Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

A láncokon láthatsz námi rozsdát de csak a felületén egy minimálisat, kb a körmöddel letörlöd.

Pont ezt gondoltam én is, ezért mikor megláttam a láncot, megvontam a vállam, és felraktam. Persze, most nem találom a törött darabot (szerintem eltettem), hogy lefényképezzem, és feltöltsem. :angry:

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Nemtom, plö rozsda?

Meg mintha egy random angol nyelvű oldalon emlegették volna, hogy nem minden oldószer használ a fémnek? Mondjuk én benzinben mostam, és sokáig olajban tároltam (mármint vastagon lefújtam, és becsomagoltam zsírpapírba :) )

Tudod, a hidakat sem azért festik, mert a Feng Shui azt kívánja.

Rozsdamentes anyagból egy egész hidat megcsinálni...hát nem igazán lehet. Vagy megfizethetetlenül drága lenne.

A láncokon láthatsz námi rozsdát de csak a felületén egy minimálisat, kb a körmöddel letörlöd.

Marci

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás

epp most szamoltam vegig a bike24en - nezted mennyibe kerul egy sor? :)

és mit jött ki? mert nekem x01re pl 600 eur (groupset) vs 635 eur (darabokbból) ami kb pont 5% 

persze h néztem, a sor 150 (gx) vagy 300 (x01) eur, attól függüen h számít e neked a 100g

mayor módosította - 2017. augusztus 31. - 16:42

ritchey p29er custom

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás

arn a vázadban nem lesznek lyukak, oda kellett adjon a Canyon csavarral rögzíthető műanyag takarókat. 

Ha nem, akkor szerintem küldenek olyan szettet ami az 1x-es bringákon vannak. 

Ezzel tényleg ne tökölj mert minden adott nálad. Vegyél előre egy 32-es sima (gyári) tányért és készen vagy. 

Szerintem 32/11-42-vel el tudsz te tekerni. 32-42-re itthon még soha nem kapcsoltam, azzal a falra fel lehet mászni (Bécsben nem tudom mi van). És nagyon nem vagyok zcs, úgy megy el mellettem mint a gyorsvonat minden reggel :)

Eagle féle irányba egyelőre nem megy a Shimano a mostani kiállítás alapján. Persze ettől még fél év múlva megjelenhetnek egy 1x12-es rendszerrel.    

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

a tapasztalatom szerint ált. 5% árdiffi van gourpset ill darabonként válogatva történet között, ami azért lenyelhető... ;)

epp most szamoltam vegig a bike24en - nezted mennyibe kerul egy sor? :)

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás

.. a mixbol csak ugy jonnel ki jol, ha megvenned mindkettot..

a tapasztalatom szerint ált. 5% árdiffi van gourpset ill darabonként válogatva történet között, ami azért lenyelhető...;)

ritchey p29er custom

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

szvsz ha cserélni akarsz, szerintem pont most tedd meg, egy kvázi új hajtás+váltás simán eladható, míg egy használt mégha nincs is benne nagyon sok aligha - legalábbis én biztos nem venném meg :)

eagle GX - 300 eur

eagle X01(sor,kar)/GX(lánc,váltó) mix - 480 eur 

eagle X01 - 600 eur

az árak "upgrade kit" re vonatkoznak, tehát a hajtókarnak maradnia kell, amire mehet egy 34 es tányér (akár az említett absolueblack..)

(és összehasonlírás képpen: egy 2x11 xt M8000 minusz hajtókar most kb 450eur ujonnan...)

"* a telo tavjat kurtitani kellene"

miért is?

minel tobbet szamolgatom, annal nagyobb bennem az elhatarozas, hogy nem piszkalom :) a sramnak nincs rossz ara egy komplett bringan, de upgrade szettben sem olcso, ha egy sort akarsz venni kulon az meg eleg horror. a mixbol csak ugy jonnel ki jol, ha megvenned mindkettot, de akkor meg buksz az eladason, es ezt az idot inkabb tekeressel toltom.

amugy is bizonytalan vagyok abban, hogy tetszene e, szvsz errol a bringarol max egy lanctanyer + sor cserebe szabad beleugrani. a tobbit meg majd a kov bringanal 2-3 ev mulva. biztos a shimano is jon egy egy tanyerra optimalizalt verzioval.

arn módosította - 2017. augusztus 31. - 14:56

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás

koszi a tapasztalatot... ha az eszemre hallgatok, akkor nem cserelek le egy kethonapos 2x11es xt valtast :) szvsz ezt 2x11re talaltak ki, a tobbi mar csak azert van, hogy legyen, de shimano oldalrol nem az igazi. amugy nekem is az eagle a szimpatikus, az 1x11et kompromisszumosnak erzem tobb szempontbol. viszont egy eagle szett 300-700 eur kozott lenne vhol, a sramos trigger annyira nem jon be (nincs ugras), markolatvaltom viszont sose volt.

az elmult napokban tobbszor vegigzongoraztam mi lenne a legkonnyebb kozeput:

* sunrace 11-46

* absoluteblack oval

hatranyok:

