Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Azt hallottam, hogy ha az xt láncot szétbontom akkor a szemnek amit kinyomok "elnyalódik" a pereme. Ha visszanyomom akkor már nem tart olyan jól mint elsõre és ott könnyebben megy szét illetve szakad szét a lánc. Ezek szerint ez nem igaz ?

ahol egyszer szétszedted, ott többször már ne bontsd.
és mindig használj új csapot, ne a régit told vissza (csak vész esetén)
amugy nem is igazán a láncszem nyalódik el, hanem a csap. de a végeredmény ugyanaz: láncszakadás.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Préselgetni nem is tudsz, hacsak nincs nálad csap...
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
Nekem is évek óta problémamentes a Sram patentszem. Az a legjobb ha veszel még egyet tartalékba, és hosszabb útra vagy versenyre viszed. Egyszerûbb vele megoldani egy láncszakadást mint préselgetni az erdõ közepén.

Nagy_Dani02

Nagy_Dani02

vendég

• fórumtag
  • 175 hozzászólás
Én 4 éve használok sram láncot és még soha nem esett szét a patent szem, úgy láccik te tényleg koca vagy:D. Ha szétbontasz egy láncot, kinyomod a kis csapot lenyalod a peremet, tuti szétszakad ott ha megerölteted a láncot lehet nem elsõre, de hogy kinyílik egy idõ után az a tuti.
FanatiX

tomi005

tomi005

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
Vagy megsimogatom a flex-el, ahogy Thez szokta ajánlani :D Szegény drótszamár már vagy tíz éve kint állt a garázs mellett, a szabad ég alatt. Végre rászántam magam, hogy rendbehozom. Gondolhatod, hogy nem kicsit van belerodva a csésze a vázba.
Köszi a válaszokat !

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás
ja és bocsi de most jut eszembe hogy a csepel csésze kiszedésre nem mondtam meg egy tuti trükköt.
lehet próbálkozni, baromkodni vízpumpa fogótól kezdve mindennel de ha nem akarja megadni magát semminek akkor fogni kell egy felesleges vasdarabot. (pl egy kisebb zártszelvényt) és rápöckölni :D vagyis ráhegeszteni a csészére. /feltehetöen az a régi szar van benne ami már ugyse kell bele, vagy ha mégis kéne akkor sem drága olyat venni../

így nem kell semmilyen kulcs hanem megvárni még a hegesztés lehül aztán szépen jobbra kicsavarni vele :)

modik egyesítsétek a 2 hszt-t ha tudjátok.

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás

Azt hallottam, hogy ha az xt láncot szétbontom akkor a szemnek amit kinyomok "elnyalódik" a pereme. Ha visszanyomom akkor már nem tart olyan jól mint elsõre és ott könnyebben megy szét illetve szakad szét a lánc. Ezek szerint ez nem igaz ?
Ettõl függetlenül, köszönöm a válaszodat !
A menetnél sokat segítettél, most már tudom hogy merre kell feszegetni ! :)

az a hangyafa*znyi perem az valóban elnyalódik de attól még össze lehet rakni a láncot és nem feltétlen fog ott elszakadni.
de ha takarításkor vagy egyéb okbol szereted gyakrabban levenni a láncot akkor használj patentszemet. (én mióta 1x Bánkutról lefele szétpergett a láncom a sram patentszemnél és persze elrepült a fübe/gazba a patentszem azóta nem használok patentszemet..)

1ik bicajomon most az olcsóság miatt 2 deore láncot cserélgetek, és 1000 km után szét lett bontva az 1ik vhol középen. másik is ment 1000 et vissza az elözö. már van benne 500 megint és hiába nyalódott el a kis perem attól még tart és nem szakadt még szét....

egyébként meg azt a szemet is ki lehet nyomni amivel az elején összerakod a láncot (aminek letöröd a végét) és annak a duncsibb végén még ez a perem sincs :D
szóval lehet próbálkozni, okoskodni a lényeg sztem az hogy ha normálisan össze van rakva a lánc akkor nem lesz vele baj ;)

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
Azt a szemet, amit már egyszer kinyomtál nem érdemes visszatenni, mert el fog szakadni a lánc. Ha gyakrabban szét akarod szedni (karbantartás, stb.) akkor a SRAM arany színû patentszem a megoldás. Shimanoval is tökéletesen mûködik.

tomi005

tomi005

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás

tomi005: bárhol szétbonthatod azt a Shimano akármilyen láncot. nem szükséges hozzá az a kupos eltörhetö szem. láncbonto szerszámmal azt a csapot nyomod ki belöle amelyiket akarod.
sram patentszemet vennék már akkor inkább mint ezt a szemet....

legyen szó csepel vázról vagy bármiröl a vázban a menet jobb oldalt balmenetes; Bal oldalt Jobb menetes!

magyarul a hajtásoldali óra járás irányba lazul le ..

