Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
M10-nél 1,5 mm a menetemelkedés, ami elég ritkásnak néz ki.
Amúgy nekem is volt ilyen áruházi csodával dolgom. Nálam elsõnek a csavar megadta magát, aztán a tengelyvég kapott egy kis csavarlazítót és a következõ már szépen lehúzta a kart.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Igen, a 14-es rögzítõcsavar "ürege" elõtt van egy árok és azelõtt ez a gyûrûszerûség. És tényleg 2-3 mm szélességben menet helyezkedik el rajta, ha közelrõl megnézem. Szóval csak simán keresnem kell egy csavart, ami beleillik?

Egyébként ritkábbaknak néznek ki azok a menetek, szerintem nem métermenetes. :(

Köszi, sokat segítettél!

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
Makitára fel a 300as vágókorong, elõször szembõl az egész hmû ketté, aztán ha már hozzáférsz a tengelyhez, az is
ez a legegyszerûbb, legolcsóbb megoldás

amugy igazad lehet
ilyen régi áruházi sz@roknál volt olyan megoldás, hogy a lehúzó móka úgy mûködött, hogy kivetted a tengelybõl a 6lapfejût, akkor hozzáfértél egy másik belsõ menethez, ami effektíve a hajtókar része /ezen keresztül feszítette fel a hmûvet a tengelyhez a hatlapfejû/
No, abba kerestél egy asszem M10es csavart, szépen tekerted befelé, amíg a tengelyvégre feltámaszkodva le nem huzta a hmûvet
Mondjuk, ahol az M10 menet elhelyezkedik, az egy 2-3 mm acéllemez, tehát, ahogy a cuccos állapota mutatja, valszeg hamarabb kitéped az egész menetet, minthogy lejönne a hmû. Ezért is mondtam a flexes megoldást...
A második képeden mintha látszana középen a fentebb említett belsõ menet bekezdése

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
A csavarhúzó elhajlott, semmi nem mozdult meg. Mármint ha alátét alatt azt a külsõ sötét sávot érted. :(

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Az ott alátét? Ilyenrõl még nem is hallottam! Mindjárt kipróbálom, köszi!

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 posts
Pattintsd ki egy csavarhúzóval a beszorult alátétet. Tisztítsd meg a menetet aztán jöhet a leszedõszerszám.

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Feltöltött kép

Feltöltött kép

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Fényképet. Légyszi.
Itt senki sem távolbalátó...
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Errefelé ilyen szerelõk vannak. 2 is.

Igen, ezt mindent értem, amit a videó mond. Vettem kb. 1 hónapja egy "crank puller"-t. Az egyik biciklimhez jó is, de a másikba nem megy bele! És itt a gondom.

Ebben a helyzetben két dolog merül fel bennem: lehet, hogy crank pullerrel kell leszedni, csak másmilyen méretûvel (a hajtómûvek nem szabványos egyméretûek?), vagy nem crank pullerrel kell leszedni, de akkor mivel?

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Mintha pár héttel ezelõtt is itt tartott volna a dolog, nem?
Az meg milyen szerelõ akinél nincs imbuszkulcs...?

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Értem. Akkor a szerelõ milyen imbuszt emlegetett?

Mi a különbség az önlehúzós és hajtókarlehúzós között?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts

ha kivetted a 6lapfejût, igazából nemtom mit keres még ott egy inbuszcsavar...

NA ez az amit nem értek én sem :D

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
tolj egy képet
ez akétféle móka lehet régi 4szögeseknél, -önlehúzós ill. hajtókarlehuzós projekt-amit a komák mondtak fentebb, vmit félreérthetsz szvsz
ha kivetted a 6lapfejût, igazából nemtom mit keres még ott egy inbuszcsavar...

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Logikus. :) De nem látok semmilyen "imbusz-lyukat". Kicsavarom a hatlapfejût és nincs ott semmi. Menetet nem látok a lehúzóhoz, a hatlapfejû után tátongó üregben pedig még úgy se látok semmit, nem is értem az egészet.
Szó szerint sötétben tapogatózok. Csak a szerelõ félmondatából következtettem erre. Na meg ha a lehúzószerszám nem megy bele, akkor hogy máshogy mûködhet??

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Ez a lehúzószerszám, nem?

Az imbuszt két dologból következtettem ki:
Elvittem a szerelõhöz, vegye le. Azt mondta, hogy ahhoz imbuszkulcs kell és most neki nincs, csak másnap lesz. 2 nap múlva visszamentem és még csak elnézést sem kért, hogy jövõhéten lesz. Ekkor elhoztam tõle.
Olvastam Robert van der Plas Kerékpárjavítás házilag címû könyvét, amiben ezt írja:
"Egykulcsos mechanizmus. A szögletes tengelyvégû hajtómûvek egy részénél egykulcsos rögzítõrendszert találunk, amelynek szereléséhez egyetlen imbuszkulcs elég, s nem kell hozzá semmiféle speciális hajtókarleszedõ szerszám. ..."

Akkor ha jól értem ott van elõtted egy imbuszfejü csavar, aminek a méretét tõlünk akarod megtudni. Erre azért vannak hatékonyabb módszerek :) (pl. leméred)
Failure is always an option.

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Ez a lehúzószerszám, nem?

Az imbuszt két dologból következtettem ki:
Elvittem a szerelõhöz, vegye le. Azt mondta, hogy ahhoz imbuszkulcs kell és most neki nincs, csak másnap lesz. 2 nap múlva visszamentem és még csak elnézést sem kért, hogy jövõhéten lesz. Ekkor elhoztam tõle.
Olvastam Robert van der Plas Kerékpárjavítás házilag címû könyvét, amiben ezt írja:
"Egykulcsos mechanizmus. A szögletes tengelyvégû hajtómûvek egy részénél egykulcsos rögzítõrendszert találunk, amelynek szereléséhez egyetlen imbuszkulcs elég, s nem kell hozzá semmiféle speciális hajtókarleszedõ szerszám. ..."

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Oda imbusz? Miután kiszedted a hatlapfejût?
Az úgy nemnagyon :)
NEked ilyen kell:
Feltöltött kép

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
?
Most én nem értelek titeket. :)
A jobb oldalon levõ szegecselt hajtómûvemet szeretném leszedni cakkompakk. Amikor a porvédõ kupakot kiszedem, alatta van egy hatlapfejû csavar, ez oké, kicsavarozom. És utána kell valamilyen imbuszkulcs a további leszereléshez, nem lehúzó speciális szerszám, az nem is megy bele.
Na most ha tudnám milyen kell bele, tudnék olyat kölcsön kérni.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
utánanézek, nem ismerem :)

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Szerintem az önlehúzó csavarra gondolt. Vagyis olyan csavar ami lehúzza a kart. Szval érted :)