Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,146 posts
Nem tudjátok,h az új két tányéros xtr hajtómûveknek milyen a lukköre? Mert azt néztem,h középen van 28t vagy 30t,de sehol se láttam ilyet 4*104-es lukkörrel,így arra gyanakszom,h ez más méret.

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

szerintem nem kell elfelejteni a 32es tanyert. mindenkinek mas az "atlagos" tekeres, de ahol en megyek oda nem kell nagytanyer. mondjuk nekem amugyis 44es van. Hasznalni kell a fokozatokat, azert van belole 27. plusz kevesbe gyilkolod szet a hajtast

Itt ahol vagyok ide nem nagyon kell 32es tányér, max mély homokban. Persze ha van egy domb ahova a 44-15(16? passz...) túl sok akkor ott használom a 32est, de ez kb. 1%. Nem szoktam kis fordulattal erõltetni a pedált.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
szerintem nem kell elfelejteni a 32es tanyert. mindenkinek mas az "atlagos" tekeres, de ahol en megyek oda nem kell nagytanyer. mondjuk nekem amugyis 44es van. Hasznalni kell a fokozatokat, azert van belole 27. plusz kevesbe gyilkolod szet a hajtast
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Kicsit többet tekersz, erõsödsz, nem kell semmi csoda hajtómûre áttételre stb... költened, és a hátsó váltót is kevesebbet kell használnod.
Ahogy MJani01 már többször mondta, nem a bringa a lényeg.
Aztán mondhatod hogy bunkó vagyok, de ez így van.
Majd ha többet tekersz rájössz.
Semmi fight!

Hát igen. Régen nem értettem hogy haverom hogy képes úgy járni a bringával hogy vagy a nagytányéron van elõl, vagy a legkisebben (22 (hegyen) vagy 42)... Nekem szükségem volt elég gyakran a 32esre. Aztán mentem kb 1000km-t és egybõl elfelejtettem a 32es tányért az átlagos tekerésnél.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

Ati46

Ati46

törzsvendég

• fórumtag
  • 627 posts

egy ilyen kettanyerosnal mennyivel hasznalhato jobban ki a koszoru? tehat itt mi nem szamit keresztbevaltasnak? harmasnal en a kozepso tanyeron lenyegeben az par legkisebb legnagyobb kivetelevel vegig hasznalom. a kis es nagy tanyeron kb a felet, utana valtok.

a korabbi 9+26" komboval ellentetben a csorlovel is egesz jol lehet menni, igy kaptatokon kevesebbet hasznalom az elsovaltot.

Kicsit többet tekersz, erõsödsz, nem kell semmi csoda hajtómûre áttételre stb... költened, és a hátsó váltót is kevesebbet kell használnod.
Ahogy MJani01 már többször mondta, nem a bringa a lényeg.
Aztán mondhatod hogy bunkó vagyok, de ez így van.
Majd ha többet tekersz rájössz.
Semmi fight!

Ati46

Ati46

törzsvendég

• fórumtag
  • 627 posts

akarod mondani 14.000 igaz? :)
lyukkörileg ahogy emlitve lett elég sok minden rámegy, még acél 9-es 44-es lánctányér is van, ha az kellene ;)

Igen igen.
Kicsit sok lett a nulla.:D
Mondtam én, hogy szúrja a szemem :D
Téli bringára lesz, de azért inkább alut nézegetek.
Igaz a trekingemen egy sunrace 53/39 acél lánckerék van, azt is el tudom tekerni, még terepet is látott, amikor a montim nem volt hadra kész.
Kösz!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Fm760-ra nincs vmi olcsóbb alternatíva, a Y1F898030 helyett?(esetleg a többire is)
Kicsit szúrja a szemem az a kb140000ft :D
Vmelyik deore nem jó rá, amit még lehet is kapni nálunk?

akarod mondani 14.000 igaz? :)
lyukkörileg ahogy emlitve lett elég sok minden rámegy, még acél 9-es 44-es lánctányér is van, ha az kellene ;)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
egy ilyen kettanyerosnal mennyivel hasznalhato jobban ki a koszoru? tehat itt mi nem szamit keresztbevaltasnak? harmasnal en a kozepso tanyeron lenyegeben az par legkisebb legnagyobb kivetelevel vegig hasznalom. a kis es nagy tanyeron kb a felet, utana valtok.

a korabbi 9+26" komboval ellentetben a csorlovel is egesz jol lehet menni, igy kaptatokon kevesebbet hasznalom az elsovaltot.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Szerintetek XT 785, X9, X7, vagy esetleg X5? (a tomeg szamit :))

Illetve ezek a tanyer-fogszamok (39-26, illetve 38-26) szerintek megfeleloek egy 11-34-es sor melle egy 29eren?

