Na, néhányat kiszedtem az általam eddig érdekesnek talált hirdetések közül. Tudom, nagy kérés, de Ti biztosan egész más szemmel látjátok már ezeket a bringákat mint én, sõt lehet hogy néhányat ismertek is közülük. Szóval jó felé tapogatózom? Vélemények egyikrõl-másikról, ár-érték arányban, arra amire én használnám (hobbi sport, edzés, amatõr versenyek)?
Elõször azt kell eldönteni, hogy milyen bringát szeretnél. Ha vérbeli országútit, akkor az egyenes kormányos egybõl kiesik. A következõ kérdés, hogy mennyi pénzt szánsz rá. Ahogy néztem az árait, amiket linkeltél kb 100.000 ft ez az összeg. Számold hozzá, hogy a felszerelésre is költeni kell. Persze ezt apránként csipegeti össze az ember, de jó ha már az elején van egy bukó, patent pedál cipõvel, kerékpáros nadrág és mez, kesztyû, szemüveg.
Utána jön, hogy milyen kaliberû bringát szeretnél. Valami régebbi patinás darabot, vagy esetleg modernebb de "lelketlen" vasat. A kompromisszum az árkategória miatt kell.
100.000ft-ból össze lehet rakni egy olyan kerékpárt, amivel itthon bármilyen versenyen oda lehet férni eredmény terén. Ehhez viszont a "lelketlen" irányba kell elmenni. Ilyen szûkös keretbõl nem lehet sajnos flancolni, ha a puszta teljesítmény érdekel.
Ha az érdekel jobban, hogy milyen története van a gyárnak, aki készítette a vázad. Milyen részletes a kidolgozása, stb. Akkor a régi bringák felsõ szegmense jöhet szóba. Viszont mûködés terén nem feltétlenül jobbak mint a "lelketlenek".
Az hogy campa vagy sh jól írtad, meddõ vita. Ki ezt, ki azt szereti. Meg van aki egyiket sem és sram-ot használ. Mindegyik tökéletesen kiszolgál bárkit amatõr versenyzésre. Az a lényeg, hogy karban legyen tartva, és minden úgy mûködjön, ahogy kell. Egy elhanyagolt dura ace, vagy record sokkal rosszabb tud lenni, mint egy karbantartott tiagra vagy veloce.
Elõször ezekre a kérdésekre próbáld meg megtalálni a választ.
Utána meg kell nézned milyen méret kell neked és így lehet elkezdeni aprót nézegetni.
Pár szó a linkelt bringákról:
-egyenes kormányos bianchi: lásd fentebb
-müsing: ha eltekintesz tõle, hogy milyen csúnyácska és beraksz egy normális kormányszárat, akkor egy egész jó bringa
-bulls: ez is vagány gép lenne, de ennél sokkal nehezebb eltekinteni az ocsmányságától, szvsz szörnyû ahogy kinéz a váz
-scott carbon: flancolós darab, az fogja szeretni aki valami különlegesre vágyik. lowcost versenyzésre nem célszerû
-másik bulls: ez már olcsóbb, de a váz még mindig csúnya, meg a kormány sem ahead-es. ami szerintem az egyik legnagyszerûbb fejlesztés ami az elmúlt 2 évtizedben volt.
-willier: nagyon szép gép, lelke is van, versenyzésre is kiváló, az ára kicsit magasabb. ez az elsõ amire szubjektív véleménnyel azt tudom mondani, hogy kerékpár.
-mali: váz és a kerekek kõ nehezek, de ha ez nem zavar, akkor ennyiért még jó is lehet
-lemond: hát ez valami vicc lehet csak ennyiért. ilyen szettel kezdtem anno. rettenetesen gyûlöltem. a váz lehet, hogy neves darab, de használati értéke kb a fele lenne reális ennek a bringának.