Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
egyetlen megoldásnak azt gondolom, hogy keress tömört és vágd ki a hajtómû lyukköréhez.
pl. mint ez. kiskubai alkotja teli bmx tányérbõl
Feltöltött kép

hátra ugyan ez, egy kazettás lánckereket sablonnak használva.

DCCC

DCCC

vendég

• fórumtag
  • 80 posts
A vázam hátsó 3szöge fix, de acél váz csúszópapucsos, nemtart sokból átalakítani ugy hogy a bordásszíjat alkalmazzam, de kérdés inkább hogyan rögzítsem a szíjtárcsákat elõl és hátúl, ha méretben találok megfelelõ tárcsákat, ahogy nézegetem ezek a tárcsák bringákra elég profi módon, CNCzve vannak, ami eléggé dizájnos is.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
gondolom annyira kell csak feszítve lennie mint egy egysebességes lánchajtásnak. attól meg semmi baja nem lesz az agynak.
amúgy van hozzá bontható hátsóháromszöges vázad csúszópapuccsal vagy excenteres középrésszel/aggyal?

megelõztek.

amúgy keresgélve szerintem simán megoldható megfelelõ méretû bordásszíj hajtást összehozni egy kis mûhelyháttérrel.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Az elsõ megoldandó problémád hogy olyan váz kell aminek a lánc és támvilláját szét tud szedni, (csavarozni) hogy be tud tenni a bordás szíjat mivel az nem bontható mint a lánc. Van ilyen vázad?
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

DCCC

DCCC

vendég

• fórumtag
  • 80 posts
Sziasztok! Kérdése(i)m a bordásszíj hajtással lenne kapcsolatos. Egyik az, hogy ugye feszítve kell legyen, és ez nem megy az agykazetta rovására, hogy folyamatos feszítést kapnak a csapágyak? Elõnyeit-hátrányait tekintve mérlegeltem és megpróbálkoznék egy ilyen hajtással, csak a bordás kerekek elkészítésével van a gond, mert ugye legalábbis gondolom én nem lehet kapni szabad kereskedelembe kerékpárra ilyesmit. Hol lehet készíttetni ilyen bordás tárcsákat és milyen anyagi költségei vannak ennek a hajtásnak?
Köszi!

stormy89

stormy89

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Köszönöm szépen a választ!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
a karhoz:
Acor ATL-2715 hajtókar leszedõ (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Hajtókar leszedõ) | Kerékpár Webshop

vagy vannak még olcsóbb változatok amiknek nincs nyelük és villáskulcs kell hozzá

monoblokkhoz:
Acor ATL-2620 monoblokk behajtó (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Monoblokkhoz) | Kerékpár Webshop

ennek is van olcsóbb változata, ami gyakorlatilag csak egy lapolt bordázott henger, 32es kulcs kell asszem hozzá.

stormy89

stormy89

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
Sziasztok!

Négyszögtengelyes Shimano M361-es hajtómûvem van. Szeretném szétszedni és kitakarítani egy kicsit a vázat. Milyen szerszámot vegyek a hajtókarhoz ill. a középcsapágy kiszedéséhez? köszönöm

Serpico

Serpico

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
most megnéztem kicsit jobban a hajtást azt nem tudtam hogy perselyes amit stp1 -is mondott mert alig látszik hogy abba lenne csak néztem hogy a pedálnál amibe bele tekerem az elüt a karszínétõl de másik oldalon meg tisztára úgy néz ki mintha nem lehetne kiszedni.Akkor most ezt hogy szedjem ki? üssem ki valahogy mert gyárilag gondolom jól bele rakták.Aztán pasz hagy mivel tudnám kiszedni. Külön kapni meg gondolom nem lehet tehát azt csináltatnom kell bele. (régen Truvativ karnál is volt hogy kijött és boltba azt mondták hogy nem árulnak ilyet csak csináltatni lehet bele.)

Bocs a sok szövegért:)

Serpico

Serpico

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
nekem is volt truvativ hussefelt pedál is az csak imbuszos volt az sosem lazult ki most nem is értem hogy a mostani mért.

amúgy ez a javító betétes dolog nézegettem olvastam hogyvan ezt ha betekerem ugye akkor utánna pedált is. Ez nem fog nekem elforogni ha esteleg nagyon meghúzom pedált? mert csak attól félek igazából hogy megcsinálom és aztán meg lehet ki is jön vele. Mert végülis Dirtre meg néha Dhra is használnám és itt végülis eléggé kivan használva a pedál sokat kap érkezésnél.Remélem hogy nem lesz vele gond. Mert ha ez nem sikerüli utánna raknám bele a truva perselyt. Ha meg azt megcsinálom elõbb akkor utánna lehet már nagy lesz a lyuk nagyon hogy ezt a betétes módszert megcsináljam majd kiderül.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Meg lehet eléggé húzni.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts
Ettõl a kicsavarodástól most én is tartok egy kicsit, mert a pedált csak imbuszkulccsal lehet betekerni, azzal meg alig lehet meghúzni. A régi pedálomat pedig villáskulccsal is meg lehetett húzni. Eléggé meg lehet így húzni?
"Ride today, heal tomorrow"

Serpico

Serpico

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Köszönöm a segítséget! mert ha megtudom így csinálni akkor remélem oké lesz.perselyesre gondoltam én is csak ez ugye gyárilag nem az. Így lehet hogy nem lesz tuti vagy esetleg nem tudom bele fogatni jól de havernak van truvából persely azt ha bele tudom rakni akkor nagyon fogok örülni ha mégsem akkor megpróbálom a másik dolgot.Aztán remélem oké lesz mert most vázat is szeretnék cserélni és arra kell a pénz.

sajna nem tudom pedálal próbáltam de nem sikerült mert eléggé mozgott benne a rendes oldalról.

Hát mentem vele és egyszercsak éreztem mintha a pedál tengelye elgörbült volna CrankBrothers 50/50em van mondom az azért nem gyenge pedál megnéztem kijött kb a feléig aztán haza toltam bicót tekerem befelé és semmi csak forog forog hiába húztam nézem elnyalódott menet.

De azt sem értem mért lazult egyáltalán jól ráhúztam pedig.

Aztán majd írok hogy mi lett a vége:D

mégegyszer kösz!

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Hello

nekem lenne egy Shimano SLX-em és a pedál menet elnyalódott mit tudok csinálni vele ?
meglehet még menteni mert nem régi és nem szeretnék új hajtást

kösz elõre is a válaszokat.

Menetjavitó
MENETJAVT V-COIL - Tomnerszerszm - Unas Shop
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
miután acélbetétes, ezért legrosszabb esetben újra kell perselyeztetni. de tényleg, azt hogy sikerült? pedállal nem tudod újravágni?

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Azt meg hogy sikerült elnyalni?

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

Serpico

Serpico

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Hello

nekem lenne egy Shimano SLX-em és a pedál menet elnyalódott mit tudok csinálni vele ?
meglehet még menteni mert nem régi és nem szeretnék új hajtást

kösz elõre is a válaszokat.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

Láncnyúlás-mérõvel.

Köszi!

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Itt van elõttem a táblázat.

De durva ! Simán vannak 3 cm-es különbségek is a Q-faktorban !
Marci

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

Hogyan lehet legegyszerûbben ellenõrizni, hogy jó -e még a lánc, nincs megnyúlva?
Tolómérõvel?

Láncnyúlás-mérõvel.