Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 hozzászólás
Sram nx 11-42 sorral van esetleg valakinek tapasztalata? Rugalmassag, tartossag szempontjabol erdekelne. Gx es fejlettebb sorokrol is johet ilyen info az erdekesseg kedveert, de foleg az nx erdekel mert ahoz nem kell speci rotor. 3lancal terepen egy deore sor nekem 10e km-t megy el ugy, hogy nem romlik a valtasteljesitmeny (60% aszfalt transzfer, 40% terep), ha ezt tudja egy nx sor, akkor szerintem boven jo ar ertek aranyban es hasznalhatosagban is.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Shimano FC-M572 32 fogas lánctányért ki lehet váltani valami olcsóbb verzióval?

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

nem lenne, ha már a nagy-nagy kombinációban lenne, sőt, akkor mondanám, hogy talán van egy fölös szem is, de így ránézésre már nem tudna elöl felváltani.

Nem tudom, hogy most mi az aktualis modszer (nekem meg a legnagyobb tanyerok +ket szem remlik), de ertheto, ha elol kicsi a fogkulonbseg, akkor egyre jobban feszitve lesz a valto.

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás

Köszönöm a válaszokat, én magamnak mindig úgy méretezem a láncot, hogy a elől-hátul a legkisebb fogaskeréken a maximális hosszúságra hagyom. Ez a módszer a 3 lánctányéros hajtóműveknél nem nagyon különbözik a shimano ajánlástól. De ha 26/36 elől és 11/40 hátul, akkor jelentős a különbség attól függően, hogy melyik módszert választod...

Mellékesen számomra meglepő a shimano alánlása:  elől hátul a legnagyobbra váltó nélkül+ 2 láncszem - mikor ezt olvastam ill. láttam a videót (köszönöm!), már nem is tartottam annyira extrémnek a lánc hosszát.  Szerintem ez a hosszúság, amivel érkezett kb. megfelel a shimano ajánlásának (max 1 láncszemmel kevesebb), de este megnézem.ill. azt is, hogy fel tudok-e elől is váltani a legnagyobbra...

A bringa ZR Team 8.0 (https://www.bike-dis...am-8.0-582341),

Egyébként abszolút elégedett vagyok vele, de igazából én nem vagyok jó referenca, mivel mincs összehasonlítási alapom (korábban egy cross trekkinget használtam), így nem meglepő, hogy ezt szupernek tartom.

ps: Többen írák a 'Milyen bringát vegyek' témában, hogy "normális" erdei utakon a cross trekking bőven elég. Ég és föld a különbség kényelemben és sebességben is amivel ugyanazon az úton végig tudok ezzel a bringával menni...

Azert me'g irhatsz par sort a bike discountnak, mellekelve ket kepet a lancrol, hogy ez nem teljesen normalis. Hatha kuldenek egy lancot vagy par patentszemet (:

Amugy ez melyik Radon? Hogy vagy ezenkivul megelegedve vele?

A hatsovaltot direkt hagytad kikapcsolt rugoval?

Köszi, időközben és is rájöttem és átkapcsoltam

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.700 hozzászólás

Szedd le es merd le a shimano ajanlott modszerevel. Amugy a mai nagy soroknal nem annyira extrem, ha hasonloan all a valto.

nem lenne, ha már a nagy-nagy kombinációban lenne, sőt, akkor mondanám, hogy talán van egy fölös szem is, de így ránézésre már nem tudna elöl felváltani.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Sziasztok!

Ma érkezett meg a (német webshopon) vásárolt bicikli. Így néz ki a váltó, ha elől a kisebb (26), hátul a legnagyobb (40) lánctányérra rakom. Enyhén szólva túl rövid lánncal szerelték. Mi a tanácsotok: mielőbb cseréljek láncot vagy elég ha következő lánccsere alkalmával kellő hosszút rakok? Azaz mennyire nyíjra ki a váltót?

http://www.kepfeltol.../827hajtomu.jpg

Köszönöm a segítséget!

ps: képet nem tudtam berakni, azt írja nem engedett típus...?!?

Nézd meg ezt a videót

A két nagytányéron ennyire megfeszíti a figura a láncot. Ha bírja a rendszer, akkor nem kéne, hogy gond legyen. Ha fel sem tudsz váltani, akkor kell még egy szem.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Szedd le es merd le a shimano ajanlott modszerevel. Amugy a mai nagy soroknal nem annyira extrem, ha hasonloan all a valto.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Persze, nézetem úgy is és elbírna egy par láncszemet még. (Vettem láncot is, csak patentszemet nem).

Azert me'g irhatsz par sort a bike discountnak, mellekelve ket kepet a lancrol, hogy ez nem teljesen normalis. Hatha kuldenek egy lancot vagy par patentszemet (:

Amugy ez melyik Radon? Hogy vagy ezenkivul megelegedve vele?