Az xt a legjobb választás ezek közül, ráadásul kapsz rá bármilyen tányért a késõbbiekben.

38-26, 36-24 (esetleg 38-24) a legjobbak.

A sebesség mindent megold.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
en is azt neztem, hogy versenyen mennyivel jobban kepesztenek a kaptaton 26ossal, pedig 24+36 (elso+hatso) a legkisebb attetelem :) ahogy szamolgattam a kettanyeros (39-26) atteteleket, kb olyan, mintha a 11-36 koszorubol a ket szelsot nem hasznalnam, a kerekatmerobol adodoan pedig 11.2%-al nagyobb nyomatekkal forgatsz. ezt nem tudom, hogy lehet igy egyenesen aranyosan szamolni, mert vagy sokat erosodtem, vagy nem szamit szinte semmit kaptaton. a nagyobb es nehezebb kereket is alig erezni. :)

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

Illetve ezek a tanyer-fogszamok (39-26, illetve 38-26) szerintek megfeleloek egy 11-34-es sor melle egy 29eren?

a legkönnyebbet, akkor nem is kérdés :)

ha jól emlékszem, akkor a 29" és a 26" kerékkerület közt kb. 10% van (~227 cm vs. ~206 cm)
ha az én esetemet nézzük, ami egy példa most, akkor a jelenleg használt 28-42-es fogkiosztásnál 10%-kal kellene kisebb tányérakat feltenni a 29"-es bringára. Tehát: 25,2 - 37,8. Úgyhogy nekem a 26-38 lenne a jobb. Ez alapján utána tudsz számolni a sajátodnak

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,662 posts

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
lehiggadtam, csinalj amit akarsz.

Ati46

Ati46

törzsvendég

• fórumtag
  • 627 posts

draga kopoalkatreszek ara, dragabb oket fenntartani is :) add el, es vegyel kintrol egy slxet.

Nem tudom feltûnt-e a kérdés:

Fm760-ra nincs vmi olcsóbb alternatíva, a Y1F898030 helyett?(esetleg a többire is)

Nem az volt, hogy mit vegyek helyette, mivel van egy dobozos fm770-em
Amúgy meg nagy 5let az slx.
Kösz.
Jelentéktelenebbül olcsóbb, és majdnem ingyen van hozzá a lánckerék.:D
Ha a fenntartási költség a fõ szempont, akkor elõbb vennék FC-M590.
Elkopik. lehet kukázni.
De gondolom neked SLX-ed van.

Funki
Kösz.

Funki

Funki

vendég

• fórumtag
  • 147 posts

Helló.
Ha a lyukkör ugyanaz,akkor valószínûleg rámegy...nálam kis és középtányér szintén stimmel a deore..nagytányér pedig egy lx lett ugyancsak 760-as hajtómû esetén..
Üdv, Péter

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
draga kopoalkatreszek ara, dragabb oket fenntartani is :) add el, es vegyel kintrol egy slxet.

Ati46

Ati46

törzsvendég

• fórumtag
  • 627 posts

Zoltat

Zoltat

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Mjani01 köszi az infókat!

Az a táblázat tényleg jó lenne ... még mielõtt nekiállok buherálni :)

(tök rendes fazonok vannak itt, kellemesen csalódtam)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

jaja, emlékszem - ettõl a hivatalos álláspont az amit én irtam :)

Igaz. :)

ha van rá igény, feltolom . ma ráérek (getzi esõ)

Toljad, én kíváncsi vagyok az õ álláspontjukra is.

A sebesség mindent megold.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,273 posts

Novemberi német Mountainbike Magazinban van egy táblázat, a 9-es és 10-es rendszerekbõl, Shimano és SRAM-ból mi mivel kompatibilis, mi mivel feltételesen használható és mi az, ami biztosan nem. Kár, hogy nincs scannerem, elég hasznosnak gondolnám a táblázatot...

ha van rá igény, feltolom . ma ráérek (getzi esõ)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való