* atfogas sem az igazi, sem a lepcsok

* a vazon maradnanak ures lyukak, amik zavarnanak

* kerdeses a mai "1x" idokben, ki venne tanyerokat es atdobot, triggert

* az oval tanyer kikezdi a valto kuplungot

* a telo tavjat kurtitani kellene

tul sok a de, a OneUp sharknak utananezek, mert epp 11-42em van.

szvsz ha cserélni akarsz, szerintem pont most tedd meg, egy kvázi új hajtás+váltás simán eladható, míg egy használt mégha nincs is benne nagyon sok aligha - legalábbis én biztos nem venném meg :)

eagle GX - 300 eur

eagle X01(sor,kar)/GX(lánc,váltó) mix - 480 eur 

eagle X01 - 600 eur

az árak "upgrade kit" re vonatkoznak, tehát a hajtókarnak maradnia kell, amire mehet egy 34 es tányér (akár az említett absolueblack..)

(és összehasonlírás képpen: egy 2x11 xt M8000 minusz hajtókar most kb 450eur ujonnan...)

"* a telo tavjat kurtitani kellene"

miért is?

mayor módosította - 2017. augusztus 31. - 14:43

ritchey p29er custom

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

koszi a tapasztalatot... ha az eszemre hallgatok, akkor nem cserelek le egy kethonapos 2x11es xt valtast :) szvsz ezt 2x11re talaltak ki, a tobbi mar csak azert van, hogy legyen, de shimano oldalrol nem az igazi. amugy nekem is az eagle a szimpatikus, az 1x11et kompromisszumosnak erzem tobb szempontbol. viszont egy eagle szett 300-700 eur kozott lenne vhol, a sramos trigger annyira nem jon be (nincs ugras), markolatvaltom viszont sose volt.

az elmult napokban tobbszor vegigzongoraztam mi lenne a legkonnyebb kozeput:

* sunrace 11-46

* absoluteblack oval

hatranyok:

* atfogas sem az igazi, sem a lepcsok

* a vazon maradnanak ures lyukak, amik zavarnanak

* kerdeses a mai "1x" idokben, ki venne tanyerokat es atdobot, triggert

* az oval tanyer kikezdi a valto kuplungot

* a telo tavjat kurtitani kellene

tul sok a de, a OneUp sharknak utananezek, mert epp 11-42em van.

arn módosította - 2017. augusztus 31. - 13:22

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás

nem hagy nyugodni ez az 1x11 dolog... vegulis csak egy lanckerek es egy sor csere. alapvetoen az 1x12 eagle lenne a legjobb, de annyit nem er a proba, az 1x11 mindig vhol kompromisszumos, foleg a sorokat illetoen. amiket neztem:

* shimano 11-46 - tul nagy a vegen az ugras, 32es tanyerral a lanchossz is passzol

* sunrace 11-46 - ez a kozepen foghijjasabb

* sunrace 11-50 - biztos mukodik, de tul van az m8000 fogkapacitasan normalis meretu tanyerral

mas alternativa? talan a sunrace 11-46 az arany kozeput 32es tanyerral.

apropo tanyer... a shimano nagyon kitalalta, hogy az egyszem tanyert adja annyiert, mint korabban a ketto-harmat. van vmi jo alternativa? en egy szimpatikus megoldast lattam meg, ami szinten regota piszkalja a csoromet, vmi oval. m8000hez van oneup, black, etc. melyik jo?

hogy meretezel ovalhoz lancot?

jo egyaltalan az oval, vagy csak placebo az egesz?

leírom én miket találtam mivel hasonló szituban voltam nemrég. shimano 2x10 ről akartam 1x? re váltani. nálam a minimum 450% "range" volt a fő szempont, hogy legalább megközelitse a jelenlegi 2x tartományát (517%) (maratonozok ill megyek eleget terepen) ill hogy a sor ne legyen kö nehéz

1x11:

1. Sunrace 11-50: úgy rémlik hogy megy a hosszúkanalas 8000es váltóval, de kell még 1 lánc.. (450% / 550+g)

2. OneUp shark: shimano 11-42-t (ha ilyned van mák) konvertál 11-50 re, van a kitben egy speckó váltókanál (450% / 550g)

3. e13 9-44 / 9-46:  könnyű, de sajna vannak quality gondok (470%, 511% / 320g )

1x12:

4. Sram GX Eagle upgrade kit: váltó + kar + sor + lánc (500% / 450g)

5. Sram GX Eagle váltó (mert ez törik) + lánc (mert ez kopik) + sram X01 kar (mert precizebb) + sor (mert könyebb) (500% / 350g)

a 3 és értelemszerűen a 4+5 XD szabadonfutót igényel.

