Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Ha egy profi bringáján mûködik, neked is jó lehet:

http://www.cyclingne...s_United_pedals

Morph

Morph

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Sziasztok!

Az a furcsa kérdésem van, hogy van-e ötletetek, hogy hogyan lehetne egy országúti bringán növelni a pedálok egymáshoz viszonyított távolságán (q faktor)?

Az országútimon karbon négyszögtengelyes FSA hajtómûvem van, a montimon meg integrált LX, ez utóbbinak a q faktora jó 2,5 centivel nagyobb. És rá kellett jönnöm, hogy azon kevesek egyike vagyok, akinek a szélesebb jobb, az országútin eljutottam oda, hogy 10 km után piszkosul fáj a jobb térdem külsõ fele, míg a montin semmi panasz.

Utánaolvastam, ilyen panaszt leggyakrabban
-helytelen stoplibeállítás (piros Look, 9 fokot enged mozogni, így ez nem lehet. Amúgy próbáltam állítgatni, nem segít)
-helytelen nyeregmagasság (mindkét gépen egyforma centire, ez sem lehet)
-túl keskeny q faktor
okozhat.
Mivel az egyik bringán érzem, a másikon nem, ez utóbbi látszik igazolódni.

Van ötletetek, hogy hajtómûcsere nélkül hogy lehetne segíteni ezen? Legalább 1 centivel kijebb kellene tolni a pedálokat, van erre gányolásmentes és elfogadható áru megoldás?

Eddig két ötletet kaptam, az egyik a Speedplay Zero pedál, ehhez lehet kapni hosszabb tengelyt, de ez így egyben cirka 200 GBP, úgyhogy gáz, ill. ezt:
http://www.bikemania...de=BikeScorKnee

Ezekrõl vagy más hasonlóról a témában van valakinek tapasztalata, netán egyéb ötlete?

Köszi elõre is

Földesi Gergõ

Földesi Gergõ

vendég

• fórumtag
  • 56 posts
Nem vagyok egy grammhuszár, csak hobbi, de nagy szükség lenne rá.
Köszi az infót.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Mivel az ST 2009-s modell, ne várd, hogy tolongjanak a tapasztalatokkal rendelkezõ bringások.
A "név kötelez," így nem fogsz csalódni benne. Az SRS/STS család olcsóbb változata (acél bumeráng az alumínium helyett).

Földesi Gergõ

Földesi Gergõ

vendég

• fórumtag
  • 56 posts
Hello!

Láncfeszítõ vétele elõtt állok. Egy 2009-es Kona Shred-re lenne:

http://www.konaworld...09_shred_en.cfm

Kinéztem az e.thirteen st-t

http://www.xfactorne...zleten=1&kezd=0

Átalakítanám a bringát középen single speedre, így csak a 36 fogas nagyobbik tányér maradna.
Kérdésem az lenne, hogy ha van valaki aki ilyen láncfeszítõt használ, annak mi a véleménye róla és hogy kompatibilis-e bringával.
Köszi

Földesi Gergõ

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Össztelós montinál hogy szoktátok a láncot szabni? (el... :) ) Váltó nélkül, elõl-hátul nagy lánckerék + 1/2 szem? Vagy váltóval, érzésre, ahol szépen áll a kanál?

Tag teljesen összenyom és vátóval elõl-hátul legnagyobb.

A sebesség mindent megold.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Össztelós montinál hogy szoktátok a láncot szabni? (el... :) ) Váltó nélkül, elõl-hátul nagy lánckerék + 1/2 szem? Vagy váltóval, érzésre, ahol szépen áll a kanál?

itx

itx

törzsvendég

• fórumtag
  • 583 posts
neopren lancvillavedo ha jol rakod fel, pont megoldja, es meg normalisan is nez ki (a gumibelso recsegokkel nekem kicsit bizarr :))
egy ido utan ugyan szet fog kopni - mint az enyem is epp tette - de azt meghallod, mert ujra csapkodni fog a valto.
"keep the rubber side down."
- If you tell the truth you don't have to remember anything. - Mark Twain

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
dirtre, streetre felesleges emiatt új váltót venned. rakj oda egy @#& gumidarabot, szivacsot és kész.

Mew

Mew

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
shimano xt shadow vagy shimano slx shadow megoldja a prolémádat...én is egy lánctányért használok elõl,hátul meg egy 9-es sort xt shadow váltóval és nincs problémám...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Esetleg 900€ért nincs ilyen?:lol1: Sajna ennyi zsém nincs. :)

Hátha nagyon szeretnéd azt hiszem tudok egy elfekvõt
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
AZ XTR váltóm váltótestén van pont ezt kivédendõ valami gumi borítás. Sufnitech belsõt lehet ráapplikálni talán.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
a shimano váltók ilyenek, nem tudsz mit csinálni, mozogni fog függõleges irányban is.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Esetleg 900€ért nincs ilyen?:lol1: Sajna ennyi zsém nincs. :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Rollhoff agy 14 sebesség kivülröl egysebi feszes lánc csak az ára 1000€:scared:
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Hát, nem tudom, gondolom felcsapna még, max nem hallanám, meg mondjuk itt Szegeden olyanok az utak, hogy még a buckákon is felcsap, gondolom a láncos dolog nem lenne megoldás, esetleg vélemények az egysebességrõl? Vagy egy másik váltó???

Psy

Psy

vendég

• fórumtag
  • 32 posts

Sziasztok!
Tanács kellene, mivel nincs ötletem hogy s mint kéne. Szóval dirtelek, bár inkább streetelek, és egy olyan gondom lenne, hogy hátul szeretnék mindenképpen váltót, mivel azért városban is közlekedek a bringámmal, és csak könnyeb elindulni gyorsan menni legalább 8 sebességgel, elõl csak egy tányérom van. A gondom csak annyi lenne, hogy van egy deore hátsó váltóm és ugrok egy nagyobbat és nekiütközik állandóan a váznak, mármint a láncvillának. Ez ellen mit tudnék tenni??? Esetleg vegyem feszesebbre a láncot? Sok helyen láttam, már hogy csak hátul van váltó, viszont hátul mikor legnagyobb tányéron van majdnem csont viszszíntesen áll a váltó, remélem értitek mit mondok. Vagy inkább probálkozzak meg simán egy sebességgel és vegyek új olyan agyat, úgyis újat akarok? Gondolom biztos hozzá lehet szokni, de inkább szeretnék hátsó váltót. Esetleg hátsó váltó? Vagy vegyek egy láncvillavédõt? Bár ez gondolom csak a lánc ellen van. Mellékelek egy képet amin látszik az ütés nyom, ott kopik a váltóról a festék. Itt a kép: http://www.ivpicture...c.php?id=103712
Köszi elõre is.

nemtudom, hogy a neoprén láncvillavédõk jók-e a problémádra, én lyukas belsõt tekertem a láncvillá köré és gyorskötözõvel rõgzítettem. se a lánc, se a váltó nem csaphod már.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Sziasztok!
Tanács kellene, mivel nincs ötletem hogy s mint kéne. Szóval dirtelek, bár inkább streetelek, és egy olyan gondom lenne, hogy hátul szeretnék mindenképpen váltót, mivel azért városban is közlekedek a bringámmal, és csak könnyeb elindulni gyorsan menni legalább 8 sebességgel, elõl csak egy tányérom van. A gondom csak annyi lenne, hogy van egy deore hátsó váltóm és ugrok egy nagyobbat és nekiütközik állandóan a váznak, mármint a láncvillának. Ez ellen mit tudnék tenni??? Esetleg vegyem feszesebbre a láncot? Sok helyen láttam, már hogy csak hátul van váltó, viszont hátul mikor legnagyobb tányéron van majdnem csont viszszíntesen áll a váltó, remélem értitek mit mondok. Vagy inkább probálkozzak meg simán egy sebességgel és vegyek új olyan agyat, úgyis újat akarok? Gondolom biztos hozzá lehet szokni, de inkább szeretnék hátsó váltót. Esetleg hátsó váltó? Vagy vegyek egy láncvillavédõt? Bár ez gondolom csak a lánc ellen van. Mellékelek egy képet amin látszik az ütés nyom, ott kopik a váltóról a festék. Itt a kép: http://www.ivpicture...c.php?id=103712
Köszi elõre is.

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,627 posts
teljesen darabokra szedett láncot próbált már valaki összerakni?mármint úgy van szétszedve,hogy a szemekbõl ki van szedve a csap,és a szélesebb rész két oldala is külön van.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Sziasztok,hajtómû csere elõtt állok,de nem tudom,hogy a 2005-ös Magellán Polaris vázamba jó-e a Shimano SLX hajtómûve,integrált csapágyas.Ha valaki tudja legyen kedves írja meg,köszönöm!

Jó. Ezt nem kell nagyon ragozni.:)