Ettõl függetlenül, köszönöm a válaszodat !
A menetnél sokat segítettél, most már tudom hogy merre kell feszegetni ! :)

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Felsõkategóriás tárcsafékes kónuszos agyak mennyire szeretnek berágódni a fék oldalán? Ilyeneket hallok, hogy pl. az XT is elõszeretettel csinál ilyesmit. Mit mutat a tapasztalat?

Ezt inkább a keréképítésbe kellett volna írnom...

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
Felsõkategóriás tárcsafékes kónuszos agyak mennyire szeretnek berágódni a fék oldalán? Ilyeneket hallok, hogy pl. az XT is elõszeretettel csinál ilyesmit. Mit mutat a tapasztalat?

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás
tomi005: bárhol szétbonthatod azt a Shimano akármilyen láncot. nem szükséges hozzá az a kupos eltörhetö szem. láncbonto szerszámmal azt a csapot nyomod ki belöle amelyiket akarod.
sram patentszemet vennék már akkor inkább mint ezt a szemet....

legyen szó csepel vázról vagy bármiröl a vázban a menet jobb oldalt balmenetes; Bal oldalt Jobb menetes!

magyarul a hajtásoldali óra járás irányba lazul le ..

tomi005

tomi005

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
Egy újabb kérdés, kizárólag retrósoknak ! :D
Egy nagyon nagyon régi Csepel kemping bicajt kellene rendbe szednem. A középcsapágy csészéi vajon melyik irányba lazulnak ? A nem hajtás oldali jobb menetes volt, de a hajtás oldali nem mozdul meg. Az óramutató járásával megegyezõen vagy ellentétesen feszegessem-e ?

tomi005

tomi005

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
Okés, köszönöm a segítséget ! :)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
jaja ez ilyen egyszer hasznalatos darab. egyszer berakod, letorod a veget, kesz. aztan kitolod belole ha bontani akarod, es beraksz helyette egy ujat.

de amugy megprobalkozhatsz a Sram powerlink nevu csodaval is. arany szinut keress, mert az a 9sebesseges. az tobbszor hasznalatos.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

tomi005

tomi005

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
Köszi a válaszokat !
Tehát azt a szemet amit egyszer kivettem azt már nem tudom még 1x visszarakni ?
Tamáska: ilyenre gondoltál ? ---> http://ebike.hu/term...oto-stift/7870/

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
es olyan shimano bonthato szemet is lehet kapni boltban. ugyanolyan letorheto vegu mint amit elso osszerakaskor tettel bele.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.236 hozzászólás
Hali! Vegyél sram patentszemet, azzal bármikor tudod bontani a láncodat.

tomi005

tomi005

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
Sziasztok !
Van egy láma kérdésem:

Ha az xt láncomat (hg93) bontani akarom, akkor van valami amire oda kell figyelni, vagy csak simán szétkapom összerakom mint az egyszerûbbeket ?

Gondolok itt arra, hogy összerakásnál egy ilyen kúp alakú szem volt hozzá, aminek a végét összerakás után le kell törni (stift vagy mi ). Na ilyen szem nekem nincs tartalékba. A bicajboltban is azt mondták, hogy ha lehet ne szedjem szét mert nehéz összerakni. Akkor ez igaz lehet, vagy csak szivattak ?

Elõre is köszi a válaszokat ! :)

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
Nem volt túl régen kiszedve, kb fél éve átzsíroztam/takarítottam, az egyik oldal nemrég lelazult, (kb egy hónapja) akkor azon is volt tisztítás/ment zsír, az 32-es villáskulcsomnál meg nem tudok nagyobb erõkart hozzátenni, mert nem tudok rárögzíteni semmit.

Komolyan elkezdtem nézni valami hajtókart az apróba hátha valakitõl holnap be tudok szereni egy normálisabbat.. mondjuk ez most nem megoldás, fõleg, hogy most vettem vázat és el fog fogyni a lóvém. :-/

Ride everywhere.

.