Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.883 hozzászólás
Csatlakozom Matt-hez, nem tûnik jó tanácsnak brutálisan megtépni semmilyen csavart sem.

Meg fél méteres kulccsal húzni meg középcsapágyat, pedált? Azért ez már hajmeresztõen hangzik. Különösen, hogy a régebbi (egyszerûbb) pedáloknál, amiket 15-ös kulccsal lehet csak meghúzni, a lelapolás nagyszerûen elkezdni forgácsolni a hajtókart elég hamar. Még valaki komolyan veszi, azt pajszerral áll neki biciklit szerelni.

Nekem sincs nyomatékkulcsom, de azért minden méretû menethez létezik valami ésszerû határ.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Nos akkor ott a mák.
Tapasztalat szerint ,ha azzal húzom meg a gépeken,sokszor lazul vissza.Stucni elõlapja.Elõzõeket tartom.:)

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Pl az kormánystucnim 5 NM-es annyival is húzom még eddig nem lazult le egyszer sem, mint ahogy más sem amit gyári értékre húztam ellenben a fogsor rögzítõ csavarnál a perem tört már le a menetrõl.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

ez biztos?

alsóbb kategóriákban talán mûködik ez, de szerintem a mostani grammozós világban, ahol minden lehetséges helyrõl kispórolják az anyagot elég veszélyes így bringát összerakni...

edit:
lehet, hogy sok tapasztalattal megy ez a "majdnem szakadásig húzás", de itt a fórumon én nem tanácsolnék ilyesmit átlag barkácsolóknak.

Hollowtech 2- nél,ahol csak két hatos csavar van a hajtókarban,nyilván áll a 12-14 Nm.
Egyéb helyeken normál középcsapágynál,normál hajtómû csavarnál, ha gyári értékre van húzva,visszalazul.
96 kg vagyok,szerintem gyenge se,de 28cm- es erõkarú racsnis kulccsal még sose sikerült középrészt megszakítanom.
Hollowtech 2-es középnél 50 cm a kulcs erõkarja.Ott sem volt még rá példa.
Pedálkulcs szintén 50-es ,ott se.
Nem mondtam,hogy ész nélkül kell csinálni.
Ellenben sok kitekeredett középpel,pedállal,leesett hajtókarral volt szerencsém találkozni,ami a helytelen szerelés miatt ment tönkre.

DE mondhatnám ,hogy húzd meg a stucnid 5-ös csavarját 6 Nm-el,tekerj vele 2-3 hetet,majd nézd meg mennyire feszes.
Lemaradt.Természetesen mûanyag bal csészére nem áll a dolog.
De szerintem az átlag barkácsoló is észreveszi ,hogy ott nem kóser valami.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás

Megadott nyomaték kevés,hajtókarhoz is ,középhez is ,pedálhoz is.
A jó megoldás a majdnem szakadásig húzás.

ez biztos?

alsóbb kategóriákban talán mûködik ez, de szerintem a mostani grammozós világban, ahol minden lehetséges helyrõl kispórolják az anyagot elég veszélyes így bringát összerakni...

edit:
lehet, hogy sok tapasztalattal megy ez a "majdnem szakadásig húzás", de itt a fórumon én nem tanácsolnék ilyesmit átlag barkácsolóknak.

KaraI.

KaraI.

vendég

• fórumtag
  • 99 hozzászólás

Ja. Karának ment.

Köszönöm!
Jól megtéptem,egyébként tõletek van a fehér Level A2-es váz.
:)
KROSS Level A2

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Ja. Karának ment.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Megadott nyomaték kevés,hajtókarhoz is ,középhez is ,pedálhoz is.
A jó megoldás a majdnem szakadásig húzás.

bubu 100

bubu 100

vendég

• fórumtag
  • 15 hozzászólás
szevasztok van egy magellan dracco kerékpárom és a kérdésem az lenne hogy lehet takarítani a hátsó racsnit?vettem wd40-et de csak a láncra fújom a racsnikba meg ott marad a kosz

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Akkor te is hajtásbarát vagy. Nálam is sok ezret mennek a láncok.