A hatsovaltot direkt hagytad kikapcsolt rugoval?

blash módosította - 2017. augusztus 15. - 11:59

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

ha elfogy ez az adag száraz waxom,akkor tuti visszaállok a saját,főzőcskézős waxomhoz. annyira azért nem győzött meg.

tegnap letakarítottam a láncom. meg is mértem. kb 1 hónapja használom ezt a száraz waxot. 0,1 mm-t kopott a lánc ez alatt az idő alatt. oké. én voltam a béna,és azt hittem,h elég egy kenés 200-300 kilire. tényleg lesz ilyen gyurma szerű cucc a láncon,és mindenütt,ahová ellövi a hajtás. a főzőcskézős wax legalább nem képez ilyen ragadós gyurmát. mindemellett elég sok fogy a squitrt lube-ból. szóval jobb,mint az olaj,de sztem nem sokkal.  

Gondolom nem az a fajta vagy, akinek a 200km kínkeservesen jön össze, hanem jó sokat használod a gépet. Viszont az ilyen potyabringásnak, mint én, pont jó a Squirt. Nem ragad az olajtól, a belőle kijövő gumi nem fogdos annyira össze, és nem kell főzni a láncot :) Ez a sokat menő, de társasházban lakó bringásnak is előny lehet. Sajnos ez itt már a valamit valamiért.

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás

Persze, nézetem úgy is és elbírna egy par láncszemet még. (Vettem láncot is, csak patentszemet nem).

Elol a nagytanyerra, hatul a legkisebbre valtva, hogy all a lanc?

Vennek ugyanilyen lancot, s abbol ehhez hozzatoldanek patentszemmel par szemet. Altalaban par szemmel ugyis hosszabb az uj lanc. Az uj lancra meg lecsereled kb. 500 km utan, bar egyesek szerint felesleges macera a ket-harom vagy esetleg negy lanc hasznalata. Amugy, ha ma Radon, akkor a bike discounttol rendelhettel volna lancot is, legalabbis en biztos vettem volna az uj bringaval.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Ma érkezett meg a (német webshopon) vásárolt bicikli. Így néz ki a váltó, ha elől a kisebb (26), hátul a legnagyobb (40) lánctányérra rakom. Enyhén szólva túl rövid lánncal szerelték. Mi a tanácsotok: mielőbb cseréljek láncot vagy elég ha következő lánccsere alkalmával kellő hosszút rakok? Azaz mennyire nyíjra ki a váltót?

kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/08/14/827hajtomu.jpg

Elol a nagytanyerra, hatul a legkisebbre valtva, hogy all a lanc?

Vennek ugyanilyen lancot, s abbol ehhez hozzatoldanek patentszemmel par szemet. Altalaban par szemmel ugyis hosszabb az uj lanc. Az uj lancra meg lecsereled kb. 500 km utan, bar egyesek szerint felesleges macera a ket-harom vagy esetleg negy lanc hasznalata. Amugy, ha ma Radon, akkor a bike discounttol rendelhettel volna lancot is, legalabbis en biztos vettem volna az uj bringaval.

blash módosította - 2017. augusztus 14. - 19:34

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás

Sziasztok!

http://www.kepfeltol.../827hajtomu.jpg

Köszönöm a segítséget!

ps: képet nem tudtam berakni, azt írja nem engedett típus...?!?

kobormuki módosította - 2017. augusztus 14. - 18:48

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.333 hozzászólás

az országúti topikba már írtam erről a squirt lube-ról. bemásolom ide is.

első körben a 10-es record láncomról,és annak karbantartásáról: úgy kezdtem az évet,h új lánc,sor,váltó görgők. a record láncomban alsó hangon 5000 kili van. lehet,h több,de most nem nagyon számoltam utána. a kopás jelenlegi állapota 0,3%!!!!!!!!! a campa útmutatása alapján szoktam mérni. 132,2 mm-t lehet mérni az új láncon,egy adott láncszem mennyiségre. ma mértem,tisztítás után a láncot,és 132,6 mm-t mértem. ez a 0,3%. elvileg most kéne a campa szerint cserélnem. a 0,75% 133,2 mm-nél van. ha a kopás az eddigiekhez hasonló lesz,akkor minimum 10000 kilit el fog menni a lánc.   :D azért ez egy 10-es lánctól nem rossz.   :) a gyári zsír után 1x olajoztam,utána meg áttértem a waxolásra. azt hiszem a meghajtás topikban olvasgattam róla többet. a waxom könnyen,házilag előállítható,és olcsó. paraffin olaj,és gyertya viasz 1:1-es keveréke. előnye,h mindenképp tisztább a bringa,és leginkább a meghajtás elemei. úgy látszik a tartósságnak is használ. olajnál 5000 kili után már nagyobb kopást lehet mérni. a hátránya a pepecselés,főzőcskézés,ilyesmi. kb 3-400 kilit bír ki országúton a wax. leginkább száraz körülmények közt. vizesen ez a táv lecsökken. én minden waxolás előtt teljesen letakarítottam a láncot. néhány hetente meg a meghajtás többi elemét is. aztán főzőcskéztem a láncot. pepecs meló. amúgy ez a wax nem újdonság,csak most úgy látom,h megint divatba jött. vettem most squirt lube száraz waxot. http://www.squirtlub...ducts/lube.html ma tettem föl először a láncra. természetesen megtisztítottam mindent. lánc,sor,váltó görgő,lánctányérok. ahogy utána néztem,kérdeztem,úgy látom,h kb annyit bír,mint a sima wax. ennél is takarítani kell a láncot,csak nem kell főzőcskézni. lehet,h néhány hét múlva írok a tapasztalatokról. ennyit a láncról.

