Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts

Ez az valójában nincs bajom az ISIS-el, de miért ne vegyek integráltat ha kitartóbb csak találjon a kolégám valami 1 lánctányérosat rockring-el!

olcsón?

Deore HT II 3tányéros.
felesleges tányérokat leszeded, veszel egy rock ringet, ha láncfesz miatt nem fér el, akkor meg flex-el pillanatok alatt leszeded a kistányér rögzítõ bütykeit.
20 alatt.
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

CrazyShadow

CrazyShadow

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

De ha hátul úgyis normál kazettás agyad lesz, akkor nem a hajtómûnél fogod beállítani a láncvonalat... Akkor választhatsz integráltat is, nem muszáj maradnod az ISIS-nél. Bár biztos jó az a Funn... Meg legalább a meglévõ szerszámaid is jók lesznek a középcsapágyat kicserélni.

Ez az valójában nincs bajom az ISIS-el, de miért ne vegyek integráltat ha kitartóbb csak találjon a kolégám valami 1 lánctányérosat rockring-el!
Úgy is street-re, freeride-ra fogom használni!
Ha nem marad a FUNN
Ja meg a szerszámok :niespodzi

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
off:
Ennyi baj van a Ricsi pedálokkal? Piactéren is láttam párat, hogy meghalt a csapágya...

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts

Gyerekkorom óta nem találtam választ egy kérdésre.Talán majd itt.Nem értem,miért van pont fordítva a pedálmenet,mint ahogy ésszerû volna?Ez a kérdés kb 10 éves koromban fogalmazódott meg bennem,amikor a Csepel bicajom egyik pedálcsapágya beállt,a menet pedig kitekeredett,a lábam meg levágódott a földre.Miért nem épp fordítva van,hogy inkább ráhúzná a tengelyt?

Nemrég haverommal tekertem épp,és egyszercsak kitekeredett neki a Ritchey pedálja,mert megszorult a csapágy.Ha be akar rohadni egy tengely,akkor nem "nézi" hogy jobb vagy balmenet.És ha beáll a pedál tengely,akkor úgyis ki kell szerelni,szükségtelen az "automata" kitekeredés.Szóval még mindíg nem értem.:)

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Kiagyaltam ''hosszú'' kazis agyat veszek,meg Funn Hooka mehajtást.Ki tudja mit ad ki a hülye fejem,még majd lehet egyszer teszek rá váltót...
Szerintem ez a Funn nekem való,csak nem 80 zseton lesz az biztos de nem fogom sajnálni az a plusz pénzt a bicajomtól:)

De ha hátul úgyis normál kazettás agyad lesz, akkor nem a hajtómûnél fogod beállítani a láncvonalat... Akkor választhatsz integráltat is, nem muszáj maradnod az ISIS-nél. Bár biztos jó az a Funn... Meg legalább a meglévõ szerszámaid is jók lesznek a középcsapágyat kicserélni.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
üdv

tudtok nekem ajánlani 32-es (lehetõleg acél) singlespeed lánctányért 104-es lyukkörre 4 karos hajtómûhöz? ja és az ára is emészthetõ legyen ám :D

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Tehát vehetõ. Egy a gond,a felületkezelés, mint az XTR-é. Lábhozzáéréses dolog ugye.
És szerintem jobban elcsúnyítja mint másféle karokat.
Idei XT-nél gondolom annyival butább, hogy nehezebb? Jól gondolom?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Nem hiszem hogy sokan tekertek volna vele, de nem lehet sokkal másabb mint az eddigi Shimano karok, tehát jó. Csapágyazás mindnél szinte ugyanaz, azzal nem lehet gond, a kar sem fog leesni a tengelyrõl és vszinüleg a tányérok sem 2 fordulat alatt kopnak majd le, bár van akinek gyengék a Shimano tányérjai.

A súly, a kinézet, meg a tányérkiosztás alapján el lehet dönteni hogy kell-e vagy nem.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Thommey-en kívül, valaki ment már az SLX-el? Érdekelne hajtómû tapasztalat.
Elég szemét áron van Bringabutikban.

