Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts
Nagyjából. A shimano egy nagyon kicsit szûkebb. Ennek következtében az shimano középrészbe nem fogod tudni lazán félkézzel betolni az fsa hajtómûvet. Nekem csak úgy ment be hogy a lábbal nyomtam be a vázat kézzel ellentartva. Kiszedni meg egy úgy, hogy a tengelyvéget egy fatuskóval ütöttem be.
De amikor bent volt, hibátlanul mûködött.
Fordítva, ha fsa középcsapágya tolsz shimano hajtómûvet akkor persze lazán bemegy, de ennek ellenére nem tapasztaltam, hogy "lötyögne".
A fenti esetben esetben a köv. alkatrészek voltak: FSA bb7000, FSA comet, Shimano SM-BB51
Úgy tudom, a megaexeo középrészek egymással sem feltétlenül csereszabatosak. Azaz adott hajtómûhöz adott csapágy kell.

Mennyire shimano kompatibilis az fsa megaexo középrész?

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 posts
Mennyire shimano kompatibilis az fsa megaexo középrész?

Mester14

Mester14

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,353 posts
Wolfman8:
Próbáld meg azt még hogy áttisztítod az egészet ragyogóra. Meg még azt nézd meg nincs e elferdülve a váltó vagy váltófül. Pl ilyen elõfordulhat ha hátsó kerékkel teszed az utcai kerékpár tartóba.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

Az olaszmenet hajtásoldali csészéje csak akkor tekeredik ki, ha be van zsírozva. Csak egy minimális réteget hagyj rajta, akkor nem jön ki. Esetleg teflonszalaggal érdemes próbálkozni. Valószínûleg azért van már most ilyen hangja, mert kilazult. Szét kell szedni, zsírtalanítani mindent, bal menetet rendesen bezsírozni, jobb oldalit csak egy nagyon picit, rendesen megtépni a jobb csavart, aztán nem lesz problem. Enyém akkor jött helyre, mire lecseréltem :D Egyébként érdemes nézni hozzá monoblokkot, kb 2 ezerért már lehet hozzá kapni.

A „minimális réteg” jobboldali zsírzás helyett Loctite 243-at (oldható menetrögzítõ) javasolnék, a jobb csésze teljes zsírtalanítása után (pl. alkoholos ronggyal törölgetés), s tényleg erõsen meghúzandó. Több régi francia rendszerû (azaz szintén jobbmenetes jobbcsészés, az olasznál valamivel kisebb) középrészt szereltem így (mûködnek, zajtalanul, évek óta).

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 posts

Üdv!

Van egy ótvar sparos bringám, amit már hellyel közel használhatónak mondanék, DE!
A hajtómû brutálisakat kattan, már-már reccsen helyenként.
Az éves generálozásnál azt mondta a srác hogy monoblokk csere, azonban amikor hoztam el kiderült, hogy "olasz menetes, ez meg ritka mint a fehér holló".
Továbbá szépen bezsírozta amivel egy ideig jól is futott de azóta megint recseg. Azt is megtudtam h ez a fajta folyamatosan kilazul, szal ezt is fogja csinálni.
Lehet ezt cserélni vagy ilyenkor mi a helyzet?
Esetleg újítanom kell egy komplett hajtómû rendszert(lánckerék, monoblokk hajtókar, stb..)

Az olaszmenet hajtásoldali csészéje csak akkor tekeredik ki, ha be van zsírozva. Csak egy minimális réteget hagyj rajta, akkor nem jön ki. Esetleg teflonszalaggal érdemes próbálkozni. Valószínûleg azért van már most ilyen hangja, mert kilazult. Szét kell szedni, zsírtalanítani mindent, bal menetet rendesen bezsírozni, jobb oldalit csak egy nagyon picit, rendesen megtépni a jobb csavart, aztán nem lesz problem. Enyém akkor jött helyre, mire lecseréltem :D Egyébként érdemes nézni hozzá monoblokkot, kb 2 ezerért már lehet hozzá kapni.

mhorpheus

mhorpheus

újonc

• fórumtag
  • 6 posts
Üdv!

Van egy ótvar sparos bringám, amit már hellyel közel használhatónak mondanék, DE!
A hajtómû brutálisakat kattan, már-már reccsen helyenként.
Az éves generálozásnál azt mondta a srác hogy monoblokk csere, azonban amikor hoztam el kiderült, hogy "olasz menetes, ez meg ritka mint a fehér holló".
Továbbá szépen bezsírozta amivel egy ideig jól is futott de azóta megint recseg. Azt is megtudtam h ez a fajta folyamatosan kilazul, szal ezt is fogja csinálni.
Lehet ezt cserélni vagy ilyenkor mi a helyzet?
Esetleg újítanom kell egy komplett hajtómû rendszert(lánckerék, monoblokk hajtókar, stb..)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Össze vagyok már zavarodva, elnézést :D
Tudtok ajánlani olyan 39/53 lánctányérokat, amiknek a furatköre 130-as, és nem baromi drágák? Baromi idegesítõ tud lenne a biopace 90-es fordulattól. Ja, és 7/8 sebis rendszerhez kellene.

Figyeld az aprót. 99%ban mindig van fent ilyen.

A sebesség mindent megold.

