9-es tiagra szettben cseréltem tripla tiagra (50/39/30) hajtómûvet 10-es 50/34-es kompaktra (FC-R700). A sorom 9-es 11-25. Ellentmondó dolgokat olvastam a neten, ezért a saját tapasztalatok:
1. Lánccsere is mindenképpen szükséges, két okból:
a, 9-es lánc szélesebb, ezért a kistányéron kis hátsó fogaskerekeken beleér a nagytányérba, 10-es lánc kell
b, a tripla hajtómû lánchosszt a 39-es tányérra "optimalizálják". Ez így viszont rövid, 50/25 teljesen kifeszíti a h.váltót. Az új láncot (SRAM 1301) úgy szabtam, hogy 34/11-en még éppen ne verjen bele a hátsó váltóba, így tökéletes, az 50/25 is használható (tudom nem szép dolog ...)
2. Elsõ váltó csere nem feltétlenül szükséges, de erõsen ajánlott: a tripla váltó "kitüremkedései" másképp vannak, szinte reménytelen úgy beállítani hogy ne súrlódjon vhol kistányér esetén, illetve a szélessége és a keret magassága is más. De azért el lehet lenni a 9-es tripla elsõ váltóval is, de egy dupla 10-es tisztább, szárazabb érzés.
3. Bár a kompaktnak elég lenne a rövidkanalas (SS) hátsó váltó, a középkanalas (GS) lecserélése szerintem fölösleges, kifejezetten jól jön a nagyobb fogszám átfogás, fõleg ha pl 11(v.12)-28 sor kerülne bele egy hegyi túrán.
4. A kilences sor és hátsóváltó gyönyörûn viszi a 10-es láncot, talán jobban mint a 9-est
És ami miatt csináltam, ebben a sorrendben:
- kevesebbet kell elsõ váltót használnom, nagytányéron a teljes sort ki lehet használni
- Negyed kilót fogyott a bicó, megmértem: FC-R700: 753g, FC-R4503: 1008g (csapágy nélkül of course)
- Szûkebb pedáltávolság, Q-faktor (a fene tudja hogy ez számít-e valamit)
- kezdõdõ sznobéria
még valami, a 9-es sram patentszemet simán kézzel összerakom, szétkapom. Na a 10-es nem akart bekattanni, félúton megakadtak a patentszemben a csapok se össze, se szét. Idegbaj kerülgetett, aztán kerékre tettem a bicót, rúgtam egyet a pedálon, erre bekattant. Gondolom szétszedni sem egyszerû ezek után...