én a helyedben eladnám a komplett meglévő szettet ill hozzátennék egy kevés pénzt amiből megvan a 4. - de lenginkább hozzátennék több pénz és kijön az 5. :)

(időközben a Gabaruk-nak is kijött 11-50 es kazettája, érdemes ránézni...)

mayor módosította - 2017. augusztus 31. - 01:37

ritchey p29er custom

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás

Hát igen, a legközönségesebb oldószer, a víz, nagyon nem tesz jót a láncnak, de a (vízmentes, nem savas) szerves oldószerek nem ártanak neki. Egyszer egy nagyon rozsdás láncot pillanat alatt újjávarázsoltam úgy, hogy egy fél literes PET palackban egy kevés motorolajjal megráztam... Esetleg rozsdamentes tárolási módszernek is jó lehet :)

Nemtom, plö rozsda?

Meg mintha egy random angol nyelvű oldalon emlegették volna, hogy nem minden oldószer használ a fémnek?

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Relaks pár hónapja már írtam hogy nagyon nem kéne erőltetned ezt a szerelösdit mert nagyon távol állsz tőle, most is csak megerősítettél ebben.

Keres inkább egy megbízható szervizt. :)

Mert? A két tönkrement láncomnál az egyiken elég nyilvánvalóan látszott, hogy baj lesz, csak mivel az anyagokhoz nem értek, a használat során jött ki a baj :o

Amúgy az is megérne egy misét, hogy miért csak a KMC-vel van bajom :huh:

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Relaks pár hónapja már írtam hogy nagyon nem kéne erőltetned ezt a szerelösdit mert nagyon távol állsz tőle, most is csak megerősítettél ebben.

Keres inkább egy megbízható szervizt. :)

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Ezt fejtsük már ki !

Mi a rák eszi meg a fémet tároláskor ? Valami maró savban tartod azt a szegény láncot ?

Én lánccserekor lemostam magasnyomásúval, levettem és beraktam egy zacskóba. Ennyi. Ez nem eszi meg a fémet.

Nemtom, plö rozsda?

Meg mintha egy random angol nyelvű oldalon emlegették volna, hogy nem minden oldószer használ a fémnek? Mondjuk én benzinben mostam, és sokáig olajban tároltam (mármint vastagon lefújtam, és becsomagoltam zsírpapírba :) )

Tudod, a hidakat sem azért festik, mert a Feng Shui azt kívánja.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.700 hozzászólás

Ezt fejtsük már ki !

Mi a rák eszi meg a fémet tároláskor ? Valami maró savban tartod azt a szegény láncot ?

Én lánccserekor lemostam magasnyomásúval, levettem és beraktam egy zacskóba. Ennyi. Ez nem eszi meg a fémet.

reméljük, zacsi előtt megszárítottad.. :ph34r:

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Naigen, az állás tehet neki rosszat, ha rosszul tárolják, és valami megeszi a fémet ;)

Ezt fejtsük már ki !

Marci

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Így van, igen !!! Biztosan az állás tett neki rosszat.... :-)

(...)

Szerintem te is vegyél olyat, hagyd a kmc-t !

Naigen, az állás tehet neki rosszat, ha rosszul tárolják, és valami megeszi a fémet ;)

Ezt a rendszert még elhasználom a KMC-SRAM-Sunrace kombóval ... hacsak nem makkan meg ez a KMC is :D

A következőre már be van készítve az újabb adag, de azok még saját levükben vannak, remélem nem lesz bajuk. Abban van Shimano (az első nagyon gyorsan elnyúlt, szóval kíváncsi vagyok), Sram, Connex, YBN meg TAYA :)

Igen, a végén az a kettő jó kis dzsunka lánc XD

RelakS módosította - 2017. augusztus 29. - 19:58

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Kérdés azokhoz, akik váltott láncot használnak:

Hogyan tároljátok a láncot?

Lehet, hogy most is a helytelen tárolás a baj, de már a második KMC láncom adja meg magát ebből a garnitúrából. Ezt legalább a "squirt összetartotta" :D Legalábbis csere közben tűnt fel legalább két repedt szem.

Most egy kiszuperált kajás dobozban tartom őket, zsírpapírba tekerve. Ez utóbbi kapott egy réteg squirtet a lánccal érintkező részén.

Így van, igen !!! Biztosan az állás tett neki rosszat.... :-)

Itt sokan istenítik a KMC-ket...Hát az ő dolguk. Mondjátok hogy sznob vagyok de a 8as rendszeremen vagy 10 évig csak az egyik legolcsóbb Sram láncokat használtam, több 10ezer km-t kihoztam a váltott láncokból de semmi baja nem volt soha egyszer sem. Egy láncszakadásom nem volt soha, semmi.

Most 10es Shimano-t használok, sok rosszat attól sem várok.

Szerintem te is vegyél olyat, hagyd a kmc-t !

Marci

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Ez ám a tervezett avulás! Álltában is nyúlik,reped! :D

Inkább arra gondolnék, hogy álltában meggyengült, és most, hogy végre ismét használtam, megadta magát. Kicsit megerőltettem egy elnyűtt soron, ezért legalább másfél-két évig nem látott bringát. Ennyi idő kellett a többi láncnak, hogy behozza a hosszát. :ph34r:

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
When moving from a round chainring to the Absolute Black Oval, the company recommends adding two links to your current chain length to account for the elongated portion of the chainring.