Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Hello, kis segítséget kérek!

2X8-as meghajtáshoz keresek 44T 110 mm lánckereket, 5-ös csillaghoz, váltáskönnyítõvel. Lehet ilyet valahol kapni? Gebhardt pl.?

A sorra meg 11-28 kiosztású 8-ast gondoltam. Van SRAM 3.0, 5.0, és régi LX is. SRAM nagy elõnye a fele ár LX-hez képest. Meg nekem bejött a 11-32es 5.0.

Kis számolgatás után kijött, hogy jó fogszám variációkkal majdnem jobban jövök ki, mint 22-44-es tripla hajtómûvel. Jó esetben a 24-bõl 16 ténylegesen különbözõ áttétel jön ki. Ha ebbõl levonjuk az 1 alattiakat, akkor marad 14. A legjobb az egészben, hogy dupla 28-44-es hajtómûvel szintén 14 használható áttétel jön ki, 400 % tartományban.

Mennyire életképes a dolog? Versenyekre (OX, MX), és edzésre használnám. Nem vagyok pörgetõs típus, ahol meg gyorsabb, inkább tolom. Ezért nem építek az 1 alatti áttételekre.

Ha találsz lánctányérokat és bírja az elsõváltó akkor elvileg mûködhet a dolog, más kérdés h. érdemes-e sz@rakodni vele, megspórolod a középtányért, -50g lehet kb. csavarokkal, más elõnyét nem látom a dolognak.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts
Hello, kis segítséget kérek!

2X8-as meghajtáshoz keresek 44T 110 mm lánckereket, 5-ös csillaghoz, váltáskönnyítõvel. Lehet ilyet valahol kapni? Gebhardt pl.?

A sorra meg 11-28 kiosztású 8-ast gondoltam. Van SRAM 3.0, 5.0, és régi LX is. SRAM nagy elõnye a fele ár LX-hez képest. Meg nekem bejött a 11-32es 5.0.

Kis számolgatás után kijött, hogy jó fogszám variációkkal majdnem jobban jövök ki, mint 22-44-es tripla hajtómûvel. Jó esetben a 24-bõl 16 ténylegesen különbözõ áttétel jön ki. Ha ebbõl levonjuk az 1 alattiakat, akkor marad 14. A legjobb az egészben, hogy dupla 28-44-es hajtómûvel szintén 14 használható áttétel jön ki, 400 % tartományban.

Mennyire életképes a dolog? Versenyekre (OX, MX), és edzésre használnám. Nem vagyok pörgetõs típus, ahol meg gyorsabb, inkább tolom. Ezért nem építek az 1 alatti áttételekre.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

Gebhardt ha vékony a tárca, de köll a minõség...

és legalább s_ar a váltásteljesítmény...

nekem is az van. most apróban túrtam egy FSA-t. legközelebb azt próbálom ki

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Gebhardt ha vékony a tárca, de köll a minõség...
Recefice, ha merevség kell
FSA ha jól váltásteljesítmény

ha nekem elkopik rajta a gyári akot tuti, Gebhardt lesz rajt...:D

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Bármire, ami nem Shimano? :) (értelemszerûen azért a Shimanokat is elkoptathatod, de az úgysem tart tovább 2 hónapnál)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

vendég_Berger_*

vendég_Berger_*
  • vendég
mire cseréled?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Melyik a legjobb XC/MX hajtómû?

Szerintem XT. Értelemszerûen lecserélt tányérokkal. :) Ár/teljesítményben verhetetlen.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
igen, sajnos ez (is) a hátulütõje.
10E körül van a középtányér, meg 18E körül a nagytányér :(
annyira meg nem elterjedt, hogy a Shimanon, Gebhardton kívül más is gyártsa...

enté:
KCNC?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Egy a gáz vele. A speckó tányérok - aranyáron vannak, úgy meg nekem nem kellene.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
tavalyi XTR?
azt nem mondom, hogy legjobb, de nagyon jó áron van ;)
privi, ha érdekel...

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Melyik a legjobb XC/MX hajtómû?

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

LiLZs2

LiLZs2

vendég

• fórumtag
  • 123 posts
A BikePositive IsIs Extreme illetve egyéb IsIs monoblokkok mennyire bírják a strapát? (CC + döcögõs saras utak, gyorsan).

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts

És SKF? Ilyen csapágy kapható abból?
(Ja, ha valmelyik szaki tudná fejbõl neadjisten a csapágy típusát, az szóljon bátran! :) )

Nekem is kellett már cserélni az XTR-ben is. 6805 a szabványos neve vagy 68005. Az SKF drága, 4000Ft/db. Egyébként ha kiveszed csészéstül a vázból, óvatosan leszeded a külsõ mûanyagot, s egy tûvel a külsõ tömítést is (belül nincs tömítve), akkor ki tudod mosni, és meg is tudod kenni. Csak a mûanyag központosítóra vigyázz, mert ha az törik akkor vehetsz új középcsapit. Bár németeknél az XTR 20 €/ csésze.

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Mivel kérdeztetek már jópáran, ide is megírom. Szóval 1x9 (1x8, 1x7) meghajtás home-made (~1000 HUF) kiegészítõje így néz ki. Aki ezzel akar játszani, kénytelen legyártani. Persze ha nem eleve lyukas pénzt (dán korona) használsz, kevésbé néz ki jól...:) Az, hogy miért is kell, már kitárgyaltuk jópárszor, a lényeg, hogy elkerülhetetlen, ha kátyús/városi környezetben is mész - a tereprõl már nem is beszélve. (köszönöm unit a linkeket, amik alapján összetuningoltam)

http://heartofwinter....hu/Mtb/1x9.jpg

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Akkor szerencsére tévedtem. Másodszorra a kicserélt csapágyat cserélted ki?

A sebesség mindent megold.

vendég_Berger_*

vendég_Berger_*
  • vendég
Én az XT-be már kétszer cseréltem csapágyat.
A mûanyag "bélést" amin a tengely felfekszik óvatosan kipattintod (vigyázz, mert elég könnyen reped), utána elsétálsz egy csapágyboltba és kb. 3000 Ft-ért a gyárinál százszor jobb minõségût raknak bele. A csapágyboltosra hagyd a régi csapi csészébõl való kiszedését, nekik van spéci kihúzójuk.

Az eredetivel a szar tömítéseken kívül az is gond, hogy elég szorosak.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Nekem van egy olyan megérzésem, hogy nem szabvány csapágyak vannak benne, de ne legyen igazam.

A sebesség mindent megold.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
És SKF? Ilyen csapágy kapható abból?
(Ja, ha valmelyik szaki tudná fejbõl neadjisten a csapágy típusát, az szóljon bátran! :) )
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Nem. Online meg kell rendelni. Kártyával lehet fizetni, és a szállítási költség se magas. Ha olyan a minõségük, mint a szimmeringjeiknek, akkor ideális választás.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
VV! Ilyen csapágyakat lehet kis hazánkban kapni?

Na. LX-ben cserélhetõ a csapágy, pont olyan, mint az XT. Huh...
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.