DéBé

DéBé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,716 posts

Gyerekkorom óta nem találtam választ egy kérdésre.Talán majd itt.Nem értem,miért van pont fordítva a pedálmenet,mint ahogy ésszerû volna?Ez a kérdés kb 10 éves koromban fogalmazódott meg bennem,amikor a Csepel bicajom egyik pedálcsapágya beállt,a menet pedig kitekeredett,a lábam meg levágódott a földre.Miért nem épp fordítva van,hogy inkább ráhúzná a tengelyt?

igy elsõre pl melyik jobb ha egy méregdrága hajtókarba belerohad a pedál, vagy ha leesik magától?
Meg nemszoktak annyira beállni h elforassák a tengelyt

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts

CrazyShadow

CrazyShadow

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Azt azért ne hagyd sokáig úgy, mert a kereket igazából nem a felni tartja, hanem inkább a küllõk...

Akkor gondold át jól, hogy mit rendelsz. "Hosszú" kazettás agynál jóformán mindegy, hogy milyen a hajtómû. Kazettás SS agyhoz már lehet, hogy fontolóra kell venni a tengelyhosszt. (Sajnos nem tudom, mi a legkisebb beállítható láncvonal egy kazettás SS aggyal. Talán valamelyik tapasztaltabb topiclakó meg tudja mondani...) Ha menetes az SS agy, akkor lehet kezdeni agyalni...

Kiagyaltam ''hosszú'' kazis agyat veszek,meg Funn Hooka mehajtást.Ki tudja mit ad ki a hülye fejem,még majd lehet egyszer teszek rá váltót...
Szerintem ez a Funn nekem való,csak nem 80 zseton lesz az biztos de nem fogom sajnálni az a plusz pénzt a bicajomtól:)

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

HA-HA nekem ki van szakadva egy niplibõl a küllõ(menet) a fogaskerék felén de igy hajtom már 2 hete!:lol1: Kazettás ez is
Én is valami Novatec-re gondoltam...
De mivel külföldrõl rendelem együtt fogom a meghajtással

Azt azért ne hagyd sokáig úgy, mert a kereket igazából nem a felni tartja, hanem inkább a küllõk...

Akkor gondold át jól, hogy mit rendelsz. "Hosszú" kazettás agynál jóformán mindegy, hogy milyen a hajtómû. Kazettás SS agyhoz már lehet, hogy fontolóra kell venni a tengelyhosszt. (Sajnos nem tudom, mi a legkisebb beállítható láncvonal egy kazettás SS aggyal. Talán valamelyik tapasztaltabb topiclakó meg tudja mondani...) Ha menetes az SS agy, akkor lehet kezdeni agyalni...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

SINTESI´93

SINTESI´93

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts
Persze h. van,ha lényeg h. a pulzus ne ugorjon fel,meg jóval szélesebb az áttételtartomány.
www.sintesibikes.com

Jaack

Jaack

vendég

• fórumtag
  • 19 posts
Hali.
Nemrég kezdtem el napi edzés szinten tekerni (kb:670km). Most egy 13-23 koszorú van fent. Elöl pedig 52-valamennyi(nemtudom most) hajtómû. A problémám, hogy egy hosszabb emelkedõn csak nagyon alacson pedálfordulattal tudok menni (kb: 40-50), és még ígyse tudom 70% alatt tartani a pulzust. Azon gondolkodtam, hogy fel kéne rakni egy nagyobb áttételû koszorút (Shimano CS-HG30 11-28), hogy könnyebben tudjak tekerni felfelé. :help: A kérdéseim: Jó koszorú ez? Van-e értelme, hogy könnyebb áttételt tegyek fel, ha még bírom combbal? Le tudom-e én itthon cserélni?(tudom, kell kazetta leszedõ cucc) Szükséges-e venni hozzá új láncot?(ha kell, milyet?) Hajtómûvet nem akarok cserélni, de vajon a kissebb lánctányért nem lehet kissebbre cserélni?
Köszi a lelkes segítõkész választengert!:):D

itx

itx

törzsvendég

• fórumtag
  • 583 posts

valaki megtudná mondani h az alivio FC-M410 hajtõmûrõl le lehet szedni a lánctányérokat vagy szegecselve vannnak?(amugy 4szög tengelyes)

válaszokat elõre is kösz!!!!