Elég pörgõsen hajtok. És tényleg igazad lehet, hogy ez számít igazán, mert én pl. a láncot nem mosom soha semmivel, csak párszáz km-enként, vagy esõs, saras nap után letörlöm rongyal, meg befújom láncsprayel.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Nekem deore acél tányér, de abból a tízezezerbõl gyakorlatilag mind a tízezret ez a tányér kapta, de tényleg le van már nullázva, még egy láncot esélytelen, hogy elvigyen. Szerencsére nem túl drága hozzá egy ugyanilyen tányér.

A mostani láncomban van már ötezer km, és még a 0,75 sem esik bele, ennek azért örülök.

Akkor te is hajtásbarát vagy. Nálam is sok ezret mennek a láncok.

A sebesség mindent megold.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

16000+ km van a 770es xt hajtómûvemben, a középsõn még alig látszik kopás és a nagy és a kicsi is még simán fut új lánccal. Persze lehet ez nem a hajtás hanem az én érdemem.

Nekem deore acél tányér, de abból a tízezezerbõl gyakorlatilag mind a tízezret ez a tányér kapta, de tényleg le van már nullázva, még egy láncot esélytelen, hogy elvigyen. Szerencsére nem túl drága hozzá egy ugyanilyen tányér.

A mostani láncomban van már ötezer km, és még a 0,75 sem esik bele, ennek azért örülök.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

a 770-es xt acél/karbon középsõ lánckereke azért szvsz többet bir, mint a 760-as xt alu középsõje pl

Így ránézésre nálam örök élet (fõleg hogy most a falon lóg :) ).

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
a 770-es xt acél/karbon középsõ lánckereke azért szvsz többet bir, mint a 760-as xt alu középsõje pl

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Nekem a középsõ van ramaty állapotban, olyan picik már a fogak, hogy csak na. A következ láncnál az is csere.

Igaz, kapot eddig több, mint tízezret, bár nem tudom, hogy mennyi az elvárható.

16000+ km van a 770es xt hajtómûvemben, a középsõn még alig látszik kopás és a nagy és a kicsi is még simán fut új lánccal. Persze lehet ez nem a hajtás hanem az én érdemem.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Nekem a középsõ van ramaty állapotban, olyan picik már a fogak, hogy csak na. A következ láncnál az is csere.

Igaz, kapot eddig több, mint tízezret, bár nem tudom, hogy mennyi az elvárható.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Köszi a hasznos infót! Akkor megnyugodtam kicsit. Hirtelen felindulásból kérdeztem meg, mert ismét egy +6-7e Ft-os kiadás most nagyon nem hiányzik. Kocsim is szervízre megy + mûszaki vizsga; hát, egy középkatos bicaj árának néz ki, azt hittem, rosszul látok/hallok! :-/ De gondolom nem kell bemutatni ezt a "témát" (és bocs az OFF miatt)...

Ami a 22-es elkoptatását illeti: ez elvileg annyira nehezen kopna? Jó sokat nyüstöltem sokáig, fõleg a katasztrofális erõnlétem miatt. Másfél éve kezdtem nyúzni a bicajt (5-6e km lehet benne) és hegyen felfelé bizony egybõl a kicsin volt a lánc... Kb. 1-2 hónapja kerültem olyan állapotba, hogy sok helyen, ahol, 22-24 és 22-18-as közt mentem, most már megy a 32-24 vagy akár a gyorsabb áttétel is. (Ma páldául életemben elõször a XII. kerületben a Trencséni utcáról a táblával 19%-osnak jelölt, köves Zsibói utcán jöttem át az Istenhegyi útra felfelé, 32-24-en. Majdnem meghaltam, de a végén kiült a mosoly az arcomra. Már amikor végre nem csak a levegõvétel volt az, amire minden energiám elment.:)) Szóval, most a 32-es elsõ fogaskeréken a sor, ha így folytatom, az is lassan kuka. :) Persze remélem nem mostanában lesz...

A 22es kopik legkönyebben, csak általában azért nem kopik el mert nem használjuk (amíg volt 22esem addig is csak versenyen használtam). Pörgess, úgy alig kopik a lánc.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 hozzászólás

Jó rá bármelyik 22es. Vegyél egy acélt (deore-t vagy régi lx-et) az tovább bírja és egyáltalán nem drágák 2eft körül már kapsz egyet, kb +20g az aluhoz képest.
Nekem éppen van 2db eladó acél 22esem, szinte eladhatatlan, mert boltból szinte ugyanannyiért kapsz, mint az apróból + posta ktg.