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 posts

Pajta = hajtaspajtas.hu
Hercehurca.hu = bajnok. nem mindegy. :)

Össze vagyok már zavarodva, elnézést :D
Tudtok ajánlani olyan 39/53 lánctányérokat, amiknek a furatköre 130-as, és nem baromi drágák? Baromi idegesítõ tud lenne a biopace 90-es fordulattól. Ja, és 7/8 sebis rendszerhez kellene.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts

Pajta - hercehurca.hu
Alternatíva: Sunrace FCR96 esetleg.

Pajta = hajtaspajtas.hu
Hercehurca.hu = bajnok. nem mindegy. :)

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 posts

Ebben az árban tudsz jobbat mondani nekem ? Vagy van jobb ? Mi ez a Pajta ?

Pajta - hercehurca.hu
Alternatíva: Sunrace FCR96 esetleg.

NorbZ

NorbZ

vendég

• fórumtag
  • 19 posts

A Pajtában szokott lenni zsír új, múltkor 7 körül akciózták. Mindenféleképpen Exaget szeretnél?

Ebben az árban tudsz jobbat mondani nekem ? Vagy van jobb ? Mi ez a Pajta ?

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 posts

Üdv!
Exage hajtómûvemen a jobb oldali hajtókaron a pedál menete el lett nyûve. Milyenre cseréljem ? Exage-t néztem a maxibike-nél 6,5e ft lenne, de új. Esetleg valakinek valami ötlete, vagy tippje, hogy jobb oldali exage hajtókarrt hol találok ?

Üdv!

A Pajtában szokott lenni zsír új, múltkor 7 körül akciózták. Mindenféleképpen Exaget szeretnél?

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 posts

indulnék ekkor ugrik egy olyat hogy csoda hogy nem b.szom be a lábom valahova. Utána nem csinálja. Ha direkt akarom akkor se jön elõ még nyomatékos odalépésnél se.

feszits ket negyedet a hatso valto bowdencsavarjan, proba cseresznye, hasonlo volt nekem is, ettol mult el

NorbZ

NorbZ

vendég

• fórumtag
  • 19 posts
Üdv!
Exage hajtómûvemen a jobb oldali hajtókaron a pedál menete el lett nyûve. Milyenre cseréljem ? Exage-t néztem a maxibike-nél 6,5e ft lenne, de új. Esetleg valakinek valami ötlete, vagy tippje, hogy jobb oldali exage hajtókarrt hol találok ?

Üdv!

Sanya35

Sanya35

vendég

• fórumtag
  • 15 posts

szerintem nem a te kerdesedre volt ez a valasz. neked jo lesz 9es hajtomu is. shimano tech docs-on lehet keresgelni hogy milyen karhoz mekkora monoblokk valo.

Azt nem tudom, nem idézett :)
Akkor nem gondoltam nagy hülyeséget, mikor a 9 felé kacsingattam ... jóval nagyobb ott a választék.

Sanya35

Sanya35

vendég

• fórumtag
  • 15 posts

Nekem egy XTR kerekem van, kitisztíttattam, új fogaskoszorú, új lánc, elõl a régi lánctányérok, hátsó váltó 2 hónapos XT. Eddig ilyen probléma nem volt, csak mióta új fogaskoszorúm van és láncom.

Nekem a fogaskoszorú csere hátra van, egyszerre akarom az elsõ és hátsó részt rendbetenni. Új lánccal sajnos elkéstem, hátul a legkisebb fogaskerék ugrálósra kopott.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Azon a gagyi vackon cserélhetõ? Megmondom õszintén, még nem is néztem ... bár amilyen kategória (belépõ legalja alatt), a végén a 3 tányér drágább lenne mint a komplett hajtómû :)

szerintem nem a te kerdesedre volt ez a valasz. neked jo lesz 9es hajtomu is. shimano tech docs-on lehet keresgelni hogy milyen karhoz mekkora monoblokk valo.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

Feljövök ide a fórumba, látom mi a problémád. Az a döbbenet, hogy majdhogynem ugyan ez az én bajom is most! :) :(

Nekem egy XTR kerekem van, kitisztíttattam, új fogaskoszorú, új lánc, elõl a régi lánctányérok, hátsó váltó 2 hónapos XT. Eddig ilyen probléma nem volt, csak mióta új fogaskoszorúm van és láncom.

El van téve a bicó. Elõveszem, ráülök, indulnék ekkor ugrik egy olyat hogy csoda hogy nem b.szom be a lábom valahova. Utána nem csinálja. Ha direkt akarom akkor se jön elõ még nyomatékos odalépésnél se. Aztán megálltam keresztezõdésben, egy kocsi jött olyan távban hogy el tudtam még elõtte indulni. Eszembe is jutott, mi sz@r lenne már most ugrana. Ahogy átsuhant a fejemen, reccs már "szalajtott" is , de egy istenért nem ment vissza. Nagy zavaromban nem is figyeltem mi az, csak átlöktem magam, majd persze átérve az út másik felére elkapta a fonalat. És ezeket így találomra csinálja.

Volt egyszer hogy lementem patkáról akkor is ugrott egyet. Én nem tudom mi lehet. :(

tul sok zsir a kalapácsoknál

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Sanya35

Sanya35

vendég

• fórumtag
  • 15 posts

Én cserélném a tányérokat.

Azon a gagyi vackon cserélhetõ? Megmondom õszintén, még nem is néztem ... bár amilyen kategória (belépõ legalja alatt), a végén a 3 tányér drágább lenne mint a komplett hajtómû :)

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Én cserélném a tányérokat.