Azt hallottam, hogy ha az xt láncot szétbontom akkor a szemnek amit kinyomok "elnyalódik" a pereme. Ha visszanyomom akkor már nem tart olyan jól mint elsõre és ott könnyebben megy szét illetve szakad szét a lánc. Ezek szerint ez nem igaz ?
Ettõl függetlenül, köszönöm a válaszodat !
A menetnél sokat segítettél, most már tudom hogy merre kell feszegetni ! 
az a hangyafa*znyi perem az valóban elnyalódik de attól még össze lehet rakni a láncot és nem feltétlen fog ott elszakadni.
de ha takarításkor vagy egyéb okbol szereted gyakrabban levenni a láncot akkor használj patentszemet. (én mióta 1x Bánkutról lefele szétpergett a láncom a sram patentszemnél és persze elrepült a fübe/gazba a patentszem azóta nem használok patentszemet..)
1ik bicajomon most az olcsóság miatt 2 deore láncot cserélgetek, és 1000 km után szét lett bontva az 1ik vhol középen. másik is ment 1000 et vissza az elözö. már van benne 500 megint és hiába nyalódott el a kis perem attól még tart és nem szakadt még szét....
egyébként meg azt a szemet is ki lehet nyomni amivel az elején összerakod a láncot (aminek letöröd a végét) és annak a duncsibb végén még ez a perem sincs
szóval lehet próbálkozni, okoskodni a lényeg sztem az hogy ha normálisan össze van rakva a lánc akkor nem lesz vele baj