még annyi,h találtam még egy száraz waxot,ami hasonló lehet,mint a squirt lube. a soudal terméke: http://www.soudal.hu...aszos-kenoanyag  

rövid távú tapasztalat a squirt lube-al kapcsolatban: sokan csodaszerként beszélnek, írnak erről a kenőanyagról. sztem korántsem az. kb 200 kili után zajos lesz a lánc tőle. nem nyikorog,de azért hallani a láncot. a wax többet bír azért.  

ha elfogy ez az adag száraz waxom,akkor tuti visszaállok a saját,főzőcskézős waxomhoz. annyira azért nem győzött meg.

tegnap letakarítottam a láncom. meg is mértem. kb 1 hónapja használom ezt a száraz waxot. 0,1 mm-t kopott a lánc ez alatt az idő alatt. oké. én voltam a béna,és azt hittem,h elég egy kenés 200-300 kilire. tényleg lesz ilyen gyurma szerű cucc a láncon,és mindenütt,ahová ellövi a hajtás. a főzőcskézős wax legalább nem képez ilyen ragadós gyurmát. mindemellett elég sok fogy a squitrt lube-ból. szóval jobb,mint az olaj,de sztem nem sokkal.  

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

igen, nagyon kell tartanod tőle. van két kuplungos váltom is (10-es mindkettő), mindkettőt NW nélküli lánckerékkel használom. eddig kétféle módon sikerült összehozni láncleesést: kikapcsolt kuplunggal és egy alkalommal túl hosszú lánccal. szóval NW nélkül is meg lehet lenni, a titok a kuplungos váltó, de fordítva nem lesz jó.

de neked Zee hatsovaltod van, az me'g kikapcsolva is joval erosebb, mint a nem lejtozos valtok, perszel inkabb a hatsovalto szamit a lanc leesesnel, mint a lanctanyer.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

1x10 rendszer eseten narow tanyerral de nem kuplungos sedow hatsovaltoval nagyon kell tartanom mtb-n a lancleesestol, avagy az elsotanyer fogkialakitasa eleg lehet a biztonsagos, lancleesesmentes mukodeshez?

igen, nagyon kell tartanod tőle. van két kuplungos váltom is (10es mindkettő), mindkettőt NW nélküli lánckerékkel használom. eddig kétféle módon sikerült összehozni láncleesést: kikapcsolt kuplunggal és egy alkalommal túl hosszú lánccal. szóval NW nélkül is meg lehet lenni, a titok a kuplungos váltó, de fordítva nem lesz jó.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Mars

Mars

vendég

• fórumtag
  • 527 hozzászólás
1x10 rendszer eseten narow tanyerral de nem kuplungos sedow hatsovaltoval nagyon kell tartanom mtb-n a lancleesestol, avagy az elsotanyer fogkialakitasa eleg lehet a biztonsagos, lancleesesmentes mukodeshez?

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 hozzászólás

Hogy összekopott a rendszer, vagy nem tudom, miért, de már nekem se ugrik át a lánc, ha hátrafelé tekerek.

Az imént beraktam 3mm-nyi (übergáz fusi) alátétet. - Így már kb. rendben van a láncvonal, és már nekem sem ugrik át a lánc.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Akit érdekel:

Tuttiéknál immáron elérhető a squirt wax. 3000ft-ba kerül a 120ml-es flaska.

A honlapjukat ne nézzétek, az nem mérvadó. Telefonon-mailben tudtok róla érdeklődni.

https://www.tuttibri...lánc-wax-detail

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Akit érdekel:

Tuttiéknál immáron elérhető a squirt wax. 3000ft-ba kerül a 120ml-es flaska.

A honlapjukat ne nézzétek, az nem mérvadó. Telefonon-mailben tudtok róla érdeklődni.

Vejne módosította - 2017. augusztus 09. - 17:17

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Srácok, csak érdekesség, mert már többen írtátok. Összvér, utcai cuvee váltásom van, 10-42t XX1 sor, középkanalas XTR váltó XTR karral, XX1 Eagle hajtókaron egy 'noname' Superstar tányérral, olcsó KMC lánccal és ha hátrafelé tekerek, bárhol is van a lánc, nekem sosem vált le. Ha akár a 42-esen van, akkor is marad ott.

Hogy összekopott a rendszer, vagy nem tudom, miért, de már nekem se ugrik át a lánc, ha hátrafelé tekerek.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti