Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,046 posts
Szerintem nézz körül a vázon, nincs-e repedés.
Egy próbát megér, ha még nem tetted.:)

Izomtéridõninja-geológus!

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,883 posts
Fordult már elõ valakivel, hogy az integrált tengelyes hajtókat középcsapágya kilazult és kattogott?
Valami a tekerés ritmusában folyamatosan kattog a bringán (mikor a jobboldali hajtókar lennvan), hogy az õrületbe kerget, de nem tudom mi. A láncnak nem ilyen a hangja, meg nem is mindig ugyanakkor adná ha az lenne rossz. Pedál érzésre simán fut meg a helyén van, lánctányér csavarokat meghúztam izomból de semmi hatás. Ezért gondoltam a csapágycsészékre.

Ötlet?

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts
Valaki tudna olyan oldalt, ahol a mai modern össztelós montainbike-ok ideális láncvonalának beállítását, mérését tárgyalja a gyakorlatban?

magix

magix

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Fúú, köszönöm szépen a kielégítõ válaszokat. Remélem, hogy az utóbbiról van szó, mármint hogy csak elõrecsúszott a kerék...

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
A monoblokk két menetes csésze, benne kétoldalt egy-egy tömített csapágy, középen egy tengely, utóbbira kerül fel a hajtókar. Egy darab, többnyire bonthatatlan (mono) alkatrész egység (blokk). A kerék azért fut ferdén mert a jobb oldali tengelyvégen kilazult az anya, a kerék pedig a elõrecsúszott a papucsban.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts
A monoblokk az középen van a hajtókarnál, ezt tekerik bele a vázba, és erre szerelik fel a hajtókart, ezen megy át a tengelye. Remélem érthetõ.
A kereked meg azért indul el balra szerintem, mert a tengely meghalt benne, barátomnak is eltört, és ezért ezt csinálta. Ha nem ez, akkor is tuti hátul van a gond az agy környékén.

magix

magix

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Üdv mindenkinek. Kissé még láma vagyok a kerékpárok téren, de igyekvõben vagyok a témát illetõen. Azt kérdezném tõletek, hogy mi az a monoblokk? :D Kicsit gyáván tettem fel a kérdést, mert lehet, hogy olyan ez, mint az autón a kereket keresni, de hát valahol el kell kezdeni. Hosszabb Balaton túra után vagyunk és kicsit meg lett erõltetve a gép, azóta a hátsó kerék mintha balra akarna fordulni, miközben tekerek... hozzá is ér a kitamásztóhoz egy-egy elindulásnál. Így látatlanban szerintetek mi lehet ennek az oka? Hátsó agy? Vagy a hajtásnál szakadhatott meg valami? Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts

Fater új túrabringáján kb 10km után lenéz, és azt látja hogy a hajtásoldali pedál lefittyedt. A pedál tengelye "megette" a hajtókar menetét, és az egészet kézzel (!!!) ki lehetett szedni. 200 ropi körüli bringa, szal nem tecsógazdaságos, a kérdés: létezhet e hogy ez anyaghiba, vagy egyértelmûen a bringaboltban rakták össze "hanyagul" a gépet?

egyszer csináltam olyat hogy csak kézzel tekertem be a pedált (bár az balos volt pont) aztán egyszer csak elhagytam, de szakadt a menet a hajtókarból is
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
McGywer; ez a térd dolog különben meg olyan, hogy majd lehet érzed 10 (vagy 20) év múlva...

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
nekem 26osnak is könnyû mert gyenge vagyok és 22-36ot hajtok :D
és fillérekért szereztem alu 36os tányért, thx to sala .)

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
Fater új túrabringáján kb 10km után lenéz, és azt látja hogy a hajtásoldali pedál lefittyedt. A pedál tengelye "megette" a hajtókar menetét, és az egészet kézzel (!!!) ki lehetett szedni. 200 ropi körüli bringa, szal nem tecsógazdaságos, a kérdés: létezhet e hogy ez anyaghiba, vagy egyértelmûen a bringaboltban rakták össze "hanyagul" a gépet?
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

aztán a térdizületek mit szólnak hozzá? :)
azért az egészséget nem biztos, hogy be kellene áldozni... legalábbis meggondolandó

Semmi baja a térdemnek. Tavaly október végétõl idén májusig csak egysebességessel voltam terepen, télen is kimentem vele és sosem volt gond. Kell 1-2hónap szoktatás amikor érdemes figyelni, hogy ne terheld túl a térded, sokat nyújtani, aztán megszokod. Ezt úgy mondom, hogy régebben 4évem ráment a folyamatos térdsérülésekre.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

Még singlespeeddel sem megyek 25ös csapásszám alá, ott már nagyon szögletes a hajtás és állás után kénytelen vagyok visszaülni, hogy ne kaparjon el a hátsókerék.

aztán a térdizületek mit szólnak hozzá? :)
azért az egészséget nem biztos, hogy be kellene áldozni... legalábbis meggondolandó

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Majd próbáld ki milyen egy hosszútáv 38-as tányéron! Sokat fogod tolni.

Csak halkan jegyezném meg, hogy a tavalyi Mátra Maraton hosszútávon 38as tányérral nyomtam végig, 11-32es sorral és mindent kitekertem, igaz, hogy még 26os kerékkel. ;)
Ha nekem megy, akkor másnak is menne aki elõttem végez.

Még singlespeeddel sem megyek 25ös csapásszám alá, ott már nagyon szögletes a hajtás és állás után kénytelen vagyok visszaülni, hogy ne kaparjon el a hátsókerék.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Akkor már pontosan tudja milyen! :D
Én nem kínoznám magam effélékkel.

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Ezt egy hosszútávos SS versenyzõnek írtad. :)

Egyébként én semm értem, hogy miért jó 20as fordulattal mászni. Én is felmegyek millió hegyen nagytányéron, de kisebb áttétellel sokkal jobban haladok.

A sebesség mindent megold.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
Itthon maratonozni meggondolandó dolog az 1tányéros rendszer is, pl. 38as tányér 11-34es sorral bõven elégséges lehet. Aztán a dobogóért folyó kûzdelemben lehet, hogy kijönnének a gyengéi...

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

Nem a beszerzésre értem a tökölést, hanem amit írtál, hogy hosszabb csavarral távtartózva felügyeskedni a kistányért...

én csak Jani megoldását próbáltam kitalálni, mert írta, hogy olcsóból megúszta, illetve teszt fázisban van... ezért gondoltam, hogy valami ilyesmit mókolt' :)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

én nem tökölök, már fél éve tudom, hogy 42-28-at szeretnék használni, de nem úgy alakultak a dolgok - $$$
Nektek 29"-eseknek könnyebb, mert fillérekért tudtok szerválni 24-36-ost tányérakat trekking hajtókarokról...

Nem a beszerzésre értem a tökölést, hanem amit írtál, hogy hosszabb csavarral távtartózva felügyeskedni a kistányért...
A kistányérom csak azért filléres, mert nekem elég az acél, kopásálló alu középtányért 36os fogszámmal nem lehet olcsón beszerezni, fõleg nem itthon, én middleburn hardcoat középtányért szereztem crc-rõl, de az sem 2fillér. ;)