mind csavarozva vannak, 5-os imbusszal. a nagyot es a kozepsot a hajtokar leszedese nelkul le tudod venni (ha eleg ugyes vagy, es a legkisebb lanckereket is kicsavarozod). a pedalt persze le kell venni hozza.

(kepben vagyok, most csereltem kozepso lanckereket :))
"keep the rubber side down."
- If you tell the truth you don't have to remember anything. - Mark Twain

CrazyShadow

CrazyShadow

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Szerintem csak a felhasznált anyagokban különböznek (= tömeg, kisebb kopás; és van néhány technikai megoldás is, amivel könyebbek lesznek a láncok [ Hollowpin például]).
Nem tudom, mennyivel futhat többet egy XT egy LX-nél.

Utolsó kérdésed meg marketingduma? Szerintem Srammal is teljesen jó a Shimano, igaz csak Alivio szinten próbáltam.

Nem szerinted...hanem tökéletes választ adtál neki:clap:

CrazyShadow

CrazyShadow

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Na, erre írta valami singlespeed FAQ, hogy "hány olyan embert ismersz, aki egy elszakadt hajtásoldali küllõ miatt ragadt ott a dzsindzsásban?" De az ördög nem alszik, nomeg valóban jobban esik az ember lelkének a tudat, hogy a lehetõségekhez képest legjobb megoldást választotta. (Ezért van nekem a váltósom eltolt lyukkörû Ritchey OCR felnivel fûzve.)

De valóban jobb elõbb beszerezni a hátsó kereket/agyat, és annak ismeretében agyalni a hajtómûvön. Létezik egyébként kazettás SS agy (pl épp a Novatecnek is), amin rövidebb a kazetta, de azért jócskán enged hézagolási lehetõséget.

HA-HA nekem ki van szakadva egy niplibõl a küllõ(menet) a fogaskerék felén de igy hajtom már 2 hete!:lol1: Kazettás ez is
Én is valami Novatec-re gondoltam...
De mivel külföldrõl rendelem együtt fogom a meghajtással

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Hát igen jól utána kell járni...:)
Van még egy opcióm, mivel komplett hátsó kereket is kell vennem(DoubleTrack felni,Novatech agy,DT 2,0 küllõk),kazettásat veszek és csak egy fogaskerékkel hajtom oda rakom ahol megfelel.Van a DMR-nek jó cucca hozzá!Csak nem lesz olyan kitartó mint ha single speed lenne mert kisebb szögben lesznek a küllõk az agynál:angel:

Na, erre írta valami singlespeed FAQ, hogy "hány olyan embert ismersz, aki egy elszakadt hajtásoldali küllõ miatt ragadt ott a dzsindzsásban?" De az ördög nem alszik, nomeg valóban jobban esik az ember lelkének a tudat, hogy a lehetõségekhez képest legjobb megoldást választotta. (Ezért van nekem a váltósom eltolt lyukkörû Ritchey OCR felnivel fûzve.)

De valóban jobb elõbb beszerezni a hátsó kereket/agyat, és annak ismeretében agyalni a hajtómûvön. Létezik egyébként kazettás SS agy (pl épp a Novatecnek is), amin rövidebb a kazetta, de azért jócskán enged hézagolási lehetõséget.

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest
Én nem vagyok egyetlen céggel szemben sem elfogult, nem fogok shimanot venni, csak azért mert annak a neve nagyobb, és nem hiszem el, hogy csak ezért jobb lessz a termékük.

Lánc szinten is elég nagy különbségek vannak árban, és szeretném tudni, hogy a plussz ezer forintok milyen többletet adnak nekem...

J.