
Gábor

sztem nem is fogod megtalálni azt a videót. én próbáltam már kiszedni azokat a csapágyakat,de nekem nem sikerült. nem akartam miatta szétverni 1 hátsó tengelyt. a kilincsmû felõli része nem bont6ó. a másik irányba talán több az esélyed.

yossarian66

yossarian66

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Az bizony!

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
a Fulcrum = campa házigyártmány?

yossarian66

yossarian66

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Üdv!
Te mind a 4-et cseréltetted?

yossarian66

yossarian66

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Köszi a tanácsot!
Sajnos az nem kérdés, hogy tönkre ment-e a csapágy! A két szélsõ úgy kotyogott ,mint a Szputnyik bringámon 1848-ban. Profi japcsi csapágyakat (teljesen zárt ipari) vettem készletben 3800Ft-ért, de a kazetta belsejében lévõt nem tudom kivenni.Szerintem valahogy külön kéne venni a testet a három rugós racsnit magába foglaló hátsó résztõl. Na ezt nem találom egyik videóban sem!
Azért köszi!
Gábor

Baranyas

Baranyas

vendég

• fórumtag
  • 28 posts
Szerintem simán lehet,hogy tönkrement.Nekem is Fulcrum 5 van és két év után cserés lett az összes csapágy.

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts

Sziasztok!
Tudja valaki hogyan kell szétszedni egy Fulcrum 5-ös kazettáját. Két szezon alatt szétmentek a gyári csapágyak, ami nem is csoda, mert ezek a béna olaszok csak félig zárt csapágyakat raktak bele.Sajnos a kazettában a belsõt (összesen 4 ipari csapágy van a hátsóban) nem tudom kivenni.Úgy nézem, hogy a kazettát szét kellene szedni hozzá, de nem találtam róla semmi leírást.
Köszi!

a kazettatesten elvileg van zsírzásra kialakított lyuk. ezért van bennük félig zárt csapágy. sztem nem mentek tönkre azok a csapágyak,max meg kell kenni. itt 1 videó a szerelésrõl: Fulcrum Racing 1, Racing 0, Racing 3 Wheels - Complete hub overhaul - YouTube

yossarian66

yossarian66

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Sziasztok!
Köszi!

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts
nem jó ezeket olvasni :(

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
szomoru igy olvasni a hazavagott alkatreszek listajat... az hogy "torott Look vaz" az sehogy nem hangzik jol. meg szomorubb hogy a hozza nem ertonek csak egy bicigli (sic)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts
Mar javult annyit a labam, hogy mar gorgozni kedzjek, igy ma megcsinaltam a teli bicomat. Egesz szepen valt az "uj" 6400-es hatsovalto, a regi 1055 felso gorgoje volt extrem modon elkopva, majd 1 cm-t lotyog. Azert van eleg baja a ven csatalonak igy is.
Kozben mericskelek, keresgelek, mit lehetne venni a torott LOOK helyett, hat elszomorito, de ami arban hozza merheto, az semmi nem tetszik. Finnyas vagyok, vagy rossz az izlesem, de ez van. Sot, a joval dragabb vazak kozott is igen keves van, amit elfogadnek. Ami draga es tetszik is, az meg pont nem jo geometrialag, ket meret kozott tobzodom. Ja, es ha meg el is dontenem, hogy oke, legyen ez, csak aprilisi szallitast vallalnak, ha most rendelek. :/
Tavasszal meg fogok orulni a 11 kg-s vason, hozzaszoktam mar a johoz.
Ha lehetne, kapasbol vennek egy ugyanilyet, ami volt, de hat 2008-ban gyartottak utoljara.

Na vissza a mericskelesre, szoval megneztem alaposabban a roncsomat, az elso villa jobb szaraban talaltam nemi idegen anyagot, szerintem rendszamtarto keret lehet, szepen beleallt a villa szaraba kozepen, alatta ugye letort mindket papucs nemi csonkkal, mokas.
Masik erdekesseg, hogy ahogy mozgattam picit, nezem a kormanyt, mintha lotyogne egy picit. Nem tekertem le a bandazst, de 100%, hogy csak az tartja a helyen a kormany jobb felet. A Fulcrum karbon hajtomun is olyan repedeseket latok, hogy ezt igy megtartani szerintem nem szabad.
Alig marad valami a bicombol, de ha nagyon pesszimistva vagyok az iranyban, hogy mit kapok erte. Ha egyaltalan.

No persze nagy az en problemam, tudom en, hogy ez igencsak relativ. Orulhetek, hogy tuleltem, megusztam tores nelkul, orulhetek, hogy van masik kerekparom.

(Egyebkent meg rendorsegre varas van, all az ugy.)

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts

van az apróban centaur szett (qs: fel 3, le 1)

én is néztem. :) mondjuk az elsõváltó nem ehhez az áttételezéshez tartozik.

Eladó OLMO « kerékpár « ORSZÁGÚTI « Kategóriák tallózása errõl jó lenne vlmi normális fotó. mondjuk nem venném meg,de azért megcsodálnám.

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
van az apróban centaur szett (qs: fel 3, le 1)

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,470 posts
én múlt évben tudtam teljesen összerakni a cuccaim. nagyon jó érzés volt.

(ex)Cat

(ex)Cat

törzsvendég

• fórumtag
  • 357 posts
Én egyelõre örülök, ha a manuális szettet összehozom Campa-ból. De remélem, tavaszra minden meglesz!