Ilyet egyébként még nem hallottam hogy valaki elkoptatta volna a 22esét (talán német fórumtársunk említett valami ilyesmit valamikor).

Köszi a hasznos infót! Akkor megnyugodtam kicsit. Hirtelen felindulásból kérdeztem meg, mert ismét egy +6-7e Ft-os kiadás most nagyon nem hiányzik. Kocsim is szervízre megy + mûszaki vizsga; hát, egy középkatos bicaj árának néz ki, azt hittem, rosszul látok/hallok! :-/ De gondolom nem kell bemutatni ezt a "témát" (és bocs az OFF miatt)...

Ami a 22-es elkoptatását illeti: ez elvileg annyira nehezen kopna? Jó sokat nyüstöltem sokáig, fõleg a katasztrofális erõnlétem miatt. Másfél éve kezdtem nyúzni a bicajt (5-6e km lehet benne) és hegyen felfelé bizony egybõl a kicsin volt a lánc... Kb. 1-2 hónapja kerültem olyan állapotba, hogy sok helyen, ahol, 22-24 és 22-18-as közt mentem, most már megy a 32-24 vagy akár a gyorsabb áttétel is. (Ma páldául életemben elõször a XII. kerületben a Trencséni utcáról a táblával 19%-osnak jelölt, köves Zsibói utcán jöttem át az Istenhegyi útra felfelé, 32-24-en. Majdnem meghaltam, de a végén kiült a mosoly az arcomra. Már amikor végre nem csak a levegõvétel volt az, amire minden energiám elment.:)) Szóval, most a 32-es elsõ fogaskeréken a sor, ha így folytatom, az is lassan kuka. :) Persze remélem nem mostanában lesz...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

No elkövettem azt a hibát, hogy dacára a korábbi renszerû lánccserélgetéseknek, most legutóbb elmulasztottam idõben a szervízt és szanaszét nyújtott lánccal elvásítottam egy XT fogaskoszorút (kuka lett, újat kellett vennem helyette) és úgy fest, az XT hajtómûvem 22-es fogaskerekét (ez egy Shimano Y-1J1 22000, ami az FC-M770-en van). Már fent az új fogaskoszorú és a lánc, mentem egy bejáratós kört és nem tûnt fel a 22-es hibája, egész az elsõ brutál emelkedõig. Na, ott majdnem perec lett, már az elsõ 3 méteren... Rászorul a lánc a fogaskerékre és felcsévéli a láncot.
Nem vagyok otthon ezekben a dolgokban, de azt tudom, a nagy lánckerék elég húzós összegbe fáj. Ez a kicsi, 22-es olcsóbb? feltehetõ SLX szintû is rá? Nekem az is elég "széttépetni", persze ha XT kell rá, hát XT lesz...

Jó rá bármelyik 22es. Vegyél egy acélt (deore-t vagy régi lx-et) az tovább bírja és egyáltalán nem drágák 2eft körül már kapsz egyet, kb +20g az aluhoz képest.
Nekem éppen van 2db eladó acél 22esem, szinte eladhatatlan, mert boltból szinte ugyanannyiért kapsz, mint az apróból + posta ktg.

Ilyet egyébként még nem hallottam hogy valaki elkoptatta volna a 22esét (talán német fórumtársunk említett valami ilyesmit valamikor).

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 hozzászólás
No elkövettem azt a hibát, hogy dacára a korábbi renszerû lánccserélgetéseknek, most legutóbb elmulasztottam idõben a szervízt és szanaszét nyújtott lánccal elvásítottam egy XT fogaskoszorút (kuka lett, újat kellett vennem helyette) és úgy fest, az XT hajtómûvem 22-es fogaskerekét (ez egy Shimano Y-1J1 22000, ami az FC-M770-en van). Már fent az új fogaskoszorú és a lánc, mentem egy bejáratós kört és nem tûnt fel a 22-es hibája, egész az elsõ brutál emelkedõig. Na, ott majdnem perec lett, már az elsõ 3 méteren... Rászorul a lánc a fogaskerékre és felcsévéli a láncot.
Nem vagyok otthon ezekben a dolgokban, de azt tudom, a nagy lánckerék elég húzós összegbe fáj. Ez a kicsi, 22-es olcsóbb? feltehetõ SLX szintû is rá? Nekem az is elég "széttépetni", persze ha XT kell rá, hát XT lesz...